Ma kolega Emil, zbunilo me to što je gospođa u poreznoj rekla da sam to trebao predati do kraja siječnja i da taj porez na kapitalnu dobit nema veze s porezom na dohodak koji se predaje do kraja veljače. U tekstu koji sam copy paste se isto spominje kraj siječnja istina tekst je star ali je naglasak na siječnju, onda i sada. Ako sam trebao predati do kraja veljače onda nisam u prekršaju kao što kažete jel je 28 bio nedjelja i zaprimali su prijave i 1. ožujka.
Ja bi ti rekao da prestaneš zbunjivati ljude, jer i kapitalna dobit se smatra dohotkom, i to podvrstom dohodka od kapitala. Dohodaka od kapitala ima nekoliko podvrsta i načina prijave. Kapitalni dobici, (razlika u kupovnoj i prodajnoj cijeni), bilo dionica, obveznica, investicijskih fondova, kripta se prijavljuju do 28.2 sljedeće kalendarske godine, sa iznimkom kamata na obveznice(korporacijske), gdje imaš obvezu prijave dohotka u posebnom JOPPD obrascu u roku 8 dana od primitka.
JOPPD obrazac za dividende i kamate na štednju u banci u tvoje ime ispunjava i plača isplatitelj dividende ili kamate.
Ovo pišem što se tiče JOPPD obrasca, ako ove gornje radnje radiš vani, onda osim JOPPD obrasca imaš diskrecijsko pravo podnositi još neke obrasce, tip INO-izjava i INO-DOH kako bi izbjegao dvostruko oporezivanje.