1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Pitanja i savjeti

Porez na kapitalnu dobit

• Vedran
  • September 26, 2020 at 5:33 PM
  • Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • March 2, 2021 at 7:28 PM
    Quote from tento

Ma kolega Emil, zbunilo me to što je gospođa u poreznoj rekla da sam to trebao predati do kraja siječnja i da taj porez na kapitalnu dobit nema veze s porezom na dohodak koji se predaje do kraja veljače. U tekstu koji sam copy paste se isto spominje kraj siječnja istina tekst je star ali je naglasak na siječnju, onda i sada. Ako sam trebao predati do kraja veljače onda nisam u prekršaju kao što kažete jel je 28 bio nedjelja i zaprimali su prijave i 1. ožujka.

Ja bi ti rekao da prestaneš zbunjivati ljude, jer i kapitalna dobit se smatra dohotkom, i to podvrstom dohodka od kapitala. Dohodaka od kapitala ima nekoliko podvrsta i načina prijave. Kapitalni dobici, (razlika u kupovnoj i prodajnoj cijeni), bilo dionica, obveznica, investicijskih fondova, kripta se prijavljuju do 28.2 sljedeće kalendarske godine, sa iznimkom kamata na obveznice(korporacijske), gdje imaš obvezu prijave dohotka u posebnom JOPPD obrascu u roku 8 dana od primitka.

JOPPD obrazac za dividende i kamate na štednju u banci u tvoje ime ispunjava i plača isplatitelj dividende ili kamate.

Ovo pišem što se tiče JOPPD obrasca, ako ove gornje radnje radiš vani, onda osim JOPPD obrasca imaš diskrecijsko pravo podnositi još neke obrasce, tip INO-izjava i INO-DOH kako bi izbjegao dvostruko oporezivanje.

• Kayser Sose
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    342
    • March 2, 2021 at 9:20 PM
    Quote from st-brajo

Kayser Sose

ja to njima sve u papiru (izvještaj od brokera + joppd + dokaz o uplati)

nisam se potrudio niti sastaviti popratni dopis.

bitno da je predano poštom preporučeno s povratnicom do zadnjeg dana veljače (zadnji dan uključeno).

ako je tako poslano, računa se kao da je taj dan zaprimljeno kod tete na šalteru.

nakon toga mi je stigao isti ovaj e-mail koji spominje Marin83 jer imam e-građanin.

ne sjećam se niti jesam li poslije dobio i porezno rješenje, al me nitko nije zvao niti se trebalo s njima oko toga nadmudrivati :)

Display More
    Quote from emil

ta TETA pojma nema. Jesi siguran da si bio u Poreznoj a ne u skladistu?

Mozda su sad tolerantniji radi korone al za neprijavljivanje slijedi prekrsajni postupak.

Kasnjenje ko kasnjenje se ne spominje direktno al tu su vracamo na tumacenje odnosno misljenje porezne o tome.

a ovo dole je upravo to misljenje gdje se neopravdan razlog za propustenje roka prijave poreza (kasnjenje) prijavljuje i pokrece se prekrsajni postupak.

1. Godišnja prijava poreza na dohodak

Godišnja porezna prijava podnosi se do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu.

ima izuzetaka od toga :

Ako porezni obveznik iz opravdanih razloga odnosno razloga za koje nije odgovoran (boravak na liječenju, elementarne nepogode, viša sila) propusti predati poreznu prijavu do 28.2.2018., može podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje (članak 94. Općeg poreznog zakona (Narodne novine, broj 115/16)) i to u roku od osam dana od dana kada je prestao razlog koji je uzrokovao propuštanje odnosno od dana kada je doznao za uzrok npr. porezni obveznik se nalazi na bolničkom liječenju od 20.1. do 11.3.2018. godine, radi čega nije podnio godišnju poreznu prijavu do 28.2.2018. godine. Ako je obvezan podnijeti poreznu prijavu, može 19.3.2018. godine podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje i istodobno poreznu prijavu.

Međutim, po isteku roka od tri mjeseca od propuštenog roka porezni obveznik više ne može podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje (dakle najkasnije do 31.5.2018.), osim ako je propuštanje i toga roka bilo uzrokovano višom silom.

O zahtjevu za povrat u prijašnje stanje nadležna ispostava Porezne uprave odlučuje rješenjem.

U skladu s člankom 48. Zakona i člankom 92. Općeg poreznog zakona, po poreznim prijavama koje su porezni obveznici obvezni podnijeti, ali ih nisu podnijeli u propisanim rokovima, pri čemu nisu postojali opravdani razlozi za propuštanje roka, Porezna uprava utvrđuje godišnji porez na dohodak i prirez porezu na dohodak procjenom te sukladno članku 193. Općeg poreznog zakona, podnosi prijavu za vođenje prekršajnog postupka.

Display More

Znači ja sam u prekršaju...nisam stigao poslat još...kolike su kazne i mogu li se pozvat na sinkopu?

pecunia non olet

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • March 2, 2021 at 9:36 PM
    Quote from Kayser Sose
    Quote from st-brajo

Kayser Sose

ja to njima sve u papiru (izvještaj od brokera + joppd + dokaz o uplati)

nisam se potrudio niti sastaviti popratni dopis.

bitno da je predano poštom preporučeno s povratnicom do zadnjeg dana veljače (zadnji dan uključeno).

ako je tako poslano, računa se kao da je taj dan zaprimljeno kod tete na šalteru.

nakon toga mi je stigao isti ovaj e-mail koji spominje Marin83 jer imam e-građanin.

ne sjećam se niti jesam li poslije dobio i porezno rješenje, al me nitko nije zvao niti se trebalo s njima oko toga nadmudrivati :)

Display More
    Quote from emil

ta TETA pojma nema. Jesi siguran da si bio u Poreznoj a ne u skladistu?

Mozda su sad tolerantniji radi korone al za neprijavljivanje slijedi prekrsajni postupak.

Kasnjenje ko kasnjenje se ne spominje direktno al tu su vracamo na tumacenje odnosno misljenje porezne o tome.

a ovo dole je upravo to misljenje gdje se neopravdan razlog za propustenje roka prijave poreza (kasnjenje) prijavljuje i pokrece se prekrsajni postupak.

1. Godišnja prijava poreza na dohodak

Godišnja porezna prijava podnosi se do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu.

ima izuzetaka od toga :

Ako porezni obveznik iz opravdanih razloga odnosno razloga za koje nije odgovoran (boravak na liječenju, elementarne nepogode, viša sila) propusti predati poreznu prijavu do 28.2.2018., može podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje (članak 94. Općeg poreznog zakona (Narodne novine, broj 115/16)) i to u roku od osam dana od dana kada je prestao razlog koji je uzrokovao propuštanje odnosno od dana kada je doznao za uzrok npr. porezni obveznik se nalazi na bolničkom liječenju od 20.1. do 11.3.2018. godine, radi čega nije podnio godišnju poreznu prijavu do 28.2.2018. godine. Ako je obvezan podnijeti poreznu prijavu, može 19.3.2018. godine podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje i istodobno poreznu prijavu.

Međutim, po isteku roka od tri mjeseca od propuštenog roka porezni obveznik više ne može podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje (dakle najkasnije do 31.5.2018.), osim ako je propuštanje i toga roka bilo uzrokovano višom silom.

O zahtjevu za povrat u prijašnje stanje nadležna ispostava Porezne uprave odlučuje rješenjem.

U skladu s člankom 48. Zakona i člankom 92. Općeg poreznog zakona, po poreznim prijavama koje su porezni obveznici obvezni podnijeti, ali ih nisu podnijeli u propisanim rokovima, pri čemu nisu postojali opravdani razlozi za propuštanje roka, Porezna uprava utvrđuje godišnji porez na dohodak i prirez porezu na dohodak procjenom te sukladno članku 193. Općeg poreznog zakona, podnosi prijavu za vođenje prekršajnog postupka.

Display More

Znači ja sam u prekršaju...nisam stigao poslat još...kolike su kazne i mogu li se pozvat na sinkopu?

Display More

Na vašem mjestu sada ne bih ništa prijavio pa APP.. ako vas otkriju kažete da ste mislili da ste imali gubitak

• Kayser Sose
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    342
    • March 2, 2021 at 9:39 PM
    Quote from dionicar
    Quote from Kayser Sose

Na vašem mjestu sada ne bih ništa prijavio pa APP.. ako vas otkriju kažete da ste mislili da ste imali gubitak

ahh..neznam koliko mogu igrat na tu kartu...samo jedna transakcija i sića lova ali ipak...

pecunia non olet

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • March 2, 2021 at 9:44 PM

ako je inozemno i jos ktome na revolut- trade212 poslusao bi kolegu dionicara.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Kayser Sose
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    342
    • March 3, 2021 at 7:55 PM
    Quote from emil

ako je inozemno i jos ktome na revolut- trade212 poslusao bi kolegu dionicara.

nazalost tuzemno je

pecunia non olet

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • March 11, 2021 at 12:12 PM

evo mali info o Revolutu i poreznoj:

IBAN: Porezna je i prije imala uvid u sve račune na Revolutu

HNB ni prije nije vidio prepreke za isplatu plaće na Revolut, ali je isticao važnost stava Porezne uprave. Na webu Europske komisije upravo je Porezna navedena kao tijelo kojem se građani mogu žaliti za diskriminaciju po IBAN-u, tj. za kršenje SEPA-e po čl. 9 EU uredbe 260/2012. Uz valjani IBAN, HNB-u i Poreznoj ključno je da se plaća isplati u kunama.

Neslužbeno, Porezna je i prije imala uvid u sve račune na Revolutu, ali je nadzor radila po potrebi, a zbog suradnje članica EU račun u Revolutu ne bi spriječio, nego samo otežao ovrhe.

S novom uslugom Revolut Bank promijenio se upravo status korisničkog računa. Korisnici Revoluta više nemaju račun za elektronički novac, nego bankovni račun. Ovaj fintech sad osigurava svaki račun klijenata do 100.000 eura pri Središnjoj banci Litve i Europskoj centralnoj banci onako kako to rade i banke u Hrvatskoj.

Povezano je revlutom-porezom-dohodkom-placom pa temu nisam znao izabrat.

Admin nek oduci u koju akteogriju bi t onajbolje odgovaralo.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• elblacky
    Početnik
    • June 22, 2021 at 8:18 PM

Bok ekipa,

jako sam zbunjen oko teme prijave poreza, kopao sam po ovom i drugim forumima , ali nekako imam dojam da se i forumaši ne slažu što je zapravo točno.

Evo jedan hipotetski primjer, ja kupim sutra 5000 kn S&P ETF-a i ne prodam ništa idućih 5 godina (ako ne i duže), jesam li ja dužan prijaviti + platit neki porez početkom 2022 za "dobit" ostvarenu na rastu tog ETF-a u 2021. ili samoako prodam za manje od 2 godine?

Hvala puno stvarno svima :)

• Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • June 23, 2021 at 6:14 AM

Ne.Jedino ako prodaš, porez se plaća na ostvarenu dobit u roku od dvije godine, iza toga neplaćaš ništa ako i prodaš...

• elblacky
    Početnik
    • June 23, 2021 at 1:18 PM
    Quote from Milo

Ne.Jedino ako prodaš, porez se plaća na ostvarenu dobit u roku od dvije godine, iza toga neplaćaš ništa ako i prodaš...

Hvala Milo, to je super info. I sorry, onda još samo povezano pitanje, što je s dividenom ak mi je ista isplaćena svake od godine dok držim te dionice. Traži li država svoj dio toga onda?

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • June 23, 2021 at 9:48 PM
    Quote from elblacky
    Quote from Milo

Hvala Milo, to je super info. I sorry, onda još samo povezano pitanje, što je s dividenom ak mi je ista isplaćena svake od godine dok držim te dionice. Traži li država svoj dio toga onda?

Porez na dividendu se plaća automatski za HR dionice - ne prijavljujete ga

• ZoD
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    485
    • June 27, 2021 at 10:42 PM
    Quote from dionicar
    Quote from elblacky

Kako automatski?

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • June 28, 2021 at 9:05 AM
    Quote from ZoD
    Quote from dionicar

Kako automatski?

uzmite za primejr dionicu HTa. ja sam dobio dividendu i automatski mi je oduzet proez - dakle placen je automatski. dividenda je bila 8 kn / dionici. ja sma dobio manje od 8kn iz cega auitomatski zakljucujete da je porez placen.

• ZoD
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    485
    • June 28, 2021 at 12:27 PM

Ne vidim razlog da se na dividendu plaća bilo kakav porez. Koji rizik država preuzima na sebe?

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • June 28, 2021 at 4:34 PM

Heheheh... a pitaj Marića i Plenkovica 😂

• karlo
    Student
    Reakcija primljeno
    97
    Bookmarks
    4
    • June 28, 2021 at 8:56 PM
    Quote from ZoD

Ne vidim razlog da se na dividendu plaća bilo kakav porez. Koji rizik država preuzima na sebe?

Kakve ima veze rizik s placanjem poreza?

• ZoD
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    485
    • June 28, 2021 at 10:08 PM
    Quote from karlo
    Quote from ZoD

Kakve ima veze rizik s placanjem poreza?

Ima sa opravdanosti s obzirom na postavljene ciljeve.

• ValueInvestor
    Početnik
    Reakcija primljeno
    30
    • July 30, 2021 at 11:50 PM
    Quote from Marin83
    Quote from pod_zidom

Mislim da je isplaćen puni iznos, bez odbitka poreza i prireza.

Je li to točno?

Da, točno. I ne trebaš ništa poreza platiti, jer se radi od dobiti prije uvođenja poreza na dividendu.

Možda malo glupo pitanje. Ja sam ušao u ADRS prošle godine, i isto tako neću morati platiti porez na kapitalnu dobit?

• jack_zg
    Student
    Reakcija primljeno
    95
    • July 31, 2021 at 6:48 AM
    Quote from ValueInvestor
    Quote from Marin83

Da, točno. I ne trebaš ništa poreza platiti, jer se radi od dobiti prije uvođenja poreza na dividendu.

Možda malo glupo pitanje. Ja sam ušao u ADRS prošle godine, i isto tako neću morati platiti porez na kapitalnu dobit?

Pa čuj, malo ti i je glupo pitanje :)

Šala mala...

Ti plaćaš porez jedino ako prodaš dionicu za više novaca nego si je kupio, unutar 2 godine od dana kupovine.

Plaćanje porez kod isplate dividende je odgovornost isplatitelja. Dakle mi kao mali dioničari se ne trebamo s time zamarati.

• BabaLuji
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    541
    • July 31, 2021 at 8:43 AM
    Quote from ValueInvestor
    Quote from Marin83

Smanjuje se stopa poreza po odbitku pri isplati dividenda i udjela u dobitku inozemnim osobama koje nisu fizičke osobe, s 12 % na 10 %. Nova niža stopa primjenjuju se pri isplatama od 1. siječnja 2021. godine. Naravno + prirez.

Prijelaznim i završnim odredbama i novog Zakona o porezu na dohodak propisano je oslobođenje od plaćanja poreza za dividende i udjele ostvarene do 29.2.2012., osim onih ostvarenih u razdoblju od 1.1.2001. – 31.12.2004. godine.

Lijepo je pitat ali ove mlade generacije neznaju nista sami pronaci primjecujem. Istrazujte savjetujem bit ce vam lakse i prilikom investiranja ako malo kopate po netu...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Porez na kapitalnu dobit

456 Replies, 4 years ago
  • Brokeri i brokerske naknade

389 Replies, 5 years ago
  • Brokeri za trgovanje dionicama na stranim tržištima

289 Replies, 5 years ago
  • Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

244 Replies, 5 years ago
  • Darovni ugovor za prijenos vrijednosnih papira

22 Replies, A year ago