1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Pitanja i savjeti

Porez na kapitalnu dobit

• Vedran
  • September 26, 2020 at 5:33 PM
  • LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • December 12, 2022 at 10:06 AM
    Quote from havi

Dal je ove godine prvi april malo zakasnio ili je uranio od sljedece ? :evil:

Meni je kod njih svaki dan prvi april. Ima li tu jos tko zeli osnovati grupu podrske klijenata Zabe?

Neki dan su mi zablokirali sve racune jerbo je njihov "AI" zakljucio da sam terorist. Valjda mi je Muhammad Ali drugo ime. Zatim, pazi sad, pobrisao sve osobne podatke iz baze. Onda, naravno, drugi jos pametniji "AI" vidjevsi da osobnih podataka nema, blokirao sve kartice i racune. Nije to neki problem, jerbo imam kartice kod druge banke i puni frizider pa bi prezivio.

Samo su mi zabranili i postavljanje naloga na ZB Trader kao i na ZB Global. Nema izmjena naloga, nema nicega. J..i se ti ako popusis lovu. Cijeli radni dan proveo u Ilici da bi to rjesio. Tri puta se vracao u banku, jer iako su odmah otvorili racune cim sam se pojavio sa osobnom, pristup trzistima sam dobio tek kod zatvaranja istih.

Nije to sve. Koji dan kasnije, i sto nekima ovdje jos dugujem odgovore, su mi zabranili trgovanje UVIX, UVXY, SVIX, BDRY i slicnim ETFovima. Tu nije samo njihova greska ali je cisto programski problem. Njihov!

Kad uracunam svoje vrijeme i zivce koliko me kostaju, gotovo sam siguran da bi anulirao sve prinose na trzistima preko njih. Njima se valjda zivo fucka za klijente osim ako nisi Ledica. A jos imam puno zganaca za pojesti dok ne postanem.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • December 12, 2022 at 12:45 PM
    Quote from Manu
    Quote from harpun

zna li netko tretira li se gubitak na dlkv i đuri radi spajanja dionica kao gubitak

Trebao bi ako su dionice kupljene unazad dvije godine.

provjereno ,ne priznaje se

bez ocjena molim

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • December 12, 2022 at 5:26 PM
    Quote from LodeRunner
    Quote from havi

Dal je ove godine prvi april malo zakasnio ili je uranio od sljedece ? :evil:

Meni je kod njih svaki dan prvi april. Ima li tu jos tko zeli osnovati grupu podrske klijenata Zabe?

Neki dan su mi zablokirali sve racune jerbo je njihov "AI" zakljucio da sam terorist. Valjda mi je Muhammad Ali drugo ime. Zatim, pazi sad, pobrisao sve osobne podatke iz baze. Onda, naravno, drugi jos pametniji "AI" vidjevsi da osobnih podataka nema, blokirao sve kartice i racune. Nije to neki problem, jerbo imam kartice kod druge banke i puni frizider pa bi prezivio.

Samo su mi zabranili i postavljanje naloga na ZB Trader kao i na ZB Global. Nema izmjena naloga, nema nicega. J..i se ti ako popusis lovu. Cijeli radni dan proveo u Ilici da bi to rjesio. Tri puta se vracao u banku, jer iako su odmah otvorili racune cim sam se pojavio sa osobnom, pristup trzistima sam dobio tek kod zatvaranja istih.

Nije to sve. Koji dan kasnije, i sto nekima ovdje jos dugujem odgovore, su mi zabranili trgovanje UVIX, UVXY, SVIX, BDRY i slicnim ETFovima. Tu nije samo njihova greska ali je cisto programski problem. Njihov!

Kad uracunam svoje vrijeme i zivce koliko me kostaju, gotovo sam siguran da bi anulirao sve prinose na trzistima preko njih. Njima se valjda zivo fucka za klijente osim ako nisi Ledica. A jos imam puno zganaca za pojesti dok ne postanem.

Display More

Ej, kolega, jel sam to ja prozvana ?

Ja koja sam 2008. g. zaradila PTSP i gotovo doživjela bankrot zbog nemara i neznanja zabinih djelatnika ? Ali još sam njihov klijent i to samo zato sto sam dobrica i nisam zlopamtilo, ali naravno, opreza radi već godinama poslujem i s drugom bankom i nemam baš rijeci pohvale za Zabu.

Kakav vražji povlašteni klijent, prije teško oštećeni klijent. 😁

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • December 16, 2022 at 2:14 PM

ako je netko mislio, bolje da nije

Sabor glasa o obuci ukrajinskih vojnika u RH; Prihvaćen porez na ekstraprofit, usvojene izmjene...
    Zastupnici će se također izjasniti o zakonu o "ekstraporezu", tj. o dodatnom porezu na dobit
    net.hr
  • D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 16, 2022 at 2:25 PM

A ocito rade po necijem nalogu iz vana, pa zele ubiti i unistiti svoje gospodarstvo. Pa umjesto da imamo jake firme idemo ih jos ubiti da ih ekipa iz vana lakse preuzme 😏.

Bravo genijalci, ostati cete zapamceni kao unikat u EU koji rade protiv svojih firmi, kao grobari HR gospodarstva 👏👏

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • December 16, 2022 at 2:34 PM
    Quote from D_artagnan

A ocito rade po necijem nalogu iz vana, pa zele ubiti i unistiti svoje gospodarstvo. Pa umjesto da imamo jake firme idemo ih jos ubiti da ih ekipa iz vana lakse preuzme 😏.

Bravo genijalci, ostati cete zapamceni kao unikat u EU koji rade protiv svojih firmi, kao grobari HR gospodarstva 👏👏

čemu se odupirati kolega, na kraju smo opet svi nečije vlasništvo, a Plenki barem ima postojanu frizuru, on se prodao za šampon

ILUZIJA IZBORA: Tko zapravo 'drži' brendove koje kupujete?
    ZAGREB - Jeste li znali da kad kupujete L'Oréalovu kozmetiku zapravo punite džep Nestléu? Ili da kad kupujete Magnum sladoled novac u konačnici odlazi…
    www.jutarnji.hr
  • Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • December 16, 2022 at 2:47 PM
    Quote from D_artagnan

Ma ne radi se tu o nikakvom utjecaju izvana, za porez na ekstraprofit glasa se iskljucivo zbog vlastitih interesa saborskih zastupnika i njihovih stranaka, pamtit će to narod čak do idućih izbora, a ako tko zaboravi uoči izbora podsjetit će ih političari na svoja humanitarna djelovanja, treba se dopasti i ulagivati građanima RH većina kojih podržava ovaj robinhudovski harač usmjeren prema bogatima i dijeljenju siromasima.

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • December 19, 2022 at 7:19 PM

da li se kao gubitak priznaje i gubitak na dionicama kupljenim prije dvije godine

bez ocjena molim

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • December 20, 2022 at 8:46 AM

Bok ljudi..

Imam jedno pitanje:

Imam kapitalnu dobit u HR i trebao bi platiti nesto poreza.

Sa druge strane imam gubitak na vanjskim trzistima.

Kombiniraju li se te dvije stvari kod prijave poreza na kapitalnu dobit, odnosno moze li mi ovaj gubitak na vanjskim trzistima umanjiti porez koji bi trebao platiti?

Hvala..

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • December 20, 2022 at 9:59 AM
    Quote from LeoNT

Bok ljudi..

Imam jedno pitanje:

Kombiniraju li se te dvije stvari kod prijave poreza na kapitalnu dobit, odnosno moze li mi ovaj gubitak na vanjskim trzistima umanjiti porez koji bi trebao platiti?

Hvala..

Display More

Moze, prosle godine sam kopirao jedan i drugi izracun ( agram brokeri i zaba ) , izracunao , prilozio i platio , sve bilo ok .

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • December 20, 2022 at 10:05 AM
    Quote from harpun

da li se kao gubitak priznaje i gubitak na dionicama kupljenim prije dvije godine

Netko je mislim prije par mjeseci napisao da se ne priznaje, al se ne sjecam tko.

Trebalo bi provjerit na poreznoj, najpametnije .

Nebudi lijen , zvao poreznu 01 6501 000, pa me spojili, veli gospodja da samo unutar dvije godine priznaju trgovanje , tako da se ne priznaje gubitak.

Zvao bi ja i neki drugi broj, poznavajuci nase u takvim sluzbama, nebi me zacudilo da svatko radi po svojem zakonu .

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • December 20, 2022 at 10:27 AM
    Quote from havi
    Quote from LeoNT

Bok ljudi..

Imam jedno pitanje:

Hvala..

Display More

Moze, prosle godine sam kopirao jedan i drugi izracun ( agram brokeri i zaba ) , izracunao , prilozio i platio , sve bilo ok .

Display More

Odlično, puno hvala, dobar info.

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • December 20, 2022 at 10:47 AM
    Quote from havi
    Quote from harpun

Netko je mislim prije par mjeseci napisao da se ne priznaje, al se ne sjecam tko.

Trebalo bi provjerit na poreznoj, najpametnije .

Nebudi lijen , zvao poreznu 01 6501 000, pa me spojili, veli gospodja da samo unutar dvije godine priznaju trgovanje , tako da se ne priznaje gubitak.

Zvao bi ja i neki drugi broj, poznavajuci nase u takvim sluzbama, nebi me zacudilo da svatko radi po svojem zakonu .

zvao sam ja već i čekam odgovor na pitanje što je s gubitkom nastalim spajanjem dionica 100 u 1 gdje gubitak nije realiziran prodajom nego odlukom glavne skupštine,skdd i hanfa mi daju za pravo a sada čekam odgovor od porezne

bez ocjena molim

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • December 22, 2022 at 8:09 AM
    Quote from Junius

Kolege sljedeći tjedan burza radi samo u utorak i sridu, tako što imate za prodat prodajte(radi manje porezne osnovice),jer to je to za ovu godinu.

Prošle godine sam prijavio neku siću i požalio jer se zakompliciralo. U ležernoj priči u nekom uredu s tetom iz porezne (ne sa šalterušom) kažem joj da sam požalio što sam i prijavljivao tu siću jer se zakompliciralo a oni ionako nemaju uvid u moje trgovanje na brokerskom računu (ovdje sam blefirao da vidim šta će reći). Na to mi je ona odgovorila nešto tipa, oke ali vidimo isplate sa brokerskog na tekući i onda bi vas netko mogao pitati otkud veća isplata od uplate. Ako je ona dovoljno upućena i ako oni stvarno ne vide transakcije, onda me jedino broker nekako može ocinkati poreznoj, tipa da im šalje moj ispis trgovanja pa da to onda netko analizira. Ja imam dojam da oni stvarno ne znaju jesmo li mi nešto dobili ili izgubili na burzi i vjerojatno porez za ovu godinu neću platiti.

• Zlatek
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    568
    • December 22, 2022 at 8:39 AM

Koja je procedura/dokazivanje u slučaju da se ne prijavi porez od trgovanja, a ako te otkriju da kažeš da si izgubio xyz na npr. spajanju dionica DLKV 100:1 ili sl. i ti misliš da ne trebaš platiti porez jer je tvoj portfelj u minusu?

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • December 22, 2022 at 9:05 AM

odluka glavne skupštine o spajanju dionica 100 u 1 i cijena dionice na taj dan

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/DLKV/GS-DLKV-bd4206a05628e706a8beaae1b8d6b20a.pdf

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Utvrđuje se da će pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala Društva na način predviđen
    u točki 3. ove Odluke pojedinačni nominalni iznos dionice biti smanjen ispod najnižeg dopuštenog
    iznosa propisanog člankom 163. stavkom 2. Zakona o trgovačkim društvima od 10,00 kuna, i to na
    iznos od 0,10 kuna, uslijed čega će se sukladno članku 349. stavku 3. Zakona o trgovačkim društvima
    prema čl. 342. stavku 4. Zakona o trgovačkim društvima smanjenje temeljnog kapitala iz točke 3.
    ove Odluke provesti spajanjem dionica Društva prema omjeru spajanja 100:1, na način da će se
    svakih 100 redovnih dionica Društva spojiti u 1 novu redovnu dionicu Društva na ime pojedinačnog
    nominalnog iznosa od 10,00 kuna.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Files

pasted-from-clipboard.png 52.25 kB – 0 Downloads

bez ocjena molim

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • December 22, 2022 at 9:34 AM

za one koji ostvare neku dobit preko bare.

Poštovani klijenti,

07. prosinca 2022. godine potpisan je ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i SAD-a koji će stupiti na snagu nakon ratifikacije u obje zemlje. Nakon što su ratificirani i stupili na snagu dvostrani ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja se primjenjuju u skladu s ugovorenim odredbama, a najčešće protekom godine u kojoj su razmijenjene obavijesti o ispunjenju unutarnjih pravnih uvjeta u obje države, odnosno od 1. siječnja sljedeće godine (u konkretnom slučaju vjerojatno od 01. siječnja 2024.).

Prema spomenutom ugovoru maksimalne stope poreza po odbitku na dividendu iznose 15%
  • Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • December 22, 2022 at 12:47 PM
    Quote from Roki
    Quote from Junius

Kolege sljedeći tjedan burza radi samo u utorak i sridu, tako što imate za prodat prodajte(radi manje porezne osnovice),jer to je to za ovu godinu.

Prošle godine sam prijavio neku siću i požalio jer se zakompliciralo. U ležernoj priči u nekom uredu s tetom iz porezne (ne sa šalterušom) kažem joj da sam požalio što sam i prijavljivao tu siću jer se zakompliciralo a oni ionako nemaju uvid u moje trgovanje na brokerskom računu (ovdje sam blefirao da vidim šta će reći). Na to mi je ona odgovorila nešto tipa, oke ali vidimo isplate sa brokerskog na tekući i onda bi vas netko mogao pitati otkud veća isplata od uplate. Ako je ona dovoljno upućena i ako oni stvarno ne vide transakcije, onda me jedino broker nekako može ocinkati poreznoj, tipa da im šalje moj ispis trgovanja pa da to onda netko analizira. Ja imam dojam da oni stvarno ne znaju jesmo li mi nešto dobili ili izgubili na burzi i vjerojatno porez za ovu godinu neću platiti.

Samo da prijavim da sam legalist. prodao sam ADPL s velikim gubitkom i tako anulirao potrebu za plaćanjem ikakvog poreza. Poslej toga se odma vratio u poziciju u ADPL po 40/60/80 lipa više i to je to. izi pizi. Za 180 kn troška izbjegao 1400 kn poreza i gnjavažu...

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • December 22, 2022 at 2:06 PM
    Quote from Roki
    Quote from Roki

Samo da prijavim da sam legalist. prodao sam ADPL s velikim gubitkom i tako anulirao potrebu za plaćanjem ikakvog poreza. Poslej toga se odma vratio u poziciju u ADPL po 40/60/80 lipa više i to je to. izi pizi. Za 180 kn troška izbjegao 1400 kn poreza i gnjavažu...

Ja ne prijavljujem jer se bojim naše Porezne...prijavljujem jer želim imati tracking record, kad jednog dana za 5-10 uzmem lovu i odlučim si kupiti neku nekretninu i onda ti nastupaju problemi sa poreznom.

• stipe_Cro
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    910
    • December 29, 2022 at 11:57 AM

Plaća li se porez ako se ostvari dobit prilikom istiskivanja?

Dakle, došlo je do prisilne prodaje.

Vjerojatno je odgovor DA, ali kako je to pošteno? :D

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      203k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Porez na kapitalnu dobit

456 Replies, 4 years ago
  • Brokeri i brokerske naknade

389 Replies, 5 years ago
  • Brokeri za trgovanje dionicama na stranim tržištima

289 Replies, 5 years ago
  • Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

244 Replies, 5 years ago
  • Darovni ugovor za prijenos vrijednosnih papira

22 Replies, A year ago