1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Pitanja i savjeti

Porez na kapitalnu dobit

• Vedran
  • September 26, 2020 at 5:33 PM
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • June 7, 2022 at 12:50 PM
    Quote from karlo

Je li ima netko ovdje na forumu da je mlađi od 30 ili da je na račun nečeg drugog otvario pravo povrat poreza?

Nije mi još uvijek došla nikakva obavijest (na egrađani/poštom) niti uplata povrata poreza?

Zadnje dvije godine mi je uvijek došlo u svibnju, obavijest i uplata poreza...

Radi se samo o porezu na dividende. Drugih poreza nisam imao...

Je li i drugima kasne ili?

Ako si imao samo porez na dividendu zasto bi ti onda dosao povrat poreza ?

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • June 7, 2022 at 12:57 PM
    Quote from karlo

Je li ima netko ovdje na forumu da je mlađi od 30 ili da je na račun nečeg drugog otvario pravo povrat poreza?

Nije mi još uvijek došla nikakva obavijest (na egrađani/poštom) niti uplata povrata poreza?

moji kolege na poslu su mlađi i uredno dobili povrat poreza hehe. ali porez od rada - dakle plaće. ne znam da li ste oslobođeni poreza na dividende iako ste mlađi od 30. to bi značilo po toj logici - roditelji Vam kupe hrpu dionica, sve Vam daruju - nema poreza - i odna kada idu dividende neam poreza pošto ste Vi mlađi od 30 ?

• karlo
    Student
    Reakcija primljeno
    97
    Bookmarks
    4
    • June 7, 2022 at 12:58 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from karlo

Ako si imao samo porez na dividendu zasto bi ti onda dosao povrat poreza ?

Display More

Zadnje dvije godine sam dobio povrat poreza jer sam mlađi od 30 godina... moguće da je to bilo zbog rada na student servisu ili nešto slično, a ne zbog dividende...

jer mlađi od 25 godina imamaju pravo 100% povrata poreza, 26-30 godina imaju pravo 50% povrata poreza

Morat ću to sam malo više istražit, svakako hvala na odgovoru. moguće da je povrat samo poreza na dohodak...

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • July 5, 2022 at 10:29 AM

Znam da smo o ovome vec nesto pricali ali ne mogu nac taj post

Dal se porez na kapitalnu s domaceg -stranog- kripta- trpa u isti kos?

znaci dal mogu prebijat minuse na kriptu s plusom na ZSE ili minus s ZSE prebit s plusom na inozemnom?

ili ako je samo zse u pitanju i imas na krajugodine minus dal i dalje prijavljues godisnju prijavu ili nista ne prijavljujes?

hvala

Ps: stalno mi se vrti u glavi da je svaka od navedenih zasebna tema i zaseban broj u JOPPD obrascu odnosno domaca i inozemna su zasebni al kripto mi tu nije jasan . dal spada u inozemni ili domaci? inozemi-odakle ? iz koje drzave?

Naravno da je ovo samo teoretsko pitanje jer svi smo mi uvjek u plusu i nikad ne gubimo :D

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • July 5, 2022 at 12:17 PM
    Quote from emil

Znam da smo o ovome vec nesto pricali ali ne mogu nac taj post

Dal se porez na kapitalnu s domaceg -stranog- kripta- trpa u isti kos?

znaci dal mogu prebijat minuse na kriptu s plusom na ZSE ili minus s ZSE prebit s plusom na inozemnom?

ili ako je samo zse u pitanju i imas na krajugodine minus dal i dalje prijavljues godisnju prijavu ili nista ne prijavljujes?

hvala

Ps: stalno mi se vrti u glavi da je svaka od navedenih zasebna tema i zaseban broj u JOPPD obrascu odnosno domaca i inozemna su zasebni al kripto mi tu nije jasan . dal spada u inozemni ili domaci? inozemi-odakle ? iz koje drzave?

Naravno da je ovo samo teoretsko pitanje jer svi smo mi uvjek u plusu i nikad ne gubimo :D

Display More

Zbraja se/ oduzima gubitak / dobitak na domaćem i inozemnom tržištu.

Prijava poreza se ne podnosi ukoliko ne postoji porezna obveza (meni broker u tom slučaju ni ne šalje godišnji izvještaj o trgovanju )

Za kripto ne znam jer ga nemam, ali mislim da ima isti tretman kao kapitalni gubitak/ dobitak na stranim tržištima.

Proguglajte, ima negdje za kripto pojašnjenje porezne.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • October 1, 2022 at 4:57 PM

Ekipa, jel zna neko kakva je situacija s naslijeđenim dionicama pri prodaji koja je unutar dvije godine. Nisu kupljene tako da se ne zna ulazna cijena već naslijeđene.

• Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • October 1, 2022 at 7:49 PM
    Quote from komot

Ekipa, jel zna neko kakva je situacija s naslijeđenim dionicama pri prodaji koja je unutar dvije godine. Nisu kupljene tako da se ne zna ulazna cijena već naslijeđene.

Na datum posjeda bi se tribala gledati vrijednost dionice bez obzira na koji nacin je doslo do posjedovanja.

Nisam 100% siguran ali to bi tribalo biti to?

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • October 1, 2022 at 7:56 PM

nemaš obvezu obračunavanja poreza na kapitalnu dobit

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • October 1, 2022 at 8:53 PM

Hvala, radi se naime o dionicama zabe, ako dođe do istiskivanja. Žena naslijedila od matere koja tamo radila, a prople godine je preminula.

• Hoby
    Student
    Reakcija primljeno
    162
    • October 3, 2022 at 7:38 PM

Pozdrav ekipo, nisam bas u toku, trebam li jos uvijek ziro račun za isplatu dividende ili moze i na tekuci, konkretno dividenda od ATPL, hvala unaprijed ako se nekome da odgovoriti i kad trebam platiti porez?

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • October 3, 2022 at 8:14 PM
    Quote from Hoby

Pozdrav ekipo, nisam bas u toku, trebam li jos uvijek ziro račun za isplatu dividende ili moze i na tekuci, konkretno dividenda od ATPL, hvala unaprijed ako se nekome da odgovoriti i kad trebam platiti porez?

Ne treba vise imati žiro račun, isplata ide na tekući samo ne zaboravite izvršiti promjenu računa na SKDD.

Ne trebate platiti porez jer će ga sustegnuti društvo isplatitelj i vi dobivatie neto iznos dividende.

• Hoby
    Student
    Reakcija primljeno
    162
    • October 3, 2022 at 8:28 PM

Puno Vam hvala Ledica, mijenjao sam banku pa sam brokeru dostavio novi račun, znaci moram i SKDDu, nisam onomad pitao brokera da li on to salje.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • October 3, 2022 at 8:48 PM

možeš on-line na skdd kroz e-ulagatelj, prijavljuješ se sa tokenom banke ili ako imaš novu osobnu kroz sustav e-građani i u općim podacima u doljnjem desnom ćošku imaš Ako nemate prikazan račun za isplatu, potrebno ga je upisati. Upis možete obaviti i online na Upis računa za isplatu. i obavezno iskljući ads bloker

• Hoby
    Student
    Reakcija primljeno
    162
    • October 3, 2022 at 10:10 PM

Da, vidio sam, sutra cu to, valjda bude islo.

• vecoki
    Student
    Reakcija primljeno
    47
    • November 7, 2022 at 12:41 PM

Poštovani kolege!

Budući da sam u debelom minusu i na dionicama , i na kriptovalutama, dali sam dužan dostavljati u poreznu upravu u veljači išta?

Naravno da ću preko agram brokera napraviti izvještaj, ali što se tiče kriptovaluta to ne mogu jer Kriptomat to ne omogučuje, pa sam mislio zatražiti službeni dokument od svoje banke uplate i isplate , gdje se vidi da sam također u velikom minusu, a samo sam preko njih trgovao. I onda da ta dva dokumenta imam pospremljeno kod sebe, i to je to. Naravno, u drugoj kalendarskoj godini nadam se da ću imati što prijavljivati:)

Unaprijed sam zahvalan na pomoći

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • November 7, 2022 at 1:23 PM
    Quote from vecoki

Poštovani kolege!

Budući da sam u debelom minusu i na dionicama , i na kriptovalutama, dali sam dužan dostavljati u poreznu upravu u veljači išta?

Naravno da ću preko agram brokera napraviti izvještaj, ali što se tiče kriptovaluta to ne mogu jer Kriptomat to ne omogučuje, pa sam mislio zatražiti službeni dokument od svoje banke uplate i isplate , gdje se vidi da sam također u velikom minusu, a samo sam preko njih trgovao. I onda da ta dva dokumenta imam pospremljeno kod sebe, i to je to. Naravno, u drugoj kalendarskoj godini nadam se da ću imati što prijavljivati:)

Poštovani, koliko znam, ako ste u kalendarskoj godini u minusu sa kapitalnim dobicima, tj. u gubitku ne trebate raditi ništa.

Poreznu upravu ne zanima da li ste trgovali dionicama ili kriptovalutama, samo ih zanima da li je dobitak - gubitak

u jednoj kalendarskoj godini pozitivan i koliko, te na taj pozitivan iznos trebate prijaviti i platiti porez i prirez, a u

suprotnom ne trebate ništa raditi.

Iznimka je da se na dionice koje ste držali preko dvije godine i prodali sa dobitkom ne plaća porez na kapitalnu dobit.

Kapitalni gubitak se na žalost ne prenosi u slijedeću kalendarsku godinu za fizičke osobe, kao kod d.o.o i d.d.-ova i to čak do 5 godina.

Dividendu isplaćenu na vaš račun od ulaganja u strana tržišta i dionice (ne na ZSE) trebate prijaviti u Poreznu koliko znam, jer su to

strani primici i prijetili su se velikim kaznama ako se ne prijavi, pa će oni izračunati da li trebate na to platiti porez ili ne, dok na ZSE

to same firme računaju, pa ulaćuju Poreznoj odmah pri isplati dividende, pa u tom slučaju ne trebate ništa raditi.

Porez ne dividendu je drugi porez i ne zbraja se i ne oduzima sa porezom na kapitalnu dobit.

Eto, nadam se da sam pojasnio što sam jednostavnije mogao i pomogao kome treba :thumbup:

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Sheki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,002
    • November 7, 2022 at 1:27 PM
    Quote from vecoki

Poštovani kolege!

Ne trebaš, ne trebaš ni raditi izvještaj. Moj ti je savjet da otvoriš jednostavnu excell tablicu i da evidentiraš kupnje i prodaje i tako pratiš stanje dobiti/gubitka. Agram ti tako i tako šalje izvještaj za svaku transkaciju, pa to spremiš kao dokaz o trgovanju.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • November 11, 2022 at 10:18 AM

mole se ulagači da pojačaju svoja ulaganja i ostvare što je moguće veću KD, kako bi mogli pokrpati rupe u poreznom zakonu

Država u četiri godine otpisala čak 19 milijardi kuna poreznog duga: Dobili smo očitovanje Porezne uprave
    Od 18,9 milijardi kuna otpisanog duga za poreze, doprinose i druga davanja 7,84 milijarde kuna odnose se na zastaru, a 11 milijardi na okončanje stečaja ili…
    www.vecernji.hr
  • harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • December 6, 2022 at 6:05 PM

zna li netko tretira li se gubitak na dlkv i đuri radi spajanja dionica kao gubitak

bez ocjena molim

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • December 6, 2022 at 6:52 PM
    Quote from harpun

zna li netko tretira li se gubitak na dlkv i đuri radi spajanja dionica kao gubitak

Trebao bi ako su dionice kupljene unazad dvije godine.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      203k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Porez na kapitalnu dobit

456 Replies, 4 years ago
  • Brokeri i brokerske naknade

389 Replies, 5 years ago
  • Brokeri za trgovanje dionicama na stranim tržištima

289 Replies, 5 years ago
  • Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

244 Replies, 5 years ago
  • Darovni ugovor za prijenos vrijednosnih papira

22 Replies, A year ago