1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Pitanja i savjeti

Porez na kapitalnu dobit

• Vedran
  • September 26, 2020 at 5:33 PM
  • Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • February 10, 2022 at 3:04 PM
    Quote from looserst
    Quote from Marin83

svugdje u svitu isplatitelj dividende automatikom plati porez...

OK, idem u triple check kolega, vjerujem vama više nego samome sebi 8)

Nema potrebe kolega sa zajedljivošću....

Nonresident aliens are subject to a dividend tax rate of 30% on dividends paid out by U.S. companies. If you are a resident alien and hold a green card—or satisfy resident rules—you are subject to the same tax rules as a U.S. citizen

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • February 10, 2022 at 3:11 PM
    Quote from Marin83
    Quote from looserst

OK, idem u triple check kolega, vjerujem vama više nego samome sebi 8)

Nema potrebe kolega sa zajedljivošću....

Nonresident aliens are subject to a dividend tax rate of 30% on dividends paid out by U.S. companies. If you are a resident alien and hold a green card—or satisfy resident rules—you are subject to the same tax rules as a U.S. citizen

Nisam bio zajedljiv, krivo ste me shvatili. Ne razumijem se u poreze i stvarno sam isao treci put pogledati. Rezultat je identican i sad cekam brokera da se vrati s kave

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • February 10, 2022 at 4:40 PM

Srecom nemam US dionice, srce bi me steglo kad bi odrezali 30% u ETFovima bar to ne vidis 😅

• nik07aos
    Student
    Reakcija primljeno
    297
    • February 11, 2022 at 10:11 AM

Molim pomoć za neukog i neiskusnog malog dioničara (čitaj: mene). Od svojih iz ZABA-e sam dobio Izvješće o trgovanju za 2021. godinu gdje su mi izračunali ukupnu oporezivu dobit za prošlu godinu kao i iznos poreza i prireza kojeg bi trebao platiti po osnovi predujma poreza na dohodak od kapitala. U tom izvješću su eksplicitno naveli da isto može poslužiti kao podloga za obračun predujma i da je isključivo informativne naravi, što je razumljivo.

E mene sad zanima kak se, na koji način, kome prijavljuje taj obračun?

Zbilja ne bi volio imat problema s Poreznom a nikad do sada nisam radio ovako nešto pa bi svaka pomoć bila i više nego dobro došla :)

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • February 11, 2022 at 10:33 AM
    Quote from nik07aos

Molim pomoć za neukog i neiskusnog malog dioničara (čitaj: mene). Od svojih iz ZABA-e sam dobio Izvješće o trgovanju za 2021. godinu gdje su mi izračunali ukupnu oporezivu dobit za prošlu godinu kao i iznos poreza i prireza kojeg bi trebao platiti po osnovi predujma poreza na dohodak od kapitala. U tom izvješću su eksplicitno naveli da isto može poslužiti kao podloga za obračun predujma i da je isključivo informativne naravi, što je razumljivo.

Zbilja ne bi volio imat problema s Poreznom a nikad do sada nisam radio ovako nešto pa bi svaka pomoć bila i više nego dobro došla :)

vi to lijepo isprintajte i s tim papirom teti u poreznu neka ona izracuna i popuni vam sve podatke,

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • February 11, 2022 at 11:18 AM
    Quote from emil
    Quote from Blabla

I ja upravo istražujem. Koliko vidim, strane dividende bi trebalo prijaviti kroz INO-DOH obrazac.

JOPPD obrazac je sve sto se trebalo prijavit. tako je bilo prosle godine. ako se nije nista mijenjalo u zakonu i dalje je to jedino sto treba predat. odnosno popunit na e-poreznoj do kraja 2 mjeseca.

razlika izmedju domaceg i inozemnog je samo u koloni

6.1 - gdje pod domace ide 1001 a pod strano ide 1003

6.2 - 1006 ostaje isti i za domace i za inozemno

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

STJECATELJ PRIMITKA OD KAPITALA

1001 Stjecatelj primitka od kojega se utvrđuje dohodak od kapitala

1002 Stjecatelj primitka od kojega se utvrđuje dohodak od kapitala, a pri obračunu primjenjuje se poreza stopa propisana odredbama ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

1003 Stjecatelj primitka od kojega se utvrđuje dohodak od kapitala ostvaren iz inozemstva ili druge države članice Europske unije

1004 Stjecatelj primitka od kojega se utvrđuje dohodak od kapitala ostvaren izravno iz inozemstva ili druge države članice Europske unije, a pri obračunu primjenjuje se poreza stopa propisana odredbama ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

https://www.porezna-uprava.hr/Dokumenti%20vi…%20primitka.pdf

https://www.porezna-uprava.hr/HR_obrasci/Doc…HODAK/JOPPD.pdf

https://www.porezna-uprava.hr/obrazac_joppd/…ac_primjeri.pdf

https://www.porezna-uprava.hr/Dokumenti%20vijesti/PREGLED%20STOPA%20PRIREZA%20POREZU%20NA%20DOHODAK%20%20GRADOVA%20I%20OP%c4%86INA%20U%20REPUBLICI%20HRVATSKOJ%20PRIMJENA%20U%202022.%20GODINI.pdf?csf=1&e=bOrWOB

Kako popuniti online poreznu prijavu imate ovdje:

Display More
    Quote from nik07aos

ovdje vam je sve sto vam treba ukljucujuci video uputu

Obratite paznju samo na OZNAKA IZVJESCA. u video se kaze 20366 ali to je bilo za 2020 jer je bila prestupna. . Za 2021 ide 21365. ide GG000 gdje je GG godina a 000 je broj dana u godini.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • February 11, 2022 at 11:32 PM

Dali kod slanja JOPPD obrasca treba dostaviti i listu transakcija da se vidi sta je kad kupljeno i prodano da se vidi da je podlozno oporezivanju ili samo iznose? Do sad jos nisam bio u obvezi podnjeti, ali cisto da znam kad bude trebalo

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • February 12, 2022 at 8:53 AM

Ne treba.

Možeš imati samo jednu veću transakciju koja podliježe oporezivanju.

Za to ti i ne treba lista od brokera.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • February 12, 2022 at 9:13 AM

mislim da ne treba uopće jer se nigdje ne spominje za one koji je prijavljuju putem aplikacije e-građani. s druge strane, ako nosiš fizički.... pa našim kolegama trejderima marinu, molleru, na biduasku i ostalima bi trebala auto prikolica + 2 nosača da to sve dostave! a tko bi to sve i provjeravao. bitna je samo završna brojka.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • February 12, 2022 at 10:42 AM

Mislim i ja da ne treba, ali ja im svake godine dam i listu transakcija, pa nek si gledaju .

Broker mi izracuna i moje je samo da isprintam .

Nikad ne znas kaj im moze past na pamet.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • February 12, 2022 at 3:53 PM
    Quote from havi

Mislim i ja da ne treba, ali ja im svake godine dam i listu transakcija, pa nek si gledaju .

To im fizicki posaljes, odneses? Ili preko e-porezne mozes zakaciti.

Meni djeluje logicno da treba dostaviti ako imas obvezu, jer se ovako mozes praviti mutav, pa za 15 godina reci, a zastara ili sta ja znam sta ce tada bit aktualno.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • February 12, 2022 at 4:10 PM

ne trbaš ništa kačiti. oni sve to mogu vrlo lako provjeriti preko brokeraja ako se radi samo o HR.

prvi puta sada upadam u obvezu i nosim im vjerovatno slijedeći tjedan samo iz razloga jer mi nitko nigdje nije dao pravu info što i kako sa dionicama prodanim u javnoj ponudi. imao sukc, napraviti ću po svome ručno upisavši potrebne brojke, sam izračunati iznos obveze. i naravno pitati da li jo OK. tako mi rekli iz hite. porezna i skdd samo prebacuju lopticu.... oni bi trebali, ovi bi trebali, to vam mora napraviti brokerska kuća i slične parade i izgovore.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • February 12, 2022 at 4:16 PM
    Quote from tollway

za prošlu g sam obvezan pijaviti porez na kapitalnu dobit. dio sunce koncerna sam prodao na burzi, a za drugi dio u javnoj ponudi. ima li netko iskustva kako s to rješava kad prodaja ide preko skdd? šalju li oni obračun za taj dio ili nekako drugačije?

ovo gore je moj post od 29.01. na koji nitko nije reagirao. vjerovatno zato jer nitko nije bio u sličnim situacijama ili stvarno nitko od forumaša nezna!!??

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • February 12, 2022 at 7:25 PM
    Quote from tollway
    Quote from tollway

za prošlu g sam obvezan pijaviti porez na kapitalnu dobit. dio sunce koncerna sam prodao na burzi, a za drugi dio u javnoj ponudi. ima li netko iskustva kako s to rješava kad prodaja ide preko skdd? šalju li oni obračun za taj dio ili nekako drugačije?

ovo gore je moj post od 29.01. na koji nitko nije reagirao. vjerovatno zato jer nitko nije bio u sličnim situacijama ili stvarno nitko od forumaša nezna!!??

Svejedno je da li si prodao na burzi, javnoj ponudi ili kod javnog bilježnika. Ako podliježe porezu, mora se platiti. Skdd šalje obavijest o namiri svake transakcija bila ona preko burze ili bilo kako drugačije. To što je dio išao preko javne ponude samo predstavlja problem brokeru jer ne može izračunati kompletan porez.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • February 12, 2022 at 7:33 PM

poznato mi da se mora platiti. hita vrlo korektno odradila svoj posao za dio koji sam prodavao preko njih. za ostalu količinu sam sam izračunao ulaz,uključio proviziju i odbio od isplaćene cifre. na skdd skinuo isplatu iz javne ponude. pribrojio izvještaju od brokera i to je to. ako nebu dobro, budu rekli ili zvali.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • February 12, 2022 at 7:38 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from havi

To im fizicki posaljes, odneses? Ili preko e-porezne mozes zakaciti.

Meni djeluje logicno da treba dostaviti ako imas obvezu, jer se ovako mozes praviti mutav, pa za 15 godina reci, a zastara ili sta ja znam sta ce tada bit aktualno.

Do sad sam svake godine bio u obvezi placat porez tj bio u obvezi.

Porezna mi sto metara od doma pa odnesem curama na ruke.

Mozda treba mozda ne, kod nas se to nikad sto posto nemre tvrdit, skopiram sebi , stavim u registrator, skopiram njima, platim porez i nek se napu.... a ne da me hebu za koju godinu.

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • February 12, 2022 at 7:40 PM
    Quote from tollway

poznato mi da se mora platiti. hita vrlo korektno odradila svoj posao za dio koji sam prodavao preko njih. za ostalu količinu sam sam izračunao ulaz,uključio proviziju i odbio od isplaćene cifre. na skdd skinuo isplatu iz javne ponude. pribrojio izvještaju od brokera i to je to. ako nebu dobro, budu rekli ili zvali.

Ne budu ništa javili. Proći će mjeseci, možda i godine dok netko ne obradi taj izvještaj. I sve ovisi o referentu koliko će picajzlirati.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • February 12, 2022 at 7:46 PM

Zna li neko kako se tretiraju dodjeljene dionice? Dionice dodjeljenje zaposleniku te firme preciznije jer cujem da ima slucajeva da firma x dodijeli dionice firme y

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • February 13, 2022 at 12:45 PM

Nesto si razmisljam... zamislite situaciju da na dionicama imate dobar profit, a da na kriptu imate taman toliki minus koji pokriva ovaj profit na dionicama.... kripto je jos uvijek nedovoljno jasan nasim poreznicima... kripto mjenjacnije/brokeraji cesto imaju sjediste u zemljama koje, pretpostavljam, nemaju razmjenu podataka sa HR, a pogotovo ne podataka o kripto transakcijama... kako onda uopce prijavis porez na prihod od kripta? nisam to jos uvijek radio, pretpostavljam da samo doneses nekakav ispis transakcija, odnosno pocetno i krajnje stanje racuna i na to ti razrezu porez... a uz to, svi mi koji smo u kriptu imamo po nekoliko racuna... dakle, moraju vjerovati tom tvom ispisu transakcija jer nemaju direktan uvid u stanje tvog kripto racuna... stanje na tom kripto racunu bi se sigurno dalo na svakojake nacine prikazati onakvim kako ti sa poreznog gledista najvise odgovara... dokle god si mala riba, kolike su uopce sanse da ce netko to provjeravati... kada bi i htjeli provjeriti, nemaju za to ni znanje ni resurse...

Ima li ovo smisla?

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • February 13, 2022 at 12:56 PM
    Quote from looserst

Zna li neko kako se tretiraju dodjeljene dionice? Dionice dodjeljenje zaposleniku te firme preciznije jer cujem da ima slucajeva da firma x dodijeli dionice firme y

Ako se dobro sjecam, mislim da se na njih placaju svi doprinosi kao i na placu.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 34

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      34
      Pregleda
      18k
      34
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• Porez na kapitalnu dobit

456 Replies, 4 years ago
  • Brokeri i brokerske naknade

389 Replies, 5 years ago
  • Brokeri za trgovanje dionicama na stranim tržištima

289 Replies, 5 years ago
  • Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

244 Replies, 5 years ago