1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Pitanja i savjeti

Porez na kapitalnu dobit

• Vedran
  • September 26, 2020 at 5:33 PM
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • January 29, 2022 at 2:06 PM
    Quote from Blabla
    Quote from StatusQuo

Pitanje ako netko zna prije nego idem istrazivati, sta je sa stranim kapitalnim dobitcima-gubitcima i dividendama, da li to sve ide kroz isti JOPPD kao i hrvatske dobiti ili se to za strane treba drugacije rijesavati, vidim da postoje neki RPO obrasci i INO-DOH obrasci ?

I ja upravo istražujem. Koliko vidim, strane dividende bi trebalo prijaviti kroz INO-DOH obrazac.

Nesto ga spominju da, samo to sam nesto vidio u kontekstu ako ti treba priznat porez koji su vani naplatili, previse je raznih informacija, a nigdi detaljno za poludit

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 29, 2022 at 2:26 PM
    Quote from Blabla
    Quote from StatusQuo

Pitanje ako netko zna prije nego idem istrazivati, sta je sa stranim kapitalnim dobitcima-gubitcima i dividendama, da li to sve ide kroz isti JOPPD kao i hrvatske dobiti ili se to za strane treba drugacije rijesavati, vidim da postoje neki RPO obrasci i INO-DOH obrasci ?

I ja upravo istražujem. Koliko vidim, strane dividende bi trebalo prijaviti kroz INO-DOH obrazac.

JOPPD obrazac je sve sto se trebalo prijavit. tako je bilo prosle godine. ako se nije nista mijenjalo u zakonu i dalje je to jedino sto treba predat. odnosno popunit na e-poreznoj do kraja 2 mjeseca.

razlika izmedju domaceg i inozemnog je samo u koloni

6.1 - gdje pod domace ide 1001 a pod strano ide 1003

6.2 - 1006 ostaje isti i za domace i za inozemno

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

STJECATELJ PRIMITKA OD KAPITALA

1001 Stjecatelj primitka od kojega se utvrđuje dohodak od kapitala

1002 Stjecatelj primitka od kojega se utvrđuje dohodak od kapitala, a pri obračunu primjenjuje se poreza stopa propisana odredbama ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

1003 Stjecatelj primitka od kojega se utvrđuje dohodak od kapitala ostvaren iz inozemstva ili druge države članice Europske unije

1004 Stjecatelj primitka od kojega se utvrđuje dohodak od kapitala ostvaren izravno iz inozemstva ili druge države članice Europske unije, a pri obračunu primjenjuje se poreza stopa propisana odredbama ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

https://www.porezna-uprava.hr/Dokumenti%20vijesti/Prilog%202_Stjecatelj%20primitka.pdf

https://www.porezna-uprava.hr/HR_obrasci/Documents/POREZ%20NA%20DOHODAK/JOPPD.pdf

https://www.porezna-uprava.hr/obrazac_joppd/Documents/JOPPD_Obrazac_primjeri.pdf

https://www.porezna-uprava.hr/Dokumenti%20vijesti/PREGLED%20STOPA%20PRIREZA%20POREZU%20NA%20DOHODAK%20%20GRADOVA%20I%20OP%c4%86INA%20U%20REPUBLICI%20HRVATSKOJ%20PRIMJENA%20U%202022.%20GODINI.pdf?csf=1&e=bOrWOB

Kako popuniti online poreznu prijavu imate ovdje:

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

vecoki
    Student
    Reakcija primljeno
    47
    • January 29, 2022 at 3:27 PM

Poštovani kolege!

Unaprijed se ispričavam za ovaj post što ne pripada temi, međutim nigdje ne mogu saznati jednu stvar.

Moj primjer; ostvario sam u ovoj kalendarskoj godini poveći gubitak na kriptovalutama, i realizirao ga, u smislu da sam prodao i povukao na svoj bankovni račun. Taj minus je ostvaren trgovanjem isključivo u 2022., znači sve transakcije su bile u ovoj godini.

Moje pitanje glasi; dali taj realizirani minus od kriptovaluta, može mi umanjiti poreznu osnovicu za plačanje poreza na kapitalnu dobit u veljači sljedeće godine, ukoliko ostvarim i realiziram dobit od dionica isto ovoj kalendarskoj godini? Jer imam nešto sitno čak sad realizirane dobiti na ZSE u ovoj godini, i da, još jedno podpitanje ukoliko će biti potvrdan Vaš odgovor na ovo prethodno, dali se to odnosi na sva financijska ulaganja pored ZSE (strana dionička tržišta, zlato, srebro, nafta itd.)

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • January 29, 2022 at 3:55 PM
    Quote from vecoki

Poštovani kolege!

Unaprijed se ispričavam za ovaj post što ne pripada temi, međutim nigdje ne mogu saznati jednu stvar.

Moj primjer; ostvario sam u ovoj kalendarskoj godini poveći gubitak na kriptovalutama, i realizirao ga, u smislu da sam prodao i povukao na svoj bankovni račun. Taj minus je ostvaren trgovanjem isključivo u 2022., znači sve transakcije su bile u ovoj godini.

Moje pitanje glasi; dali taj realizirani minus od kriptovaluta, može mi umanjiti poreznu osnovicu za plačanje poreza na kapitalnu dobit u veljači sljedeće godine, ukoliko ostvarim i realiziram dobit od dionica isto ovoj kalendarskoj godini? Jer imam nešto sitno čak sad realizirane dobiti na ZSE u ovoj godini, i da, još jedno podpitanje ukoliko će biti potvrdan Vaš odgovor na ovo prethodno, dali se to odnosi na sva financijska ulaganja pored ZSE (strana dionička tržišta, zlato, srebro, nafta itd.)

Bilo koja dobit i gubitak u ovoj kalendarskoj godini ostvarena od fin. imovine (strana,domaca,cfd, cripto) koja je prodana i drzana manje od dvije godine ulazi u obracun tj. sve to se lijepo zbroji pa koliko ispadne, za cripto je bitno da je prodana za realan novac ne za drugu cripto izvedenicu.

emil

Pogledat cu kad stignem znam kako za domace podnit ali s ovim stranima jos ne znam, mislim znam da se kapitalna dobit sva sumira i prijavljuje kroz joppd, ali ne znam kako se dividenda prijavluje i placa porez isto kroz joppd ili. i ne znam da li treba mozda na zasebni formular prijavit primitak inozemnog dohodka tipa na Rpo obrazac da te zavedu u registar ili ino-doh kao primitak. Ima par stranica koji to spominju, samo sve je to izmisano kako tko interpretira

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 29, 2022 at 4:21 PM
    Quote from StatusQuo

Bilo koja dobit i gubitak u ovoj kalendarskoj godini ostvarena od fin. imovine (strana,domaca,cfd, cripto) koja je prodana i drzana manje od dvije godine ulazi u obracun tj. sve to se lijepo zbroji pa koliko ispadne, za cripto je bitno da je prodana za realan novac ne za drugu cripto izvedenicu.

emil

Pogledat cu kad stignem znam kako za domace podnit ali s ovim stranima jos ne znam, mislim znam da se kapitalna dobit sva sumira i prijavljuje kroz joppd, ali ne znam kako se dividenda prijavluje i placa porez isto kroz joppd ili. i ne znam da li treba mozda na zasebni formular prijavit primitak inozemnog dohodka tipa na Rpo obrazac da te zavedu u registar ili ino-doh kao primitak. Ima par stranica koji to spominju, samo sve je to izmisano kako tko interpretira

u registar se morate upisat u roku 8 dana al sam zaboravio dal nakon prve prodaje ili nakon prve kupnje. mislim nakon prve prodaje al tu ne bi trebali imat nikakvih problema jer su TETE sretne da ste se uopce dosli prijavit.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

vecoki
    Student
    Reakcija primljeno
    47
    • January 30, 2022 at 10:20 AM
    Quote from StatusQuo
    Quote from vecoki

Poštovani kolege!

emil

Display More

Puno hvala kolega!

Je cripto imovina je prodana za novac, nikakvo mijenjanje jedne za drugu kriptovalutu nije bilo. I da, preko agram brokera sam napravio obračun poreza za prošlu godinu, nisam još ga platio jedino. A, od kripto imovine imam za platiti također porez od prošle godine, nisam ga još u lipu izračunao do kraja, sada ne znam dali da u ponedjeljak platim prvo porez od dionica, i predam taj JOP obrazac(rekli su mi u agram brokerima da se može to obaviti preko e-građanin), ili da sačekam dok nemam konačan iznos poreza za platiti pa to odjednom platiti. Naravno da sam nazvao poreznu za savjet, vjerojatno vas ovo neće iznenaditi, ali samo jedna Teta je uopće znala što je porez na kapitalnu dobit, a kamoli da mi da konkretni odgovor na moje pitanje.

Za ne vjerovat, želiš platiti pošteno porez, i umjesto da to bude za mene kao uplatitelja u državni proračun maksimalno olakšano, ma kakvi.

I za kraj, volio bi da jednog dana mi mali dioničari se udružimo, i da kažem STOP ovom nepravednom oporezivanju. Mi kao fizičke osobe ne možemo prenijet gubitak u sljedeću godinu i na temelju toga si umanjiti poreznu osnovicu za tu iduću godinu, dok pravni subjekti mogu. Baš ono "narodski", tvoja dobit naša dobit, tvoj gubitak jedino je tvoj gubitak, to je zdravoseljačka ali točna definicija kako nas država tretira.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 30, 2022 at 10:50 PM

Da, to je debilana zesca, da se ne moze prenjeti gubitak za sljedece godine, ali zivimo u apsurdistanu..

Btw. Kako je vani po tom pitanju?

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 31, 2022 at 10:04 AM
    Quote from D_artagnan

Da, to je debilana zesca, da se ne moze prenjeti gubitak za sljedece godine, ali zivimo u apsurdistanu..

Btw. Kako je vani po tom pitanju?

za naše ni vani nema spasa, jer Dektiva je svugdje, sve prati i naplaćuje, možeš pobjeći iz zemlje, ali od uhljeba jok, oni svoj dio moraju dobiti pa makar preselio na Mars

‘Legalno živim i radim u Austriji, a Hrvatska mi želi naplatiti 167.000 kn poreza koji sam već platio! Nezamislivo...‘
    Ja sam 2014. u Austriji zaradio oko 28.000 eura godišnje neto. I na tu su mi godinu obračunali 6.000 eura koje trebam platiti Republici Hrvatskoj. To je…
    www.jutarnji.hr
  • Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • February 2, 2022 at 3:37 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from vecoki

Poštovani kolege!

emil

Display More

Da sve se zbroji, sa time da imaš tri odvojene kategorije, koje moraš stavit odvojeno u 3 retka na istom obrazcu.

1. domaći kapitalni dobici

2. strani kap.dobici bez sporazuma o dvostrukom oporezivanju

3.strani kap.dobici sa zemlja s kojima imamo sporazum

a odredi se koja je kategorije po zemlji u kojoj je burza na kojoj kupuješ dionice.

EDIT: kamata i dividenda se prijavljuju u roku od 8 dana od primitka.

• Skribi
    Početnik
    Reakcija primljeno
    25
    • February 7, 2022 at 5:45 PM

Postovano drustvo,

Ima li netko iskustvo sa poreznom upravom, glede placanja poreza na kapitalnu dobit??

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • February 7, 2022 at 6:22 PM

Što je pravi brokeraj, dostave ti besplatno sve potrebne podatke da bi što lakše napravio prijavu poreza...

Bez-naslova.png

goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • February 7, 2022 at 7:34 PM

Prijavio sam porez preko e porezne i još uvijek čekam onaj njihov izračun/račun/bar kod. Koliko se to čeka?

• Kadisibil91
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    429
    • February 7, 2022 at 8:31 PM
    Quote from goldfinger

Prijavio sam porez preko e porezne i još uvijek čekam onaj njihov izračun/račun/bar kod. Koliko se to čeka?

Mislim da porezna ništa ne šalje.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • February 7, 2022 at 9:02 PM
    Quote from Marin83

Što je pravi brokeraj, dostave ti besplatno sve potrebne podatke da bi što lakše napravio prijavu poreza...

Bez-naslova.png

Je. Ne znam kak je kod drugih al Erste to obavi baš onako kako treba. Da ja ništa ne moram racunat:)

• zm1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    670
    • February 7, 2022 at 9:16 PM

i hita vam to korektno odradi

goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • February 8, 2022 at 9:25 AM
    Quote from goldfinger

Firefox mi nije otvarao porezno-knjigovodstvenu karticu, ali zato je Edge odmah.

Tu sam odabrao izvješće prema broju 20366 i dobio sam barkod za platiti.

Platio mobitelom, nadam se da je to to...

• Optimist
    Početnik
    • February 8, 2022 at 4:59 PM

Pozdrav ekipa!

Molio bih vas kratak savjet vezano uz prijavu poreza putem e porezne. Kako prijaviti tri različite kapitalne dobiti, sa američkog tržišta dionicama preko stranog brokera (IBKR) , sa domaćeg zaba global tradera (također američke dionice), te trgovine crypto valutama preko naše online mjenjačnice. Da li se sve prijavljuje na jedan JOPPD obrazac i kako točno , ili odvojeno. Ima li još kakvih prijava i pravila koje sam previdio. Ovo mi je prva godina da imam kapitalnu dobit pa imam još dosta stvari za pohvatati.

Hvala unaprijed!

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • February 8, 2022 at 7:33 PM
    Quote from Optimist

Pozdrav ekipa!

Molio bih vas kratak savjet vezano uz prijavu poreza putem e porezne. Kako prijaviti tri različite kapitalne dobiti, sa američkog tržišta dionicama preko stranog brokera (IBKR) , sa domaćeg zaba global tradera (također američke dionice), te trgovine crypto valutama preko naše online mjenjačnice. Da li se sve prijavljuje na jedan JOPPD obrazac i kako točno , ili odvojeno. Ima li još kakvih prijava i pravila koje sam previdio. Ovo mi je prva godina da imam kapitalnu dobit pa imam još dosta stvari za pohvatati.

Hvala unaprijed!

za kripto nisam siguran al ako ste kod nas kupili milsim da ide kao i domace pod broj 1001.

procitajte post

razlika izmedju domaceg i inozemnog je samo u koloni

6.1 - gdje pod domace ide 1001 a pod strano ide 1003

6.2 - 1006 ostaje isti i za domace i za inozemno

Nisam siguran to oko kripta jer dionice imaju drzavu izdavanja a kripto to nema.

Ako bi isli po tome da ste kupili na nasoj mjenjacnici pa je kao domace onda bi i zaba global trade mogli smatrat domacim trgovanjem a trgujete americkim dionicama a tonejde bas tako

S drige strane kripto sigurno nije domace pa samim time se moze smatrat stranim :)

milsim da vam sve nabrojano ide pod isti broj za inozemstvo 1003 al radje svratite do TETE u poreznu pa da vam to potvrdi.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • February 8, 2022 at 8:59 PM

Ako i oni u poreznoj znaju sta i kako sa kripto 🙃🤣 .. nego sta si vratio na tekuci lovu ili ti je ostala vani na mjenjacnici?

• FredPrerry
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • February 9, 2022 at 10:11 AM

Ekipa imam nedoumicu.

Imao sam jednu dionicu koju sam držao više od 2 godine te prodao s debelim minusom (DLKV :cursing: ), dok sam na ostalima ostvario neku zaradu. Generalno sam na kraju godine u gubitku. Da li to prijavljujem poreznoj ili ne? Zbunjuje me s obzirom da sam dionicu koju sam prodao sa debelim minusom držao više od 2 godine.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:06 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. goranlagea

May 23, 2025 at 4:06 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 3:58 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 23, 2025 at 3:58 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 473

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 3:39 PM
    2. Odgovora
      473
      Pregleda
      205k
      473
    3. All

May 23, 2025 at 3:39 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 2:37 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. umalo

May 23, 2025 at 2:37 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

goranlagea May 23, 2025 at 4:06 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 23, 2025 at 3:58 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo May 23, 2025 at 2:37 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Porez na kapitalnu dobit

456 Replies, 4 years ago
  • Brokeri i brokerske naknade

389 Replies, 5 years ago
  • Brokeri za trgovanje dionicama na stranim tržištima

289 Replies, 5 years ago
  • Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

244 Replies, 5 years ago