Ovdje sad vec svima jasno da ne kupuju trejderi. Ovo kupuje jedan ili vise ozbiljnijih kupaca. Skuplja se stalozeno. Smjer je up, ali do koliko vidjet cemo.
dok se ne zaviri u knjigu ovo je samo nagadanje
Ovdje sad vec svima jasno da ne kupuju trejderi. Ovo kupuje jedan ili vise ozbiljnijih kupaca. Skuplja se stalozeno. Smjer je up, ali do koliko vidjet cemo.
dok se ne zaviri u knjigu ovo je samo nagadanje
Kad kazes da igh ima najbolju poziciju jer ima brdo ugovora mozes li kvantificirat to brdo ugovora u nekakav projiciran prihod sljedecih godinu dana koliko je to brdo novcano ?
Nitko ne može projicirati novčano brdo u narednih godinu dana jer se ne zna koliko će i po koliko novaca biti novih ugovorenih poslova, kao niti u kojem će se roku izvršiti dosad ugovoreni poslovi i kada će se naplatiti. Postavljaš nemoguća pitanja.
Ali izgleda, prema trenutnom stanju cijene na burzi, da to ulagače previše i ne zanima. Samo znaju da bolja vremena dolaze i zato ... cijena ide up.
Nitko ne moze projicirati tocno ali svaki investitor mora pokusati projicirati ocekivanja iz dostupnih informacije jer na temelju toga odredjuje buducu mogucu vrijednost i trenutnu podcijenjenost, a za nepoznate nove poslove se na temelju te projekcije ugradi razliciti postotci dodatnih ocekivanja i mogucih utjecaja i da to su nemoguca pitanja jer nitko se ne trudi ni procitat revidirano izvjesce da bi nesto vise saznao, a kamoli da bi pokusao jos nesto dodatno i racunati bez obzira bilo to krivo ili tocno racunanje
Da pojasnim ono što vas "žulja" u mojem komentaru ako dozvolite.
Imam Ingru već 10 godina - uvalio se do ušiju i to je postalo ono kapric tipa - neš me j.bat, ali logički potpuno iracionalna stvar. Zadnjih 10 godina na kalkulatoru za Ingru je trebala samo operacija oduzimanja. IGH je u tom pogledu sada daleko bolji, ali iz moje perspektive mi se trenutno ne isplati preskakivati iz jedne firme u drugu tim više što sam sada na Ingri došao na ono što sam očekivao odavno - opravdano ili ne - meni nebitno. Tipka za plus je na dionici konačno proradila, a još se čeka da uprava to i potvrdi. Ako se to ne dogodi u nekom razumnom roku - idem dalje, ako da onda ću procjeniti što dalje. Ako pogriješim - sam sam kriv.
Ali pošto sada i Ingru i svaku drugu dionicu koja mi je trenutno zanimljiva (kao IGH) pokušavam malo bolje razumjeti, a to traži malo više znanja od onog kojim raspolažem onda sam jednostavno oprezan i pitam ono što mi se čini logično, a izgleda mi da nedostaje. Kada naučim kako napraviti takve kalkulacije onda normalno neću pitati takva pitanja. Naravno podrazumjeva se prije svega znati čitati i dobro tumačiti dostupna izvješća što ja još uvijek ne mogu, ali intenzivno to nastojim savladati. Iskreno - nimalo laka zadaća za nekog kome to nije prirodni habitat. Ali volja čini čuda.
Ovo što kažem za te kalkulacije - pa to je jednostavno trenutna ideja koja je možda totalno besmislena i glupa, ali znam da ima ljudi koji i to rade i tako procjenjuju što mogu očekivati u budućnosti temeljem dostupnih informacija. Neke stvari je moguće izračunati neke ne - ok koje i zašto. Svakako u svemu tome pažljivo pratim ono što se na forumu događa i to nisu loše informacije, samo i to treba znati protumačiti - tko, kada, kako i zašto nešto piše jer je normalno da su tu prisutni razni interesi samo treba pravilno razlučiti kako se to uklapa u moje ciljeve.
I to je to što se mene tiče - vrlo jednostavno.
U ovom trenu ne sumnjam da će IGH, ako bude imalo sreće daleko dogurati - nikakvi dokazi čista intuicija. Za Ingru se nadam, ali nije tako siguran filing. A gdje su tu još i ostali dragulji koje tek treba otkriti. Kako god - nemojte što zamjerit, moja pitanja i ono što pišem je točno ono što piše - nema skrivenih značenja osim ako se šalim, ali to je nadam se jasno vidljivo kad je šala, a kada ozbiljno.
I naravno uvijek hvala onima koji su voljni na ovaj ili onaj način pomoći u tome.
kjelic
Kopija sa POSLOVNOG
Ajmo o činjenicama: IGH ima duplo dno na 4godišnjem grafu; povijesne volumene na 108 i 150kn, sve je to iscprljivanje prodavača jer veliki igrači neće prodavati na plusu od 10kn već će je dugoročno čuvati. Trend je stogo rastući i svi znaju da se jak trend teško preokreće!
Nebitno je tko sta misli, samo gledaj cijenu! Građevina će u idućih par godina biti rastući sektor, pogotovo kad krene obnova Zagreba! Neće biti firmi ni za projektiranje ni izvođenje radova u normalnom roku!
IGH ako probije 200kn, nema otpora do 300kn, a ako i to probije onda ide bez otpora na 400kn!
Takav je graf!
Dugoročno gledano: ako dođe na 400kn što joj je dupli vrh, bit ce korekcija 50-80kn i kreće do 520-550kn. Tada kreće dugoročnija korekcija (bočni padajući trend) . Iskokom iz te korekcije kreće do 700-750kn…
Ovo je jedna od analiza ove dionice . Dok nebude promjena u trendu, ona vrijedi!
Display MoreDa pojasnim ono što vas "žulja" u mojem komentaru ako dozvolite.
Imam Ingru već 10 godina - uvalio se do ušiju i to je postalo ono kapric tipa - neš me j.bat, ali logički potpuno iracionalna stvar. Zadnjih 10 godina na kalkulatoru za Ingru je trebala samo operacija oduzimanja. IGH je u tom pogledu sada daleko bolji, ali iz moje perspektive mi se trenutno ne isplati preskakivati iz jedne firme u drugu tim više što sam sada na Ingri došao na ono što sam očekivao odavno - opravdano ili ne - meni nebitno. Tipka za plus je na dionici konačno proradila, a još se čeka da uprava to i potvrdi. Ako se to ne dogodi u nekom razumnom roku - idem dalje, ako da onda ću procjeniti što dalje. Ako pogriješim - sam sam kriv.
Ali pošto sada i Ingru i svaku drugu dionicu koja mi je trenutno zanimljiva (kao IGH) pokušavam malo bolje razumjeti, a to traži malo više znanja od onog kojim raspolažem onda sam jednostavno oprezan i pitam ono što mi se čini logično, a izgleda mi da nedostaje. Kada naučim kako napraviti takve kalkulacije onda normalno neću pitati takva pitanja. Naravno podrazumjeva se prije svega znati čitati i dobro tumačiti dostupna izvješća što ja još uvijek ne mogu, ali intenzivno to nastojim savladati. Iskreno - nimalo laka zadaća za nekog kome to nije prirodni habitat. Ali volja čini čuda.
Ovo što kažem za te kalkulacije - pa to je jednostavno trenutna ideja koja je možda totalno besmislena i glupa, ali znam da ima ljudi koji i to rade i tako procjenjuju što mogu očekivati u budućnosti temeljem dostupnih informacija. Neke stvari je moguće izračunati neke ne - ok koje i zašto. Svakako u svemu tome pažljivo pratim ono što se na forumu događa i to nisu loše informacije, samo i to treba znati protumačiti - tko, kada, kako i zašto nešto piše jer je normalno da su tu prisutni razni interesi samo treba pravilno razlučiti kako se to uklapa u moje ciljeve.
I to je to što se mene tiče - vrlo jednostavno.
U ovom trenu ne sumnjam da će IGH, ako bude imalo sreće daleko dogurati - nikakvi dokazi čista intuicija. Za Ingru se nadam, ali nije tako siguran filing. A gdje su tu još i ostali dragulji koje tek treba otkriti. Kako god - nemojte što zamjerit, moja pitanja i ono što pišem je točno ono što piše - nema skrivenih značenja osim ako se šalim, ali to je nadam se jasno vidljivo kad je šala, a kada ozbiljno.
I naravno uvijek hvala onima koji su voljni na ovaj ili onaj način pomoći u tome.
Imaš ovdje usporedbu rasta cijena dionica jedne i druge, pa zbroji jel isplativo preskakanje.
Hvala. Kako stvari uvijek imaju više značenja - graf između ostalog pokazuje i zašto mi se do sada više isplatilo biti u Ingri. Još kada bi kristalna kugla pokazala u kojem roku će IGH ovu razliku nadoknaditi onda tu ne bi bilo nikakve dvojbe. No IGH je nešto što ću vjerojatno uskoro imati u portfelju.
I danas preko milijun kuna prometa sa rastom cijene. Čini se da je FI probavljen.
Imaš ovdje usporedbu rasta cijena dionica jedne i druge, pa zbroji jel isplativo preskakanje.
ne znam sto bi se trebalo vidjeti iz usporedbe kretanja te dvije dionice u ovoj godini, nadam se da niste tim grafom htjeli pokazati da igh treba još rasti ili ingra padati da bi se izjednačili. jedna dionica s drugom nema nikakve veze osim što spadaju u građevinski sektor.
@naim da te citiram
"Ovdje dio ekipe izgleda stvarno misli da su Anna Marus i Akcionar koji su povezane osobe slučajno prodavali. Kak ti kupovali nekakvu nekretninu i usfalilo im novca?"
Ja mislim da su stvarno odradili vrhunski posao prodavši dionice u skoro pola cijene od one koju su mogli dobiti da su imali ikakvog pojma o tome što se događa, a s obzirom da su navodno s firmom povezane osobe.
Što nisu prodali sve, ako je situacija takva da treba bježat, a s obzirom da su povezane osobe, imali su info? Mogli su, prometa je bilo. Da si malo bolje pratio njihove situacije u životu, povezao bi zašto su dionice prodavali. I to na sad, koliko je za vidjeti, preniskim cijenama. Ovako ostaješ u svojim naivnim nagađanjima.
A ove gluposti nisam ni vidio.... gle druškane.... IGH nije otplatio senior dug, vjerovnici nisu upisali dionice po 400 kuna, 20% trazbine.... prodali su još nešto od imovine.... jedno ovisno društvo i dug nije refinanciran. To su činjenice koje su navedene u revizorskom izvjescu. Ja se ne bavim situacijama, iako ih vjerojatno bolje poznajem od tebe. Anna Marus je stekla dionice po 700 kuna
https://www.igh.hr/wp-content/upl…nna-Marus-1.pdf
(slobodno provjeri) i drzala ih je s Čovićem (Zagreb Montaža grupa) na jednoj firmi prije nego ih je prodala po 100. Zašto je ona to učinila, vrijeme će pokazati.... iIi neće, no sigurno ih nije prodala jer je žurno trebala stan na Tuškancu. To su gluposti.
Meni se cini da su Anna Marus i Akcionar, koji su povezana drustva, stvorili sami sebi idealne uvjete da podignu cijenu dok izlaze van. Anna je prvo prodavala po 90-100 a ocito da je vecinu kupilo nekoliko povezanih skrbnickih racuna, a kasnije je prodavao Akcionar po visim cijenama. Cijenu su digli i trejderi koji su onda ulazili jer su osjetili moving. Price da je Anna rasprodavala dionice jer je kupovala kucu, a iste je za 2 mjeseca mogla prodavati po znatno vecim cijenama, su za malu djecu.
Cinjenica je da su vlakici igra tko zadnji magarac.
Sto se tice dugorocnih investitora koji su, a valjda su proucili izvjesca revizora prije, zakljucili da ce ovo postati jednom normalna firma, pa ce onda doista i vrijediti znatno vise iznad sadasnje cijene, to je potpuno druga prica. Koliko su u pravu, vrijeme ce pokazati.
Ja ne zelim tvrditi nista jer me igga i zanimala kao kratkorocni trejd pa o firmi niti ne znam puno pa necu niti pametovati.
To o Anni i Akcionaru ne znači ništa... Uvijek netko prodaje, a ako baš hoćete, očito je više onih koji kupuju...
Uzlazni trend je jedino bitno, a on je jači i od sile koja na sve načine pokušava dokazati nešto što i njoj samoj nije jasno ... Sad će kolega izvaditi str 42
tko vama garantira da su anna i akcionar stvarno prodali dionice? dok god postoje skrbnički računi postojeće dionice se mogu posuditi ili iskoristiti da se formira neki trend pa poslije opet vratiti. a ako su stvarno stjecali po 700 i prodavali po 100 onda su totalni amateri čije mišljenje nam ne bi trebalo biti važno. ako ikoga u nečemu treba slijediti onda valjda one koji zarađuju. gubitnike nikako.
tko vama garantira da su anna i akcionar stvarno prodali dionice? dok god postoje skrbnički računi postojeće dionice se mogu posuditi ili iskoristiti da se formira neki trend pa poslije opet vratiti. a ako su stvarno stjecali po 700 i prodavali po 100 onda su totalni amateri čije mišljenje nam ne bi trebalo biti važno. ako ikoga u nečemu treba slijediti onda valjda one koji zarađuju. gubitnike nikako.
Garantira novčani tok. SKDD neće provesti preknjizbu bez dokaza plaćanja. I bez ovjere potpisa kod javnog bilježnika. Pišem za kupnju.
Ja mogu samo spekulirati sto su oni time htjeli postići. Možda prikazati taj ugovor kao dokaz necega... možda je njime nekome isplaćena premija ili provizija za nešto. Al opet, da će netko kasnije prosuti te dionice na trzistu po povijesno niskim cijenama sigurno nije poticajno za ulagače. A napominjem da su zajedničku firmu u to doba imali Anna i Vlado Covic iz Zagreb-montaža grupe.
Ponavljam, svi su u deliriju jer kao sad imaju i rukama papir zivota... možda to i je tako, ali tek kada se isplate senior vjerovnici i većina dugova uspješno refinancira i/ili barem djelomično isplati. IGH je napravio određeni pomak u poslovanju, al nije riješio kljucne probleme. Kada to ucini ili to bude izvjesno, uspostaviti će se dugoročni trend i okrenuti nova stranica u poslovanju kompanije. Po mojem sudu odnosno procjeni to se nije dogodilo.
Akcionar se raspao. Tri dionicara koji su iza njega su se odavno razišli zbog osobnih razloga i smrti jednog od suvlasnika.
IGH u naslovu. Kao posebno izdvojen.
kolega @naim ne da mi se s vama polemizirati jer ste se čvrsto ukopali u svoj rov. previše ste opterećeni sa tim senior dugom dok u opće ne gledate na hipoteke koje su u zalogu zbog toga duga. sama uprava je rekla da će se to riješavati prodajom istih. čak u toku ove godine. sad kako i kad će oni to završiti ja pojma nema ali je činjenica da je netko htio igh otjerati u stečaj to bi davno bilo gotovo. znači ta teza vam nikako ne drži vodu. ovo je visoko špekulativna dionica gdje su sve krajnosti moguće (od 17 000 kn do 80). moje dugogodišnje iskustvo mi govori da ovoliki prometi koji se ostvaruju proteklih dana nisu stvarne prodaje ili kupnje već prelijevanje sa računa na račun. barem velika većina prometa. sad čije su dionice i čiji su novci u igri ne znam. uzdati se u tok novca, skdd i regularnost svega može samo onaj koji je kratko na zse. ja nisam taj.
Pa u tome i jest problem sto se ništa ne da prodati, pa ni hipoteke skinuti s imovine. Ne drzi IGH državne obveznice nego udjele u ovisnim društvima i uglavnom zemljista od mateirijalne imovine. Na potonjoj imovin očito postoji velika diskrepancija izmedju bida i aska, a transkacije bi se trebala zatvoriti. Netko će očito morati popustiti, a prilično ie jasno da imovine nema dovoljno za pokriće dugova, na sto je revizor jasno i ukazao.
Ja se uopće ne bavim cijenom dionice niti izgledima rasta i povrata iz perspektive ulagaca. Bavim se rizicima, koji se očito je, dok traje euforija, namjerno podcjenjuju. A ako sam ja u krivu glede toga, svatko je pozvan dokazivati, argumentirano naravno. Vjerujem da većina vidi po prvi puta neke dokumente na koje ukazujem i da većina nema pojma s kojim se perspektivama i problemima društvo već godinama suočava. A suočavat će se, cini se i u narednom razdoblju.
zemljište u dubrovniku se ne da prodati? to prvi put čujem. eventualno da je pitanje cijene to da. i ruku na srce po svoj ekonomskoj logici to zemljište je sigurnija investicija nego hr državne obveznice čiji je rejting smeće ili tu negdje. zamisli te da svi sad po vašem principu pokušaju naplatiti dospjeli dug od države kao što bi vi od igh? bankrot bi bio proglašen već sutra u 6.00 h ali to tako u ekonomiji ne funkcionira. reprogrami, refinanciranja, kamate male i velike i td. i td.
zemljište u dubrovniku se ne da prodati? to prvi put čujem. eventualno da je pitanje cijene to da. i ruku na srce po svoj ekonomskoj logici to zemljište je sigurnija investicija nego hr državne obveznice čiji je rejting smeće ili tu negdje. zamisli te da svi sad po vašem principu pokušaju naplatiti dospjeli dug od države kao što bi vi od igh? bankrot bi bio proglašen već sutra u 6.00 h ali to tako u ekonomiji ne funkcionira. reprogrami, refinanciranja, kamate male i velike i td. i td.
ja sam postavio legitimno pitanje na koje još uvijek nema odgovora.
Radeljević vrijedi cca 25 000 000 EUR-a
jel to cifra nakon što se odbije i vrijednost onih zaloga kojima je kompleks opterećen ili ukupna vrijednost kompleksa?
ako netko ima saznanja, neka podijeli.
Ne postoji ozbiljan biznis bez dugova, a ovdje se dugovi vraćaju iz redovnog poslovanja i još k tome su pokriveni zalogom na nekretninama ... Igh je uživala povjerenje vjerovnika i u goroj situaciji a kako neće danas... Nema ovdje straha, dapače...
Ali kužim svrhu pisanja u suprotnom smjeru, te se neću više osvrtati na to...
stvarno ne znam kolike su cifre u pitanju jer nemam isajd ifo. ali neka bude bar pola duga ili 2/3 i šta nam onda ostane? omanji dug koji se može financirati iz tekućeg poslovanja. vrlo su rijetke firme koje nisu dužne. barem na ovim prostorima. nisam mislio na aapl koji imaju na računu ogromne milijarde.