Lik ne kuži da vjerovnici uredno uzimaju kamatu od 4,5 posto i da im ne pada na pamet išta i ikoga ovršiti. Svima je to jasno, osim njemu. I ja bih volio da sam vjerovnik IGH-u. Gdje možeš dobiti takve kamate?
IGH (Institut IGH d.d.)
-
-
-
Je, samo i te kamate nisu bili u stanju vracati pa su se pripisivale glavnici. Revizor ti je to sve pojasnio.
Jedino sto trenutno vrijedi u IGH je kontrola jedne takve firme, a kontrolu ne drze manjinski.
-
Gdje je ona nestalo 16 milijuna kuna koje su plaćene za kamate i negativne tečajne razlike (kojih ćemo se uskoro riješiti kada se uvede euro)? Naim će nam odgovoriti.
Baš me zanima kud će cijena, ako se uskoro objavi još kakav veći li manji posao. Ono "loše" smo očito odradili bez velikog rušenja cijene, a sada možemo očekivati samo dobre vijesti kroz objave novih poslova.
-
Naime, ali zar nije zato cijena tu di je zbog tog sistemskog rizika i duga?
Da nemaju duga, cijena bi bila duplo troduplo veca i ne bi bio problem uci i cekati da se dobri ugovori odrade i da pocnu zarađivati 40-50 kn po dionici.
Ovako mozda imaju mac nad glavom ali postoji potencijal i perapektiva kroz prizmu povecanog rizika o kojem govoris.
Da ima kompanija igh2 bez tog problema, kolika bi bila njegova 'realna cijena' trenutno?
-
I dalje me zanima gdje pojedinci vide da se dugovi ne vračaju?
-
Složio bih se s naimom, da je
Potpuno smo realni jer te obaveze su dospjele i nisu refinancirane. To je Damaklov mač koji visi nad vlasnicima kompanije i otvara put da vjerovnici preuzmu kompaniju i u vlasnickom smislu. A dobro znamo sto to moze znaciti.... nagledali smo se vise primjera... pogotovo kad je i knjigovodstveno gledano kapital negativan.
Za sada svi žmire na jedno oko, al to nije “novo, a još manje normalno”.
Složio bih se s vama da je to određeni rizik i hvala što ste nam ukazali na taj podatak. To dodatno pojašnjava današnju cijenu dionice. Da nije tog rizika, cijena bi moguće bila značajno viša.
Dodatno, činjenica jest da se od 2018.g., minus shareholder equity-a ipak smanjuje (2018. -57 mil kn, 2019. -41 mil kn, ttm -39 mil kn), a događaji u Q2 tome nisu išli nauštrb. Ovo je ipak kvartalno izvješće, a konkretniji rezultati će ipak uslijediti s izvješćem za 2020.g. Očekivanja sam da će i taj minus doći u plus, a ovih 500+ ugovora ulijevaju dodatni optimizam.
P.S. Imam dionice IGH.
-
Vraćaju se ali ne dovoljno brzo, zato im je i dospjela hrpa duga koju očito nemaju gdje refinancirati. A nemaju vise ni toliko imovine za prodaju. Uglavnom, ušli su u dužničke škare.... a sad hoće li se posjeći ili će proći lišo, vrijeme će pokazati.
-
Da nemaju duga, cijena bi bila duplo troduplo veca i ne bi bio problem uci i cekati da se dobri ugovori odrade i da pocnu zarađivati 40-50 kn po dionici.
Ovako mozda imaju mac nad glavom ali postoji potencijal i perapektiva kroz prizmu povecanog rizika o kojem govoris.
Da ima kompanija igh2 bez tog problema, kolika bi bila njegova 'realna cijena' trenutno?
ovo je na tragu onoga što je pisao i kolega toluen kad je uspoređivao koliko ljudski kapital ovdje doprinosi.
ako usporedimo izvješće Q2 izvješćem za Q1, ponovno je dosta duga s dugoročnog prešlo u kratkoročni.
ako možda netko zna, koliko rješavanje Radeljevića, ako se riješi do kraja godine, smanjuje ovaj kratkoročni dug?
mislim da se i tu kriju neki odgovori na ova pitanja.
-
@ naim
Ajme, lupetanja. A toliko volje.
Danas je kapital toliko jeftin da uredno mogu uzeti drugdje jeftiniji kredit i vratiti postojeće. Ak bude potrebno, budu. Zasad to očito nije imperativ jer nigdje ne gori. Radi se, ima posla i to je jedino bitno.
-
ovo je na tragu onoga što je pisao i kolega toluen kad je uspoređivao koliko ljudski kapital ovdje doprinosi.
ako usporedimo izvješće Q2 izvješćem za Q1, ponovno je dosta duga s dugoročnog prešlo u kratkoročni.
ako možda netko zna, koliko rješavanje Radeljevića, ako se riješi do kraja godine, smanjuje ovaj kratkoročni dug?
mislim da se i tu kriju neki odgovori na ova pitanja.
Radeljević vrijedi cca 25 000 000 EUR-a
-
-
Radeljević vrijedi cca 25 000 000 EUR-a
jel to cifra nakon što se odbije i vrijednost onih zaloga kojima je kompleks opterećen ili ukupna vrijednost kompleksa?
-
@ naim
Ajme, lupetanja. A toliko volje.
Danas je kapital toliko jeftin da uredno mogu uzeti drugdje jeftiniji kredit i vratiti postojeće. Ak bude potrebno, budu. Zasad to očito nije imperativ jer nigdje ne gori. Radi se, ima posla i to je jedino bitno.
Pa sto ga ne uzmu? Možda zato jer svi znaju da su u problemu i da ga neće uredno vracati. A možda da probaju s dokapom?
To je ionako pozajmica bez roka dospjeca.
-
Radeljević je pod hipotekama i to je činjenica. Ali u slučaju realizacije tih hipoteka, koliko bi se time dugovi smanjili? Ekvivalentno vrijednosti tog kompleksa. A to je jako puno love s obzirom na veličinu i lokaciju.
Da se mene pita, ja bih to zemljište prebio s dugovima, ali Gljadelkin sigurno ima neke druge planove, za koje vjerujem da su unosniji od ovoga što bih ja napravio. Zašto da da ovako gotovo golo zemljište na vrhunskoj lokaciji, kad se na njemu uskoro može izgraditi puno nečega skupog, a resurse za gradnju ima. Valjda će dok završi Kupare. Polako, jedno po jedno.
-
Zanimljivo vas je čitati jer očito i jedna i druga strana ima svoje argumente koji nisu bez veze. No malo me čudi jedna druga stvar. IGH od svih sličnih ima po meni trenutno najbolju poziciju jer ima brdo ugovora i dojam je da se pomalo riješavaju svih problematičnih stvari koje ih još uvijek mogu zakvačiti i napraviti dosta štete, ako što krene po zlu.
Ako ne bude takvih situacija IGH definitivno uskoro neće biti na ovim razinama cijena. Ali i dalje je nužan oprez koji ulagači s dugogodišnjim iskustvom imaju i tako raspoređuju svoja sredstva. Stoga je zapravo nebitna sadašnja cijena, ako se stvari poslože kako treba. Po meni je možda bitnije vidjeti koliko im stvarno treba vremena da riješe dubioze i maknu se s ruba ponora i na koji način se to može kalkulacijom orijentacijski predvidjeti. rambo_5 je nešto u tom stilu napisao, ali mi se čini malo neprecizno.
Mislim cijena resursa je više manje poznata, moguće je procijeniti i prateće troškove, pa i nova zaduženja. Zašto netko od vas koji to kužite ne stavite takve argumente i na taj način zapravo postavite trasu za ono što ovdje očekujete. Ljudi ovo čitaju i mnogi na temelju toga donose i odluke. Pomoglo bi i njima i vama i cijeni na burzi da ide u očekivanom pravcu.
Teret koji IGH ima je poznat, a odluke vjerovnika su u domeni vjerojatnosti. Da su to htjeli već su mogli napraviti lom, ali nisu i vjerojatno ni neće, ali...
A moguća zarada na poslovima koje rade mi se čini prilično razumljiva stvar pa ne kužim da to nitko od vas ne uzima u obzir u vašoj argumentaciji potkrijepljeno realnijim brojkama. Na taj način bi se mogla izračunati i orijentacijska vrijednost dionice pa usporediti s ovim što sada stoji na burzi. A možda i nisam u pravu ?
Nemam IGH i planiram ga uzeti čim bude jasno da su glavne prijetnje nestale, pa koliko bude cijena - bude. Onda znam smjer, a potencijal rasta je po meni jako velik. Ali za sada nisam baš siguran koliko je dobro biti in dok se to ne riješi, a pošto već imam Ingru onda mi to dođe na isto (znam da nije, ali iz moje perspektive zasada je).
-
Kako ćeš prebiti ako ne postoji vjerovnik koji bi htio to zemljište, a niti je moguće visina duga dostatna za prebijanje?
Zemljište je nelikvidna imovina sa procijenjenom vrijednošću. Dug je mnogo preciznije definiran, a i osiguran hipotekama koje možda drugi vjerovnici ne zele skinuti do konacnog namirenja.
-
https://www.seebiz.eu/tvrtke/institu…79-posto/240015
I seebiz govori kupuj IGH-a.
-
@ toluen
IGH ti je sporan, a držiš Ingru koja i dalje sa svakim novim FI nabija nove i nove vrlo ozbiljne minuse ??? S kojim si to kalkulatorom izračunao da je IGH rizičan, a Ingra unosna?
-
Zanimljivo vas je čitati jer očito i jedna i druga strana ima svoje argumente koji nisu bez veze. No malo me čudi jedna druga stvar. IGH od svih sličnih ima po meni trenutno najbolju poziciju jer ima brdo ugovora i dojam je da se pomalo riješavaju svih problematičnih stvari koje ih još uvijek mogu zakvačiti i napraviti dosta štete, ako što krene po zlu.
Ako ne bude takvih situacija IGH definitivno uskoro neće biti na ovim razinama cijena. Ali i dalje je nužan oprez koji ulagači s dugogodišnjim iskustvom imaju i tako raspoređuju svoja sredstva. Stoga je zapravo nebitna sadašnja cijena, ako se stvari poslože kako treba. Po meni je možda bitnije vidjeti koliko im stvarno treba vremena da riješe dubioze i maknu se s ruba ponora i na koji način se to može kalkulacijom orijentacijski predvidjeti. rambo_5 je nešto u tom stilu napisao, ali mi se čini malo neprecizno.
Mislim cijena resursa je više manje poznata, moguće je procijeniti i prateće troškove, pa i nova zaduženja. Zašto netko od vas koji to kužite ne stavite takve argumente i na taj način zapravo postavite trasu za ono što ovdje očekujete. Ljudi ovo čitaju i mnogi na temelju toga donose i odluke. Pomoglo bi i njima i vama i cijeni na burzi da ide u očekivanom pravcu.
Teret koji IGH ima je poznat, a odluke vjerovnika su u domeni vjerojatnosti. Da su to htjeli već su mogli napraviti lom, ali nisu i vjerojatno ni neće, ali...
A moguća zarada na poslovima koje rade mi se čini prilično razumljiva stvar pa ne kužim da to nitko od vas ne uzima u obzir u vašoj argumentaciji potkrijepljeno realnijim brojkama. Na taj način bi se mogla izračunati i orijentacijska vrijednost dionice pa usporediti s ovim što sada stoji na burzi. A možda i nisam u pravu ?
Nemam IGH i planiram ga uzeti čim bude jasno da su glavne prijetnje nestale, pa koliko bude cijena - bude. Onda znam smjer, a potencijal rasta je po meni jako velik. Ali za sada nisam baš siguran koliko je dobro biti in dok se to ne riješi, a pošto već imam Ingru onda mi to dođe na isto (znam da nije, ali iz moje perspektive zasada je).
Kad kazes da igh ima najbolju poziciju jer ima brdo ugovora mozes li kvantificirat to brdo ugovora u nekakav projiciran prihod sljedecih godinu dana koliko je to brdo novcano ?
-
@ toluen
IGH ti je sporan, a držiš Ingru koja i dalje sa svakim novim FI nabija nove i nove vrlo ozbiljne minuse ??? S kojim si to kalkulatorom izračunao da je IGH rizičan, a Ingra unosna?
Good point - to bih i ja volio znati.
Btw, meni uopće nije jasno zašto bi netko kupio INGR, pored IGH.
-
Kad kazes da igh ima najbolju poziciju jer ima brdo ugovora mozes li kvantificirat to brdo ugovora u nekakav projiciran prihod sljedecih godinu dana koliko je to brdo novcano ?
Nitko ne može projicirati novčano brdo u narednih godinu dana jer se ne zna koliko će i po koliko novaca biti novih ugovorenih poslova, kao niti u kojem će se roku izvršiti dosad ugovoreni poslovi i kada će se naplatiti. Postavljaš nemoguća pitanja.
Ali izgleda, prema trenutnom stanju cijene na burzi, da to ulagače previše i ne zanima. Samo znaju da bolja vremena dolaze i zato ... cijena ide up.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun