1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Razno
  3. Kavana

Moderiranje Foruma

• StatusQuo
  • September 22, 2020 at 11:47 AM
  • Admin
    Administrator
    Reakcija primljeno
    524
    • January 12, 2021 at 10:56 AM
    • Official Post
    Quote from alias
    Quote from Admin

Da ne odgovaram svima na poruke šaljem ovdje objašnjenje..

Neki kolege kojima je uskraćen pristup su se ispričali za svoje ponašanje i pristup im je ponovno omogućen. Netko ima ovakav pristup, netko onakav, ali svačiji doprinos može biti kvalitetan, a ta raznolikost zapravo i čini neko mjesto druženja živim, pa tako i forum. Trebamo se držati skupa i pomagati jedni drugima savjetima jer jedino tako možemo napredovati, a ne zamjerati nešto. Na tragu toga sva upozorenja i isključenja su izbrisana za novu godinu, osim za duple račune. Nova godina, novi početak za sve.

Koliko je to dobra odluka ćemo vidjeti..

Dal to znaci da ja mogu vratiti 20 svojih starih nickova s kojima cu trolati ekipu na ATPL-u, a samo kako bi meni prodali svoje dionice? Koje je naravno nemoguce nabaviti preko burze

Ako lijepo zamolite

• Previous Official Post
    • Next Official Post
  • dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • February 1, 2021 at 3:57 PM

Ja sam protiv osobne iskaznice. Osobno se ću napustiti forum ukoliko navedeno postane obvezno.

na taj način Admin može pratiti knjigu dioničara za svaku dionicu tko i što tko piše po forumu.

Po toj logici, mozemo "nickove" promjeniti u stvarna imena i prezimena sa OIBom na forumu. da se zna odmah tko ima koju količinu papira pa bi vidjeli je li netko zaista u dioncici, da li ju želi uvaliti nekome ili trola da kupijeftinije.

Što se tiče BudFox da bi bilo u redu da se uvijek našiše razlog zašto je netko izbačen ili mu onemogućen pristup i to bi bilo lijepo da se javno objavljuje.

ja se osobno osjećam povrijeđenim jer sam nekoliko puta bio izbačen, a samo sam odgovarao na pitanja ili nešto komentira - možda niej bilo direktno vezano za temu ali nisam nikada nikoga uvrijedio.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • February 1, 2021 at 4:17 PM

možda ne bi bilo loše otvoriti i rubriku Kaznionica i pod teme Žuti karton i Crveni karton? :/

ionako piše u koju te se temu premjesti ako zastraniš.

npr. za vrijeđanje da je izravni crveni, a za trolanje i spamanje tema žuti (2 žuta = crveni)? :/

ako netko skupi više crvenih, onda hlađenje do kraja kvartala?

i onda svaki kvartal iz početka (osim za višestruke račune)?

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • February 1, 2021 at 4:30 PM
    Quote from st-brajo

možda ne bi bilo loše otvoriti i rubriku Kaznionica i pod teme Žuti karton i Crveni karton? :/

npr. za vrijeđanje da je izravni crveni, a za trolanje i spamanje tema žuti (2 žuta = crveni)? :/

pa tako nekako bi bilo ok al jos malo razradit.

Mislim da je bezveze da netko dobije trajni ban radi drukanja-trolanja ili tih sitnih prekrsaja. Mozda uvest ban 3 dana pa 7- pa 30- pa 3 mjeseca al trajni ban ostavit iskljucivo za prekrsaje koji su na nacionalnoj bazi- privatne prijetnje- netrpeljivost- psovanje itd i to nakon par takvih prekrsaja.

mozda uvest ogranicenje pisanja od barem 30 dana novom clanu- odnosno nek pise po birtiji i svastari al nikako svuda . tako ce se eliminirat da netko dobije ban a sutra opet po starom pise gdje oce...Mozda otvorit samo za njih temu "pitanja novopridoslica".

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• propalica
    Student
    Reakcija primljeno
    54
    • February 1, 2021 at 4:32 PM
    Quote from dionicar

Po toj logici, mozemo "nickove" promjeniti u stvarna imena i prezimena sa OIBom na forumu. da se zna odmah tko ima koju količinu papira pa bi vidjeli je li netko zaista u dioncici, da li ju želi uvaliti nekome ili trola da kupijeftinije.

Apsolutno za iako znam da nije bila namjera napisanog, kao starom konju meni je uglavnom jasno tko je zaista u dionici, da li je uvaljuje ili ne, a tko je troler.

Ako je smisao foruma "navlakuša" onda sam promašio....

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • February 1, 2021 at 5:28 PM

Ma i blokiranje, kartoni ?!?!? Tko je taj da to procjeni, admin?

Valjda svatko tko pristupa bilo kakvom forumu sve napisano uzima sa dozom opreza i ide sam provjeriti iz vise relevantnih izvora, a ne postupo po tome sto netko napise ide kupiti ili prodati ???

U biti to mi je jedini minus ovdje od poslovnog foruma, cim netko pocne odlucivati sta je ispravno ili pridonosi temi ili ne, vec je to upitnik... dovoljno je baciti post u svastaru, ako se procjeni da netko stvarno pretjeruje i spama

• Admin
    Administrator
    Reakcija primljeno
    524
    • February 1, 2021 at 6:03 PM
    • Official Post
    Quote from emil
    Quote from st-brajo

pa tako nekako bi bilo ok al jos malo razradit.

Mislim da je bezveze da netko dobije trajni ban radi drukanja-trolanja ili tih sitnih prekrsaja. Mozda uvest ban 3 dana pa 7- pa 30- pa 3 mjeseca al trajni ban ostavit iskljucivo za prekrsaje koji su na nacionalnoj bazi- privatne prijetnje- netrpeljivost- psovanje itd i to nakon par takvih prekrsaja.

mozda uvest ogranicenje pisanja od barem 30 dana novom clanu- odnosno nek pise po birtiji i svastari al nikako svuda . tako ce se eliminirat da netko dobije ban a sutra opet po starom pise gdje oce...Mozda otvorit samo za njih temu "pitanja novopridoslica".

Display More

Ovo je sve već implementirano:

- Status korisnika - ograničenja i bodovi

- Pravila foruma - prilog 1 (trajni ban se dobije za prikupljenih 15 kaznenih bodova unutar mjesec dana)

• Previous Official Post
    • Next Official Post
  • Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • February 2, 2021 at 1:50 PM

moja isprika svima zbog neprimjerenog izražavanja, također i kolegi na kojeg se isto odnosilo, ali malo mi je počeo rasti tlak i morao sam reagirati, jer iznervirani ulagač nije dobar ulagač :)

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • July 19, 2021 at 12:03 PM

Mozes li pojasniti pitanje nevazece email adrese ne vidim nigdje u pravilima foruma da se tematika uopce navodi, a redovito je navedena u ban listi kao never expiry i mislim da bi trebala po to pitanju bit bolje definirana u pravilima foruma ?

• Admin
    Administrator
    Reakcija primljeno
    524
    • July 19, 2021 at 12:15 PM
    • Official Post

Definirano je čl.1. st.4.

• Previous Official Post
    • Next Official Post
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • July 19, 2021 at 12:22 PM
    Quote from Admin

Definirano je čl.1. st.4.

(4) Zabranjeno je lažno predstavljanje.

Sta to konkretno znaci u slucaju email adrese da je zblj@gmail.com nevezeci jer ne sadrzava neko ime ili sta kako definirat lazno predstavljanje preko email adrese pogotovo sta email adrese nisu podlozne provjeri da bi se provjerio indentitet od sluzbene osobe ili ne kuzim bas ?

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 19, 2021 at 3:26 PM

Ni ja ne kuzim, pa otvoris mail ivo.sanader..... ili andrej.plenkovic@gmail.com ili tko ti drago. Ok, moze se traziti kopija osobne, ali tada bi ostalo par forumasa, ako i toliko. Uostalom lako nabavis kopiju dokumenta neke osobe, bar to nije problem

• Admin
    Administrator
    Reakcija primljeno
    524
    • December 28, 2021 at 1:07 PM
    • Official Post
    Quote from StatusQuo

Oce li zazivit ili nece ne znam, ali ovo tko se otisao tko se pridruzio na ovakav nacin je glupo, trebalo bi sastrane samo pisati tko je u sobi i to je to

Sada bi trebalo biti u redu.

Quote from Moller

evo i moj kratki ( p.s. :) ) osvrt na ovaj novitet,

uvijek sam za poboljšanje i unaprjeđivanje, ali ovo mislim da neće imati taj efekt, a može djelovati kao kritika moderatoru, jer se neće moći svrstati ni pod komentar ni prijedlog, ali dobro

znači ovako, vi (moderator) ste sada otvaranjem nekakvog "pomoćnog igrališta", bez obzira što na glavnom "stadionu" ima sasvim dovoljno alata i prostora za komunikaciju, dali mogućnost da se igra nastavi bez ulaska igrača u "kazneni prostor"

( zaključavanje) , koji ste po mom mišljenju na glavnom stadionu, toliko smanjili da to nije više ni na razini finfera, a kamoli šesnaest metara, te vam zato većina korisnika odustaje od pisanja i javljanja, pomalo zbunjeni gdje je u stvari početak tog nekog prostora i vrijedi li svaki dan na svim temama jednako za sve igrače ili samo ovisi o trenutnom stanju i poziciji čovjeka u crnom (sudac) kojega vi ovdje simbolično predstavljate te imate i takve ovlasti,

sada imate situaciju da pokušavate novim igračkama, odobrovoljiti "djecu" pokušavajući im starom prokušanom, pogrešnom, logikom roditelja gurati u ruke nove igračke bez obzira što je soba već pretrpana igračkama(temama, kavana, birtija, svaštara, itd, itd, koje su već neformalne) sakupljenim u ovih dvije godine postojanja foruma

obzirom da svaki forum ima svoje nedostatke, tako mislim da niti mi ne možemo idealizirati ovaj naš i očekivati da svaki dan besprijekorno funkcionira bez greške, kao švicarski sat prema pravilima i temama, dogodi se ponekad od toliko korisnika malih nespretnosti ( promašenih tema, svađa, namjernih drukova) i svega drugoga što nas u stvari i čini ljudima ( nismo još pri prijavi uveli ono nisam Robot :)),

ali se ne bi trebalo dogoditi da sve toliko zamre (možda je u pitanju pandemija ili blagdansko razdoblje) pa da od 150-160 prijavljenih korisnika nemate glasa od nikoga na pojedinim temama,

po mome mišljenju forum bi trebao služiti za razmjenu informacija, saznanja, te obzirom da se radi o financijskim temama, nadam se da je svatko svjestan da sve izneseno i pročitano mora prevrtjeti u svojoj glavi nekoliko puta i tek tada posegnuti u svoj džep ili prema svojim dionicama, što mi se čini da smo prilično i uspjeli postići, jer ne vidim baš da ovdje dolaze ljudi, koji sve što piše uzimaju zdravo za gotovo i prema tome postupaju,

mislim da smo na temi Corona virus najviše pali u vašu nemilost, možda nam uopće nije niti potrebna, ali ako već postoji, smatram da mogu izreći svoje mišljenje i stav o svemu, jer ako to već sada nije moguće, moram priznati da me je strah za budućnost naše djece, koja će prema tom kriteriju očito morati cijeli svoj život živjeti pogrbljeni, a to valjda nije cilj čovječanstva, da neki tzv. autoriteti

( ograničio bih se ovdje za sada samo na domaće, bez belosvjestskih) imaju nekim slučajem nad vama moć, a svjedoci smo svakodnevno svih njihovih nebuloznih izjava i što vrijeme više odmiče, oni se jednostavno sve više pletu kao pile u kučine, a pravi znanstvenici mislim da nemaju vremena ni glavu podići iz svojih laboratorija i posla, a ovi naši dušebrižnici zauzeli trećinu svih televizija i termina za naslikavanje i isprazne priče, sjetimo se samo u tim političkim vodama negdašnjih veličina tipa DrIvo, Nadan i ostali, njihovog djelovanja i brige za građane, neće li možda jednoga dana i naš Vili ili netko drugi završiti kao oni,

stava sam da smo kao forum, malo zalutali određenim temama na nama nedovoljno poznata područja i oko toga imamo problem, pa bi neke teme možda valjalo ukloniti, objediniti i dr.

mislim da mi trebamo služiti za prezentaciju(naravno da će se tu pronaći i pokoji druk post) naših tvrtki i ulaganje u njih, jer ako se nastavimo prepucavati na nebitnim temama, onda se nemojmo iznenaditi ako nam 7SLO bude na 180, a 7CRO na 125, a mi ćemo i dalje pisati kako eto nema promete na našoj burzi, a da pisanje i trud određenih bolje upućenih kolega na forumu nema baš apsolutno nikakve veze s tim

u tom slučaju onda smo spremni za REDIZAJNIRANJE, a nadam se da je to nešto što ipak nije želja većine forumaša.

na kraju prihvatimo da se radi o trgovanju i živom novcu svakoga od nas i da ulaskom na tržište s ničim i s nikim nismo zaštićeni, pa tako niti jedim formom, ma koliko on bio iskren, vjerodostojan i težio idealnom

u suprotnom, za one koji toga još nisu svjesni predlažem otvaranje molitvene zajednice za rast i pad dionica, može i u sklopu već postojećih tema

Display More

Kolega dobro rezonirate o problemima, međutim nedostaje konkretan prijedlog kako poboljšati stvari? Kolega StatusQuo je svojevremeno pokrenuo ovu rasporavu - Moderiranje Foruma , prvih 11 postova je savršena ilustracija problema.

Forum je alat koji omogućava razmjenu znanja i informacija. Koliko će znanje i informacije biti kvalitetne ovisi isključivo o samim članovima, ne o spam (količini) sadržaju.

Da li je bolje malo kvalitetnih komentara ili više onih drugih? Veliki broj malokvalitetnih komentara destimulira kvalitetne komentatore. Članovi s puno znanja i kvalitetne informacije mogu doći do izražaja kada je spam pod kontrolom.

• Previous Official Post
    • Next Official Post
  • Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • December 28, 2021 at 3:00 PM
    Quote from Admin
    Quote from StatusQuo

Oce li zazivit ili nece ne znam, ali ovo tko se otisao tko se pridruzio na ovakav nacin je glupo, trebalo bi sastrane samo pisati tko je u sobi i to je to

Sada bi trebalo biti u redu.

Quote from Moller

evo i moj kratki ( p.s. :) ) osvrt na ovaj novitet,

uvijek sam za poboljšanje i unaprjeđivanje, ali ovo mislim da neće imati taj efekt, a može djelovati kao kritika moderatoru, jer se neće moći svrstati ni pod komentar ni prijedlog, ali dobro

znači ovako, vi (moderator) ste sada otvaranjem nekakvog "pomoćnog igrališta", bez obzira što na glavnom "stadionu" ima sasvim dovoljno alata i prostora za komunikaciju, dali mogućnost da se igra nastavi bez ulaska igrača u "kazneni prostor"

( zaključavanje) , koji ste po mom mišljenju na glavnom stadionu, toliko smanjili da to nije više ni na razini finfera, a kamoli šesnaest metara, te vam zato većina korisnika odustaje od pisanja i javljanja, pomalo zbunjeni gdje je u stvari početak tog nekog prostora i vrijedi li svaki dan na svim temama jednako za sve igrače ili samo ovisi o trenutnom stanju i poziciji čovjeka u crnom (sudac) kojega vi ovdje simbolično predstavljate te imate i takve ovlasti,

sada imate situaciju da pokušavate novim igračkama, odobrovoljiti "djecu" pokušavajući im starom prokušanom, pogrešnom, logikom roditelja gurati u ruke nove igračke bez obzira što je soba već pretrpana igračkama(temama, kavana, birtija, svaštara, itd, itd, koje su već neformalne) sakupljenim u ovih dvije godine postojanja foruma

obzirom da svaki forum ima svoje nedostatke, tako mislim da niti mi ne možemo idealizirati ovaj naš i očekivati da svaki dan besprijekorno funkcionira bez greške, kao švicarski sat prema pravilima i temama, dogodi se ponekad od toliko korisnika malih nespretnosti ( promašenih tema, svađa, namjernih drukova) i svega drugoga što nas u stvari i čini ljudima ( nismo još pri prijavi uveli ono nisam Robot :)),

ali se ne bi trebalo dogoditi da sve toliko zamre (možda je u pitanju pandemija ili blagdansko razdoblje) pa da od 150-160 prijavljenih korisnika nemate glasa od nikoga na pojedinim temama,

po mome mišljenju forum bi trebao služiti za razmjenu informacija, saznanja, te obzirom da se radi o financijskim temama, nadam se da je svatko svjestan da sve izneseno i pročitano mora prevrtjeti u svojoj glavi nekoliko puta i tek tada posegnuti u svoj džep ili prema svojim dionicama, što mi se čini da smo prilično i uspjeli postići, jer ne vidim baš da ovdje dolaze ljudi, koji sve što piše uzimaju zdravo za gotovo i prema tome postupaju,

mislim da smo na temi Corona virus najviše pali u vašu nemilost, možda nam uopće nije niti potrebna, ali ako već postoji, smatram da mogu izreći svoje mišljenje i stav o svemu, jer ako to već sada nije moguće, moram priznati da me je strah za budućnost naše djece, koja će prema tom kriteriju očito morati cijeli svoj život živjeti pogrbljeni, a to valjda nije cilj čovječanstva, da neki tzv. autoriteti

( ograničio bih se ovdje za sada samo na domaće, bez belosvjestskih) imaju nekim slučajem nad vama moć, a svjedoci smo svakodnevno svih njihovih nebuloznih izjava i što vrijeme više odmiče, oni se jednostavno sve više pletu kao pile u kučine, a pravi znanstvenici mislim da nemaju vremena ni glavu podići iz svojih laboratorija i posla, a ovi naši dušebrižnici zauzeli trećinu svih televizija i termina za naslikavanje i isprazne priče, sjetimo se samo u tim političkim vodama negdašnjih veličina tipa DrIvo, Nadan i ostali, njihovog djelovanja i brige za građane, neće li možda jednoga dana i naš Vili ili netko drugi završiti kao oni,

stava sam da smo kao forum, malo zalutali određenim temama na nama nedovoljno poznata područja i oko toga imamo problem, pa bi neke teme možda valjalo ukloniti, objediniti i dr.

mislim da mi trebamo služiti za prezentaciju(naravno da će se tu pronaći i pokoji druk post) naših tvrtki i ulaganje u njih, jer ako se nastavimo prepucavati na nebitnim temama, onda se nemojmo iznenaditi ako nam 7SLO bude na 180, a 7CRO na 125, a mi ćemo i dalje pisati kako eto nema promete na našoj burzi, a da pisanje i trud određenih bolje upućenih kolega na forumu nema baš apsolutno nikakve veze s tim

u tom slučaju onda smo spremni za REDIZAJNIRANJE, a nadam se da je to nešto što ipak nije želja većine forumaša.

na kraju prihvatimo da se radi o trgovanju i živom novcu svakoga od nas i da ulaskom na tržište s ničim i s nikim nismo zaštićeni, pa tako niti jedim formom, ma koliko on bio iskren, vjerodostojan i težio idealnom

u suprotnom, za one koji toga još nisu svjesni predlažem otvaranje molitvene zajednice za rast i pad dionica, može i u sklopu već postojećih tema

Display More

Kolega dobro rezonirate o problemima, međutim nedostaje konkretan prijedlog kako poboljšati stvari? Kolega StatusQuo je svojevremeno pokrenuo ovu rasporavu - Moderiranje Foruma , prvih 11 postova je savršena ilustracija problema.

Forum je alat koji omogućava razmjenu znanja i informacija. Koliko će znanje i informacije biti kvalitetne ovisi isključivo o samim članovima, ne o spam (količini) sadržaju.

Da li je bolje malo kvalitetnih komentara ili više onih drugih? Veliki broj malokvalitetnih komentara destimulira kvalitetne komentatore. Članovi s puno znanja i kvalitetne informacije mogu doći do izražaja kada je spam pod kontrolom.

Display More

poštovani kolega, vi radite vrlo složen, zahtjevan i odgovoran posao, jer nije se uvijek lako staviti u ulogu suca kad treba procijeniti kako postupiti,

slažem se da ima puno kvalitetnih informacija i da nekima smeta kada moraju nekome objašnjavati ili se prepirati oko svojih spoznaja, znanja i stavova za koje su 100% sigurni da su valjani,

ali prihvatimo to kao neku vrstu raznolikosti i neka se u međusobnoj "borbi" forumaša svatko izbori za svoje mjesto pod suncem

(na forumu) ukoliko za tako nešto ima potrebu, a vrijeme će pokazati tko je u pravu, tko je bolji, više zna, te možda ima i više iskustva u ulaganju, a tko je griješio u svojim procjenama (iako se to kod nas vrlo rijetko događa, jer koliko sam ja primijetio, na ovome forumu svi samo zarađuju (98%) ili tako samo tješe same sebe)

ponekada se i sam poslužim tehničkom analizom kolega, ali se nikada ne oslanjam samo na njihov stav, a nekada jednostavno nismo niti u mogućnosti postupiti prema tome, jer nemamo dovoljno sredstava, nismo na vrijeme započeli s realizacijom jer nismo posvećeni samo aktivnostima na burzi, tako da i najbolje prilike ponekada prođu pored nas, a mi ih nismo u mogućnosti realizirati, iako će iskusnije kolege sigurno svojim planiranjem ulaganja takvu mogućnost svesti na najmanju moguću mjeru,

vjerujem pored toga da o našim stavovima, pa čak donekle i našem trgovanju ne ovise ili ovise vrlo malo kretanja cijena određenih izdanja na burzi (evo vam i jedna današnja potvrda, blok 4000kom na Atgr po 1700), jer tko se nije na vrijeme pozicionirao, danas može pisati što god mu padne na pamet i bacati neke sitne količine po bidu, ali cijena neće ili će vrlo teško ponovno na 1600, zbog toga je mogućnost manipuliranja cijenom na takvim izdanjima minimalna, pa se na takvim temama niti ne piše previše, gotovo isti slučaj je i na Jnaf,

pored toga, neke su izdanja podložna manipulaciji, pogotovo gdje je situacija u određenom trenutku na tom izdanju napeta i tu mislim da treba ponekada obratiti malo veću pozornost na takva izdanja, pa i privremeno obustaviti komentiranje, ako je potrebno, dok se situacija ne razbistri, s čim bi se vjerujem i složila većina forumaša, kojima nije cilj da zbunjivanjem ostalih sudionika, postignu za sebe neku financijsku korist,

naravno da forum treba održati na određenom nivou kvalitete, ali nismo li svi svjedoci još od osnovne škole, da su uvijek odlikaši sjedili u prvim redovima, a oni drugi što dobacuju papiriće i gađaju se gumicama u zadnjim radovima, ali za funkcioniranje razreda potrebni su i jedni i drugi, jer kako bi inače uspostavili kriterije što je dobro što nije, što valja, što ne valja, ako nemamo nešto za usporedbu,

mislim da forum sam po sebi dobro funkcionira, samo treba malo popustiti kočnice da se korisnici ne osjećaju pod pritiskom i prijetnjom, a za svako isključivanje (koje svakako u određenim slučajevima (pa i svom) podržavam, pogotovo ako bi došlo do znatnijeg vrijeđanja i omalovažavanja bilo kojeg učesnika) uveo bih kratku oznaku zašto je do njega došlo i na kojoj temi, da li je to spam na nekoj temi o dionicama ili drugi razlog

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • December 29, 2021 at 3:02 AM

Ne pišem (više) često iz raznih razloga, ne toliko nekim posebnim "razočaranjem" forumom, ali osjećaj je da je nestalo onog početnog poleta i uvjetno rečeno - slobode da se kaže ono što se želi što je mnoge ovdje natjeralo da odu odavde iako su davali izvrstan doprinos na područjima na kojima su bili uglavnom vrlo kvalitetni. A to je (po meni) neprocjenjiva šteta jer smo na taj način svi izgubili da možda saznamo nešto što inače nije moguće. Osobno sam iznimno mnogo naučio upravo od tih članova čak i onda kada način na koji su ponekada pisali nije uvijek izgledao - "socijalno prihvatljivo". Mislim da svi ovdje znaju o čemu govorim.

Nerijetko se događa da i kvalitetni forumaši dobiju "lokot" zato što su napisali nešto što možda iskreno misle o nečemu, a to iz nekog razloga nije u skladu s nečim što je "pravilo" da je nono i to očito nije baš dobro riješeno jer na taj način (i s vremenom) će forum "očistiti" do te mjere da više neće ostati nitko zainteresiran da tu išta piše. S druge strane dok je burze ljudi će i dalje imati potrebu nekako dolaziti do informacija, a to će onda vjerojatno biti riješeno nekim novim forumom kako to već ide po principima ponude i potražnje.

Pa ako to možda već ne postoji, a ja to ne znam - možda ne bi bilo loše revidirati princip zabrana komentiranja tako da se možda spusti na razinu neke teme. Npr netko na nekoj temi nije u skladu s "propisima" - jednostavno dobije vremensku zabranu na toj temi, ali i dalje može reći što ga žulja na nekoj drugoj. Naravno slonovi u staklani bi i dalje dobijali banove i na općoj razini.

U suštini ideja je "nadogradnja" na ovo što je kolega Moller predložio i čini mi se kao jedan od načina da se ukloni taj nepotrebni pritisak koji je evidentno prisutan zbog tog nesretnog lokota koji kako sada stvari stoje pravi više štete nego koristi.

Ima tu još ideja, ali o njima otom potom.

• Admin
    Administrator
    Reakcija primljeno
    524
    • December 29, 2021 at 10:43 AM
    • Official Post

Podržavate li mjesec dana bez moderiranja? 26

1. Da (14) 54%
    2. Ne (12) 46%

Ako su oni koji su često moderirani prestali pisati na način zbog kojeg su moderirani, onda je kazna ispunila svoju svrhu.

Evo postavio sam anketu "mjesec dana bez moderiranja" (osim u slučaju vrijeđanja).

Što mislite? Mogao bi to biti zanimljiv eksperiment, nakon kojeg možemo revidirati stavove o moderiranju

• Previous Official Post
    • Next Official Post
  • Avx
    Početnik
    Reakcija primljeno
    19
    • December 29, 2021 at 11:41 AM

Zasto bi revidirali stavove o moderiranju, uvjet obrazlozenog komentiranja je genijalan. Ja isto osobno ne pisem puno ali znam da mogu ovdje doci i procitati tu i tamo nesto pametno na temama bez listanja 10 stranica gluposti. Listanje tih gluposti rade moderatori i izdvoje ih u svastatu, dovoljno je nju otvoriti i vidjeti kolicinu gluposti koja se pise. Svaka im cast na tome. Cini mi se da probleme s moderiranjem imaju oni koji su cesto moderirani.

Chet mislim da nema sanse da ce zazivjeti na ovako malom trzistu ali ideja je ok.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • December 29, 2021 at 1:18 PM

Što se tiče ankete moj stav je apsolutno NE. Zašto? Zamislite da vas netko pita - idemo probati voziti pun autobus ljudi u punoj brzini 10 km bez vozača (ili bilo čega za volanom). Drugi primjer kad ostavite bilo koji proces koji je sam po sebi labilan (teži nestabilnosti) bez kontrole - rezultat je kaos i potencijalna katastrofa. Forum bez moderiranja će se ponašati kao vrt bez vrtlara - prevladati će invazivne vrste i izgledati će kao i bilo koja džungla, pun života, ali i neprohodna šikara.

Dakle - ako je cilj uređeni vrt - mora postojati netko i nešto što će u njega unositi red, ali tu je onda bitno znati da se ne može svaka biljka jednako tretirati i tu je problem koji vrijedi za sve na ovom svijetu - što god da se na bilo kojem planu želi postići u smislu rasta kvalitete (vrta, foruma, proizvoda itd) zahtjeva zapravo daleko veći trud nego što se to na prvu može činiti. Trud koji ponekad iz raznih razloga nije moguće uložiti i onda stvari uvijek budu savršeno u skladu s onim koliko je čega u nešto uloženo.

Isto vrijedi i za ovaj forum - ne može se utjecati niti oslanjati na vjeru u to da će forumaši sami sebe "kontrolirati" jer s vremenom će stvari otići u neku nepovoljnu krajnost. Poanta i problem je pronaći pravu mjeru kontrole koja je taman dovoljna da stvari drži u željenom pravcu, a da to ne izgleda kao "zatvor" u kojem se ne može ništa bez "kazne". Nimalo jednostavan posao, a pošto se radi o ljudima i vrlo nezahvalan jer uvijek ima netko tko se s nečim ne slaže.

U svakom slučaju uvijek pozdravljam sve napore koje bilo tko ulaže da nešto napravi bolje, kvalitetnije i korisnije no to je istovremeno put preko brojnih pokušaja i pogrešaka. Kao i život sam. Zar ne? :)

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • December 29, 2021 at 2:59 PM

moj stav je također da ne treba uklanjati moderiranje, ali ako se podrži i suprotno slažem se,

mislim da ovdje nemamo problem s moderiranjem, jer je u stvari aktivnost na forumu usko vezana za trgovanje i aktivnosti na burzi, koje svjedoci smo ovih dana ili u ovome blagdanskom periodu i nema baš nešto, tako da se ispreplelo nekoliko nepovoljnih elemenata za trgovanje u kratkom periodu, a povrh svega tu je još uvijek i ta nesretna pandemija, koja nas je i kroz forum malo možda postavila na neke suprotstavljene strane, što se onda reflektira i na ostale teme,

osobno nemam nikakav problem s zaključavanjem, ponekad čak mislim da mi je u stvari lakše trgovati ako ne pročitam neke stvari, jer me ponekad, iako se trudim da pisanje drugih na forumu nema nekakav poseban utjecaj na moje odluke, malo prebaci u nekim kratkoročnim odlukama, ali na cjelokupni i stabilni portfelj jako malo utječe i možda zbog toga nemam problem s nikim, niti mi bilo tko smeta s svojim stavovima, koliko god oni bili ispravni, pogrešni, namjerni, slučajni, dobronamjerni ili zločesti ( ne mislim na kolegicu)

opet mi je logično da korisnici malo uvijek favoriziraju svoje "konje" pa nisu li iz nekog njima poznatog razloga i odabrali baš te, ali ako to prelazi u svakodnevno mantranje i navlačenje, onda sam da se takve malo primiri, bez obzira kakve će se mjere koristiti ( možda je dovoljno da ga ostali forumaši nagrade palcem dolje i daju znak da je dosadan, ali evo ja od kako je forum osnovan još nisam kod nikoga koristio taj znak, jednostavno mi ne smeta)

ima opet nekih, koji bi da se ovdje iznose samo doktorske disertacije, a svjedoci smo da se baš kod nas u Hrvatskoj doktorira na svačemu, svatko i svugdje, pa ni to nije baš neka sreća i garancija da će to utjecati uvijek na najbolji izbor za ulaganje,

pored toga mi imamo jedan veliki problem, a to je da na ovome našem forumu svi zarađuju ;) , pa je teško odlučiti čije je pisanje najkvalitetnije i to pojedine kolege revoltira da burno reagiraju,

treba nama jedan dobar pad (šala naravno) , da malo zbijemo redove i počnemo prizivati a ne prozivati Hanku

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • December 29, 2021 at 3:36 PM

Moje je mišljenje da bi barem svaka kazna trebala imati vremenski istek. Kolege su se znale nekada porječkati na forumu što je donekle i normalno, dogodi se, pa bi nekada pale i "teže" riječi. Nakon toga bi dobili banove od 3 boda koji nikada ne ističu.

Ukoliko se ljudi korektno nakon toga ponašaju 1-2 godine, mislim da je u redu da se ti negativni bodovi izbrišu, a ne da onda radi toga što promaše temu dobiju ban od 7 dana zbog toga što imaju stare negativne bodove koje su skupili davno, i koji se nikada neće obrisati ma koliko god se uredno ponašali.

Imamo dosta forumaša koji sada dobiju ban radi manjih sitnica, ali problem je što taj ban ne traje 1 dan, nego traje 3-7 dana zbog grijeha iz davnije prošlosti. Na kraju najbolje prolaze kolege koje najmanje pišu, što si aktivniji veća je šansa da ćeš zgriješiti. Mislim da ljude treba motivirati da pridonose forumu, a ne da radi starih grijeha strepe od višednevnog bana pa da zato prestanu išta pisati.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 177

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      177
      Pregleda
      57k
      177
    3. jkova25

May 22, 2025 at 1:20 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 22, 2025 at 1:20 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• Birtija

5,858 Replies, 5 years ago
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

4,254 Replies, 5 years ago
  • Aktualno (vijesti)

1,148 Replies, 4 years ago
  • Prognoza cijena

231 Replies, 5 years ago
  • Prijedlozi za forum

212 Replies, 5 years ago

Slične teme

• Prijedlozi za forum

• Admin
    • February 12, 2020 at 7:50 PM
    • Kavana