Moderiranje Foruma

  • Official Post

  Ako lijepo zamolite

 • Ja sam protiv osobne iskaznice. Osobno se ću napustiti forum ukoliko navedeno postane obvezno.

  na taj način Admin može pratiti knjigu dioničara za svaku dionicu tko i što tko piše po forumu.

  Po toj logici, mozemo "nickove" promjeniti u stvarna imena i prezimena sa OIBom na forumu. da se zna odmah tko ima koju količinu papira pa bi vidjeli je li netko zaista u dioncici, da li ju želi uvaliti nekome ili trola da kupijeftinije.


  Što se tiče BudFox da bi bilo u redu da se uvijek našiše razlog zašto je netko izbačen ili mu onemogućen pristup i to bi bilo lijepo da se javno objavljuje.


  ja se osobno osjećam povrijeđenim jer sam nekoliko puta bio izbačen, a samo sam odgovarao na pitanja ili nešto komentira - možda niej bilo direktno vezano za temu ali nisam nikada nikoga uvrijedio.

 • možda ne bi bilo loše otvoriti i rubriku Kaznionica i pod teme Žuti karton i Crveni karton? :/

  ionako piše u koju te se temu premjesti ako zastraniš.

  npr. za vrijeđanje da je izravni crveni, a za trolanje i spamanje tema žuti (2 žuta = crveni)? :/

  ako netko skupi više crvenih, onda hlađenje do kraja kvartala?

  i onda svaki kvartal iz početka (osim za višestruke račune)?

  Pretpostavka je majka svih za*eba - Few understand this

 • možda ne bi bilo loše otvoriti i rubriku Kaznionica i pod teme Žuti karton i Crveni karton? :/

  ionako piše u koju te se temu premjesti ako zastraniš.

  npr. za vrijeđanje da je izravni crveni, a za trolanje i spamanje tema žuti (2 žuta = crveni)? :/

  ako netko skupi više crvenih, onda hlađenje do kraja kvartala?

  i onda svaki kvartal iz početka (osim za višestruke račune)?

  pa tako nekako bi bilo ok al jos malo razradit.

  Mislim da je bezveze da netko dobije trajni ban radi drukanja-trolanja ili tih sitnih prekrsaja. Mozda uvest ban 3 dana pa 7- pa 30- pa 3 mjeseca al trajni ban ostavit iskljucivo za prekrsaje koji su na nacionalnoj bazi- privatne prijetnje- netrpeljivost- psovanje itd i to nakon par takvih prekrsaja.

  mozda uvest ogranicenje pisanja od barem 30 dana novom clanu- odnosno nek pise po birtiji i svastari al nikako svuda . tako ce se eliminirat da netko dobije ban a sutra opet po starom pise gdje oce...Mozda otvorit samo za njih temu "pitanja novopridoslica".

  Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

 • Po toj logici, mozemo "nickove" promjeniti u stvarna imena i prezimena sa OIBom na forumu. da se zna odmah tko ima koju količinu papira pa bi vidjeli je li netko zaista u dioncici, da li ju želi uvaliti nekome ili trola da kupijeftinije.

  Apsolutno za iako znam da nije bila namjera napisanog, kao starom konju meni je uglavnom jasno tko je zaista u dionici, da li je uvaljuje ili ne, a tko je troler.

  Ako je smisao foruma "navlakuša" onda sam promašio....

 • Ma i blokiranje, kartoni ?!?!? Tko je taj da to procjeni, admin?


  Valjda svatko tko pristupa bilo kakvom forumu sve napisano uzima sa dozom opreza i ide sam provjeriti iz vise relevantnih izvora, a ne postupo po tome sto netko napise ide kupiti ili prodati ???


  U biti to mi je jedini minus ovdje od poslovnog foruma, cim netko pocne odlucivati sta je ispravno ili pridonosi temi ili ne, vec je to upitnik... dovoljno je baciti post u svastaru, ako se procjeni da netko stvarno pretjeruje i spama

  • Official Post

  Ovo je sve već implementirano:

  - Status korisnika - ograničenja i bodovi

  - Pravila foruma - prilog 1 (trajni ban se dobije za prikupljenih 15 kaznenih bodova unutar mjesec dana)

 • moja isprika svima zbog neprimjerenog izražavanja, također i kolegi na kojeg se isto odnosilo, ali malo mi je počeo rasti tlak i morao sam reagirati, jer iznervirani ulagač nije dobar ulagač :)

 • Mozes li pojasniti pitanje nevazece email adrese ne vidim nigdje u pravilima foruma da se tematika uopce navodi, a redovito je navedena u ban listi kao never expiry i mislim da bi trebala po to pitanju bit bolje definirana u pravilima foruma ?

 • Definirano je čl.1. st.4.

  (4) Zabranjeno je lažno predstavljanje.  Sta to konkretno znaci u slucaju email adrese da je zblj@gmail.com nevezeci jer ne sadrzava neko ime ili sta kako definirat lazno predstavljanje preko email adrese pogotovo sta email adrese nisu podlozne provjeri da bi se provjerio indentitet od sluzbene osobe ili ne kuzim bas ?

  • Official Post

  Oce li zazivit ili nece ne znam, ali ovo tko se otisao tko se pridruzio na ovakav nacin je glupo, trebalo bi sastrane samo pisati tko je u sobi i to je to

  Sada bi trebalo biti u redu.


  Kolega dobro rezonirate o problemima, međutim nedostaje konkretan prijedlog kako poboljšati stvari? Kolega StatusQuo je svojevremeno pokrenuo ovu rasporavu - Moderiranje Foruma , prvih 11 postova je savršena ilustracija problema.


  Forum je alat koji omogućava razmjenu znanja i informacija. Koliko će znanje i informacije biti kvalitetne ovisi isključivo o samim članovima, ne o spam (količini) sadržaju.


  Da li je bolje malo kvalitetnih komentara ili više onih drugih? Veliki broj malokvalitetnih komentara destimulira kvalitetne komentatore. Članovi s puno znanja i kvalitetne informacije mogu doći do izražaja kada je spam pod kontrolom.

 • poštovani kolega, vi radite vrlo složen, zahtjevan i odgovoran posao, jer nije se uvijek lako staviti u ulogu suca kad treba procijeniti kako postupiti,


  slažem se da ima puno kvalitetnih informacija i da nekima smeta kada moraju nekome objašnjavati ili se prepirati oko svojih spoznaja, znanja i stavova za koje su 100% sigurni da su valjani,

  ali prihvatimo to kao neku vrstu raznolikosti i neka se u međusobnoj "borbi" forumaša svatko izbori za svoje mjesto pod suncem

  (na forumu) ukoliko za tako nešto ima potrebu, a vrijeme će pokazati tko je u pravu, tko je bolji, više zna, te možda ima i više iskustva u ulaganju, a tko je griješio u svojim procjenama (iako se to kod nas vrlo rijetko događa, jer koliko sam ja primijetio, na ovome forumu svi samo zarađuju (98%) ili tako samo tješe same sebe)


  ponekada se i sam poslužim tehničkom analizom kolega, ali se nikada ne oslanjam samo na njihov stav, a nekada jednostavno nismo niti u mogućnosti postupiti prema tome, jer nemamo dovoljno sredstava, nismo na vrijeme započeli s realizacijom jer nismo posvećeni samo aktivnostima na burzi, tako da i najbolje prilike ponekada prođu pored nas, a mi ih nismo u mogućnosti realizirati, iako će iskusnije kolege sigurno svojim planiranjem ulaganja takvu mogućnost svesti na najmanju moguću mjeru,


  vjerujem pored toga da o našim stavovima, pa čak donekle i našem trgovanju ne ovise ili ovise vrlo malo kretanja cijena određenih izdanja na burzi (evo vam i jedna današnja potvrda, blok 4000kom na Atgr po 1700), jer tko se nije na vrijeme pozicionirao, danas može pisati što god mu padne na pamet i bacati neke sitne količine po bidu, ali cijena neće ili će vrlo teško ponovno na 1600, zbog toga je mogućnost manipuliranja cijenom na takvim izdanjima minimalna, pa se na takvim temama niti ne piše previše, gotovo isti slučaj je i na Jnaf,


  pored toga, neke su izdanja podložna manipulaciji, pogotovo gdje je situacija u određenom trenutku na tom izdanju napeta i tu mislim da treba ponekada obratiti malo veću pozornost na takva izdanja, pa i privremeno obustaviti komentiranje, ako je potrebno, dok se situacija ne razbistri, s čim bi se vjerujem i složila većina forumaša, kojima nije cilj da zbunjivanjem ostalih sudionika, postignu za sebe neku financijsku korist,


  naravno da forum treba održati na određenom nivou kvalitete, ali nismo li svi svjedoci još od osnovne škole, da su uvijek odlikaši sjedili u prvim redovima, a oni drugi što dobacuju papiriće i gađaju se gumicama u zadnjim radovima, ali za funkcioniranje razreda potrebni su i jedni i drugi, jer kako bi inače uspostavili kriterije što je dobro što nije, što valja, što ne valja, ako nemamo nešto za usporedbu,


  mislim da forum sam po sebi dobro funkcionira, samo treba malo popustiti kočnice da se korisnici ne osjećaju pod pritiskom i prijetnjom, a za svako isključivanje (koje svakako u određenim slučajevima (pa i svom) podržavam, pogotovo ako bi došlo do znatnijeg vrijeđanja i omalovažavanja bilo kojeg učesnika) uveo bih kratku oznaku zašto je do njega došlo i na kojoj temi, da li je to spam na nekoj temi o dionicama ili drugi razlog

 • Ne pišem (više) često iz raznih razloga, ne toliko nekim posebnim "razočaranjem" forumom, ali osjećaj je da je nestalo onog početnog poleta i uvjetno rečeno - slobode da se kaže ono što se želi što je mnoge ovdje natjeralo da odu odavde iako su davali izvrstan doprinos na područjima na kojima su bili uglavnom vrlo kvalitetni. A to je (po meni) neprocjenjiva šteta jer smo na taj način svi izgubili da možda saznamo nešto što inače nije moguće. Osobno sam iznimno mnogo naučio upravo od tih članova čak i onda kada način na koji su ponekada pisali nije uvijek izgledao - "socijalno prihvatljivo". Mislim da svi ovdje znaju o čemu govorim.


  Nerijetko se događa da i kvalitetni forumaši dobiju "lokot" zato što su napisali nešto što možda iskreno misle o nečemu, a to iz nekog razloga nije u skladu s nečim što je "pravilo" da je nono i to očito nije baš dobro riješeno jer na taj način (i s vremenom) će forum "očistiti" do te mjere da više neće ostati nitko zainteresiran da tu išta piše. S druge strane dok je burze ljudi će i dalje imati potrebu nekako dolaziti do informacija, a to će onda vjerojatno biti riješeno nekim novim forumom kako to već ide po principima ponude i potražnje.


  Pa ako to možda već ne postoji, a ja to ne znam - možda ne bi bilo loše revidirati princip zabrana komentiranja tako da se možda spusti na razinu neke teme. Npr netko na nekoj temi nije u skladu s "propisima" - jednostavno dobije vremensku zabranu na toj temi, ali i dalje može reći što ga žulja na nekoj drugoj. Naravno slonovi u staklani bi i dalje dobijali banove i na općoj razini.


  U suštini ideja je "nadogradnja" na ovo što je kolega Moller predložio i čini mi se kao jedan od načina da se ukloni taj nepotrebni pritisak koji je evidentno prisutan zbog tog nesretnog lokota koji kako sada stvari stoje pravi više štete nego koristi.


  Ima tu još ideja, ali o njima otom potom.

  • Official Post

  Podržavate li mjesec dana bez moderiranja? 26

  1. Da (14) 54%
  2. Ne (12) 46%

  Ako su oni koji su često moderirani prestali pisati na način zbog kojeg su moderirani, onda je kazna ispunila svoju svrhu.


  Evo postavio sam anketu "mjesec dana bez moderiranja" (osim u slučaju vrijeđanja).

  Što mislite? Mogao bi to biti zanimljiv eksperiment, nakon kojeg možemo revidirati stavove o moderiranju

 • Zasto bi revidirali stavove o moderiranju, uvjet obrazlozenog komentiranja je genijalan. Ja isto osobno ne pisem puno ali znam da mogu ovdje doci i procitati tu i tamo nesto pametno na temama bez listanja 10 stranica gluposti. Listanje tih gluposti rade moderatori i izdvoje ih u svastatu, dovoljno je nju otvoriti i vidjeti kolicinu gluposti koja se pise. Svaka im cast na tome. Cini mi se da probleme s moderiranjem imaju oni koji su cesto moderirani.

  Chet mislim da nema sanse da ce zazivjeti na ovako malom trzistu ali ideja je ok.

 • Što se tiče ankete moj stav je apsolutno NE. Zašto? Zamislite da vas netko pita - idemo probati voziti pun autobus ljudi u punoj brzini 10 km bez vozača (ili bilo čega za volanom). Drugi primjer kad ostavite bilo koji proces koji je sam po sebi labilan (teži nestabilnosti) bez kontrole - rezultat je kaos i potencijalna katastrofa. Forum bez moderiranja će se ponašati kao vrt bez vrtlara - prevladati će invazivne vrste i izgledati će kao i bilo koja džungla, pun života, ali i neprohodna šikara.


  Dakle - ako je cilj uređeni vrt - mora postojati netko i nešto što će u njega unositi red, ali tu je onda bitno znati da se ne može svaka biljka jednako tretirati i tu je problem koji vrijedi za sve na ovom svijetu - što god da se na bilo kojem planu želi postići u smislu rasta kvalitete (vrta, foruma, proizvoda itd) zahtjeva zapravo daleko veći trud nego što se to na prvu može činiti. Trud koji ponekad iz raznih razloga nije moguće uložiti i onda stvari uvijek budu savršeno u skladu s onim koliko je čega u nešto uloženo.


  Isto vrijedi i za ovaj forum - ne može se utjecati niti oslanjati na vjeru u to da će forumaši sami sebe "kontrolirati" jer s vremenom će stvari otići u neku nepovoljnu krajnost. Poanta i problem je pronaći pravu mjeru kontrole koja je taman dovoljna da stvari drži u željenom pravcu, a da to ne izgleda kao "zatvor" u kojem se ne može ništa bez "kazne". Nimalo jednostavan posao, a pošto se radi o ljudima i vrlo nezahvalan jer uvijek ima netko tko se s nečim ne slaže.


  U svakom slučaju uvijek pozdravljam sve napore koje bilo tko ulaže da nešto napravi bolje, kvalitetnije i korisnije no to je istovremeno put preko brojnih pokušaja i pogrešaka. Kao i život sam. Zar ne? :)

 • moj stav je također da ne treba uklanjati moderiranje, ali ako se podrži i suprotno slažem se,


  mislim da ovdje nemamo problem s moderiranjem, jer je u stvari aktivnost na forumu usko vezana za trgovanje i aktivnosti na burzi, koje svjedoci smo ovih dana ili u ovome blagdanskom periodu i nema baš nešto, tako da se ispreplelo nekoliko nepovoljnih elemenata za trgovanje u kratkom periodu, a povrh svega tu je još uvijek i ta nesretna pandemija, koja nas je i kroz forum malo možda postavila na neke suprotstavljene strane, što se onda reflektira i na ostale teme,


  osobno nemam nikakav problem s zaključavanjem, ponekad čak mislim da mi je u stvari lakše trgovati ako ne pročitam neke stvari, jer me ponekad, iako se trudim da pisanje drugih na forumu nema nekakav poseban utjecaj na moje odluke, malo prebaci u nekim kratkoročnim odlukama, ali na cjelokupni i stabilni portfelj jako malo utječe i možda zbog toga nemam problem s nikim, niti mi bilo tko smeta s svojim stavovima, koliko god oni bili ispravni, pogrešni, namjerni, slučajni, dobronamjerni ili zločesti ( ne mislim na kolegicu)


  opet mi je logično da korisnici malo uvijek favoriziraju svoje "konje" pa nisu li iz nekog njima poznatog razloga i odabrali baš te, ali ako to prelazi u svakodnevno mantranje i navlačenje, onda sam da se takve malo primiri, bez obzira kakve će se mjere koristiti ( možda je dovoljno da ga ostali forumaši nagrade palcem dolje i daju znak da je dosadan, ali evo ja od kako je forum osnovan još nisam kod nikoga koristio taj znak, jednostavno mi ne smeta)


  ima opet nekih, koji bi da se ovdje iznose samo doktorske disertacije, a svjedoci smo da se baš kod nas u Hrvatskoj doktorira na svačemu, svatko i svugdje, pa ni to nije baš neka sreća i garancija da će to utjecati uvijek na najbolji izbor za ulaganje,


  pored toga mi imamo jedan veliki problem, a to je da na ovome našem forumu svi zarađuju ;) , pa je teško odlučiti čije je pisanje najkvalitetnije i to pojedine kolege revoltira da burno reagiraju,


  treba nama jedan dobar pad (šala naravno) , da malo zbijemo redove i počnemo prizivati a ne prozivati Hanku

 • Moje je mišljenje da bi barem svaka kazna trebala imati vremenski istek. Kolege su se znale nekada porječkati na forumu što je donekle i normalno, dogodi se, pa bi nekada pale i "teže" riječi. Nakon toga bi dobili banove od 3 boda koji nikada ne ističu.

  Ukoliko se ljudi korektno nakon toga ponašaju 1-2 godine, mislim da je u redu da se ti negativni bodovi izbrišu, a ne da onda radi toga što promaše temu dobiju ban od 7 dana zbog toga što imaju stare negativne bodove koje su skupili davno, i koji se nikada neće obrisati ma koliko god se uredno ponašali.


  Imamo dosta forumaša koji sada dobiju ban radi manjih sitnica, ali problem je što taj ban ne traje 1 dan, nego traje 3-7 dana zbog grijeha iz davnije prošlosti. Na kraju najbolje prolaze kolege koje najmanje pišu, što si aktivniji veća je šansa da ćeš zgriješiti. Mislim da ljude treba motivirati da pridonose forumu, a ne da radi starih grijeha strepe od višednevnog bana pa da zato prestanu išta pisati.