1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • May 5, 2023 at 4:54 PM
    • #9,441
    Američki dužnosnici traže istragu moguće manipulacije dionicama banaka
    Američki savezni i državni dužnosnici razmatraju je li ‘tržišna manipulacija‘ izazvala nestabilnost bankarskih dionica u posljednje vrijeme, a Bijela kuća…
    lidermedia.hr

Dionice regionalnih američkih banaka nastavile su padati ovaj tjedan nakon kolapsa First Republic Banka, treće američke banke srednje veličine koja je propala u dva mjeseca. Samo u četvrtak ‘short selleri‘ ubilježili su 378,9 milijuna dolara nerealizirane zarade od klađenja protiv određenih regionalnih banaka, prema analitičkoj tvrtki Ortex.

Povećana aktivnost kratke prodaje i volatilnost dionica potaknuli su posljednjih dana sve veći nadzor saveznih i državnih dužnosnika i regulatora, budući da su u bankarskom sektoru fundamenti snažni i dovoljno je kapitaliziran, rekao je izvor koji je tražio da ne bude imenovan jer nije ovlašten davati izjave u javnosti.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,038
    • May 5, 2023 at 4:57 PM
    • #9,442

Danas bi lijepo mogli shortat u 18.00

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 5, 2023 at 5:27 PM
    • #9,443
    Quote from Backdraft

Netko shorta banke?

ja se ozbiljno razmišljam poigrati malo sa put opcijama.

trenutno sam u traženju podobnih kandidata :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Backdraft
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    991
    • May 5, 2023 at 7:20 PM
    • #9,444
    Quote from my moon

Danas bi lijepo mogli shortat u 18.00

Bas i nije bilo neke izrazene korekcije

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,038
    • May 5, 2023 at 8:25 PM
    • #9,445

Da , danas su lijeni

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • May 6, 2023 at 10:35 PM
    • #9,446

Malo sam se napokon uhvatia malo gledat ove naftne dionice recimo jako mi je na prvu zanimljiv MRO - Marathon Oil, imaju izvrstan povrat kroz buyback i manji dio kroz dividendu u zadnje 2 godine su otkupili 20% dionica, samo u 1Q sada 2.5%, unaprijed definiran velik postot povrata od CFO tako da s mogucim rastom cijene nafte povrat je bas velik na ovu cijenu, jedan od najnizih beakevena jako bitno u slucaju pada nafte, jedan od vecih rezervi nafti cca 15 god, nedavna akvizicija osigurava rast proizvodnje, sljedece godine dodatni rast od deindeksiranja dijela plinske prodaje sa Henry hub na TTF, znaci ima sve pozitivne stvari koji jako podupiru trend ako nafta ide gore

nesto o svemu bacite oko

1Q

Marathon Oil Stock: A Buyback Monster (NYSE:MRO)
    Marathon Oil just released Q1 2023 earnings. Check out what makes this driller so powerful and why buyback-focused investors might enjoy adding MRO.
    seekingalpha.com

i zadnji osvt

Marathon Oil Stock: A Buyback Monster (NYSE:MRO)
    Marathon Oil just released Q1 2023 earnings. Check out what makes this driller so powerful and why buyback-focused investors might enjoy adding MRO.
    seekingalpha.com

Sljedece moran pogledat malo APA i PXD za usporedbu malo

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • May 8, 2023 at 11:53 AM
    • #9,447
    Quote from StatusQuo

Malo sam se napokon uhvatia malo gledat ove naftne dionice recimo jako mi je na prvu zanimljiv MRO - Marathon Oil, imaju izvrstan povrat kroz buyback i manji dio kroz dividendu u zadnje 2 godine su otkupili 20% dionica, samo u 1Q sada 2.5%, unaprijed definiran velik postot povrata od CFO tako da s mogucim rastom cijene nafte povrat je bas velik na ovu cijenu, jedan od najnizih beakevena jako bitno u slucaju pada nafte, jedan od vecih rezervi nafti cca 15 god, nedavna akvizicija osigurava rast proizvodnje, sljedece godine dodatni rast od deindeksiranja dijela plinske prodaje sa Henry hub na TTF, znaci ima sve pozitivne stvari koji jako podupiru trend ako nafta ide gore

nesto o svemu bacite oko

1Q

https://seekingalpha.com/article/459999…onster#comments

i zadnji osvt

https://seekingalpha.com/article/459999…onster#comments

Sljedece moran pogledat malo APA i PXD za usporedbu malo

Display More

bravo kolega! sjedi, pet! :thumbup:

iako zaostaje od početka godine, ovo je jedan od najpotcijenjenijih sektora

držim se onog što je rekao i kol. st-brajo da je zasad sve kriza fin. sektora, dok prave recesije još nema

a dok je tako, meni je ovo na nafti buy the dip prilika, kao i Buffetu npr.

što se tiče O&G proizvođača evo moje liste:

1. mali rizik
      1. COP
      2. MRO
      3. PXD
    2. srednje umjeren rizik
      1. APA
      2. CNQ
      3. MTDR
    3. visok rizik
      1. OVV
      2. VTLE
      3. MGY

naravno, s rizikom raste i premija na rast dobiti, ali i gubitke za slučaj da cijena nafte i/ili recesijski narativ odluče drugačije

zašto takav redoslijed? to su neki pokazatelji po kojima sam ih sortirao povlačeći fin. podatke s različitih mjesta (GuruFocus, Finbox, MarketBeat, TipRanks, FinanceCharts... i dr.) te manjim dijelom analizirajući članke s weba (tipa yahoo.finance i nezaobilazni twitter)

osobno moj favorit je MTDR - Matador res. koji ima uvjerljivo najbolji skor na GuruFocus.com, ovdje i prikaz kako ostvaruju prihod (dobit)

pa tko voli... nek izvoli

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • May 8, 2023 at 8:47 PM
    • #9,448

a jel netko prati STNG

zakaj pada? dok druge shipping rastu

bar ove koje ja pratim

mislim da Mintzy nije zadovoljan :/

a nekako je na ključnoj razini potpore i ako probije $45 odeeeee

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 8, 2023 at 9:04 PM
    • #9,449

Ja sam ga bila crtala frendu prošli tjedan, vikala da još nije vrijeme, nadam se da je poslušao

Fundamentalno nemam pojma zašto pada, al' ovo izgleda da su ga shorteli uhvatili

Kako stoje put i call opcije ?

Files

STNG_2023-05-04_18-24-40 (1).png 72.29 kB – 0 Downloads
  • stipe_Cro
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    913
    • May 8, 2023 at 9:12 PM
    • #9,450

Ja pratim i gubim lovu svaki dan. Ako indeks uskoro ne preokrene, nema nam spasa.

Tankeri padaju, ne znam kakve veze ima drugi shipping s tankerima...

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • May 9, 2023 at 8:20 AM
    • #9,451
    Quote from accountant

a jel netko prati STNG

bar ove koje ja pratim

Pada zato što je tankerska dionica. Ako probije 45 dolara, otići će niže. Ako onda još ode niže, otići će još niže. Ili ako probije 50, otići će više. Padali su ovih dana ne samo tankeri, nego i dry bulk i nešto manje kontejneri. Što se tankera tiče, tu je sezonalost, a općenito, razočarali su neki podaci iz Kine.
    Tako da sad ustvari imamo situaciju da brodari proriču neviđenu recesiju, a svi ostali sektori tu recesiju ne vide, barem ne još.

S druge strane, knjiga narudžbi na tankerima je najtanja u povijesti, sukob i sankcije su po nekim procjenama povećali ton-milje više od 10 posto, što je ogroman porast, tankeri i dalje voze jako profitabilno, time charteri su sve veći, a cijene brodova visoke, pogotovo onih starih za dark fleet.
    Ekološke norme bi također od sljedeće godine trebale negativno djelovati na ponudu.

STNG je trenutno na cca 0,7 NAV, iako se tankeri obično trguju iznad NAV-a. Poslovna politika im je riješiti se duga, ali i kupovati dionice dokle god su debelo diskontirane u odnosu na NAV. Kad se izjednače s NAV-om, uprava prelazi na dividende.

Od ostalih dionica, INSW ima još veći diksont na NAV, 1q rezultati su premašili očekivanja, nemaju stabilnu politiku dividende nego izdaju izvanredne dividende.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • May 9, 2023 at 12:32 PM
    • #9,452
    Quote from accountant

a jel netko prati STNG

bar ove koje ja pratim

I svi ostali tankeri su dobro pali, isto se moze primjetit i za ove naftne dionice, a vrlo vjerovatno je rijec o normalnoj korekciji unutar ovog ciklusa tu ocekujem bar rebound i konsolidaciju, recimo ove naftne dionice zanimljiv je tehnicki pogled sve na tjednom grafu imaju macd divergenciju, dok bi mjesecni graf rekao da je tek zakoracio u korekciju, a tu je jako bitno pogledat i stvarno fundamentalno stanje koje stvarno ne opravdava jos veci discount nego je trenutno.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • May 9, 2023 at 12:45 PM
    • #9,453

sama proizvodnja sirove nafte je smanjena za minimalno 4% (više je ali neka bude ovo osnovica) preusmjeravanjem tokova mjenjaju se i prevoznici. uvjetovanjem naši vaši, osiguranje, crna flota i td. dolazimo do momenta kad će neki voziti stalno dok drugi kad bude potrebe. nedavno su ameri oteli jedan iranski tanker pa su onda iranci u hormuzu oteli dva panamski za američko tržište. ne bi me čudilo da uskoro bez vojne pratnje nebu biznisa.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • May 9, 2023 at 1:33 PM
    • #9,454
    Quote from verdi

sama proizvodnja sirove nafte je smanjena za minimalno 4% (više je ali neka bude ovo osnovica) preusmjeravanjem tokova mjenjaju se i prevoznici. uvjetovanjem naši vaši, osiguranje, crna flota i td. dolazimo do momenta kad će neki voziti stalno dok drugi kad bude potrebe. nedavno su ameri oteli jedan iranski tanker pa su onda iranci u hormuzu oteli dva panamski za američko tržište. ne bi me čudilo da uskoro bez vojne pratnje nebu biznisa.

Što se prijevoza tiče, osnovna lekcija je da u normalnim uvjetima prijevoz ide najkraćom relacijom jer je to i najefikasnije. Prijevoz nafte doživio je u zadnjih godina totalni poremećaj, zbog sankcija itd i upravo zbog tog razloga bilježi se porast ton-milja veći od 10 posto, a vozarine za tankere su iznimno visoke u odnosu na prošlogodišnje, a i u odnosu na povijesne razine.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • May 9, 2023 at 10:39 PM
    • #9,455

Evo, ni svemoćni čiča oracle from omaha hobby kapitalist, ne pogađa uvijek.

Files

oracle from omaha promašaj.jpg 286.95 kB – 0 Downloads
  • Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • May 9, 2023 at 11:27 PM
    • #9,456
    Quote from verdi

Uz sve ovo barel je i dalje samo 70-80$ a tamo 2010-14 bio je cca 100$. I taj dolar je tada realno vrijedio dvostruko više nego sada. Danas svi vozaju previše, najčešće bez neke potrebe.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • May 10, 2023 at 8:44 AM
    • #9,457

gledam ove EV kompanije koje su objavile rezultate... to je sve zadnji šrot, znate ono čime se piceki hrane, u ovom slučaju novinarčići i analitičari

Fisker:

• $200k naspram $14.4M prihoda (smijeh!)
    • plan 32-36k vozila isporučiti za '23. (na majke mi, hoćemo!, i tu je pad od prijašnjeg plana, obećali 42k vozila)
    • imaju (navodno) 65k rezervacija za Ocean, što prema gornjoj računici ne mogu isporučiti za 2 godine?!
    • jedina dobra stvar ovdje je što imaju partnerstvo s Magnom, starim igračem u auto-industriji

Rivian:

• sastavili 9.4k, isporučili 8k vozila (kvartal), oboje ispod plana
    • za 2023. plan je sastaviti 50k vozila
    • problemi s proizvodnom linijom i upgrade-om

Lucid:

• isporuka 1.4 komada vozila sa zalihama od (pazite ovo) $1B odn. u komadima 4k vozila
    • spržili $1B u kvartalu keša
    • na $150M prihoda imaju $900M troškova!
    • za svaki auto, koji je btw preskup u odnosu na druge, imaju 3x više troškova od prihoda!
    • kažu dodatni problem je to što je Lucid sedan a takvi ne idu najbolje u prodaji, bolje se trže SUV-ovi

Nikolu neću ni komentirati :(

ima tu nekoliko stvari koje se provlače kroz sva izvješća: veliki i ponavljajući troškovi (kapitalni zahtjevi), stalna prilagođavanja proizvodne linije, problemi s dobavnim lancima (baterije prvenstveno), tzv. dječje bolesti na novim modelima (česte su greške u proizvodnji zbog čega cijele serije završe na popravcima, ovo osobito vrijedi za Teslu), manji proizvođači kao ovi gore ne mogu biti konkurentni cijenom velikim igračima koji rade u velikim serijama i upitno je koliko ima kupaca koji mogu izdvojiti 50k, 60k ili 70k dolara za komad?

vidi li netko ikakvu prednost o svemu tome?

proizvodnja nikla i litija zagađuje i skupa je, a prema anketama sve više ljudi odbacuje mogućnost kupnje EV-a jer im je hibrid pouzdaniji, jeftiniji, nema ograničenog dometa, stajanja zbog punjenja...

vidim da je Toyota ozbiljno najavila auto na vodik s motorom s unutarnjim izgaranjem?! natočiš na pumpi i vozi

čemu se proizvode tolike količine? tko će to kupiti i kojim parama? ne zaboravite da tu fale i glavni igrači koji ulaze u igru: Ford, GM, BMW, VW i dr.

• Backdraft
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    991
    • May 10, 2023 at 8:49 AM
    • #9,458

Ma on svih tih ev kompanija uz teslu, mozda prezivi jos 1 ili 2, di se oni mogu boriti sa iskustvom Toyote i ostalih

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • May 10, 2023 at 12:52 PM
    • #9,459
    Quote from Backdraft

Ma on svih tih ev kompanija uz teslu, mozda prezivi jos 1 ili 2, di se oni mogu boriti sa iskustvom Toyote i ostalih

Što nije bilo da su Toyotini inžinjeri rastavljali Teslu pa su pali na guzicu kolko im to dobro izgleda i koliko su ispred?

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • May 10, 2023 at 4:43 PM
    • #9,460

kupuju dip na ABNB

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 27, 2025 at 5:56 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 27, 2025 at 5:56 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 27, 2025 at 4:34 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. All

May 27, 2025 at 4:34 PM
    1. CROS (CROATIA osiguranje d.d.) 68

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:22 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 27, 2025 at 1:02 PM
    2. Odgovora
      68
      Pregleda
      31k
      68
    3. marinac

May 27, 2025 at 1:02 PM
    1. Best buy 1.4k

• gta1
      • February 15, 2020 at 10:05 PM
      • Dionice
      • gta1
      • May 27, 2025 at 12:54 PM
    2. Odgovora
      1.4k
      Pregleda
      792k
      1.4k
    3. All

May 27, 2025 at 12:54 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 27, 2025 at 12:45 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      836k
      1.9k
    3. All

May 27, 2025 at 12:45 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 27, 2025 at 5:56 PM
  • Što smo danas tržili

All May 27, 2025 at 4:34 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 27, 2025 at 1:02 PM
  • Best buy

All May 27, 2025 at 12:54 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 27, 2025 at 12:45 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Takamina May 27, 2025 at 11:31 AM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 26, 2025 at 11:34 AM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

fantom May 26, 2025 at 10:42 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

mikromakrto May 26, 2025 at 10:19 AM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

All May 26, 2025 at 9:40 AM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,613 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 5 gostiju
  1. Privacy Policy