Dnevnik jednog trejdera

 • Pozdrav svima, novi sam na forumu.

  Aktivno ulažem/trejdam već nekoliko godina preko Bare, a prije toga više od 10 godina na ZSE

  Ovaj topic sam zamislio kao dnevnik gdje ću svaki dan pisati o rezultatima dnevnih trgovanja.

  Ove godine aktivno ću trejdati na dva računa. Na 1. računu, zvati ćemo ga glavni račun imam oko 13k $, a na 2. računu (zvati ćemo ga manji račun) imam tek nešto više od 1200$.

  Plan mi je da na glavnom računu dnevni P/L bude prosječno 500$, a na manjem računu 100$. Plan je dosta ambiciozan, svjestan sam toga, ali podložan je izmjeni na više/niže tijekom godine, ovisno o ostvarenom rezultatu. Jednostavno, neki dnevni cilj si moram postaviti jer ako ga nemam često mi se događalo da od plusa od npr. 1000$ završim dan u minusu 2000$.

  Strategije koje ću koristiti je (zasada) isključivo daytrading opcijama, kupovanje Call opcija (long pozicije) , odnosno Put opcija (short pozicije).

  Pattern-e koje vrebam su Opening range breakout, High od the day breakout, Bull flag breakout i sl. Trgujem isključivo ultra likvidnim mega Caps dionicama koje imaju značajan dnevni raspon cijena. Svaki dan na watchlisti su TSLA, AMZN, NVDA i slične dionice. Tehnika trgovanja je kupnja Call/Put opcija neposredno prije proboja na gore/dole i prodaja nakon proboja čim momentum malo oslabi. Sam trejd traje od 10-tak sekundi do nekoliko minuta. Ključno je izaći iz pozicije čim cijena krene suprotno očekivanju jer gubici mogu biti značajni. Ali isto tako, ako cijena krene brzo (a proboji su takvi zar ne 😜) u moju korist dobici mogu biti još veći. Tehnika nije lagana i zahtijeva dosta prakse, ali kad se usvoji mislim da može biti konzistentno profitabilna. Uostalom, vidjet ćemo kako će to ići iz dana u dan.

  Toliko za sada, sretan trejding svima!

 • U Bosni bi ti rekli: "Ti si ba optimistićan. Plati raji rundu."

  Konzervativniji sjevernjaci se pitaju koga reklamiraš i koliko ćemo čekati da otvorenije nastupiš.

  Ima li simbolike u imenu?

 • pod_zidom , ok nisam skužio od prve ali sad vidim da moje ime lagano vuče na jednu brokersku kuću, ako si na to ciljao.


  Nije mi bila namjera nikoga reklamirati, ime je odabrano jednostavno zato jer trejdam opcijama. Nisam htio koristiti niti staro ime s onog drugog foruma.


  A što se otvorenosti tiče, mislim da otvoreniji nisam mogao biti, a tako će biti i ubuduće. Pa ipak je ovo moj trejderski dnevnik!

 • Gotov za danas. Inače mi je pravilo da trejdam prvih sat vremena nakon otvaranja kada je momentum najjači.

  Pošto je ideja živa od prošlog tjedna te sam u četvrtak započeo s evidencijom u svojoj excelici, prvo ću napisati rezultate dnevnog P/L od prošlog tjedna:


  Četvrtak 06.01.21.

  Glavni račun $1183

  Manji račun $103


  Petak 07.01.21.

  Glavni račun $241

  Manji račun $92


  Budući uvijek trejdam weekly opcije koje ističu taj tjedan, petkom nastojim opreznije trejdati jer se cijena opcija koje ističu taj petak vrlo brzo mijenja (zbog velikog gama).

 • Rezultati od danas:


  Ponedjeljak 10.01.21.

  Glavni račun $1069

  Manji račun -$37 (gubitak)


  Prosječni P/L nakon ova tri dana iznosi:

  Glavni račun $831

  Manji račun $53


  Danas sam na glavnom računu trgovao putove na TSLA (strike 990 i 980).


  Nakon toga na manjem računu sam dosta toga zabrljao, izgubio na NVDA, MARA, AMZN i vratio dio na TSLA pa ipak završio s minusom. Puno je teže trgovati sa samo 1000 dolara budući za kupiti opciju na TSLA ili AMZN treba ići jako puno OTM pa cijena ne reagira tako dobro kao kad je bliže ATM. Ali kako se bude bližio petak, premije će biti sve niže pa će se moći trgovati bliže ATM.

 • te opcije ne kužim kujca ali kužim da ti jako dobro ide. šta reći nego svaka čast. ja nikako da opet krenem s tom američkom... žena, malo dijete, vrtići... e da mi je 20 godina opet ^^

 • optiontrader

  jel si voljan, nama raji, pojasniti te opcije?

  zar nije tamo 'paket' za call/put opciju 100 kom nečega?


  ili prevedeno, koliki paket uzimaš za recimo TSLA, koliko te košta 'ulog' a koliko okreneš P&L na njemu kad cijena naraste recimo kao jučer s $980 na $1.050


  meni se isto čini da je tu lova jer ti paketi znaju biti budzašto ako je procjena da cijena neće stići na odredište


  i obratno, što se događa u slučaju bijega iz pozicije, koliko možeš izgubiti?


  hvala,

  a.


  EDIT: znam da je Zločesti kupila knjigu o opcijama, čekam da ju sažvače :D

 • te opcije ne kužim kujca ali kužim da ti jako dobro ide. šta reći nego svaka čast. ja nikako da opet krenem s tom američkom... žena, malo dijete, vrtići... e da mi je 20 godina opet ^^

  Nisu te opcije toliko komplicirane, njima se trguje kao i svakom drugom robom na burzi. Imaju jednu prednost ali i nedostatak. Brzo se sa malim novcima mogu zaraditi veliki novci, no opet, može se pogubiti ajme majko.

  Sa 13000$ na računu je jako teško dionicama zaraditi svaki dan 500$ (znam jer pokušavam :) ).

  Hoću reći, ima i jednostavnijih načina za ubiti se od opcija.

  Ima'l kaj za short danas?

  :evil:

 • uh, puno pitanja za ovako na brzinu odgovoriti.

  Možda ću, kada uhvatim vremena napisati nešto o osnovama trgovanja opcijama, ali to je toliko kompleksno da bi sada u 5-10 min mogao nešto suvislo napisati. Uostalom, danas to nije problem naći na internetu pa koga zanima može krenuti proučavati pa ako bude kakvih pitanja i nedoumica mogu pokušati odgovoriti.


  Konkretno, da probam odgovoriti, svaka opcija predstavlja količinu od 100 dionica, dakle ako kupiš Call opciju TSLA npr. Strike 980 za određenu premiju (mislim da je jučer ona bila cca 35,00 * 100 = 3500$) a cijena ode na 1050 zaradio si cca ovu razliku 1050-980=70$ po dionici, odnosno 70*100=7000$ po opciji. Dakle zarada bi bila cca 7k na 3,5k uloga. Izgubiti možeš najviše premiju koju plaćaš i to ako na kraju dana kada opcija ističe (ovaj petak u ovom primjeru) cijena dionice TSLA bude manja od 980$. Opciju kada kupiš možeš u bilo kojem trenu prodati prije nego ona istekne. Ne samo da možeš, nego i trebaš ako ne misliš iskeširati 98k $ za 100 kom Tesle.

 • Gotov za danas, ovo ide sve brže i brže 😀


  Utorak 11.01.22.

  Glavni račun $1328

  Manji račun $190


  Prosječni P/L

  Glavni račun $955

  Manji račun $87


  Trejdao svoju miljenicu Teslu na oba računa (Call opcije).


  Za sada prezadovoljan, ovaj plan mi pomaže da ostanem discipliniran i ne upadnem u zamku pretjeranog trejdanja što sam ranije često znao raditi. Nekoliko trejdova po računu do ispunjenja plana i to je uglavnom to!

 • kolega optiontrader

  jel ovo istina: Stocktwits


  ovaj trader namjerava kupiti call opciju na PYPL na $331 koji dospjeva 14. siječnja

  taj dio kužim

  ne kužim iz ovih cijena koje je stavio koliko to njega košta, koliki je ulog?

  $4-$4.12 puta 100 kom

  ili?


  ono što je nabolje, namjerava izaći iz pozicije za 80 min trejda

 • Evo i prvi crveni dan 😁


  Srijeda 12.01.22.

  Glavni račun: -967$

  Manji račun: 0$


  Prosječni P/L

  Glavni račun: 571$

  Manji račun: 87$


  Dakle prvi "pravi" gubitak. Trejdao sam uglavnom Teslu i nešto malo AMZN. U početku sam imao nekoliko dobrih trejdova, bio u plusu malo manje od 500$, ali vrag mi nije dao mira. Mislio sam da će biti dobar Bull rum danas i nastavio s kupovanjem Call opcija, a market je okrenuo naglo dolje. Šta je tu je, treba naučiti prihvatiti i gubitke i krenuti dalje, sutra je novi dan. U prosjeku sam i dalje iznad 500$ dnevno na glavnom računu. Iz ovoga danas trebam naučiti zadovoljiti se sa plusom ma koliki on bio i ne biti pohlepan. I brže rezati poziciju koja je u gubitku. To su ujedno i moje dvije najveće mane i pogreške koje radim.


  Budući sam se "potrošio" trejdajući na glavnom računu, te sam s njim završio iza 17h, nisam trejdao na manjem računu. I ubuduće će mi biti pravilo ako ne završim s trejdanjem na glavnom računu unutar 30-45 min od otvaranja marketa, taj dan neću trejdati na manjem računu.

 • Nisam se javljao dva dana jer u četvrtak i petak nisam trejdao. Nisam mogao biti pred ekranom u 15.30h, a onda je najbolje ne siliti te dane. Ima dana u godini, stigne se sve nadoknaditi i najbitnije je ne gubiti novce već malo po malo bildati račun.


  Ostajem pri svojoj strategiji, trgovanje u prvih sat vremena od otvaranja marketa. Idući tjedan nastojati ću što manje trejdati (do tri trejda dnevno, samo čiste patterne). Također, uvesti ću pravilo max. dnevnog gubitka kada prestajem s trejdanjem taj dan. On će iznositi -500$ na glavnom računu, odnosno -100$ na manjem računu. Naravno, lako je ovo napisati, ali treba se toga držati u praksi. Budemo vidjeli kako će to ići...

 • Hm

  Svježa krv. :)

  Ono za trgovanje u prvih sat vremena, to je na žalost istina. Poslije uglavnom gubitak vremena.

  Na žalost, jer u ta doba ne mogu ostati budna ni da mi život ovisi o tome :S

  Koje patterne trgujete Optiontrader ? Ako nije tajna

  Jer u prvim minutama ne vidiš pattern . Raniji nije validan jer pukne u premarketu, a premarket je priča za sebe

  Tih prvih sat vremena je skok u nepoznato, jedino što imaš su silina promjene cijene i volumen , i što dulje gledam u monitor sve sa sklonija u to vjerovati. Praktično trejdaš momentum

 • zlocesti

  Timeframe koji trejdam je 1m, čisti momentum tu si u pravu, ali nastojim ukomponirani određene patterne koji se mogu razaznati već unutar prvih par minuta, a gotovo sigurno u prvih pola sata. Ti patterni su Opening range breakout, High od the day breakout, Bull flag breakout. Gledam i premarket i 1 Day timeframe, ali isključivo za određivanje tehnički bitnih razina za proboj, npr. Premaket High/Low breakout. Ako je dionica u jakom up/down trendu na 1 min grafu, koristim i buy the dip/sell the rip kako bih imao bolji ulaz, a izlazim gotovo uvijek na prvoj svijeći koja ima jaki momentum u željenom smjeru jer onda vrijednost opcija lete u nebo. Isto tako ako se momentum ne dogodi unutar minutu dvije od kada sam ušao u poziciju, iz nje izlazim i tražim novi ulaz. Zapravo kada ovako opisujem najbliže je to čistom scalpingu, ali trudim se smanjiti broj trejdanja i trgovati samo čiste obrasce, ove koje sam gore pobrojao.