1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • 1
  • 331
  • 332
  • 333
  • 531
  • D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • April 23, 2022 at 1:52 PM
    • #6,621
    Quote from zlocesti

Nitko ne može mirno spavati , nigdje, u situaciji kada je market slijep za dugoročne posljedice rata u Ukrajini.

Plus sve češće pominjano povećanje kamatnih stopa za više od prvotno najavljenog

Jučer sam bila u marketu, vrećica Ledo smrznutog špinata 19 kn ??? Nije da bih ga kupila i za 5 kn, al' ako nam je to budućnost na jesen :/

Meni ovo liči na 1929. I onda je market imao reprizu ATH, a poslije toga su skakali kroz prozore. Liči mi na 1929 zbog činjenice da su svi u papirima do nosa, u uvjetima obilja novaca. 1929 su ih ubili margini. Sada će valjda tightening.

A sve je otislo u neke cudne vode, raskupusalo se sve… a sve je krenulo sa naftom i plinom i spekulacijama cijena. Bolesno je da se nesto prodaje za 10… i pod tom cijenom rade ok i ok zarađuju proizvodaci.. i onda to ode na 20,50, 100+…. Jer ??? Sta povecal8 su se troskovi? Mos misliti, umjetno pumpanje i igre

Meni je bilo cudno da sve prelazi na obnovljive izvore i baterije, bez ratova… da ce nafta i plin postati sporedni energenti

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 23, 2022 at 4:13 PM
    • #6,622

ovoga nema ni na Zerohedge-u.

Lex Luthor vs Bruce Wayne na NYSE način :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • April 23, 2022 at 8:09 PM
    • #6,623
    Quote from zlocesti

Meni ovo liči na 1929. I onda je market imao reprizu ATH, a poslije toga su skakali kroz prozore. Liči mi na 1929 zbog činjenice da su svi u papirima do nosa, u uvjetima obilja novaca. 1929 su ih ubili margini. Sada će valjda tightening.

pa koliko onda imaš godina da si i to proživjela!!?? da nisi otkrila slučajno eliksir mladosti?

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • April 23, 2022 at 9:39 PM
    • #6,624

Ha.

Ovoga se pak sjećam.

Tjedni graf.

Market je imao dva vrha, 2007

Čak je i u svibnju 2008 još bilo upitno da li je reli uvod u kraj korekcije, u srpnju je tek sve postalo jasno

Mislim da je u srpnju izbila afera Lehman Brothers na vidjelo, vrh sante koaj je potopila market

To je samo padalo, bez odbijanja. Mislim da je padalo dulje od mjesec dana bez prestanka

Imam PTSP od onog pada :/ . Koga zmija ugrize i guštera se boji.

Files

US 500 2008.png 61.61 kB – 0 Downloads USA 500 2022.png 32.03 kB – 0 Downloads o where, o where.png 47.57 kB – 0 Downloads
  • zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • April 23, 2022 at 9:57 PM
    • #6,625

A kada pada, sve pada, bez iznimke

CocaCola, 2008

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,156
    • April 23, 2022 at 10:20 PM
    • #6,626

mitkko

Rijetko pišeš kolega, barem ovdje. Aktivniji si na brodarima a vidiš kako si lijepu temu otvorio.

Bias, u prijevodu: pristranost, sklonost čak i predrasuda, no u slučaju trgovanja često prepreka, vrlo jaki destimulans da nešto što je očito i ispravno, naš um protumači na svoj način: uđemo long iako tržište kaže šortaj i onda ustrajemo tvrdoglavo i tražimo potvrdu toga. Ili se smrznemo, ne možemo ući u poziciju (ili izaći) na vrijeme. Nešto je dosta palo pa nećemo to sad valjda tržiti? I onda to čudo padne još toliko.

Zato često jednom kolegi ovdje s foruma znam u porukama kazati: graf, ne glava!

Tako i taj 1/SPY pomaže 'riješiti' glavu.

Ako si zaradio neki limit za taj dan, pusti glavu, ne misli, gledaj graf i nek ti on bude vodilja. Limiti su u našim glavama!

U petak sam odmah, pola sata otvaranja, proveo long u AMD. Onda potrgao umne barijere, ušao short u SNAP nakon pročitanog ER. Ljudi, prokleto je teško u istom danu, ili jednom satu, 'svičat' um. Probajte!

Kad vam to bude kao piti vodu, samo nebo je granica vašim mogućnostima te neće više biti bitno kud ide tržište ;)

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • April 23, 2022 at 10:39 PM
    • #6,627
    Quote from accountant

mitkko

Rijetko pišeš kolega, barem ovdje. Aktivniji si na brodarima a vidiš kako si lijepu temu otvorio.

Bias, u prijevodu: pristranost, sklonost čak i predrasuda, no u slučaju trgovanja često prepreka, vrlo jaki destimulans da nešto što je očito i ispravno, naš um protumači na svoj način: uđemo long iako tržište kaže šortaj i onda ustrajemo tvrdoglavo i tražimo potvrdu toga. Ili se smrznemo, ne možemo ući u poziciju (ili izaći) na vrijeme. Nešto je dosta palo pa nećemo to sad valjda tržiti? I onda to čudo padne još toliko.

Zato često jednom kolegi ovdje s foruma znam u porukama kazati: graf, ne glava!

Tako i taj 1/SPY pomaže 'riješiti' glavu.

Ako si zaradio neki limit za taj dan, pusti glavu, ne misli, gledaj graf i nek ti on bude vodilja. Limiti su u našim glavama!

U petak sam odmah, pola sata otvaranja, proveo long u AMD. Onda potrgao umne barijere, ušao short u SNAP nakon pročitanog ER. Ljudi, prokleto je teško u istom danu, ili jednom satu, 'svičat' um. Probajte!

Kad vam to bude kao piti vodu, samo nebo je granica vašim mogućnostima te neće više biti bitno kud ide tržište ;)

Display More

Ima ona izreka - ‘It’s Not The Markets You Have to Overcome, It’s Yourself’.

EDIT: Ima i ona saljiva - "Trading is a lot like teenage sex. Everyone thinks they are great, but most don’t have a clue what they are doing." 😆

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • April 24, 2022 at 8:10 AM
    • #6,628

Mene je taj bias često koštao propuštene zarade. :)

Naime, prvi put kada sam zaradio novce u shortu, long mi je postao besmislen. Što je naravno izrazito glupo. No, ima nešto u toj zaradi shortamjem. Nekako se čini - lakše. Ali, samo se čini.

Počeo sam se malo vraćati longu, ali kratki time frame, par minuta.

U petak sam odvozio NVDA u prvom padu, ulovio sam na onom nekom odbjancu dolar i pol razlike, naravno sa 70% manjom količinom s kojom ulazim u short (od 196 do 198 cca).

No, i to je početak.

Sve u svemu, teško je glavi nakon shorta ući u long i biti jednako samovjeren i sa jednakom količinom uspješno plivati.

No, i to se može ali treba vremena.

Ja sam ovaj mjesec skoro na 30% prinosa.

Mislim da mi je u postotku to najbolji mjesec ikada.

Ne znači da će tako i ostati, imamo još 5 radnih dana. :)

Uz sve, pokušavam što više smanjiti screen time, dakle, počnem u 15.30, i pokušavam završiti do 17.00. I to me često košta propuštene zarade, ali ima života i van burze - valjda.

Sutra odbijanac, i prekosutra, od srijede kuda koji mili moji.

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • April 24, 2022 at 12:35 PM
    • #6,629
    Quote from BSOD

Sutra odbijanac, i prekosutra, od srijede kuda koji mili moji.

Slijedeci tjedan bude jako dlakavo. MSFT i GOOGL utorak, FB srijeda, AAPL i AMZN u cetvrtak. Treba primjetiti da smo tek na pola kanala Nasdaqa, sto ne znaci bas nista. Osim kada znaci.

Nisu tu problem kvartalni rezultati. Problem je sto vecina navedenih i nenavedenih smanjuje buduce projekcije. A to stari dobri algoritmi bas i ne vole procitati.

Bez dobrog lijeka za zgaravicu ne trgovati.

?u=https%3A%2F%2Fall-american-gold.ghost.io%2Fcontent%2Fimages%2F2018%2F08%2F08.07.2018_roller_coaster_bulls_cartoon.png&f=1&nofb=1

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • April 24, 2022 at 1:13 PM
    • #6,630

Citam razmisljanja nekih trejdera koje pratim... svi se slazu da grafovi izgledaju lose i sugeriraju pad, ali istovremeno konstatiraju da su money manageri vec neko vrijeme pesimisticni i imaju puno casha spremljeno sa strane (spremni su za pad trzista), sto bi onda moglo rezultirati duzim sideways kretanjem bez nekog velikog daljnjeg kataklizmickog pada, tzv. chop, sto je opasno za trejdanje jer se u takvim uvjetima bez jasnog trenda najlakse pogube novci... skupis puno malih gubitaka pa zapravo ne shvacas da sporo krvaris sve dok skroz ne iskrvaris.

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • April 24, 2022 at 1:32 PM
    • #6,631
    Quote from mitkko

Citam razmisljanja nekih trejdera koje pratim... svi se slazu da grafovi izgledaju lose i sugeriraju pad, ali istovremeno konstatiraju da su money manageri vec neko vrijeme pesimisticni i maju puno casha spremljeno sa strane (spremni su za pad trzista), sto bi onda moglo rezultirati duzim sideways kretanjem bez nekog velikog daljnjeg kataklizmickog pada, tzv. chop, sto je opasno za trejdanje jer se u takvim uvjetima bez jasnog trenda najlakse pogube novci... skupis puno malih gubitaka pa zapravo ne shvacas da sporo krvaris.

Slično sam i ja negdje pročitao. I baš je to stanje tržišta, sideways, najopasnije za nas tradere.

Algoritmi u takvom trgovanju izbacuju na obje strane, to se jako dobro može vidjeti intraday, kada, unutar pola sata ili sat vremena imamo trgovanje koje ne vodi nigdje, svjećice velikih vickova gorr i dolje, praktički bez tijela, bez pomaka cijene. Tu je nemoguće novac zaraditi.

Takva trgovina bi se mogla preslikati i na veći vremenski okvir. I tu treba biti oprezan i pametan.

Sve u svemu, prilika ima svaki dan, ali ponekad nema vremena da ih se na vrijeme nađe.

Zato pratim 10 papira, od kojih trgujem unutar tjedna maksimalno 2.

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • April 24, 2022 at 6:16 PM
    • #6,632

Jel mi zna tko pojasniti sta se dogadja sa obveznicama? Citam sada da je Bloombergov indeks obveznica -10% ytd, nesto sto se nije dogodilo nikada u povijesti, ni blizu.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Onda dalje citam da su Austrijske 30y obveznice izdane 2020 izgubile vise od 30% vrijednosti!?!

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • April 24, 2022 at 7:24 PM
    • #6,633

Germany Borrows Another 40 Billion Euros To Cushion Fallout From War In Ukraine | ZeroHedge

E pa ovi iznosi jesu zastrašujući.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 24, 2022 at 10:41 PM
    • #6,634
    Quote from mitkko

Jel mi zna tko pojasniti sta se dogadja sa obveznicama? Citam sada da je Bloombergov indeks obveznica -10% ytd, nesto sto se nije dogodilo nikada u povijesti, ni blizu.

Onda dalje citam da su Austrijske 30y obveznice izdane 2020 izgubile vise od 30% vrijednosti!?!

Sta se dogadja umjetno spustanje cijene zaduzivanja doslo na naplatu, obveznice su rasle zbog pada yielda, sad yield raste pa obveznice padaju na trzistu

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • April 24, 2022 at 10:52 PM
    • #6,635
    Quote from StatusQuo
    Quote from mitkko

Sta se dogadja umjetno spustanje cijene zaduzivanja doslo na naplatu, obveznice su rasle zbog pada yielda, sad yield raste pa obveznice padaju na trzistu

Jasna mi je veza cijene i prinosa obveznica, cudim se samo sto je taj pad toliki, bez presedana, pa se pitam ima li jos nesto drugo u pozadini.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 24, 2022 at 11:13 PM
    • #6,636
    Quote from mitkko
    Quote from StatusQuo

Jasna mi je veza cijene i prinosa obveznica, cudim se samo sto je taj pad toliki, bez presedana, pa se pitam ima li jos nesto drugo u pozadini.

Nisam ni ja gledao u detalje nije da trgujem njima pa me nije toliko zanimalo st-brajo je s njima trgovao pa ce mozda detaljnije znati, ali neka logika mi govori da se detalj krije mozda u cinjenici da je kamatna stopa obveznice pala skoro na nulu i da je rastom do 1% promjena u yieldu 100% i da je qe bilo prvi put obuhvacen i mortgage obveznice koje su volatilnije i rizicnije po prirodi prakticki sprijecen je default kupnjom tih obveznica pa se mozda sad te obveznice znacajno prodaju ispod vrijednosti nego sta bi mozda trenutno trebale ali trend cini svoje pogotovo ako je na trzistu misljenje da je gotovo sa pomoci feda, ne znam bacit cu oko kad stignem

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • April 25, 2022 at 8:42 AM
    • #6,637

Futuresi u crvenom.

U cijelom svijetu, na svim burzama

Možda okrenu tijekom jutra.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • April 25, 2022 at 8:51 AM
    • #6,638

Jednostavno je, prinosi se odlijepili iz negative i najnižih povijesnih pozicija, cijene se istovremeno stropoštale.

Neka filozofska Mambo-Jumbo pojašnjenja ovdje naprosto ne vrijede.

Bloomberg Fixed Income Indices
    Compare performance, returns, and yields for sovereign and corporate bonds around the world. Get updated data for Bloomberg Barclays Indices
    www.bloomberg.com
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 25, 2022 at 3:14 PM
    • #6,639
    Quote from zlocesti

Ha.

Ovoga se pak sjećam.

Tjedni graf.

Market je imao dva vrha, 2007

Čak je i u svibnju 2008 još bilo upitno da li je reli uvod u kraj korekcije, u srpnju je tek sve postalo jasno

Mislim da je u srpnju izbila afera Lehman Brothers na vidjelo, vrh sante koaj je potopila market

To je samo padalo, bez odbijanja. Mislim da je padalo dulje od mjesec dana bez prestanka

Imam PTSP od onog pada :/ . Koga zmija ugrize i guštera se boji.

Display More

jako sličan pattern, i ja ga gledam :/

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 25, 2022 at 3:29 PM
    • #6,640
    Quote from StatusQuo

Nisam ni ja gledao u detalje nije da trgujem njima pa me nije toliko zanimalo st-brajo je s njima trgovao pa ce mozda detaljnije znati, ali neka logika mi govori da se detalj krije mozda u cinjenici da je kamatna stopa obveznice pala skoro na nulu i da je rastom do 1% promjena u yieldu 100% i da je qe bilo prvi put obuhvacen i mortgage obveznice koje su volatilnije i rizicnije po prirodi prakticki sprijecen je default kupnjom tih obveznica pa se mozda sad te obveznice znacajno prodaju ispod vrijednosti nego sta bi mozda trenutno trebale ali trend cini svoje pogotovo ako je na trzistu misljenje da je gotovo sa pomoci feda, ne znam bacit cu oko kad stignem

ma kakav vražji default?

možda kod korporativnih, al kod američkih državnih, ne postoji ni teoretska šansa.

prinosi su skočili, jer tržištem drmaju špekulanti koji žele iscijediti svaku lipu iz marketa.

FED diže prinose na kratkom kraju (šta je dobro za banke i bankarske rezerve, jer im prinosi rastu bez da moraju plasirati kredite u klimavu ekonomiju), al na dugom kraju, ekipa prodaje ili shorta obveznice da bi kupila dionice i trenutno, šta zbog inflacije, šta zbog tržišta, je u minusu cca 15%, iako imaš ogromnu potražnju foreign buyersa za dugoročnim USA obveznicama.

market je jednostavno, obzirom na sve okolnosti, totalno krivo pozicioniran, a špekulatne će izbit iz cipela, kad veliki kupci tipa JP Morgan, našeg vrlog Marka, počnu kupovat obveznice, nakon šta svjetini uvali dionice za koje je drug Marko rekao da su odlična kupovina (zajedno sa Kramerom, kojeg smatraju redikulom).

dok god ne počne navala na obveznice, možemo biti mirni, jer je ova prodaja u zadnje vrijeme bila isključivo za povećanje cash pozicija.

• 1
    • 331
    • 332
    • 333
    • 531

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 446

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 14, 2025 at 11:25 PM
    2. Odgovora
      446
      Pregleda
      198k
      446
    3. borsa

May 14, 2025 at 11:25 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 14, 2025 at 2:15 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      828k
      1.9k
    3. Rex123

May 14, 2025 at 2:15 PM
    1. Best buy 1.4k

• gta1
      • February 15, 2020 at 10:05 PM
      • Dionice
      • gta1
      • May 14, 2025 at 1:39 PM
    2. Odgovora
      1.4k
      Pregleda
      789k
      1.4k
    3. Goran

May 14, 2025 at 1:39 PM
    1. ZABA (Zagrebačka banka d.d.) 1.9k

• Like 1
      • Admin
      • February 12, 2020 at 2:01 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 13, 2025 at 4:46 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      886k
      1.9k
    3. vitoo

May 13, 2025 at 4:46 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 173

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 13, 2025 at 1:31 PM
    2. Odgovora
      173
      Pregleda
      56k
      173
    3. All

May 13, 2025 at 1:31 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

borsa May 14, 2025 at 11:25 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

Rex123 May 14, 2025 at 2:15 PM
  • Best buy

Goran May 14, 2025 at 1:39 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

vitoo May 13, 2025 at 4:46 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 13, 2025 at 1:31 PM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 13, 2025 at 11:47 AM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 13, 2025 at 7:27 AM
  • MDKA (Medika d.d.)

vodoinstalater May 13, 2025 at 12:23 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 12, 2025 at 5:34 PM
  • ADRS (Adris grupa d.d.)

All May 12, 2025 at 11:24 AM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,609 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 član i 12 gostiju
  • Vergilije