Je, puno je to novaca, ali ajmo razložiti mjesečne troškove za četveročlanu obitelj i uzmimo u obzir da si bogat, životni standard ti je ipak malo lagodniji, ne paziš baš na svaku kunu pa su i ti redovni troškovi malo veći. Ajmo malo maštati :
- režije (imaš veću kuću, bazen, vrtlar 1x tjedno, spremaćica 2x tjedno...) = 5.000 kn
- hrana (malo bolja klopa, povremeno restorani, malo skuplja vina i ostale zahebancije) = 10.000 kn
- 2 x auto (leasing, servisi, gorivo...) = 10.000 kn
- kuća/stan (amortizacija) = 3.000 kn
- dijete (školarina i slično - odvajaš 2.000 mjesečno x (recimo 10 godina) u neki fond za studij negdje u inozemstvu ili slično, drugi troškovi - 2.000) = 4.000
- putovanja (2 x godišnje nešto, hoteli, avioni, all inclusive = 60.000) = 5.000
- garderoba = 4.000
- nešto sam zaboravio = 5.000
- hirovi (kurve i droga ) = 5.000
Eto, ukupno 51.000 kn i onda to zaokružimo na 60.000 kn mjesečno
PS. Nije da je ovo stil života koji ja osobno priželjkujem, ja sam puno skromniji, ali ajde, pitanje je bilo što se smatra bogatim.
imate milione a sto vozite?Skodu scalu?2 auta za deset?kao u Konzumu?Auti se mjenjaju svake 4 godine valjda?
Haha, samo sam čekao da vidim hoće li me to tko pitati
Vidi logiku.
Prvo, auto je trošak, ne kupujem ga novog, već godišnjaka - jesam milijunaš, ali nisam baš magarac
Drugo, auto uzimam na financijski leasing na 3 godine umjesto operativni, a sa ciljem da nakon što ga cijelog otplatim prodam kao rabljenog - tako dobijem veći ostatak vrijednosti nego da se bahatim sa operativnim leasingom. Npr. dobar auto godinu-dvije star košta 50.000€, taj auto nakon 3 godine vrijedi cca 30.000€. Kada taj trošak od 20.000€ podijeliš na 36 mjeseci koliko ti ga koristiš, ispada da ti je trošak auta oko 550€, ali uzmimo da je i 600€ (trošak leasinga).
Također, drugi auto, ženin, prelazi malo kilometara, to je manji auto za po gradu, vozim više godina, pa je onda mjesečni trošak manji.
Dobar manji gradski auto je recimo oko 30.000€, uz recimo vijek korištenja od 7 godina i ostatak vrijednosti od recimo 10.000€ te taj auto efektivno košta cca 250€.
Dakle, ukupni trošak oba auta je 800€ (6.000 kn) mjesečno, gorivo recimo da košta 2.000 kn, servisi 500 kn/mj (jedan godišnji servis za oba auta cca 6.000 kn), osiguranje (kasko i obvezno cca 20.000 = 1.500 kn/mj) - to je sve ukupno 10.000 kn.
Kužiš?