Display MoreDisplay Morea zašto bi imao veću plaću?
kao šta imaš radnika u Čistoći iza kojih ulica blista, tako i imaš sudaca koji su aljkavi.
uostalom, sucu se sve servira od strane odvjetnika s obje strane.
njegovo je samo da vodi raspravu i ispita čiji argumenti drže vodu, služeći se alatima koji postoje i na internetu.
tu se pravi neka fama o sucima kao da su ne znam šta, al ako odvjetnik, s bilo koje strane, dobro sve napiše i obrazloži i potkrijepi sudskom praksom, ovaj često to samo copy/paste-a u obrazloženje presude (ovo znam iz osobnog iskustva).
inače, i sva procesna pravila su kod suca, šta znači da može biti jako brz i efikasan, da hoće, kao i šta može otezati kad hoće.
i tu ga nitko ne može prisiliti da se ubrza.
istina, možeš slati požurnice i zahtjeve za suđenje u razumnom roku, al često puta ni to ne pomaže.
najveće zlo je to segregiranje plaća po raznim "kastama" u javnim službama (obrazovanje, "vjernost službi" , itd.), a ne po produktivnosti.
Pet godina pravnog fakulteta pa godina i pol vježbeništva, onda mučenje oko pravosudnog ispita (po obujmu parira fakultetskom gradivu), zatim nekoliko godina kao savjetnik pa polaganje ispita u školi za pravosudne dužnosnike koji je zapravo još jedan pravosudni ispit. Naravno da početna plaća suca mora biti veća od NKV radnika, tko bi normalan inače išao skakati kroz sve te prepreke. Mjeriti smetlara i suca samo po produktivnosti i bez ikakvog valoriziranja dugogodišnjeg truda za uopće stjecanja uvjeta za obavljanje dužnosti je smiješno, to stvarno ne bih komentirao.
Ali u redu, neka budu i ostanu plaće kakve jesu, mogu ih slobodno i sniziti pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti i hoće li se poboljšati kvaliteta sudstva pa preispitati situaciju.
Ma treba imat normalnu placu, fala bogu, ali ne moze zbog da oprostite kaj se ustao na lijevu nogu odgodit raspravu , kak sam napisao kaj da to rade doktori, policajci, vatrogasci i svi ostali o kojima povremeno svi mi ovisimo.
Takodjer , treba kao i sve druge kontrolirat porjeklo imovine, jer znam neke suce koji zive bolje nego neki veliki obrtnici a tak male place , nesto ne valja onda .
A ako na kraju krajeva nismo zadovoljni koliku placu daje drzava , uvijek mozemo otic u privatni sektor.