Kolega Junius misliš na ' fragmentacija ' ??
Pardon lapsus, tek sam sad vidio. Nije danas moj dan.
Kolega Junius misliš na ' fragmentacija ' ??
Pardon lapsus, tek sam sad vidio. Nije danas moj dan.
... Anton Hlača ima četiri kredita, u iznosu malo većem od 750.000 kuna. .... On osobno nema nekretnina ??
Hebate i uz plaću koja je duplo veća od prosjeka za šta je uzeo kredit? travu?
https://www.index.hr/vijesti/clanak…_vijesti_prva_d
... Anton Hlača ima četiri kredita, u iznosu malo većem od 750.000 kuna. .... On osobno nema nekretnina ??
Hebate i uz plaću koja je duplo veća od prosjeka za šta je uzeo kredit? travu?
kada je vidio što mu vozi kolegica iz žup.suda u osjeku , možda bi se i on malo pokazao sa bmw x6 ili možda audi q8 ili mb gle ... košta to a treba održavati javno/službeničke, odnosno sudačke statuse, nije to samo tako, reda mora biti...
naravno da ne moze, ali moze se zaposlit nize plemstvo, s pripadajucom obitelji ( nebitno koje stranke )
a da ne govorim da su sve gradske aglomeracije razmrvljene na po 5-10 općina, tako da ni gradove ne možemo razvijati kako treba.
Ko je autor zakona iz 1993 ?
Zna se. Vladimir Š. je jedan.
I Split je prošao jednako loše, ili još gore.
A tko zna sta im je bilo u glavi kad su to radili, umjesto da ojacaju drzavu, oni je oslabe i unistavaju.
Aj sreca sada EU fondovi su tu pa popravljaju stvar, inace bi bilo drz, nedaj.
A tko zna sta im je bilo u glavi kad su to radili, umjesto da ojacaju drzavu, oni je oslabe i unistavaju.
Aj sreca sada EU fondovi su tu pa popravljaju stvar, inace bi bilo drz, nedaj.
Bilo bi dobro da eu fondovi zavrnu pipu i kazu hebite se sa tim, mi lovu vise nedamo ak mislite svakih pet metara imat administrativne granice.
Nego jel prodaju van po onih ovo sto nasem gospodarstvu uvaljuju 3-4-5 kn po kWh ili kako ide po najvecoj cijeni struje na burzi ili dijele đabe 🤔
Ma džabe stari, samo šibaj.
čestitke sretnom dobitniku
da mene ovako pomazi, sve bi utuka na ZSE i bolia bi me kiki di će burza
https://dalmatinskiportal.hr/zivot/eurojack…280-eura/166197
Uzmu i 30% poreza.
Uzmu i 30% poreza.
platia bi im.
i PKD bi platia.
i porez na dividendu.
i da burza rokne 60%, opet si zbrinut 🤷
Display Morehttps://www.index.hr/vijesti/clanak…tu/2454935.aspx
Svaka cast sucu na skolovanju i funkciji, ali ja bi njemu dao momentalni otkaz i nek ode u privatnike zaradjivat milione .
Zamislimo sada par situacija :
Gori nam kuca a vatrogasci kazu da su razocarani placom pa nek si uzmemo hamper s vodom i sami ugasimo.
Hitno nam treba operacija , doktor kaze lose sam volje placa je mala , dajte cekajte dok se oraspolozim.
Netko vam provaljuje u stan, policija kaze , male su place , dajte sa susjedom probajte to rijesit i uhvatit provalnika .
Krenemo na more, prometna na cesti, ali nece maknut kamion koji se prevrnuo jer su male place i zastoj od recimo 10 dana dok se ne oraspoloze.
To je na prvu loptu logična reakcija, ali nije razborita. Problem sudova je mala plaća koja uzrokuje negativnu selekciju i odljev kvalitetnog kadra. U razgovoru s jednim predsjednikom suda koji me svojevremeno pitao što bi trebao napraviti da me privuče na sud odgovorio sam ništa jer za 6.300 kuna cca neću doći raditi taj posao (sudskog savjetnika) sigurno. Inače, poznajem ovog suca i imao sam nekoliko predmeta kod njega, ako mi spor dođe na Krk najradije bih da dođe njemu u rad i time sam sve rekao. Ne mislim da bi se situacija na tom sudu poboljšala njegovim tjeranjem, naprotiv. Ne opravdavam njegovo postupanje i smatram da problem ne treba lomiti na strankama, bilo bi bolje da je izašao s nekim priopćenjem za javnost ili nešto slično. Npr. javna je tajna da su se na Dobronićevom matičnom sudu neki suci pobunili jer nisu imali uvjete za rad pa su prestali održavati ročišta, ali po mojim saznanjima nitko od njih nije kažnjen niti je ta priča procurila u medije. Rješili su problem tako da su raselili pojedine sudnice u druge zgrade (sad TS ZG djeluje u tri zgrade). Uvjeti na Kennedyjevom trgu su takvi da sam na posljednjem ročištu morao stajati tri sata prilikom saslušanja svjedoka jer nije bilo mjesta u sudnici. Nije ovaj sudac ni prvi ni zadnji koji je odgodio ročište jer mu se nije dalo, samo je napisao u obrazloženju rješenja ono što drugi misle pa ne napišu...
Prošli tjedan smo vidjeli u novinama da se opravdava štrajk pometača ceste koji imaju tisuću eura, a za suca bi plaća od 1600 eura trebala biti senzacionalna i objavljuje se kao neka bomba? Sudstvo nam se neće poboljšati dok se ne podignu ti uvjeti ili barem dok se ne uvedu nekakve nagrade za suce koji ostvaruju više od norme (postoje samo kazne za rad manji od norme).
neka ih stave na minimalac + "glavarina" po napisanoj presudi + bonus po potvrđenoj od strane višeg suda.
pa da vidiš suđenja u razumnom roku.
eto prijedlog ministru za "akcijski plan", *ebale ih silne strategije, a ne mičemo se s mjesta!
al naravno da to neće proći, jer "sistem" voli uravnilovku i nagrađivanje neproduktivnih 🤷
https://dalmatinskiportal.hr/zivot/eurojack…280-eura/166197
Barem nešto
USKOK istražuje Puljka zbog bizarne prijave: Svirkom akustične gitare milijunski oštetio Grad?
Prokleta bila zločinačka i svi plodovi njeni !
neka ih stave na minimalac + "glavarina" po napisanoj presudi + bonus po potvrđenoj od strane višeg suda.
pa da vidiš suđenja u razumnom roku.
eto prijedlog ministru za "akcijski plan", *ebale ih silne strategije, a ne mičemo se s mjesta!
al naravno da to neće proći, jer "sistem" voli uravnilovku i nagrađivanje neproduktivnih 🤷
Dok god su place svima iste neovisno o tome koliko radis i koliko uspjesno, to je sve komedija.
Naravno da nije normalno da netko sa fakultetom i na takvim pozicijama nema visestruko vecu placu od nekog tko radi u cistoci ili na poslovima gdje ti prakticno ne treba skola.
Naravno da bi i svi trebali imati minimalno za normalan zivot, samo dok mi dođemo do toga….
Dok god su place svima iste neovisno o tome koliko radis i koliko uspjesno, to je sve komedija.
Naravno da nije normalno da netko sa fakultetom i na takvim pozicijama nema visestruko vecu placu od nekog tko radi u cistoci ili na poslovima gdje ti prakticno ne treba skola.
Naravno da bi i svi trebali imati minimalno za normalan zivot, samo dok mi dođemo do toga….
a zašto bi imao veću plaću?
kao šta imaš radnika u Čistoći iza kojih ulica blista, tako i imaš sudaca koji su aljkavi.
uostalom, sucu se sve servira od strane odvjetnika s obje strane.
njegovo je samo da vodi raspravu i ispita čiji argumenti drže vodu, služeći se alatima koji postoje i na internetu.
tu se pravi neka fama o sucima kao da su ne znam šta, al ako odvjetnik, s bilo koje strane, dobro sve napiše i obrazloži i potkrijepi sudskom praksom, ovaj često to samo copy/paste-a u obrazloženje presude (ovo znam iz osobnog iskustva).
inače, i sva procesna pravila su kod suca, šta znači da može biti jako brz i efikasan, da hoće, kao i šta može otezati kad hoće.
i tu ga nitko ne može prisiliti da se ubrza.
istina, možeš slati požurnice i zahtjeve za suđenje u razumnom roku, al često puta ni to ne pomaže.
najveće zlo je to segregiranje plaća po raznim "kastama" u javnim službama (obrazovanje, "vjernost službi" , itd.), a ne po produktivnosti.
Prema Eurostatu, u 2019. godini prosječna bruto mjesečna plaća u državnom sektoru u Europskoj uniji iznosila je 2.879 eura, dok je u privatnom sektoru iznosila 3.167 eura. Ova razlika iznosi oko 9% u korist privatnog sektora. Naravno, razlikuje se od zemlje do zemlje.
Display MoreDok god su place svima iste neovisno o tome koliko radis i koliko uspjesno, to je sve komedija.
a zašto bi imao veću plaću?
kao šta imaš radnika u Čistoći iza kojih ulica blista, tako i imaš sudaca koji su aljkavi.
uostalom, sucu se sve servira od strane odvjetnika s obje strane.
njegovo je samo da vodi raspravu i ispita čiji argumenti drže vodu, služeći se alatima koji postoje i na internetu.
tu se pravi neka fama o sucima kao da su ne znam šta, al ako odvjetnik, s bilo koje strane, dobro sve napiše i obrazloži i potkrijepi sudskom praksom, ovaj često to samo copy/paste-a u obrazloženje presude (ovo znam iz osobnog iskustva).
inače, i sva procesna pravila su kod suca, šta znači da može biti jako brz i efikasan, da hoće, kao i šta može otezati kad hoće.
i tu ga nitko ne može prisiliti da se ubrza.
istina, možeš slati požurnice i zahtjeve za suđenje u razumnom roku, al često puta ni to ne pomaže.
najveće zlo je to segregiranje plaća po raznim "kastama" u javnim službama (obrazovanje, "vjernost službi" , itd.), a ne po produktivnosti.
Pet godina pravnog fakulteta pa godina i pol vježbeništva, onda mučenje oko pravosudnog ispita (po obujmu parira fakultetskom gradivu), zatim nekoliko godina kao savjetnik pa polaganje ispita u školi za pravosudne dužnosnike koji je zapravo još jedan pravosudni ispit. Naravno da početna plaća suca mora biti veća od NKV radnika, tko bi normalan inače išao skakati kroz sve te prepreke. Mjeriti smetlara i suca samo po produktivnosti i bez ikakvog valoriziranja dugogodišnjeg truda za uopće stjecanja uvjeta za obavljanje dužnosti je smiješno, to stvarno ne bih komentirao.
Ali u redu, neka budu i ostanu plaće kakve jesu, mogu ih slobodno i sniziti pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti i hoće li se poboljšati kvaliteta sudstva pa preispitati situaciju.
btw., čak su i u komunističkoj Kini shvatili da moraju poticati malo i srednje poduzetništvo.
zašto? pa baš zato šta tu dobiješ kadar koji se na sve moguće načine "ispekao" na tržištu i koji, kad dobije djecu ili ga zdravlje više toliko ne služi, prijeđe u javnu službu di bude super efikasan.
jedino kod nas netko direkt s faksa zasjedne u javni sektor, čak im država daje i poticaje za pripravništvo umjesto da poduzetnicima stimuliraju zapošljavanje mladih i njihovo usavršavanje, pa ako treba i da oni poduzetnika koštaju na nivou minimalne plaće, jer onda i poduzetnik, ali i država dobije odličan kadar.
poduzetnik će onda zadržati nekog ekstra radnika i masno ga platiti, a država će dobiti solidnog i efikasnog radnika koji nije ekstra, ali je dovoljno učinkovit.
po meni, nitko se ne bi trebao zaposliti u javnom sektoru, a da nema određeni broj godina iskustva rada u privatnom.