Firme s potencijalom za IPO

 • Mislim da je veliki problem što potencijalne best buy firme u RH nisu dioničke ili nisu na ZSE, Ima ih podosta koje su mi zapele za oko, a o njima se malo ili ništa ne govori - Kamgrad, Infobip, Rimac Automobili, Q Agency, Oradian, Mikroblink, Infinum, Include, Nanobit su neke od interesantnih. Neke su već velike, a neke tek rastu. Ako mislite da su male i preslabe za razvoj ne zaboravite da je Coca Cola prve godine postojanja prodala ukupno 26 boca pića. Nikad ne znate gdje leži sljedeći novi div.


  Možda ne bi bilo loše sa imamo i (barem) jednu temu posvećenu tome. Firme s potencijalom za IPO. Tko zna s vremenom kako budu rasle možda se odluče na taj korak. Bilo bi dobro to pratiti. Nisam vidio da na forumu postoji i ta tema za buduće IPO firme - možda bi bilo dobro i to otvoriti ?


  Sad sam vidio sa ima jedna za IPO Tommy - OK bilo bi dobro imati na oku i ostale sličnog potencijala. Prvo ih uopće nabrojiti da znamo koje su i čime se bave. ZSE ako se ne bude podmlađivao svježim firmama će brzo otegnut papke s ovim starim izlizanim firmama od kojih većina vuče korijene iz socijalizma.


  A da bi to bilo moguće trebati će očito nešto napraviti u sustavu da se ljude motivira na taj korak - dakle neminovno će neke buduće vlade to morati mijenjati jer to danas ne funkcionira nikako. Od ukidanja ili barem smanjivanja poreza na kapitalnu dobit na dalje. Ali jadni smo dok je vijest u RH da jedan od utemeljitelja trenutno najjače političke stranke primjećuje da je predsjedniku pun nos. A ovo drugo ne primjećuje. Kao ni birači koji ih uvijek iznova takve biraju.

 • Izgubili ste me kod 'Rimac automobili'

  Gle - to su prijedlozi s kojima se nitko ne mora složiti. Ako imaš bolje - predloži ili nemoj. Poštujem razloge za to.


  Što se tiče Rimca - za mene je to indikator mogućnosti koje u RH ipak postoje jer je mobilizirao i zaposlio ljude koji znaju kako napraviti vrhunske tehnološki suvremene proizvode - vrlo atipično za naše podneblje. U detalje ne ulazim. Rimac ili tko drugi - nebitno - bitno je da je to moguće i jedino što mene osobno zanima po tom pitanju. Ako u svemu tome ima nešto mutno - isplivati će s vremenom.


  Ostale navedene firme su na sličnom tragu i ne znam o njima ništa više nego je na netu dostupno, ali ostavljaju dojam da imaju ljude koji znaju kako napraviti proizvod s dodanom vrijednosti i to korištenjem suvremenih tehnologija i znanja, a za to imaju tržište. OK- nešto od toga će opstati, a nešto neće. A vjerojatno ih ima puno više u RH samo je te informacije teško naći - zato i predlažem ovakvu temu da se o tome razgovara,

 • Mislim da je veliki problem što potencijalne best buy firme u RH nisu dioničke ili nisu na ZSE, Ima ih podosta koje su mi zapele za oko, a o njima se malo ili ništa ne govori - Kamgrad, Infobip, Rimac Automobili, Q Agency, Oradian, Mikroblink, Infinum, Include, Nanobit su neke od interesantnih. Neke su već velike, a neke tek rastu. Ako mislite da su male i preslabe za razvoj ne zaboravite da je Coca Cola prve godine postojanja prodala ukupno 26 boca pića. Nikad ne znate gdje leži sljedeći novi div.


  Možda ne bi bilo loše sa imamo i (barem) jednu temu posvećenu tome. Firme s potencijalom za IPO. Tko zna s vremenom kako budu rasle možda se odluče na taj korak. Bilo bi dobro to pratiti. Nisam vidio da na forumu postoji i ta tema za buduće IPO firme - možda bi bilo dobro i to otvoriti ?


  kolega

  na funderbeamu (koji sad već pomalo sliči na burzu) imaš masu start-upova u koje možeš ulagati. naravno, određeni broj ih je već propao. include ima u planu mislim već treće prikupljanje srestava. a ostali navedeni.... siguran sam da nitko od njih neće ići na zse, prije vani. ili će ih vlasnici prodati kad narastu ili dobiju dobru ponudu.

 • tollway - hvala na informaciji, slažem se da će većina zaobići ZSE, ali bilo bi zanimljivo naći one koji će eventualno na nju s vemenom doći - možda i neki za koje uopće nemamo pojma da se takvo nešto možda sprema.


  A Funderbeam sam upravo pogledao i proučiti ću što se tamo nudi. Čuo sam za to već prije, ali jednostavno ima toliko toga što je zanimljivo da takve stvari jednostavno prođu ispod radara. :thumbup:

 • E ovo se zove transparentnost. Rimac je (po meni) daleeeko ispred svega što možemo vidjeti u RH i ne samo RH. Iskren, inteligentan, solidno obrazovan, zna što radi, ima jasnu viziju što želi i kakva budućnost u sljedećih nekoliko dekada je pred nama na tom planu, a firma realno još nije ni startala u punom potencijalu.


  Jesam li dobro izračunao - molim upućene na korekciju ako mi logika ne štima. Išao sam računati koliko Rimac vrijedi po veličinama udjela i uzeo sam KIA udio od 2,76% koji je koliko vidim platio 16 mil. eura. To bi trebalo biti 100/2,76= 36,23 x16 = 580 mil eura ili 4,7 milijardi kn 8| Nije loše za nekoga tko je do prije 10 godina krenuo iz garaže.


  Mislim da ovu firmu gdje god bude izlistana na burzama vrijedi imati u portfelju na dulji rok. Ne nužno ZSE, ali vjerojatno će i to (IPO ili kako već) biti jer ako ima plan dati udjele/dionice zaposlenima onda je mogući sljedeći korak to isto omogućiti i svim ostalim građanima RH jer je očito da nema namjeru seliti nekamo van nego preferira ovaj prostor unatoč evidentnim problemima koje ovdje imamo.


  Ovo je primjer kada netko ima jasnu viziju i zna što želi da se i u RH unatoč sumornoj realnosti u kojoj živimo može napraviti nešto u vrhu svjetske kvalitete. Stoga za mene ne drže vodu te priče kako se nešto ne može - sve su to samo izgovori da se ništa konkretno ne napravi.


  Bravo Rimac :thumbup:

 • S obzirom na havarije koje su nas zadesile u 2020., a stvorile su ogromne potrebe za novcem, rastu li sada sanse za konacnim pocetkom djelomicne privatizacije HEPa ili HACa?


  Kako bi uopce valorizirali te firme? Jasno je da su to mozda i najvrijednije firme u drzavi, ali svi znaju za njihove probleme s ljudskim kadrovima.


  Misljenja?

 • HAC neće nikad bit privatiziran, prije će se srušit EU i USA. Djelomična privatizacija po ključu da mirovinski fondovi uzmu manjinski dio i da šutke sekundiraju nepotizmu i korupciji nadam se da nećemo gledat.

  HEP je već podjeljen na firme, vjerovatno bi po segmentima išla, ako bi išla.

  ...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

 • Specijalna vozila trebaju biti

  vozila Rimac ...

  umjesto onih 42 kune mjesečno ja nudim duplo Rimac automobilima samo da ostanu u HR pa da bar nešto imamo od mjrsečne naknade a ne da idalje sipamo u šuplje


  ...

 • Što je prepreka privatizaciji HAC kad već imamo dvije privatne autoceste? Vozimo se i prema Macelju i po istarskom ipsilonu. Osim zatucanih glava i mafijaške hobotnice nema prepreka.


  HEP bi također glatko mogao biti dokapitaliziran i da najzad prestanemo biti ovisni o stranim energentima. Pa da onda vidimo vanjskotrgovinsku bilancu i efekte dovršetka svih planiranih elektrana. Ubrzo bi bili bolji od Norveške po broju električnih automobila.


  INA. Čim prije država izađe van svima bolje. Ovako su sve učinili da zadrže svoj poslovni model.

 • Najava dva IPOa ove godine?


  Podatkovni centri su ‘in‘: Cratis planira i IPO kako bi sagradio najveći data centar
  Lani je živost na tom tržištu potvrdio i ulazak Amazona na hrvatsko tržište
  novac.jutarnji.hr  "Dodaje da zbog osiguranja sredstava za daljnja širenja i izvan regije te otvaranje i postavljanje određenih standarda na globalnoj razini i masovnije investicije u infrastrukturu razmatra mogućnost IPO-a. U Hrvatskoj je taj trend lani pokrenuo Span, a odmah zatim je i najveća hrvatska IT kompanija, M SAN, najavila da i sama planira na IPO na Zagrebačkoj burzi. Cratis IPO planira, jer želi se širiti u smjeru podrške za multi-cloud, i sagraditi najmoderniji operativni centar za kibernetičku sigurnost."

 • Evo malo o Rimcu i njegovom poštenju. Dvije godine, da nas na silu izbaci iz vlasništva.


  https://novac.jutarnji.hr/nova…o-o-cemu-se-radi-15126213


  Mate je vaš spasitelj, samo to tada niste znali a on je


  Važna obavijest za vozače Rimčevih bicikala: 'Ne vozite ih! Baterije se mogu samozapaliti'
  Tvrtka Greyp Bikes u vlasništvu Porschea i Mate Rimca upozorila je kupce svojih električnih bicikala na probleme s baterijama. Preporuka je da ih ne voze dok…
  www.tportal.hr