Display MoreKolege, ajd emolim vas jedan info...za ovu temu Inozemna tržišta...pošto vi imate više iskustva a ja sam "zelen" još
Gledao sam gdje kupiti udjele u VOO i VUG etf fondove, nešto što sam mislio lakodostupno i sveprisutno s obzirom na vjerojatnu "popularnost" tih fondova...kad ono nisu dostupni nigdje, Revolut ima neke alternative, Trading isto probao ne ide nudi samo neke opcije...otvorio račun i na IB i mislio tamo ima sigurno, oni imaju kao najviše toga...a nekako mi se čini da se i tamo ne može, traži neke stvari o kojima ja nemam pojma kao npr. neki KID certifikat (w t f ?!)
Uglavnom...može netko pomoći....da li možemo mi tj. ja ("stoka sitnog zuba iz eu") kupiti udjele u tim Us fondovima ili ipak ne...možemo samo neke alternative?
puno hvala unaprijed na točnim i suvislim odgovorima..
Lp
sp500 imas i na IB i na trade212. neki fondovi su iskljucivo dostupni americkim rezidentima i zato postoje alternative koje prate identican index npr ISHARE od black rocka.
razlog sto ne ozes ulagat je slidecei :
Europska unija je uvela regulative poput PRIIPs (Packaged Retail and Insurance-based Investment Products) i MiFID II, koje zahtevaju da svi investicijski proizvodi dostupni maloprodajnim investitorima u EU imaju specifičnu dokumentaciju, poput KID (Key Information Document), na jeziku razumljivom investitorima u EU.
VOO, kao ETF registriran u SAD-u, ne ispunjava ove zahteve jer Vanguard ne pruža KID dokument na jezicima EU niti prilagođava svoje fondove za evropsko tržište. Zbog toga brokeri poput Interactive Brokers i Trading 212 ograničavaju pristup VOO za EU investitore, često prikazujući fond samo u režimu "samo za prikaz" (view-only) ili ga potpuno blokiraju za kupovinu.
potrazi
- VUAA (akumulirajući, reinvestira dividende)
- VUSA (distribuirajući, isplaćuje dividende)
- IRSKA : Troškovi (Expense Ratio): 0.07%
to s uti EU izvedenice istih fondova
ili iShares Core S&P 500 UCITS ETF (CSPX)
Hvala ti kolega Emile!
znači ipak moramo se držati alternative (ma koliko slična bila u odnosu na original) jer, ako shvaćam dobro, EU nas želi nekako "zaštiti"... nekakvim dodatnim dokumentima i provjerama?
ali ok, svakako ću potražiti ove alternative...ko zna da li imaju minorne troškove kao i originali 0,03%...ili?