1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Nekretnine opcenito u HR

• sasab
  • May 11, 2020 at 3:21 PM
  • barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • August 26, 2023 at 11:51 AM

koji apsurdistan X/ ...s jedne strane poticaji i subvencije a sa druge...

U Zagrebu umjesto prireza veći porez na kapital i imovinu?
    POREZNI paket od devet zakona, kojim se gradovima i općinama ukida prirez i ostavlja mogućnost za dizanje stopa poreza na dohodak za onoliko koliko će izgubiti…
    www.index.hr

U Ministarstvu financija, kako doznaje dnevnik, skloni su prihvatiti sugestije da se naprave izmjene u novom Zakonu o porezu na dohodak na način da se povećaju i stope poreza na dohodak od imovine i imovinskih prava i na dohodak od kapitala.

?(

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • August 26, 2023 at 11:58 AM

Platit cu porez na dobit al cu se prijavit negdje kao podstanar. Vec mi puna kapa hdz, sdp, mozemo i ostalih.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • August 26, 2023 at 12:28 PM
    Quote from barbosa 2.0

https://www.index.hr/vijesti/clanak…nu/2490362.aspx

U Ministarstvu financija, kako doznaje dnevnik, skloni su prihvatiti sugestije da se naprave izmjene u novom Zakonu o porezu na dohodak na način da se povećaju i stope poreza na dohodak od imovine i imovinskih prava i na dohodak od kapitala.

?(

Citirano vam lijepo kaže - veći porez na dividendu i kapitalnu dobit. Kako ste glasali tako će vam i biti.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,513
    • August 26, 2023 at 9:07 PM

Problem najma stanova, ali i nekretnina općenito, se u većim gradovima treba rješavati na način da se ruši potražnja, a ne glupim pokušajima ublažavanja troškova koji uvijek završe kontraefektivno.

Konkretno, ogroman dio publike za najam stanova u Zagrebu, a vjerujem da je slična situacija i u drugim većim gradovima, čine studenti. Idu u najam stanova jer nisu dobili mjesto u odavno premalim studentskim domovima.

Kad budemo imali situaciju da se ta populacija povuče s tržišta najma, onda će doći i do korekcije cijena. Neka svaki student ima mjesto u domu dok uredno rješava svoje obveze i neće biti potrebe za ovako budalastim pokušajima pišanja na požar. U Zagrebu desetljećima nije otvoren novi dom, dapače, jedan je i zatvoren, a studenata je puno više nego prije 30 ili 50 godina.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • August 26, 2023 at 9:25 PM
    Quote from Paulie
    Quote from barbosa 2.0

https://www.index.hr/vijesti/clanak…nu/2490362.aspx

?(

Citirano vam lijepo kaže - veći porez na dividendu i kapitalnu dobit. Kako ste glasali tako će vam i biti.

pa kao i vecina ostalih gradova koji ce napraviti isto sto su napravili i s porezom na dohodak.(tko nije imao prireza taj nece ni dizat porez na dohodak) prirez nije ukinut nego se sad zove porez na dohodak a ovaj nas ce se zvat porez na kapitalnu dobit i bit ce 2% vece pa to neces niti osjetit jer ce ostat identican. mozda da priupitas plenkija sto je dozvolio gradovima da dizu porez na dohodak i kapital u visini prireza a nama prica bajke da je ukinuo prirez? eto ukinuce nam i komunalne naknade al ce se po novom zvat porez na nekretnine . nekad su nam ukinuli pretplatu na HTV i zato sam imamo pristojbu. nije govno nego se pas zasra... et oto nam je plenki dao ukidanjem prireza. jedno veliko NIŠTA.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • August 26, 2023 at 11:42 PM
    Quote from mikromakrto

Problem najma stanova, ali i nekretnina općenito, se u većim gradovima treba rješavati na način da se ruši potražnja, a ne glupim pokušajima ublažavanja troškova koji uvijek završe kontraefektivno.

Konkretno, ogroman dio publike za najam stanova u Zagrebu, a vjerujem da je slična situacija i u drugim većim gradovima, čine studenti. Idu u najam stanova jer nisu dobili mjesto u odavno premalim studentskim domovima.

Kad budemo imali situaciju da se ta populacija povuče s tržišta najma, onda će doći i do korekcije cijena. Neka svaki student ima mjesto u domu dok uredno rješava svoje obveze i neće biti potrebe za ovako budalastim pokušajima pišanja na požar. U Zagrebu desetljećima nije otvoren novi dom, dapače, jedan je i zatvoren, a studenata je puno više nego prije 30 ili 50 godina.

Pa HDZ-ov modus operandi je uvijek bio isti nikad se nista tu nije promjenilo ukratko, utjeci na pravila na nacin da stvoris inflaciju koja generira novi dug i posljedicno dize BDP tako jednostavna ekonomska formula da osiguras rast bdp-a i pripises sebi rezultate, a to sta taj rast bdp-a u prvoj krizi se u vecoj mjeri izbrise jer rast nije zasnovan na prduktivnosti vec na dugu koji opterecuje buduci povrat to nije njihov problem oni imaju statistiku u svom mandatu, tako da tko zadnji magare u ovoj kvazi kapitalnoj ekonomiji, uostalom i dobar dio stranog kapitalizma funkcionira slicno iako tamo ulaganja idu u dobroj mjeri u produktivnost pa onda taj dug nije samo bacen u vjetar.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • August 27, 2023 at 7:28 AM
    Quote from emil
    Quote from Paulie

pa kao i vecina ostalih gradova koji ce napraviti isto sto su napravili i s porezom na dohodak.(tko nije imao prireza taj nece ni dizat porez na dohodak) prirez nije ukinut nego se sad zove porez na dohodak a ovaj nas ce se zvat porez na kapitalnu dobit i bit ce 2% vece pa to neces niti osjetit jer ce ostat identican. mozda da priupitas plenkija sto je dozvolio gradovima da dizu porez na dohodak i kapital u visini prireza a nama prica bajke da je ukinuo prirez? eto ukinuce nam i komunalne naknade al ce se po novom zvat porez na nekretnine . nekad su nam ukinuli pretplatu na HTV i zato sam imamo pristojbu. nije govno nego se pas zasra... et oto nam je plenki dao ukidanjem prireza. jedno veliko NIŠTA.

Gradovi mogu dizati do visine prireza, ne iznad toga, a mogu i smanjivati/ukidati. U najgorem slučaju, što se države tiče, ostat će jednako visoko porezno opterećenje, u najboljem slučaju bit će niže. Država je dosta veće ovlasti dala gradovima nego što su imali prije, a i nastavlja se u tom smjeru.

Zagreb je očito skup za održavanje, pri čemu mislim da 18% prireza. Je li to zbog vlasti ili ne, drugi je par čarapa, ali želiš li živjeti u Zagrebu, računaj da na tih 18%.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • August 27, 2023 at 11:26 AM

Hm, a koliko ekipe ima stan u Zg gdje zivi, a prijavljeno je van Zagreba na nizem porezu i placenom putovanju na posao ?🤔

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • August 27, 2023 at 11:37 AM
    Quote from D_artagnan

Hm, a koliko ekipe ima stan u Zg gdje zivi, a prijavljeno je van Zagreba na nizem porezu i placenom putovanju na posao ?🤔

pa nisu ljudi ovce. ljudi uce. a nije da nemaju od koga naucit kako se to radi.

napoznatiji je jedan najdugovijecniji ministar (cak 6 dana). a ovo mu je bila vila na koju se prijavio...

Adresa na kojoj je prijavljen ministar branitelja Mijo Crnoja
    www.telegram.hr
    Vinar Galić lažno prijavio prebivalište u straćari. Nakon Telegramovog otkrića, naglo se povukao
    Policija je prošli tjedan pretražila nekretnine slavonskog tajkuna; no ne i ovu trošnu kućicu u kojoj je tvrdio da živi
    www.telegram.hr

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • August 27, 2023 at 11:52 AM
    'Znao sam što rade supruga i šogorica, ali nisam uzeo novac'
    Tajming: Jakovčić se natječe za Europarlament, a ja na lokalnim izborima na listi IDS-a. Mislim da je zato sve sada došlo u javnost.
    www.vecernji.hr

Nisam ja, to je moja supruga :)

• Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • August 27, 2023 at 5:15 PM
    Quote from mikromakrto

U ZG studentskim domovima je u svakom trenutku 20-30°kapaciteta neiskorišteno. Zašto je to tako i kome to odgovara?

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,513
    • August 29, 2023 at 7:54 AM
    Quote from Laudator
    Quote from mikromakrto

U ZG studentskim domovima je u svakom trenutku 20-30°kapaciteta neiskorišteno. Zašto je to tako i kome to odgovara?

To naravno nije istina, nije bilo tako ni "u moje vrijeme" prije 15ak godina, a nije ni danas:

Zagrebu nedostaje 3000 mjesta u studentskim domovima, u Splitu problem turizam, ali ove godine imaju rješenje
    www.poslovni.hr

Da ima onih koji dobiju dom pa ga preprodaju ili jednostavno ne koriste, sigurno da ima, ali svake godine nekoliko tisuća studenata se prijavi za dom i ostane ispod crte.

I nije samo problem što su oni onda primorani ići u najam pa dižu cijenu i ostalim sugrađanima, nego su u 95% slučajeva financirani od strane roditelja. Oni pak zbog toga u svojim mjestima prebivališta imaju smanjen raspoloživi dohodak pa se i nemali broj njih odlučuje na selidbu u Zagreb ili još gore van RH kako bi to sve financirali.

• Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • August 30, 2023 at 2:28 PM
    Quote from mikromakrto
    Quote from Laudator

To naravno nije istina, nije bilo tako ni "u moje vrijeme" prije 15ak godina, a nije ni danas:

https://www.poslovni.hr/hrvatska/trazi…jesenje-4403835

Da ima onih koji dobiju dom pa ga preprodaju ili jednostavno ne koriste, sigurno da ima, ali svake godine nekoliko tisuća studenata se prijavi za dom i ostane ispod crte.

I nije samo problem što su oni onda primorani ići u najam pa dižu cijenu i ostalim sugrađanima, nego su u 95% slučajeva financirani od strane roditelja. Oni pak zbog toga u svojim mjestima prebivališta imaju smanjen raspoloživi dohodak pa se i nemali broj njih odlučuje na selidbu u Zagreb ili još gore van RH kako bi to sve financirali.

Očito niste upoznati. Sistem natječaja je takav da će barem 3 mj 500tinjak kreveta biti prazno do dopunskog natječaja.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 6, 2023 at 7:53 AM
    Robert Anđušić: ‘To je doslovno sveta zemlja, a pola njih već planira prodaju‘; Ivo Lučić: ‘Ljudi su postali đilozi‘
    Dodjela zemljišta braniteljima na Nuncijati bit će jedina točka jednog Gradskog vijeća do kraja mjeseca, najavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na…
    dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

"Vi ste se stambeno zbrinuli u međuvremenu?

- Tko, ja? Nisam, samo sam naslijedio od roditelja. Imam što sam naslijedio, a ima i zakon o hrvatskim braniteljima, malo ga protumačite pa ćete vidjeti.

Kažu da već neki planiraju prodaju tog zemljišta, što Vi govorite na to?

- Iskreno, nisam za prodaju i ne bih im dao da prodaju, ali Zakon o hrvatskim braniteljima to ne pozna.

Kako ćemo dat‘ ljudima klauzulu da ne raspolažu sa svojom imovinom, a njima je ‘klazula‘ bila ovih 25 godina što su čekali?

Znači, to je njihovo, i nema pravo nitko komentirat‘ što ću ja napravit‘ sa svojom osobnom imovinom! - rekao je gradski vijećnik i branitelj s liste za dodjelu zemljišta na Nuncijati."

ovako su i INA-u, "nacionalno blago", prodali Mađarima :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 13, 2023 at 10:46 PM

mozda je offtopic, ali nesto me zanima pa ako netko zna

jel moguce kupit nekome nekretninu?

znaci jedna osoba da plati, a da je ugovor na drugu osobu

znam da se tehnicki moze, to nije problem, ali zanima me kako na to gleda banka , znaci placas nesto sto po ugovoru nema tvoje ime

i kako gleda porezna, jer ta osoba u biti dobija nekretninu a nije dala nikakve novce

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,513
    • September 13, 2023 at 11:17 PM

Pitaj nekog jamca...

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 13, 2023 at 11:30 PM
    Quote from mikromakrto

Pitaj nekog jamca...

ne kuzim sto hoces reci

jamac nema veze sa kupnjom nekretnine, vec sa otplatom kredita

• Batka
    Student
    Reakcija primljeno
    191
    • September 13, 2023 at 11:49 PM
    Quote from zdenkic

mozda je offtopic, ali nesto me zanima pa ako netko zna

jel moguce kupit nekome nekretninu?

znaci jedna osoba da plati, a da je ugovor na drugu osobu

znam da se tehnicki moze, to nije problem, ali zanima me kako na to gleda banka , znaci placas nesto sto po ugovoru nema tvoje ime

i kako gleda porezna, jer ta osoba u biti dobija nekretninu a nije dala nikakve novce

Pravilno bi bilo da se na to gleda kao na darovanje nekretnine, na to ide porez, mislim 3% (osim ako nije u pitanju bračni drug/potomci/pretci). Ako se daruje novac, pokretnine, vrijednosni papiri, onda je porez 4% (za iznose veće od cca 6.500eur).

Ja osobno znam samo za jedan slučaj da je porezna tražila porijeklo sredstava za kupnju nekretnine.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 14, 2023 at 12:04 AM

posto bih to kupio ocu, neki komad zemljista, to bi onda trebalo biti oslobodjeno poreza na darovanje

al ja bih to direktno uplatio prodavatelju na racun, a njega stavio u kupoprodajni, ne znam jel to moguce

al ako je oslobodjeno, onda bih mu mogao ili novce prebacit na racun kao darovanje

ili kupit ja pa dat zemljiste ponovno kao dar

ovaj prvi slucaj bi bio najbezbolniji al ne znam jeli moguc

• Batka
    Student
    Reakcija primljeno
    191
    • September 14, 2023 at 1:58 AM
    Quote from zdenkic

posto bih to kupio ocu, neki komad zemljista, to bi onda trebalo biti oslobodjeno poreza na darovanje

al ja bih to direktno uplatio prodavatelju na racun, a njega stavio u kupoprodajni, ne znam jel to moguce

al ako je oslobodjeno, onda bih mu mogao ili novce prebacit na racun kao darovanje

ili kupit ja pa dat zemljiste ponovno kao dar

ovaj prvi slucaj bi bio najbezbolniji al ne znam jeli moguc

Mislim da je najbolje prebacit mu novac kao dar.
    Ali pretpostavljam da su i sve druge opcije ok.

Nasljednik i daroprimatelj gotovine, novčane tražbine, vrijednosnog papira i pokretnine

Porezna oslobođenja pri nasljeđivanju i darovanju gotovine, novčane tražbine, vrijednosnog papira i pokretnine:

• bračni drug, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s umrlim ili darovateljem,

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 8:12 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

May 25, 2025 at 8:12 AM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani May 25, 2025 at 8:12 AM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago
  • Ulaganje u nekretnine na Jadranu

39 Replies, 3 years ago