1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Nekretnine opcenito u HR

• sasab
  • May 11, 2020 at 3:21 PM
  • renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • April 28, 2023 at 8:46 PM
    Quote from KultLicnosti

U priobalju nema korekcije cijena nekretnina još barem 100+ godina, za ostale neznam.

Treba vam neka mega kriza u svijetu, Putin i Kina udruženi u stvaranju nevolja...

Netreba ni koristiti frazu tržište nekretnina u HR jer to funkcionalno ne postoji.

Ima nešto u ovome...

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,513
    • April 28, 2023 at 11:37 PM

Mega kriza a la nuklearni rat ne bi srušila cijene nekretnina već bi srušila nekretnine. U krugu par stotina kilometara od svakog takvog događaja. To je scenarij koji nadam se nećemo gledati osim u kinima.

Kupnju nekretnina na Jadranu treba razbiti u nekoliko kategorija; kupnja domicilnog stanovništva za stalan život, kupnja nekretnine za vlastiti odmor i kupnja nekretnine za najam.

Ove zadnje neće srušiti niti ne znam kakva kataklizma niti rat niti neka zakonska odredba već razvoj hotelskog sektora. Hrvatski turizam i dalje, u volumenu, počiva na malim iznajmljivačima, dok se hotelski smještaj tek razmahuje. Za desetak godina će to biti dijametralno suprotno, to je normalan smjer razvoja turizma u skladu s rastom standarda . Danas su već cijene privatnog i hotelskog smještaja (skoro) izjednačene, a usluga je u prosjeku puno kvalitetnija u hotelima. Ljudi kad odvažu valute for money, sve više se okreću hotelima.

Kad se to dogodi, iznajmljivačima će biti isplativije prodati ili dati u dugotrajni najam onoj prvoj grupi, koji žive na Jadranu.

A oni koji traže nekretninu samo za svoj odmor, njih ne pate ni kamate ni cijene ni politika. Kad nađu što žele, to i kupe

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • April 29, 2023 at 11:33 AM
    Quote from mikromakrto

Kupnju nekretnina na Jadranu treba razbiti u nekoliko kategorija; kupnja domicilnog stanovništva za stalan život, kupnja nekretnine za vlastiti odmor i kupnja nekretnine za najam.

ovo i ja govorim godinama...treba točno po gup-u odrediti namjene na stambene zone, poslovne odnosno turističke zone i zone kuća za odmor i shodno tome regulirati zakonom o kom. gospodarstvu kao i turističkim zakonom koji će regulirati iznajmljivanje u turističkim, odnosno poslovnim zonama, eventualno zonama kuća za odmor a rentjerstvo izjednačiti sa djelatnostima, odnosno zakonima koji reguliraju ugostiteljsku djelatnost na način da nema više paušala i svaštarenja, nego obrt ili tvrtka kao i kvalifikacija i kategorizacija te nastup javnog reda i mira odnosno radno vrijeme ug i trg kapaciteta,

dakle, zone stambenih namjena treba strogo odvojiti od turističkih zona i destimulirati turističko iznajmnljivanje u istima da se tur. rentanje obavlja u isključivo poslovnim, mješovitim i tur. zonama te eventualno u zonama kuća za odmor ukoliko nekretnina, opremljenost i kvalifikacija vlasnika zadovoljavaju zakonske odnosno ug. standarde.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • April 30, 2023 at 4:23 PM
    Quote from BudFox

Kaže mi jučer susjeda da pod hitno kupuje stan, jer ih uopće nema u ponudi i nestat će ih na tržištu

jer se ništa novo ne gradi...ako to nije FOMO onda ne znam šta je...a u glavnom hrvatskom gradu

je čak 50 000 potpuno praznih stanova maknutih sa tržišta...manipulacija stoljeća sa nekretninama...

..zahvaljujući dogovoru između banaka i državnih poticajnih mjera tj. APN-a...nadam se da će uskoro

ukinuti te poticajne mjere koje svi plaćamo, a za što...da bi se lokalni budžovani namirili...

..ali izmislit će oni nešto novo pred izbore, siguran sam...

Display More

Da, ja stanujem u kući u Zagrebu i u susjedstvu svaka druga obiteljska kuća prazna.

Zbog čega da pod hitno kupujem stan? Što ću sa njim? Podstanarima ga iznajmljivati?

Što se tiče pada cijena, kvalitetne nekretnine na kvalitetnim lokacijama neće pasti. Pasti će cijene ovome što je sada bez pravog razloga napucano. Neš tu pameti.

Edited once, last by Marielena: Merged a post created by Marielena into this post. (April 30, 2023 at 4:24 PM).

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • May 1, 2023 at 4:59 PM

Pipci međunarodne mafije u Dalmaciji: belgijski narkobos ‘prao’ novac kupnjom kuće na Čiovu! Otkrivamo kakav je njezin sadašnji status

Istraga je pokazala da se velike svote novca prebacuju s računa njegove tvrtke na njegov privatni račun, ali i račun njemu bliskih osoba, te da on taj novac potom “pere” kupujući nekretnine po raznim europskim državama, među kojima je, eto, i Hrvatska. O kojim se svotama radi, govori i to da su istražitelji utvrdili da je u nepune dvije godine s računa 45-godišnjakove tvrtke podignuto gotovo milijun i pol eura, koji su, uz ostalo, uloženi i u kupnju ove kuće.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • May 1, 2023 at 5:32 PM

Mislim da je puno kupnji nekretnina u Zagrebu i obali po nebuloznim cijenama zapravo pranje novaca. Ne rade to samo stranci. Imali su i naši ljudi kune ispod madraca.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • May 5, 2023 at 10:24 AM

Pravi paradoks je da tipovi koji primaju 2500 Eura mjesečno navodno zastupaju interese obespravljenih radnika koji primaju 700 Eura i rade po 12 sati dnevno i napadaju poduzetnike koji isto tako rade po cijeli dan sa stotinama obaveza na glavi

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 15, 2023 at 5:32 PM

je li ovo i GUP-u ovako upisano? :S

Prodaje se ‘Antin hram zdravlja‘, kuća legendarnog kiropraktičara: ima 195 m2 i pogled na jezero, a cijena je paprena
    slobodnadalmacija.hr

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Mladen Milicic
    Student
    Reakcija primljeno
    118
    • May 16, 2023 at 5:34 PM
    Quote from barbosa 2.0
    Quote from mikromakrto

ovo i ja govorim godinama...treba točno po gup-u odrediti namjene na stambene zone, poslovne odnosno turističke zone i zone kuća za odmor i shodno tome regulirati zakonom o kom. gospodarstvu kao i turističkim zakonom koji će regulirati iznajmljivanje u turističkim, odnosno poslovnim zonama, eventualno zonama kuća za odmor a rentjerstvo izjednačiti sa djelatnostima, odnosno zakonima koji reguliraju ugostiteljsku djelatnost na način da nema više paušala i svaštarenja, nego obrt ili tvrtka kao i kvalifikacija i kategorizacija te nastup javnog reda i mira odnosno radno vrijeme ug i trg kapaciteta,

dakle, zone stambenih namjena treba strogo odvojiti od turističkih zona i destimulirati turističko iznajmnljivanje u istima da se tur. rentanje obavlja u isključivo poslovnim, mješovitim i tur. zonama te eventualno u zonama kuća za odmor ukoliko nekretnina, opremljenost i kvalifikacija vlasnika zadovoljavaju zakonske odnosno ug. standarde.

prekasno je za to. . .

Quote from mikromakrto

Mega kriza a la nuklearni rat ne bi srušila cijene nekretnina već bi srušila nekretnine. U krugu par stotina kilometara od svakog takvog događaja. To je scenarij koji nadam se nećemo gledati osim u kinima.

Ove zadnje neće srušiti niti ne znam kakva kataklizma niti rat niti neka zakonska odredba već razvoj hotelskog sektora. Hrvatski turizam i dalje, u volumenu, počiva na malim iznajmljivačima, dok se hotelski smještaj tek razmahuje. Za desetak godina će to biti dijametralno suprotno, to je normalan smjer razvoja turizma u skladu s rastom standarda . Danas su već cijene privatnog i hotelskog smještaja (skoro) izjednačene, a usluga je u prosjeku puno kvalitetnija u hotelima. Ljudi kad odvažu valute for money, sve više se okreću hotelima.

Kad se to dogodi, iznajmljivačima će biti isplativije prodati ili dati u dugotrajni najam onoj prvoj grupi, koji žive na Jadranu.

A oni koji traže nekretninu samo za svoj odmor, njih ne pate ni kamate ni cijene ni politika. Kad nađu što žele, to i kupe

to je samo dio . Slika je puno sira . . .

Edited once, last by Mladen Milicic: Merged a post created by Mladen Milicic into this post. (May 16, 2023 at 5:35 PM).

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • May 23, 2023 at 12:16 PM

Prema podacima Udruženja banaka Pfandbrief (vdp), u prvom kvartalu ove godine odobreni su krediti za nekretnine u iznosu do 25,6 milijardi eura, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine 47,8 posto manje.

Nagli kraj nekretninskog buma u Njemačkoj: Niti se gradi, niti se kupuje
    Završio je dugi nekretninski bum u Njemačkoj. Nesigurnost ulaganja uzrokovana neizvjesnim kretanjem kamatnih stopa i cijena prelila se i na nekretninski…
    www.tportal.hr
  • Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • May 23, 2023 at 4:27 PM

Najveći pad zaposlenosti u HR je u djelatnosti posredovanja nekretninama.

Neka svatko izvuče zaključak za sebe.

• Mladen Milicic
    Student
    Reakcija primljeno
    118
    • May 30, 2023 at 2:16 PM
    Quote from Laudator

A ja dobio 50 novih agencija. Jucer opet jedna nova. U petak stigla jos jedna. Ah i u cetvrtak. Dakle 3 nove agencije u 3 radna dana.

• Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • May 30, 2023 at 2:26 PM
    Quote from Mladen Milicic
    Quote from Laudator

A ja dobio 50 novih agencija. Jucer opet jedna nova. U petak stigla jos jedna. Ah i u cetvrtak. Dakle 3 nove agencije u 3 radna dana.

A šta da rade oni koji dobe pedalu od dosadašnjeg poslodavca?

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • May 30, 2023 at 4:37 PM

agencije nekretnina me podsjecaju na turisticke operatore prije interneta

nisi mogao nigdje nego bookirat preko njih, sad uz internet, stvarno nema smisla koristiti turisticke agencije kad mozes sam bookirat sve

nekretnine mi na isto dodju

a o tome da su nase agencije nesposobne ne zelim ni pocet pricat

jednom sam angazirao 2 agencije da mi pronadju stan, sa odredjenim parametrima

dobijao sam od njih linkove na njuskalo na stanove koje se uopce nisu podudarali sa onime sto sam htio

to mogu i sam radit

a o tome kak slikaju stan....nemrem, morat cu popit nesto za smirenje

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • May 30, 2023 at 7:19 PM
    Quote from zdenkic

nisi mogao nigdje nego bookirat preko njih, sad uz internet, stvarno nema smisla koristiti turisticke agencije kad mozes sam bookirat sve

dobijao sam od njih linkove na njuskalo na stanove koje se uopce nisu podudarali sa onime sto sam htio

to mogu i sam radit

Display More

ja kad se tako nazivciram uzmem ruter- nije ostar pa se ne ozlijedim prejako :D

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• KikiRiki
    Student
    Reakcija primljeno
    136
    • May 31, 2023 at 7:49 PM
    Europska središnja banka: Moguć je kaotičan pad cijena nekretnina u eurozoni
    CIJENE stambenog prostora u eurozoni mogle bi "kaotično" pasti jer stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima,…
    www.index.hr

to ako i dođe kod nas, doći će sa kašnjenjem od 1-2 godine ..ipak kod nas nema institucionalnih ulagača toga tipa kao vani

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • May 31, 2023 at 8:19 PM

"moguc" je, kao sto je bilo moguce da ce putin bacit nuklearnku na nas tamo prije godinu dana

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • May 31, 2023 at 8:31 PM
    Quote from zdenkic

to mogu i sam radit

Display More

evo moj slučaj od danas.... i sam sam ostao zabezeknut!

neznam kako je agencija došla sa drugog kraj rh do mene,(oglas sam ostavio samo na zgradi) ali zove me agent jedne od najjačih nekretninskih agencija. ima sve osnovne info o stanu. i pita me koliko dvosobni stan od 50m2 ima soba!!!??? mislim si da nisam dobro čuo, a on meni opet postavi isto pitanje!!!???? on zamislio da uz dnevnu i spavaću ima još jednu sobu!!!??? pitam ga pa koliko bi to onda bilo soba, odnosno kolike bi te sobe trebale biti obzirom na ukupnu kvadraturu. uslijedi muk i tišina! i prekid veze. došlo mi da zovem njegove pretpostavljene. ali nisam, ne želim nekome stvarati probleme. ako to njegovi šefovi ne vide....

onako anegdota. a u stvarnoj realnoj svakodnevnoj komunikaciji.... koliko ima takvih!!!! cijeli svijet pun fahidiota!

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • May 31, 2023 at 8:34 PM

skoro pa svi ljudi misle da dvosoban stan znaci da su to dvije spavace sobe

i onda kazu nadrkano "pa dnevna SOBA nije SOBA!"

takvo razmisljanje je pogotovo popularno na fejsu

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • May 31, 2023 at 10:27 PM

O znaci imam u rentanju dvosoban stan, a ne jednosoban stan sa dnevnim boravkom 🤣, a ja ga uvijek vodim kao jednosoban stan sa dnevnim+kuhinja i kupatilo 🤔

Nekako mi ne drzi vodu da je to dvosoban stan 🫣, osim ako ces spavati u dnevnom boravku.

Sta vam soba znaci prostorija? Onda je i kuhinja soba ako ima kutnu garnituru ili kauc, jer i tu mozes spavat 🤣

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago
  • Ulaganje u nekretnine na Jadranu

39 Replies, 3 years ago