Novac na računu može osvanuti na razne načine. Mogu ja ući u dug, kao što i oni ulaze pa naravno da mi zajmodavac isplati cash na moj račun i to postaje moja imovina, a moja obveza prema zajmodavcu/kreditoru je teret moje imovine. Naravno da je na računu novac, ali koliko vrijedi moja imovina nakon tog posla? Koliko vrijedi dionica kompanije nakon toga?
Ista stvar s temeljnim kapitalom ili povećanjem temeljnog kapitala. Osnuješ trgovačko društvo i temeljni kapital se vodi u pasivi, a u aktivi je taj novac - on osvane na računu društva. Mnogi pričaju da ako je velik TK, da on ima tzv. garantnu funkciju, da je netko sigurniji ako ima posla s društvom koje ima velik temeljni kapital... Nikad nisam vjerovao u to.. Netko može kupiti za taj novac jabuka i banana i one onda strunu i što ostane? Hrpa smeća, još smrdi, treba to i počistit pa budu i dodatni troškovi još. Povećanje temeljnog, tj. dokap? Opet osvane novac na računu društva, a što je s dionicama? Razvodnjavanje, eto što je. I da je minimalan dokap, to su istinski tihi ubojice dionica naprosto jer se smanjuje vlasnički udio u kompaniji. Naravno da tu ovisi za što će taj novac biti korišten i kakvi će biti povrati na to.. moguće je i da zarada u budućnosti nadmaši taj gubitak pa dionica svejedno ojača..FCF je operativni novčani tok umanjen za kapitalne izdatke... to je onaj file casha koji u cirkulaciji kompaniji ostaje na kraju i s time mogu izvoditi što hoće. Ako je pozitivan, znači da više casha ulazi u kompaniju nego što izlazi, a ako je negativan, onda je obrnuto. Naravno, jako je bitno na ŠTO TOČNO se taj novac troši. Može biti i negativan koju godinu pa ako su ulaganja dobra, razumna i za to postoji jako dobar razlog, onda je to oke. To je recimo kod KODTa. Ali uvijek su dugi periodi negativnog FCFa razlog za postaviti pitanja. Tu onda treba due dilligence i te stvari, a meni se to fakat ne da i nije nama malim dioničarima to potrebno. Vidim to..gle..ne sviđa mi se i zaobiđem..oke, gle, trendovi se i promijene.. recimo RIVP 2021 i u zadnja 4 kvartala ima veoma snažan FCF. Moje je mišljenje da bi im bilo bolje da to koriste za smanjenje dugoročnog duga i po mogućnosti otkup vlastitih dionica, ako već smatraju da su podcijenjene, kao što dosta vas ovdje smatra. Dividenda po meni ne. Smatram da ne bi bila dobra odluka.
NHF, ali prvi dio sam precrtao jer je hrpa "ki-bi-da-bi" gluposti i to ne bih komentirao.
FCF se ne može koristiti za "što god hoće" nego samo za tri stvari: 1) isplatu dividendi, 2) smanjenje duga i 3) proširenje poslovanja kroz investicije/akvizicije. (dobro, mogu i spaliti novac na kružna putovanja svemirom, ali računam da smo profesionalci i da ne govorimo o takvim opcijama).
I tvoje je mišljenje da je dug u RIVP najveći problem i da treba napraviti deleverage?
Ovaj prijedlog s otkupom vlastitih dionica, a govorimo o otkupu za cca 75 milijuna kuna, koliko bi iznosila dividenda od 0,6kn/dionici, ne smatram relevantnim za razmatranje jer to naprosto nije izvedivo na ovom nelikvidnom tržištu.