nisam neki znalac, ali sa sigurnošću od 100% znam da cijena može i gore i dolje!
Živa istina kolega, može pored toga i sideways
nisam neki znalac, ali sa sigurnošću od 100% znam da cijena može i gore i dolje!
Kako to ide sideways, a da ne ide gore i dole 🧐
Samo šala kolega naravno da mora ići ili gore ili dolje pa i u sideways obrazcu. Teoretski govoreći cijena ( chart linija) ostaje na istom nivou (flat) jedino kada nema nikakvog prometa u određenom razdoblju al kad tad mora gore ili dolje. Primjer Magme na Zse.
Kako to ide sideways, a da ne ide gore i dole 🧐
Malo gore, malo dole a u prosjeku si nigdje ako ne uhvatiš i dno i vrh.....
imaš li rečenicu, dvije i o atpl?....ako sam dobro na mitkkovom grafu vidio odbila se od 200-dnevnog prosjeka?......isto tako, ako dobro vidim po finviz stranici dosta je brodara vani lagano palo ispod njega?.......znam da je teško uopče biti siguran u bilo što a kod brodara pogotovo s obzirom na bdi, manevre Kine ali i činjenicu da smo vrlo blizu tradicionalno lošeg razdoblja koje kreče početkom godine.......
Ako gledamo samo graf čini mi se da radi novu bazu oko 413 kn. Dobra stvar je da nije nastavila padati nakon velike svijeće 02.11. nego je čak ostala stabilno na velikom prometu 03.11. i napravila hammer svijeću. Ne vidim jasan obrazac prema gore ali izgleda ni prema dolje pogotovo što se odbila od 200 EMA. Ja bi pričekao koji dan prije donošenja odluke ovisno jesam li unutra ili tek mislim ulazit do se ne pokaže trend.
O fundamentima ATPL i budućem kretanju dione sa tog gledišta ne mogu govoriti jer ne pratim situaciju brodara i ATPL kao firme općenito.
Ako gledamo samo graf čini mi se da radi novu bazu oko 413 kn. Dobra stvar je da nije nastavila padati nakon velike svijeće 02.11. nego je čak ostala stabilno na velikom prometu 03.11. i napravila hammer svijeću. Ne vidim jasan obrazac prema gore ali izgleda ni prema dolje pogotovo što se odbila od 200 EMA. Ja bi pričekao koji dan prije donošenja odluke ovisno jesam li unutra ili tek mislim ulazit do se ne pokaže trend.
O fundamentima ATPL i budućem kretanju dione sa tog gledišta ne mogu govoriti jer ne pratim situaciju brodara i ATPL kao firme općenito.
ajde odlično, super (great)...kao profesionalac, ti čak uopće niti ne vidiš jasan obrazac..."Ja bi pričekao koji dan prije donošenja odluke ovisno jesam li unutra ili tek mislim ulazit, dok se ne pokaže trend . A kad se profesionalcima na placu pokaže trend, koji je tvoj frend..biti će već svima skupo
HPB . Jel ima tu kakvih tehničkih zanimljivosti? Ako je netko raspoložen bio bih zahvalan.
HPB . Jel ima tu kakvih tehničkih zanimljivosti? Ako je netko raspoložen bio bih zahvalan.
HPB-R-A: Tehnička analiza - MojeDionice
čini se da je na djelu lagani oporavak cijena, ali prometi su još premali da bi potvrdili isto..moguć još jedan val rasprodaje, ako ne pređemo 580 u ovom pokušaju
Testiram jedan zanimljivi indikator koji opisuje volatilnost. Trenutno ga koristim za analizu CROBEX-a, daje buy/sell signale, ali jednako tako bi se mogao koristiti na bilo kojem drugom papiru. Sve je to još uvijek work-in-progress, ali izgleda obećavajuće.
Indikator bi radio slično kao i VIX za S&P500. Dakle, kada VIX raste, znači da raste strah na burzi i cijena pada. Sve vrijedi i obrnuto - VIX pada, cijene rastu.
Pogledajte dnevni graf CROBEX-a za jednu godinu unazad (zadnja 252 trgovinska dana) na kojem sam preklopio graf VIX-a. Može se primijetiti nekoliko stvari:
Na grafu možemo vidjeti da je ovaj indikator u zadnjih godinu dana dao 3 sell signala i 7 buy signala. Da smo trgovali isključivo temeljem ovog indikatora, ostvareni prinos bi iznosio 25,05% umjesto 19,38% koliki je u tom periodu rastao CROBEX. To je 29,25% bolji rezultat, ali uz istovremeno puno manji rizik.
Prilično zanimljivo.
VIX graf CROBEX-a za zadnjih godinu dana:
VIX graf od 2013. do danas:
To je naš Crobi VIX, ili uvezen ?
Odakle nama VIX , odakle crpite podatke ?
Sam sam ga kreirao.
Sam sam ga kreirao.
Zanimljivo.......na koji način i na temelju čega?.......
Display MoreTestiram jedan zanimljivi indikator koji opisuje volatilnost. Trenutno ga koristim za analizu CROBEX-a, daje buy/sell signale, ali jednako tako bi se mogao koristiti na bilo kojem drugom papiru. Sve je to još uvijek work-in-progress, ali izgleda obećavajuće.
Indikator bi radio slično kao i VIX za S&P500. Dakle, kada VIX raste, znači da raste strah na burzi i cijena pada. Sve vrijedi i obrnuto - VIX pada, cijene rastu.
Pogledajte dnevni graf CROBEX-a za jednu godinu unazad (zadnja 252 trgovinska dana) na kojem sam preklopio graf VIX-a. Može se primijetiti nekoliko stvari:
- lokalni vrhovi VIX-a se prilično dobro poklapaju sa lokalnim dnom cijene,
- obrnuto - kada je VIX približno jednak nuli, tu vidimo lokalni vrh cijene,
- kada vidimo breakout VIX-a iznad treće standardne devijacije (crvena linija) to se pokazuje kao dobar sell signal,
- kada vidimo pad VIX-a ispod treće SD, to je dobar buy signal,
- i breakout i breakdown su relevantni samo kada se isti događaju iznad logaritamske srednje vrijednosti VIX-a (ljubičasta linija),
- druga standardna devijacija je granica iznad koje možemo konstatirati da "fear" vlada tržištem (narančasta linija),
- treća standardna devijacija je granica iznad koje možemo konstatirati da "extreme fear" vlada tržištem.
Na grafu možemo vidjeti da je ovaj indikator u zadnjih godinu dana dao 3 sell signala i 7 buy signala. Da smo trgovali isključivo temeljem ovog indikatora, ostvareni prinos bi iznosio 25,05% umjesto 19,38% koliki je u tom periodu rastao CROBEX. To je 29,25% bolji rezultat, ali uz istovremeno puno manji rizik.
Prilično zanimljivo.
VIX graf CROBEX-a za zadnjih godinu dana:
VIX graf od 2013. do danas:
e, ovo je posal.
majstore, kapa do poda
btw., koliko ja vidim, indikator pokazuje da smo trenutno u periodu povećane volatilnosti u odnosu na "rast" indeksa, tj. da "headline" pokazuje reflaciju i "sve savršeno", dok ekonomski podaci jasno pokazuju stagfaciju, koja se skriveno podvlači i koju ovaj naš "VIX" miriše.
uostalom, ista situacija je trenutno na svim svjetskim burzama.
sve pohvale za trud
Sam sam ga kreirao.
btw., čisto jedan savjet/preporuka.
da bi ovaj naš "VIX" više sličio na onaj originalni, američki, probaj staviti da ti je početna točka 10, a ne 0.
baš me zanima kako bi onda brojke izgledale, pa da možemo vući neke usporedbe
Mitkko mozete li staviti neki update za atpl, do gdje bi moglo ici?
Mitkko i zločkica kaj vele brodari jel im se vratio kompas u normalu ili ga još ronimo. AP sada ima naručena četri broda u Kini pa bu ju valjda i dobili ugovore za prijevoz do Kine. Zločesti ako graf za JP nede gore pa oni buju morali u dokapitalizaciji.
Lijepo prosim nove TA do božićnog relia
Sam sam ga kreirao.
Zanimljivo.......na koji način i na temelju čega?.......
Stvar je zapravo dosta jednostavna. Računa se razlika između najviše cijene u zadnjih x dana i današnje najniže cijene. Teorija je da je volatilnost veća kada cijena pada jer najčešće vrijedi ono pravilo - stepenice prema gore, dizalo prema dolje. Na vrhu cijene su razmaci između high i low cijene najmanji, što znači da je volatilnost najmanja.
Postoji više takvih indikatora, ljudi svašta razvijaju, pokušavaju naći "sveti gral". Problem kod svih takvih indikatora je što gledajući unazad bude jasno kada je vrh i dno, ali ne postoji neka standardizirani set signala koji ti kažu kada kupiti ili prodati.
Isprobao sam u excelici više sličnih različitih indikatora i malo se igrao sa postavkama da ih kalibriram za najbolje rezultate na ZSE. Onda sam testirajući na povijesnim podacima pokušao naći nekakav jednostavan i jasan pokazatelj koji će mi signalizirati tajming za kupnju/prodaju. Probao sam aplicirati Bollinger granice na taj sami indikator, pa onda nekakav MA indikatora, napravio sam i Stochastic oscilator tog istog indikatora, kombinirao sam taj indikator sa nekim drugim indikatorima da mi možda u kombinaciji daju neki signal... svašta, i na kraju mi se, barem za sada čini da je najbolje primijeniti graf standardne devijacije tog istog indikatora. Pokazalo se, kao i u statistici, da kada je indikator iznad 3SD da su to ekstremni uvjeti (statistički je ispod toga 99,7% slučajeva) pa je to onda dobar pokazatelj ekstremnog straha, a što onda znači i da je dno blizu.