Ajme mitkko, crni mitkko.pa to je sve za down
Al' prigovora nema, tako sve izgleda
To su sve dobre vijesti
Ajme mitkko, crni mitkko.pa to je sve za down
Al' prigovora nema, tako sve izgleda
To su sve dobre vijesti
Nadam se da se ne ljutite na doradjenu vašu verziju. Moguće je i ovakav razvoj u istom postotku vjerojatnosti kao vaš. A divergencije mogu biti i one druge jer je cijena još na granici trenda. Čisto onak za razmislit.
Da, moguće je da je i uptrend kanal, razmatrao sam i tu opciju. Ovaj wedge sam nacrtao ranije i nekako sam više sklon varijanti - možda je krivo, vrijeme će pokazati.
Mislim da ovo nije hidden bullish divergencija. Stvar je konteksta. Imali smo uptrend, pa standardnu bearish divergenciju koja se sada materijalizira kroz ovu korekciju za koju mislim da još nije gotova - mislim da je rano da ovo gledaš kao hidden bullish divergenciju jer ovo dno još nije potvrđeno. Da smo kojim slučajem imali raniji downtrend, onda bi bila druga priča, držao bih tu hidden divergenciju na oku.
mitkko, kako ti se cini ATPL?
Nisam tehničar, ali znam nešto malo o fundamentima i mogu 100% potvrditi da je 28 kn za RIVP u ovoj situaciji s Coronom i nesigurnim prihodima dogodine vrlo optimistično, da ne govorim hazarderski. 20 - 24 kn je blago optimistično i Ok.
6 - 8 kn na Dalekovodu je isto debelo too much, 4-5 kn je realno, a opet ni to nije sigurno ako Plinari nešto ne zamuljaju.
ADPL mislim da je fundamentalno podcijenjena, ali takva je oduvijek, pa tu nemam šta pametno reći, isto vrijedi i za npr ADRS, SAPN, VLEN i HT - ove razine su jednostavno smiješne, ali ne znači da će se kupnjom uskoro tu moći zaraditi veliki novci. Ali znači da se neće moći izgubiti veliki novci, a to isto nije mala stvar...
Display MoreATPL apdejt
Nemam pojma kuda ovaj brod plovi. Dionica nije u fokusu, prometi su nikakvi. Očekivao sam da će do sada već potegnuti prema gore, ali i dalje kilavi.
Obrisao sam sve švrlje sa starog grafa i pokušao stvari pogledati ispočetka, iz drugog kuta - rekli bi "tabula rasa". Uzeo sam weekly graf, da vidim širi trend. Weekly graf izgleda i dalje dobro - cijena je napravila ono što po meni izgleda kao double bottom (prvo dno u ožujku, drugo u listopadu). Uz to se formirala bullish divergenciju na RSI, MACD i MFI, što mi naznačava da vrlo vjerojatno i je double bottom.
Prvi target ove formacije je vrh prvog odbijanca (cca 230 kn), a drugi target (cca 320 kn) "comes in play" ako cijena uspješno osvoji prvi target.
Šta će od svega ovoga biti - ne znam, ovo je suviše daleki vemenski horizont da bih zauzimao pozicije samo temeljem toga, zato se i dalje se vodim za daily grafom. Ali ipak, ovaj graf je važan zato što podržava daily graf - oba ukazuju da će cijena vjerojatno ići prema gore.
Nezgodacija je što ulazimo u sezonalno slabiji period za brodare, gdje se očekuju niže vozarine, ali oopet, povijest je pokazala da su brodari i tim zimskim mjesecima znali potegnuti, okolnosti na tržištu su bile takve. Kako je korona ove godine koješta poremetila, možda se povijest opet ponovi.
Eto, "Budite dobri, lijepi i pametni"
Vec je stavio
Pogledaj na prethodnoj stranici, jučer sam stavio graf.
Malo sam vježbao brojanje valova. Možda ovako nešto bude?
Ja ti vidim ovako.
3. val je bio izduženi, što znači da bi 5. val trebao biti jednako dugačak kao i 1. val (u smislu cjenovne razlike). Po tom kriteriju se ovo dno u listopadu dosta dobro uklapa.
Ovo sve ima smisla i kada se gleda zajedno sa mojim prethodnim grafom i onom teorijom o double bottomu.
Pogledaj na prethodnoj stranici, jučer sam stavio graf.
Aha ok, hvala, nisam vidio
CROBEX
Ovime što ću sada reći ću se vjerojatno izložiti osudama, ali ajmo probati pogledati graf CROBEX-a čisto tehnički, zaboravimo sada na koronu i ostalo, da vidimo šta nam sami graf govori.
Meni ovo izgleda jako bullish. Index je unazad mjesec dana probio vrh "korona odbijanca" iz lipnja, osvojio sve tri EMA i nakon 6 mjeseci opet izgleda optmistično. Prije tjedan dana smo imali vrh skoro točno na 0,618 Fib od zadnjeg vrha prije korone i sada smo u korekciji. Rekao bih zdravoj korekciji.
Index je napravio pri leg prema dolje, taman do razine podrške i tu smo u petak vidjeli relativno snažni odbijanac. Očekivano bi bilo da vidimo još jedan leg prema dolje prije nastavka rasta. Nekako bi logično mjesto korekcije bila zona 1690-1700, gdje će očekivano biti i sve tri EMA, a tu je ujedno i 0,382 Fib. Indikatori se hlade, kako bi i trebali u korekciji, ipak smo bili porasli dosta brzo i visoko, RSI je bio debelo u overbought.
Ako se ovo sve odigra ovako kako mi se za sada čini, sljedeći val bi lako mogao ići do 1870-1900.
mitkko
ajde molim te zalijepi podravku. nekoliko mjeseci lagano raste, a nitko ništa ne komentira.
CROBEX
Ovime što ću sada reći ću se vjerojatno izložiti osudama, ali ajmo probati pogledati graf CROBEX-a čisto tehnički, zaboravimo sada na koronu i ostalo, da vidimo šta nam sami graf govori.
Meni ovo izgleda jako bullish. Index je unazad mjesec dana probio vrh "korona odbijanca" iz lipnja, osvojio sve tri EMA i nakon 6 mjeseci opet izgleda optmistično. Prije tjedan dana smo imali vrh skoro točno na 0,618 Fib od zadnjeg vrha prije korone i sada smo u korekciji. Rekao bih zdravoj korekciji.
Index je napravio pri leg prema dolje, taman do razine podrške i tu smo u petak vidjeli relativno snažni odbijanac. Očekivano bi bilo da vidimo još jedan leg prema dolje prije nastavka rasta. Nekako bi logično mjesto korekcije bila zona 1690-1700, gdje će očekivano biti i sve tri EMA, a tu je ujedno i 0,382 Fib. Indikatori se hlade, kako bi i trebali u korekciji, ipak smo bili porasli dosta brzo i visoko, RSI je bio debelo u overbought.
Ako se ovo sve odigra ovako kako mi se za sada čini, sljedeći val bi lako mogao ići do 1870-1900.
dragi, nema osude.
i ja šegrt sam prethodno naškrabao da je ključna trgovina oko linije 0,50, al ti to ljepše i slikovno i tekstualno vizualiziraš
Opet koristim vaš graf, valjda se ne ljutite. Ali opet može ispasti i ovako. Za sad po svemu obzirom da je sentiment ipak pozitivan vaš je scenario lako moguć, Ali ako dodje do presijecanja ove crte malo ćemo morati i ovo uzeti u obzir, Ja ću biti spreman za obadva scenarija.
Ana Tri Pištolja🙃
A mogao bi biti i SHS, a ?
Ne znamo😪
Display MoreJe, popucao je šalung, ali ja se osobno i dalje ne bih usudio sada kupovati, veće su šanse za izgubiti novce nego nešto ozbiljnije zaraditi. Tehnički mi ovaj rast nije uvjerljiv. Moguće je da je ovo samo hvatanje zaleta za neki još veći rast (target za bullish varijantu je 31,50-32,00 kn), ali ja ću ipak ovo promatrati sa strane.
RIVP apdejt
Tko bi rekao, eto nama RIVP ponovo unutar rising wedge-a, a ovaj odbijanac jučer se dogodio točno na donjem rubu. Onaj breakout je ipak bio fakeout. Rising wedge je u pravilu bearish formacija. Target ovoga je 25,50 kn.
U udžbenicima postoji i bullish varijanta rising wedge-a. To se rijetko formira i obično u situacijama kada imamo jaki uptrend i kupci su nestrpljivi čekati korekciju cijene pa onda samo lagano podižu bid, pa cijena posljedično ovako lagano raste i formira taj wedge koji mnoge zavara.
Treba biti oprezan, ja bih rekao da je ovo klasični bearish rising wedge - RSI i MFI su u bearish divergenciji, volumen opada, MACD i Stoch su u downtrendu i ne ukazuju na skori preokret, i svi skupa imaju još dosta prostora za pad.
Rekao bih da je zona 28,20 kn ključna - ako cijena padne ispod, downtrend će se nastaviti.
Upravo kako si prognoziram.
RIVP apdejt
--
Rekao bih da je zona 28,20 kn ključna - ako cijena padne ispod, downtrend će se nastaviti.
da, zona između 28,00 i 28,20 je svakako presudna... zažmirio bih i da nakratko zaroni u trenutku ispod 28,00 i odbije se, tek toliko da zatvori gap -up između 28,00 i 28,20 od 2. prosinca..kupnja je jaka u toj zoni.
Opet koristim vaš graf, valjda se ne ljutite. Ali opet može ispasti i ovako. Za sad po svemu obzirom da je sentiment ipak pozitivan vaš je scenario lako moguć, Ali ako dodje do presijecanja ove crte malo ćemo morati i ovo uzeti u obzir, Ja ću biti spreman za obadva scenarija.
Uvijek naravno treba biti spreman na oba scenarija. Ja ovdje na forumu uglavnom objavim samo onaj scenarij koji mi se čini izglednijim. Formiranje ovog patterna kako si pokazao je naravno isto mogućost, ali ne vjerujem da će to ovdje biti slučaj.
Da pojasnim zašto:
Kod H&S patterna nije važan samo oblik grafa, jako je važan volumen. Na ovom grafu nažalost nemam mogućnost prikazati volumen pa ga zato gledam za stranicama ZSE (vidi sliku ispod). Naime, prilikom formiranja Glave bi kupovni volumen trebao opadati u odnosu na volumen u lijevom Ramenu, i isto tako se povećavati prilikom pada cijene (desni dio Glave). Isto tako i prilikom formiranja desnog Ramena. Mi ovdje vidimo skroz suprotno ponašanje volumena - imamo veliki volumen na rastu, a mali na padu.
Također, kod ovakvih rastućih H&S patterna, uobičajeno je da desno Rame napravi retest prethodne trend linije koja se formirala u fazi crtanja lijevog Ramena i Glave. Kako je ova trend linija jako strma, ne vjerujem da ćemo to vidjeti, a u slučaju da to i vidimo, to više ne bih promatrao kao H&S pattern jer bi razlika između lijevog i desnog ramena bila prevelika (uobičajeno je da su vrhovi lijevog i desnog Ramena približno jednaki).
U svakom slučaju, valja i taj scenarij imati na umu.
PS. Vidim sada da sam dobio trofejčić za Autora Ajde, lijepo, sada bih vas počastio da rade birtije
RIVP apdejt
--
da, zona između 28,00 i 28,20 je svakako presudna... zažmirio bih i da nakratko zaroni u trenutku ispod 28,00 i odbije se, tek toliko da zatvori gap -up između 28,00 i 28,20 od 2. prosinca..kupnja je jaka u toj zoni.
Da, naravno, ne treba te granice ili linije gledati u lipu, to je uvijek zona, treba uvijek cijeni dati prostora za "disanje", pogotovo na ovakvim nelikvidnim burzama kao što je naša. Zato uvijek kažem "zona" podrške ili otpora, nikada to nije neka točna cijena. Još jedna stvar, ja uvijek gledam zaključnu cijenu, ne pridajem puno značaja ovim kratkim zaronima u toku dana.
kolega mitko
Ima li ikakva pogled na viro
Hvala
mitkko
ajde molim te zalijepi podravku. nekoliko mjeseci lagano raste, a nitko ništa ne komentira.
PODR
Mislim da je riskantno sada kupovati. Ovo je graf od jučer, podaci nisu ažurirani. Cijena je blizu 490 kn, to je bio top u 2019. godini. Sada mislim da je vjerojatnija korekcija nego neki veći rast. Prije mjesec dana smo imali lijepi breakout iz ovog trokuta, cijena je otišla i više nego što sam očekivao.
Ako pozitiva sentiment na tržištu potraje jo par dana, mislim da bi mogli vidjeti nešto ovako kako sam ucrtao na grafu - prvo još malo gore pa onda korekcija. Dobra zna za kupnju bi bila oko 465 kn, barem kako sada stvari izgledaju.
kolega mitko
Ima li ikakva pogled na viro
Hvala
VIRO
Ne znam šta bih ti pametno rekao. Ne pratim inače VIRO, znam da su bili u blokadi, ne znam kako je danas stanje. Likvidnost je mala. Ovo je graf od jučer.
Ovo na grafu je bullish varijanta, vidim da je danas već dosta porasla. Cijena je testirala 10EMA nekoliko puta pa se formirao ovaj trendline, RSI pritisak raste. Iznad 34 kn nema puno otpora pa bi, u slučaju da probije tu razinu, lagano mogla otići do 44 kn. Sve ovo naravno je mogućnost ako ne bude opet nekakvih loših vijesti.
Oprezno.