Vani su nefrozni
Hoće li biti dodatnog paketa novaca, neće, burza skoro na ATH, još malo pa će i covid na ATH... Luda kuća
Al' graf je da se ufrfaš
Vani su nefrozni
Hoće li biti dodatnog paketa novaca, neće, burza skoro na ATH, još malo pa će i covid na ATH... Luda kuća
Al' graf je da se ufrfaš
Kolegice, katastroficari stalno pisu isto, a jednom ce biti u pravu
Hoce li to biti ove ili iduce godine ili nece ne znamo.
Hm
Lako meni što oni pišu, frfa je što crtaju
Hm
Lako meni što oni pišu, frfa je što crtaju
Onaj Vaš gornji graf je i ono realno što se tamo jedino može dogodit.....nema ni trunke pameti da u ovakvoj krizi oni mogu biti na ATH.......balon ko kuća velik, a krizu još ni vidjeli nismo.....prevara je i ova corona (barem u smislu smrtnosti i opasnosti po zdravlje) a i vrijednost USA indexa.......
Za stare i bolesne je gadno i opasno, za mlade i zdrave nije, eto oboje ste u pravu, idemo dalje.
Inače slažem se sa kolegicom da graf izgleda opasno i sa kokegom da je korekcija dugo u spremanju. A znate što kažu što više letiš, dublje ćeš kasnije pasti. Vidjet ćemo, u cashu sam pa me nije strah iako se ne veselim krizi...
Pa Ameri su vec dugo na ATH, a i ekonomija im se odavno temelji na dugu. Da ce se to sve urusiti se govori odavno i meni to realno zvuci pa su i dalje samo rasli. Kuda ide ne znam.
Sto se tice nas mi smo stalno u ekonomskoj krizi, a dionice su nam jako daleko od ATH. Neke cak i na drugoj strani spektra rekla bih🙃
E sada tko bi znao sto buducnost donosi bio bi bogat covjek.
Pogledajte malo tko čini DJIA pa napišite tko će se to urušiti i zašto.
Da li je to mozda:
3M
Apple
Coca-Cola
Intel
Microsoft
Merck & Co.
Salesforce
Walmart
...
?
Što se nas tiče i ZSE mozemo slobodno reći već danas da nas čeka daljni pad i ako ostanemo iznad 1.530 bodova do kraja Q1 2021 onda će biti super!
Uskoro ćemo imati izvješća za Q3 a oni će većinom biti katastrofa, rasti će broz nezaposlenih, blokiranih, izoliranih, iseljenih, nezadovljih, ....
Najbolji pokazatelj stanja je tečaj kune: trenutno 1€ = 7,5864
Za mene glavno pitanje kada će ponovo intervenirati HNB?
7,61 mozda?
Netko je ranije napisao da je uobičajen pad kune u listopadu što nije točno!
Obećani novac EU tek mora biti ratificiran u HR Saboru a prve tranše od 10% odobrenih projekata mozemo očekivati u Q 2 iduće godine.
...
Display MorePogledajte malo tko čini DJIA pa napišite tko će se to urušiti i zašto.
Da li je to mozda:
3M
Apple
Coca-Cola
Intel
Microsoft
Merck & Co.
Salesforce
Walmart
...
?
Što se nas tiče i ZSE mozemo slobodno reći već danas da nas čeka daljni pad i ako ostanemo iznad 1.530 bodova do kraja Q1 2021 onda će biti super!
Uskoro ćemo imati izvješća za Q3 a oni će većinom biti katastrofa, rasti će broz nezaposlenih, blokiranih, izoliranih, iseljenih, nezadovljih, ....
Najbolji pokazatelj stanja je tečaj kune: trenutno 1€ = 7,5864
Za mene glavno pitanje kada će ponovo intervenirati HNB?
7,61 mozda?
Netko je ranije napisao da je uobičajen pad kune u listopadu što nije točno!
Obećani novac EU tek mora biti ratificiran u HR Saboru a prve tranše od 10% odobrenih projekata mozemo očekivati u Q 2 iduće godine.
...
Ciklicnost odnosa Eura i kune postoji u smislu da kuna redovito jaca kako dolazi turisticka sezona i poslje, a onda u zimskom periodu slabi u odnosu na taj predhodni tecaj
Display MoreNisam ništa pisao na forumu u zadnje vrijeme, ali redovno čitam i pratim grafove. Vidim da je entuzijazam zamro, čudna su neka vremena.
Gledam graf ATPL i nisam mogao odoliti, opet zadnjih dana kupujem. Bulkeri bi sezonalno sljedeća dva mjeseca trebali biti na vrhuncu, bila korona ili ne, a uz to i graf pokazuje da bi kratkoročno mogli vidjeti porast cijene. Jedno u kombinaciji sa drugim mi daje dobar risk/reward. Ako neće sada rasti, neće nikada.
Na grafu vidimo da je cijena trenutno na dnu downtrend kanala i ujedno leži na dobroj razini podrške. Uz to svi cincilatori ukazuju na bullish divergenciju. Cijena se cijedi na padajućem i malom volumenu. Momentum raste, Stoch je u oversold i ispali smo iz doljnjeg Bollingera. Cijena je između 0,5 i 0,618 Fib.
Kratkoročno bi bilo očekivano da cijena opet ode prema gornjem rubu kanala, što je potencijal od +13%. Srednjeročno (do kraja godine) me ne bi iznenadilo da cijena ode i do 270 kn, što je upside potencijal od 46%. Za ovaj scenarij bi vozarine prvo morale jače potegnuti prema gore. Imam i za taj scenarij nekakav game plan, ali o tom po tom. Za sada je vrh kanala prvi target.
Ispod vidimo BDRY graf. Cijena se konsolidira u trokutu, i to zgodno ispod 200EMA, dok trenutno leži na 50 i 100 EMA. Stochastic je u oversold, RSI crta inverse H&S.
Tehničari znaju da iz trokuta cijena može dalje prema gore ili prema dolje, i da je za akciju najbolje pričekati break. Breakout je vjerojatniji ako smo ranije imali bullish trend. Kako je pred nama peak sezone, a od svibnja imamo rast vozarina, ja se kladim na breakout. Možda sam u pravu, možda nisam - vrijeme će pokazati. Rast Capeova smo već vidjeli, sada bi na red trebali doći Panamaxi i Supre. Omjer Cape/Pmx je prije nekoliko dana bio oko 3, a znamo da je već oko 2 povoljnije iznajmiti dva Panamaxa nego jedan Cape. Capeovi se sada korigiraju i čekamo jači rast Panamaxa. Ovakav pad BDI-a je zgodan za dokup jer BDI zapravo ruši pad Capeova, dok se Panamaxi i Supre trenutno stagniraju u uskom range-u. Svi gledaju samo BDI i panično prodaju, što onda u ovakvim okolnostima pruža (ne)priliku za kupnju
Pozdrav svima!
ATPL apdejt
Cijena je vrlo brzo propala iz kanala, nismo nažalost vidjeli podršku u toj predviđenoj zoni na dnu kanala. Vidim da na forumu ima dosta kritičara koji se sada sa ovime naslađuju - kaže "Moze gospar matkko piturat što mu je volja, kad ga stvarnost demantira. svakodnevno". Haha, dobro sam se nasmijao na ovo. Kolega ovime samo pokazuje svoje neznanje, a s time se teško boriti. Čovjek je sam sebi najgori neprijatelj.
TA nije kristalna kugla. Sve je stvar "Possibility vs Probability", preporučam kolegi da to prouči. Odlični trejderi imaju 50% success rate i dobar risk management. Jedan poznati tehničar je jednom prilikom lijepo sažeo svoja pravila (kojih bi se svaki trejder trebao pridržavati). Ako znaš šta to znači i ponašaš se u skladu s tim, neće biti problem ni losing trade.
QuoteDisplay MoreAny opinion on a market is NEVER reason for me to take a trade. I must have the following:
1. A confirmed path of least resistance
2. A recognizable classical chart pattern
3. A precise "trigger point"
4. A measurable risk level
5. Preferably a 2:1 R/r ratio
Uglavnom, da se vratimo na temu. Teško je trejdati na dionici koju pokreću insajderske informacije (vidi danas temu ATPL). Isto vrijedi i za naš ZSE, ali ajde, burza nam je takva kakva je, moramo se znati s time nositi. Bez obzira na današnju blokadu i paničnu rasprodaju, rekao bih da je ovo dno (ako ništa drugo onda barem lokalno dno). Danas sam i sam kupio veću količinu.
Na grafu vidimo gap down open i hammer candlestick. RSI i Stoch su debelo oversold, i ako ništa drugo, ovo je dobra prilika za bounce play (ako naravno insajderi opet i sutra ne naprave neku pizdariju). Taman ako bi se i nastavio downtrend, za očekivati je prvo bounce natrag do dna ovog kanala, a što je +12,90% od današnje zaključne cijene.
Vozarine za Capeove zadnja dva dana fino rastu i još uvijek očekujem snažan rast vozarina do kraja godine. BDRY graf pokazuje oporavak indeksa nakon što je na kratko ispao iz trokuta. I dalje pratim BDRY, ali bih za sada rekao da je taj propad bio bear trap. U svakom slučaju, vidjet ćemo to u narednom periodu.
Nikakva tehnicka analiza ne moze predvidjeti blokadu racuna, ali moze predvidjeti do gdje ce ici
Display MoreJel se još uvijek smiju postati bullish grafovi? Asking for a friend Ako ništa drugo, ajmo malo maštati
OPTE
Graf crta zanimljiv pattern. "If my calculations are correct" ovo bi mogao biti Adam&Eve double bottom u razvoju. Da nije korone i nepredvidih Amera, ovo bih sigurno odigrao, svi elementi su tu - ovako, ipak ću još malo pričekati.
Udžbenici kažu da je za ovu formaciju uputno sačekati breakout, ali najbolji prinos je ako uspiješ detektirati Evino dno (ovo čudno zvuči :). Na weekly chartu na MACD i Stoch vidimo skrivenu bullish divergenciju i Stoch je u oversold. Ovaj daily graf ispod pokazuje tipične karakteristike Eve dna - imamo pad cijene na nikakvom volumenu, RSI i MACD pokazuju higher low - sve ukazuje na očaj ulagača. Treba hrabrosti za sada kupovati, znate ono, "blood on the streets" i slično.
U svakom slučaju potencijal rasta je dobar i stop-loss zona je u blizini, tako da je risk/reward, rekao bih, vrlo dobar. Vidit ću još ovih dana šta će se događati na zapadu pa možda i kupim malo, čisto iz dosade
Prvi target je neckline na 5,20 kn (+15%), a ako to probije onda je drugi target na 5,90 kn (+30%).
Danas su gadno udarali na ATPL, kupio sam još 200 kom Kako bi kolege zagorci rekli - bumo vidli, ne?
OPTE apdejt
OPTE fino napreduje, ima još prostora za rast do prve veće prepreke.
Ima li neki tehnicar graf za DLKV? Hvala.
Bolja varijanta je korekcija do cca 6,45 kn - tu je target klina, trendline, 100EMA i prijašnje dno. Crni scenarij je pad do cca 5,00 kn. Za početak pratimo prvi target i čekamo da vidimo kakva će biti reakcija u toj zoni, sve dalje od toga je za sada predaleko za predviđati. U svakom slučaju - korekcija.
DLKV apdejt
Ako ovo ubrzo ne propadne, promijenit ću svoje mišljenje. Za sada i dalje mislim da su šanse da će prema dolje. Ovaj rast zadnjih dana mislim da je samo retest. Raste na nikakvom volumenu, a sada vidimo da se formira i potencijalni H&S. Da imamo mogućnost shorta, ovo bih shortao.
Kolega Mittko. Lijepo ste sve objasnili. Ja kazem da TA bez fundamentalne analize puno toga previdi.
Ne znam kakve inside informacije su imali oni koji su jucer I danas prodavali. Mislim da su napravili los posao. Insideri ako za to ima ozbiljnih razloga su mogli rasprodavati sa IB na 215 kuna. Kakav je to pravi igrac koji de facto rasprodaje na 164 kune. I ja ocekujem rast vozarina u iducim tjednima a onda znamo kretanje dionice. Ona je I pala do ovdje zbog pada BDIa pocetkom godine.
Za Dlkv, ja ovdje ocekujem odlican izvjestaj i prije toga ne prodajem. Tesko je TA predvidjeti na niskolikvidnoj dionici.
Bolja varijanta je korekcija do cca 6,45 kn - tu je target klina, trendline, 100EMA i prijašnje dno. Crni scenarij je pad do cca 5,00 kn. Za početak pratimo prvi target i čekamo da vidimo kakva će biti reakcija u toj zoni, sve dalje od toga je za sada predaleko za predviđati. U svakom slučaju - korekcija.
DLKV apdejt
Ako ovo ubrzo ne propadne, promijenit ću svoje mišljenje. Za sada i dalje mislim da su šanse da će prema dolje. Ovaj rast zadnjih dana mislim da je samo retest. Raste na nikakvom volumenu, a sada vidimo da se formira i potencijalni H&S. Da imamo mogućnost shorta, ovo bih shortao.
Kolega mitkko, što mislite na ovakav pogled i mogući razvoj situacije? simetrični trokut (nastavak pozitivnog trenda) uz pozitivnu divergenciju, za potvrdu naravno trebamo proboj prema gore.
Nije nikakva provokacija, inače cijenim Vaš rad i trud, a pogotovo nesebičnu podjelu znanja i mislim da se iz Vaših komentara može puno naučiti.
Naravno, znamo da TA nije čarobna kugla i ona pokazuje samo razne mogućnosti sa većom ili manjom vjerojatnosti.
Mitkko zauzet
Ma jel' se to meni čini ili je divergencija negativna ?
A simetrical može i gore i dolje
Upućeno je Mittku, ali preptostavljam da i ostali mogu izraziti misljenje.
Ovo ti je bas neizvjesna situacija. podJednaka je vjerojatnost i za gore i za dolje. Osobno znam sto bih ucinio u ovakvoj situaciji.... pod uvjetom da postoji dovoljna likvidnost.
Mitkko zauzet
Ma jel' se to meni čini ili je divergencija negativna ?
A simetrical može i gore i dolje
skrivena pozitivna, nešto ovako..
Upućeno je Mittku, ali preptostavljam da i ostali mogu izraziti misljenje.
Ovo ti je bas neizvjesna situacija. podJednaka je vjerojatnost i za gore i za dolje. Osobno znam sto bih ucinio u ovakvoj situaciji.... pod uvjetom da postoji dovoljna likvidnost.
Ma svima na raspravu
mitkko je profi tehničar pa čisto zato..
I zlocesti, naravno, da se ne naljuti
Zloćka se ne ljuti, ona se žafrkava. Bude se mitkko pojavio u neka doba
TA na ZSE stvarno ne vrijedi puno, čudi me da još nemam gaće na štapu
Za dlkv ne vidim gdje će...a kada ne znam , ne trgujem
Nova moda
Display MoreKolega mitkko, što mislite na ovakav pogled i mogući razvoj situacije? simetrični trokut (nastavak pozitivnog trenda) uz pozitivnu divergenciju, za potvrdu naravno trebamo proboj prema gore.
Nije nikakva provokacija, inače cijenim Vaš rad i trud, a pogotovo nesebičnu podjelu znanja i mislim da se iz Vaših komentara može puno naučiti.
Naravno, znamo da TA nije čarobna kugla i ona pokazuje samo razne mogućnosti sa većom ili manjom vjerojatnosti.
Divergencije nisu dobre za predviđanje tajminga (kada će preokret trenda). Divergencija samo znači da treba biti oprezan jer je preokret moguć i ne treba ju nikada gledati izolirano, uvijek treba tražiti još nekakav drugi signal za potvrdu - pattern, neki drugi indikator, zonu otpora/podrške, pogledati veći ili manji timeframe i slično. Nije dobro reagirati samo temeljem divergencije jer može proći puno vremena da se divergencija potvrdi, a može se dogoditi i da jednostavno divergencija daje lažni signal (pojašnjenje je u nastavku). Stavit ću vam ovdje jedan "cheat sheet", sve moguće divergencije su jasno i lijepo prikazane. Važno je shvatiti značaj divergencije (zašto se one događaju) pa će onda sve biti jasno i bez ove grafike.
Divergencija na MACD često nije pouzdana. MACD je skraćeno od Moving Average Convergence Divergence - pojednostavljeno, pokazuje udaljenost dvije (kraće i duže) moving averages. Nepouzdanost je česta u slučajevima kada smo u prvom valu imali nagli i jak rast (ili pad, pravilo je isto) jer tada kod tog naglog rasta MACD podivlja (i linije i histogram) - moving averages se naglo raziđu - a onda svaki nastavak trenda, koji je u pravilu umjereniji, izgleda kao da je u divergenciji. Također, MACD je lagging indikator, i često treba duže vremena da odreagira na promjenu cijene.
Pogledat ću ovaj tvoj graf detaljnije malo kasnije, nisam sada baš u mogućnosti.