1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

CORONA virus

• buMBum
  • February 15, 2020 at 11:37 AM
  • nemo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    768
    • January 16, 2021 at 4:37 PM
    • #1,601
    Quote from zlocesti

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ra/2247034.aspx

Prvo vraćaju u rad teretane i fitness centre :S

Reklo bi se da smo fit, nordijska nacija

A ne iz generacije u generaciju narod sve debljih ljudi

Ajme meni prioriteta :S

Nordijci koriste prirodu i razgazene tenisice, bike i stapove za hodanje. Koriste vlastito tijelo. Nama balkanjerosima teretane su imperativ...(mozda se dila praškovima pa je kriza😅)

Ja sam cak i prestao trcati. Samo brzo hodanje 5-10 km dnevno. Jako dobro za mozak. Bar ne mislim na optimu 😂😂😂

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 16, 2021 at 5:12 PM
    • #1,602
    Quote from emil

Mehanizmi djelovanja, kemijski sastav i reverzni inženjering BioNTech Pfizer cjepiva - 1. dio

Evo samo za nevjerne Tome jos jednog koji bi promijenio svijet....

...na bolje....da ne ostanemo u ovoj septickoj jami gdje bi nas neki ostavili jer jos zive u srednjem vijeku bez imalo poznavanja blagodati moderne medicine...

i sapuna.

Jedna od boljih konstatacija je :

Svaka tvrdnja koju iznose skeptici potpuno je provjerljiva (i provjereno netočna), a dokazi su dostupni i razumljivi svakoj pismenoj osobi s temeljnim predznanjem biologije i genetike.

Nastavak trilogije:

Mehanizmi djelovanja, kemijski sastav i reverzni inženjering BioNTech Pfizer cjepiva - 2. dio

i zadnji dio

Mehanizmi djelovanja, kemijski sastav i inženjering covid-cjepiva - 3. dio: komparativna cjepologija

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • January 16, 2021 at 5:24 PM
    • #1,603

Hm.

A ja se, zamislite, cijepila

Sada čekam život u slobodi. Riblje uši i magareća stopala valjda gratis :S

Kratkoročno, cijepljenje bez nuspojava osim očekivane boli u mišićima trajanja jednog prijepodneva. Dugoročno je sve mislim bolje od covid obolijevanja, upale pluća i posljedica na plućima, a doživotne su naravi. :S

Ako se svi cijepimo u dogledno kratko vrijeme, raditi ćemo i zaraditi, između ostalog. Turizam, turizam, šetnje uz more, rućak vani, posjet obitelji, kava sa frendovima, oh Jesus

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 16, 2021 at 6:09 PM
    • #1,604

Prenosim zanimljivo mišljenje jednog tehničara o cjepivu i rizicima. On nije ugrožena skupina pa ovako rezimira. Da se razumijemo, nisam antivakser, ali se neću cijepiti, nisam ugrožena skupina.

"My risk of dying from Covid is 0.01%.

A 95% effective vaccine reduces my risk to .0095%.

Would you take a med with no long term testing & a high rate of adverse effects for that risk/reward ratio?

This is the difference between relative risk & absolute risk."

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • January 16, 2021 at 7:13 PM
    • #1,605

Svakome po izboru. Meni samo zivcira moralisticko naganjanje socijalom tipa "misli na druge" i sl. Fuj, bljak, odvratno.

Zato se slazem s ovim covjekom ciji je post objavio kolega mittko.

Quote from zlocesti

Hm.

A ja se, zamislite, cijepila

Sada čekam život u slobodi. Riblje uši i magareća stopala valjda gratis :S

Kratkoročno, cijepljenje bez nuspojava osim očekivane boli u mišićima trajanja jednog prijepodneva. Dugoročno je sve mislim bolje od covid obolijevanja, upale pluća i posljedica na plućima, a doživotne su naravi. :S

Ako se svi cijepimo u dogledno kratko vrijeme, raditi ćemo i zaraditi, između ostalog. Turizam, turizam, šetnje uz more, rućak vani, posjet obitelji, kava sa frendovima, oh Jesus

Mogli ste to sve i bez toga, ali naravno, uvjerili su vas da je cjepivo spas bez kojeg se ne moze. Svaka cast, veselim se vasoj sreci.

Samo hocu reci da cak i ako imas 75-80 godina sansa da umres od korone je ne vise od 6-7%. Znaci statisticki gledano, zbrojivsi sve ostale rizike koje imas da umres u toj dobi, korona i nije neki game changer.

Ali opet, svakome po izboru, i to je najvaznije. Ono sto mene nervira je oduzimanje slobode izbora. Samo to.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

Edited once, last by 5. Element: Merged a post created by 5. Element into this post. (January 16, 2021 at 7:17 PM).

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 16, 2021 at 7:28 PM
    • #1,606

Nisam se ovdje uključio u raspravu o koroni i mjerama jer me ovo nesnalaženje i ispolitiziranost stožera užasno uzrujava i najradije ne razmišljam o tome, ne čitam i ne slušam vijesti.

Ali evo jedne osobne anegdote.

Bio sam prošli vikend u hotelu u Tuheljskim toplicama. Imao sam osjećaj da je hotel pun - u restoranu valjda 300 ljudi istovremeno, na bazenu isto toliko ljudi pliva, prska, kašlje... svi naravno bez maske, ali zato teretana ne radi !?!? iako u tim hotelskim teretanama u prosjeku budu jedna do dvije osobe istovremeno (po mom iskustvu). Dakle, u restoran i na bazen možeš ići ako si gost hotela, u suprotnom ne smiješ?!?! Jel treba naglašavati apsurdnost ovakvih odluka stožera?

Nije radila ni dječja igraonica, ali bez obzira na to su se klinci mogli slobodno brčkati na bazenima, gužvati se na toboganima...

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • January 16, 2021 at 7:38 PM
    • #1,607
    Quote from mitkko

Nisam se ovdje uključio u raspravu o koroni i mjerama jer me ovo nesnalaženje i ispolitiziranost stožera užasno uzrujava i najradije ne razmišljam o tome, ne čitam i ne slušam vijesti.

Ali evo jedne osobne anegdote.

Bio sam prošli vikend u hotelu u Tuheljskim toplicama. Imao sam osjećaj da je hotel pun - u restoranu valjda 300 ljudi istovremeno, na bazenu isto toliko ljudi pliva, prska, kašlje... svi naravno bez maske, ali zato teretana ne radi !?!? iako u tim hotelskim teretanama u prosjeku budu jedna do dvije osobe istovremeno (po mom iskustvu). Dakle, u restoran i na bazen možeš ići ako si gost hotela, u suprotnom ne smiješ?!?! Jel treba naglašavati apsurdnost ovakvih odluka stožera?

Nije radila ni dječja igraonica, ali bez obzira na to su se klinci mogli slobodno brčkati na bazenima, gužvati se na toboganima...

Ja sam upravo sad u Tuheljskim toplicama, za vecerom, i da, potvrdjujem navode s teretanom. Presmijesno.

Ali generalno, imunitet krda je odradio svoje. Serolosko istrazivanje iz prosinca u Republici Srpskoj na 2000 ljudi je potvrdilo prokuzenost od 30% i to je pravi razlog naglog usporavanja epidemije kod njih i kod nas, a ne mjere stozera poput maski i zatvaranja kafica. To je jasno svima osim maloumnim retardinjosima iz tzv. Znanstvenog savjeta Vlade. Jedino Lauc i Primorac tamo imaju 3 ciste pa su se i povukli kad su vidjeli s kojim debilima imaju posla. Ne mozes s glupim, svede te na svoju razinu pa pobijedi na iskustvo.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 16, 2021 at 7:42 PM
    • #1,608
    Quote from mitkko

Prenosim zanimljivo mišljenje jednog tehničara o cjepivu i rizicima. On nije ugrožena skupina pa ovako rezimira. Da se razumijemo, nisam antivakser, ali se neću cijepiti, nisam ugrožena skupina.

"My risk of dying from Covid is 0.01%.

A 95% effective vaccine reduces my risk to .0095%.

Would you take a med with no long term testing & a high rate of adverse effects for that risk/reward ratio?

This is the difference between relative risk & absolute risk."

nest tu s njegovom racunicom ne stima.

Kak je samo 0,005 % smanjio njegov risk ak je 95% ucinkovit?

valjda mu je nakon cjepljena rizik 0,0005.

I kak da onda vjerujem nekom ak nezna izracunam prostu matematicku operaciju?

ktome ako spada u onih 5% onda mu ostaje 0.01% kao i na pocetku. A ak je u onih 95% onda je 100% zasticen sto znaci da mu je rizik zaraze i umiranja 0%.

Onda se osvrnemo na njegovu drugu konstataciju u kojoj uopce ne uzima u obzir kolka je vjerojatnost da ima ikakve nus pojave?ili se zaista bojite boli u ljevom ramenu 1 dan sto je jedna od najcescih simptoma cjepljenja u 99.99% slucajeva.

uzmimo da je ocito mlad - zdrav i u punoj snazi kad mu je rizik od smrti od korone samo 0.01%. Po tome nejgova vjerojatnos da dozivi ikakav tezi oblik nuspojave je 0.00001% . kao sto nije ispitano godinama cjepivo tako isto nije ispitano sto dugorocno oboljevanje od korone donosi oboljeljima. Pluca kao sito . ostecenja zila- ostecenja mozga itd.. to cemo saznat za par godina. ili mozda necemo. Znaci kako nezna sto je s cjepivom tako nezna sto je s nuspojavama od covida nakon 5-6 godina,a da ne pricamo nakon 20g. pitacu vas sve za 20 tak godina kad vam doktor kaze e jebiga da nisi dobio koronu s 20g onda bi jos zivio 20 godina, al posto si bio pametan i mlad pa se nisi cjepio nemogu ti pomoci jer su ti pluca kao da si pusac koji je radio u rudniku i to s azbestom 105 godina.

KAd te boli glava uopce ne citas nuspojave nego popijes plivadon-kafetin-aspirin- a ima bezbroj nuspojava.

KAd sagledam rizik od korone i rizik od cjepiva daleko vise problema po svoje zdravlje cu imat od korone

Ako cu gledat dal cu umrijet od cjepiva ili korone onda je omjer jos veci - od korone umiru ljudi svaki dan u tisucama a od cjepiva bas i ne.

Za cjepljenje sam se prijavio kako ja tako i kompletna obitelj. i staro i mlado.

Nikako nisam za obavezno cjepljenje al da bi vlada trebala malo vise poraditi na edukaciji i dat bolje info-e to jesam.

Al isto tako se necu bunit kad vlada dekretom donese da za upis u skolu- vrtic-srednju moras donjet potvrdu da ti je djete cjepljeno protiv.....svega sto je obavezno zakonom.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • January 16, 2021 at 7:51 PM
    • #1,609

svaki dan bombardirani smo koliko je ljudi umrlo od posljedica corona virusa. a nigdje nisam naišao podatak koliko je ljudi umrlo od posljedica obične sezonske gripe. prošlih godina imali smo preminule od gripe, a ove godine svi koji umiru, umiru od corona virusa! zanimljivo, vrlo zanimljivo!

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 16, 2021 at 7:51 PM
    • #1,610

Toni Cetinski otkrio šokantnu istinu o cjepivu

istina se jednostavno ne moze sakriti :)

kako sam bio u zabludi.

idem odma otlazat sva cjepljena :)

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • January 16, 2021 at 8:00 PM
    • #1,611

Ove godine nema gripe, jer nosimo maske.

Nije je dakle moralo ni ranije biti.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • January 16, 2021 at 8:01 PM
    • #1,612

Pa i doktorica Markotic je rekla da je jako tesko i profesionalcima razlikovati simptome gripe i korone. Mozda zato jer su isti? Jer je isto? Ili jaaaako slicno?

Brendiranje je velik biznis.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 16, 2021 at 8:14 PM
    • #1,613
    Quote from 5. Element

Pa i doktorica Markotic je rekla da je jako tesko i profesionalcima razlikovati simptome gripe i korone. Mozda zato jer su isti? Jer je isto? Ili jaaaako slicno?

Brendiranje je velik biznis.

otkad to Vi vjerujete Markoticki?

pa ona je rekla i da bi se svi trebali cjepit da su nuspojave nikakve ili male i da je gripa mala beba za koronu al to joj ne vjerujete...

kako to....(vojko v)

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • January 16, 2021 at 8:39 PM
    • #1,614
    Quote from zlocesti

Prestrasno sto vi pricate.

Prvo jer to nema nikakvog znanstvenog utemeljenja, ali nesto drugo je zapravo sokantno...

Znaci po vama trebale su se maske nositi oduvijek? Pa i zauvijek?

Jel to moguce? Da postoji netko tko to misli?

Nema to smisla... No dobro, sloboda izbora, misljenja, zivljenja, je zakon. Samo dok se ta ista jamci svima.

U to definitivno ne spada obaveza nosenja maski radi uspravanja sirenja respiratornih infekcija poput gripe i prehlade.

Ipak ignore... Ovo je previse.

• Kvark
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,309
    • January 16, 2021 at 9:23 PM
    • #1,615

Na ovoj temi cemo se tesko svi sloziti. Puno ovisi i o osobno prozivljenom i prema tome stvaramo sliku te prema empatiji za druge. Vecina prodje bez nekih tezih posljedica, ali je jako bitno i ne proslijediti virus dalje jer ne podnosimo svi to jednako.

Moja teta je danas hospitalizirana usljed komplikacija koje je donijela corona. Dakle, radno je sposobna, na poslu je i pokupila virusic. Da nije zarazena, veceras bi se druzila sa svojom obitelji i smijala u toplini svoga doma.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • January 16, 2021 at 9:41 PM
    • #1,616
    Quote from 5. Element
    Quote from zlocesti

Prvo jer to nema nikakvog znanstvenog utemeljenja, ali nesto drugo je zapravo sokantno...

Nema to smisla... No dobro, sloboda izbora, misljenja, zivljenja, je zakon. Samo dok se ta ista jamci svima.

U to definitivno ne spada obaveza nosenja maski radi uspravanja sirenja respiratornih infekcija poput gripe i prehlade.

Display More

Gripe nema jer:

- svi nose maske

-moramo držati fizičku distancu

- nema masovnih okupljanja

- nema druzenjenja ni izlazaka

- nema putovanja

- škole su online ili su đaci na školskom feriju

- mnoge firme su uzele dva ili tri tjedna kolektivnih GO

-zatvoreni su kafići i Restorani

- gripa je puno slabije zarazna od covida

Jel za takav zaključak treba nekakvo znanstveno utemeljenje ili je dovoljno najobičnije logično razmišljanje i zaključivanje ?

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 16, 2021 at 10:06 PM
    • #1,617
    Quote from Ledica
    Quote from 5. Element

Display More

Gripe nema jer:

- svi nose maske

- nema putovanja

Jel za takav zaključak treba nekakvo znanstveno utemeljenje ili je dovoljno najobičnije logično razmišljanje i zaključivanje ?

Display More

nadodao bi i zato sto postoji cijepivo pa se odredjen broj ljudi cijepio.

i eto zato nema gripe svud oko nas.

i da naravno da sam se cijepio protiv gripe jos u 11 mjesecu...

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • January 16, 2021 at 10:41 PM
    • #1,618
    Quote from emil
    Quote from Ledica

Gripe nema jer:

- svi nose maske

- nema putovanja

Display More

Display More

Hvala na dopuni kolega, da istina je da je i rekordna brojka cijepljenih protiv gripe prošle godine , čini mi se da je negdje bila spomenuta brojka od pola milijuna, znatno doprinijela potpunom izostanku gripe, barem za sada.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 17, 2021 at 1:05 AM
    • #1,619
    Quote from Ledica
    Quote from emil

Hvala na dopuni kolega, da istina je da je i rekordna brojka cijepljenih protiv gripe prošle godine , čini mi se da je negdje bila spomenuta brojka od pola milijuna, znatno doprinijela potpunom izostanku gripe, barem za sada.

zaboravih naglasit u proslom postu kolki je postotak nuspojava na cjepivo

cijepljeno preko 35 000 000

nuspojava : 0,000011% slučajeva nuspojava odnosno 11 na milijun cijepljenih– većinom alergijskih reakcija.

Od svih alergijskih reakcija na cjepivo, 3/4 je registrirano u prvih 15 minuta nakon primjene cjepiva

samo toliko o nekom strahu od strasnih (bol u ramenu 1 dan) nuspojava nakon cjepljenja.

Trebam li sad nabrojat kolko nuspojava ima ak se zarazite koronom? i sigurno su i kod najblazih simtooma oni daleko tezi od jednodnevnog bola u ramenu...a koje su dugorocne posljedice ako se zarazite koronom cemo tek saznat..

gore nabrojano se odosi na novo mrna cjepiva dok inaktivirana cjepiva imaju vec svima znane nuspojave jer ih vec koristimodesteljecima protiv npr bjesnoce, djecje paralize, hepatitisa i vec poznate gripe....

E sad me samo zanima dal protivnici cjepljenja u slucaju da ih ugruze pas idu na cjepljenje protiv bjesnoce ili ce riskirat da dobe bjesnilo posto su nuspojave slicne.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 17, 2021 at 9:28 AM
    • #1,620

Ovako otprilike izgledaju mjere stozera.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Slične teme

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
    • February 12, 2020 at 2:32 PM
    • Dionice
  • Komentari na Poslovni dnevnik - poslovni.hr

• maratonac
    • February 13, 2020 at 8:11 PM
    • Kavana

Tags

• Corona