Malo stegnes, malo pustis.
Ali je uvijek tu. Kao naruceno.
Prestrasis ljude i imas ih za sebe.
Goering, Nuremberg.
Goering, Nuremberg.
Goering, Nuremberg.
Toni jesi to ti? Cjepinski ?
Malo igla malo chip malo bijelo....
Goering, Nuremberg.
Toni jesi to ti? Cejpinski ?
Dobra...
Frendica, cca 45 godina mi ima coronu, kaze navecer temperatura 38, spava ko beba uz kasalj, ujutro nema temperaturu kad se probudi, za sat dva 37,5 svi misici je bole, desno koljeno ( nikad nije imala problema sa koljenima ) i ledja ( takodjer nikad problema sa njima ) , to traje vec tri dana, mogu postat svaki dan njezine promjene, sad imamo info iz prve ruke, nazalost .
Nijedna bolest nije ugodna, ako te sroka. Ja sam prosle godine od salmonele skoro umro. Jbg...
Ali zivot sa slobodama je prevrijedan da bi se zrtvovao zbog relativno marginalne opasnosti da se opako razbolis. Pa i da je veca. Jer sloboda je veca vrijednost od golog zivota. Tko ne vjeruje neka se zatvori mjesec dva u stan i baci kljuc preko balkona.
Zivoti su se zrtvovali za slobodu. A ne sloboda za zivote. OK?
Jer poanta je ovdje: tko je taj tko ima pravo reci da je nesto opcenito dovoljno opasno ili nije? I temeljem toga donositi odluke da ja onda nesto moram, a nesto ne smijem? Stozer? Sorry, neprihvatljivo. Smece totalno.
Da je Sabor s 2/3 glasova jos ajde nekako, ali ovo... Bas ćesme...
Zamislite da ste rođeni 1900.
Kad imaš 14 godina
Prvi svjetski rat počinje
i završi se kad imaš 18
sa 22 milijuna mrtvih.
Ubrzo nakon toga svjetska pandemija,
gripa koja se zove ′′ španjolski ",
ubije 50 milijuna ljudi.
Izađeš živ i neozlijeđen,
imaš 20 godina
Onda sa 29 godina preživiš globalnu ekonomsku krizu koja je započela kolapsom New York burze, uzrokujući inflaciju, nezaposlenost i glad.
U 33 nacisti dolaze na vlast.
Imaš 39 godina kada počne Drugi svjetski rat
i završava kada imaš 45 godina. Tijekom holokausta (Shoáh) umire 6 milijuna Židova.
Ukupno preko 60 milijuna mrtvih.
Kada imaš 52 godina počinje Korejski rat.
Kada imaš 64 godina, Vijetnamski rat počinje i završava kada imaš 75 godina.
Beba rođena 1985 godine misli da njegovi djedovi i baka nemaju pojma koliko je život težak,
i preživjeli iz različitih ratova i katastrofa.
Dječak rođen 1995 godine i danas 25 godina misli da je smak svijeta kada mu je Amazon paket potrebno više od tri dana da stigne ili kada ne dobije više od 15 'lajkova' za njegovo objavljeno Fotografija na Facebooku ili Instagramu...
U 2020 godini mnogi od nas žive u udobnosti, imamo pristup različitim izvorima zabave kod kuće i često imamo više nego što nam je potrebno.
Ali ljudi se žale jer na sve.
Ipak imaju struju, telefon, hranu, toplu vodu i krov nad glavom.
Ništa od toga nije postojalo u prošlosti.
Ali čovječanstvo je preživjelo mnogo ozbiljnije okolnosti i nikada nije izgubilo radost življenja.
Možda je vrijeme da budemo manje sebični, prestanemo se žaliti i plakati.
(
Tekst je malo nespretno preveden , očito je to prevodio gospon Google , a fotografija je stara malo vise od 100 g. iz vremena španjolske gripe.
Naprosto, danas su drukciji kriteriji.
I imamo pravo na puno vise i puno bolje nego nekadasnje generacije, bas zbog tegoba kroz koje su stoljecima prolazili da se to sve ostvari. Ako pogledate povijest, prvo se covjek izborio za slobodu, kroz renesansu, prosvjetiteljstvo, a tek onda je dosao materijalni napredak. I upravo je zadatak danasnje generacije da tu slobodu cuva. A protiv koga? Pa protiv drzave! Jer od svih okolisnih faktora, upravo drzava sa svojim oruzjem i institucijama predstavlja tog najveceg najodurnijeg prokletnika, taj najveci singularni rizik za zdravlje, zivot i imovinu obicnog gradjanina. Drzava je problem. A ne provalnik, lopov i sl.
I to su The Founding Fathers of the US jako dobro znali. Zato Americanin ima pravo pucati iz M16 na policiju ako ulazi na njegov posjed bez da pokaze sudski nalog, visoko u zraku onaj bijeli papir iz americkih filmova. Da, bas tako... Trespassers. And will be shot.
A kod nas... Svi misle da je drzava dobra majka koja treba rjesavati njihove probleme. Presmijesno.
Mislis isti taj amerikanac koji je istrijebio indijance sad koristi pravo na svoju slobodu? sta taj indijanac nije imao pravo na svoju ?
Mislis isti ti amerikanci koji sire "demokraciju" po svijetu--vijtnam-irak itd... isti ti koji su imali pravo bacit ne jednu nego dvije nuklearke na japan pa eto sad nitko vise osim njih ne smije imat tu istu nuklearku jer eto oni su pokazali kak se to pametno koristi?
ak je tebi normalno pucat po nekom eto "normalnima" nije to normalno... moras bit dobrano bolestan u glavu da to smatras kao nekim svojim pravom koji je vrijedan icega....
Drzava nije tu da bi povladjivala pojedincu nego vecini. da povladjuje pojednicu nebi se zvala demoracija nego diktatura. To sto vlade ponasaju kao da su drzavu nasljedili od tate je vec druga prica.
Drzava je tu da bi mene zastitila od tebe i tebi slicnih koji bi pucali po svemu jer eto imaju svoju slobodu i misle da smiju sve i uvjek. E pa nece.. zato postoje zakoni koji ce te u tome sprijeciti. a tebi ako se puca ljepo put pod noge u ameriku kad ti je tolko dobra... meni se nimalo ne svidja upravo iz istih razloga zgbog kojih su tebi uzor.
Al ovo je topic o coroni a ne o drzavi pa se vartimo na temu.
Sto se stozera tice tu se djelomicno i slazemo. Davat tolike ovlasti nekakvom stozueru je presmjesno. Stozer moze predliozit nekakve mjere al ako se ulazi u ljudska prava (ustavni je reko da nisu narusena) to treba ic na sabor. al eto ustavni je rekao da je to u redu pa neznam sto se tu dalje ima rec... sad ne valja ni ustavni sud? znaci sutra kad i sabor 2/3 vecinom odredi policijski sat tebi ni to nece bit dovoljno. i onda ces se osjecat ugrozen od drzave. pa hebiga to je tak. ponavljam drzava nije tu da bi tebui udovoljavala jer kad tebu udovolji meni je oduzela moje pravo (na ljecenje- na zivot itd) pa dal je bitnije tvoje pravo na kavu i zubara ili moje na disanje i zivot?
Jer poanta je ovdje: tko je taj tko ima pravo reci da je nesto opcenito dovoljno opasno ili nije? I temeljem toga donositi odluke da ja onda nesto moram, a nesto ne smijem? Stozer? Sorry, neprihvatljivo. Smece totalno.
Da je Sabor s 2/3 glasova jos ajde nekako, ali ovo... Bas ćesme...
sa ovim se slažem, i te kako!
imali smo od 06-09. mj. pripremiti se za već onda jako spominjan 2. val i što se napravilo- jedno veliko NIŠTA a to ništa, mislim organizacijski, sada dolazi na naplatu kroz totalan kaos u svim sektorima kako institucija tako i društva!
ljudi moji, mi nismo niti ludi niti ovce niti igračke razmaženih degenerika da ne vidimo da ovo u hrvatskoj jednostavno ne ide nigdje, da oni koji MORAJU znati, moraju organizirati i djelovati jednostavno ne znaju, nisu kompetentni ili pak poslušno podanički (ne)djeluju u interesu nekih politikanskih struktura...nije istina da se nije znalo i ije moglo pripremiti ali očitio nije imao tko jer se predsjednik mora qurčiti premijeru, ovaj pak dira đoku i organizira izbore i nikome ništa, onda u policijsku istragu uleti pola vlade i političkih kapitalaca i opet nikome ništa, doktorica iz referentnog centra za covid doslovce zavapi, ne ide to više tako, radite nešto! i onda oni proganjaju tu doktoricu i smijene upravu kao da će se nešto promijeniti
...i sada, da ne nabrajam previše, svi znamo sve...svi vidimo da su oni koje smo kakti demokratski birali da upravljaju ovim društvom zaokupljeni sami sobom i korupcijskim pljenom a što je onda s nama građanima, populacijom koja svakim danom sve više oboljeva što od covida što psihički uslijed covida i arogantne nebrige lopovskog sustava...do kada to tako, što nam je za činiti
...i nije istina da nema novaca, ima hnb 12 milijardi eura, sa samo 2 milijarde su mogli opremiti i pripremiti zdravstveni sustav, robne rezerve i još bi ostalo za programe poticaja očuvanja radnih mjesta ali...možda i bolje da nisu, vjerojatno bi se više od pola pokralo
...zato se i ovdje prepucavamo, jer smo dovedeni u poziciju ko "guske u magli" a magla sve gušća, a mi bauljamo i bauljamo u iščekivanju, a koga to...
do tada, tko ne želi oboliti, pričuvati se, maske, higijena, samo nužni kontakti...koga nije briga, možda se predomisli kada sam oboli ili kada se posklizne na paranoičnu "koru od banane", nigdar ni bilo da nekak ni bilo...
Emile
Ustavni sud je korupcionasko smece koje se okrece kako vjetar puse, a to je trenutni interes vladajucih. Ili HDZ-a ekskluzivno, kad ovima zatreba. To svi znamo. INA-MOL je dovoljno spomenuti.
A policijski sat... U 21.st.? Ne u Nikaragvi, Kini, nego u EU... Eeeee... Tek sad postaje jasno koliko daleko je to sve otislo. To da je tako i drugdje nije ali ama bas nikakav argument. Drek je drek, gdje god bio.
No dobro... Doista covjek treba vidjeti kako sacuvati sebe i bliznje u ludim vremenima. Nema se tu sto. Strah me nije. Nicega. Osim straha drugih.
Pa jebiga onda ces morat ne napustit hrvatsku nego i planetu i osnovat neku novu ideololgiju jer eto usvijetu je demokracija za sad maximum koju je covjecanstvo dostiglo a konzumira se preko izbora. A ustavni sud je krajnja institucja koja eto upravo odlucuje o tvoijm i mojim pravima.
tebi su se loncici polupali. ti bi na ustrab svoje komocije oduzimao prava na zivot drugima. to se ne zove sloboda nego nacizam-fasizam itd... akd tvoja sloboda ne ugrozava moju tada mozemo dalje o slobodi. Cuj tvoj madez i zurar je bitan a moja upala pluca radi korone nije...Pa u kojem je to paralelnom svemiru "normalno".
Reko si da si skoro umro od salmonele. Pa sta da ti je tada jedan kao stosi ti sada reko - a sto bi se ti lijecio i uzimao moje mjesto radi salmonele kad ja moram skinut madez jer imam snimanje za dalibora petka show? bolje ti krepaj jer ja imam svoje slobode....
primjer drugi- sutra te zgrabi slijepo crijevo i onda jedan kao ti usta punih slobode a slucajno kirurg kaze a sto bi ja nosio masku dok te operiram . pa i ja ima svoju slobodu i ocu disat punim plucima. a ti ak ces imat srece neces pokupit sepsu a ako oces a hebiga ipak ja imam svoju slobodu pa necu nosit masku na operaciji jer tko je vidio nosit maske. cemu to? ko je to odredio ?
ljecnicka-epidemioloska-strucna sluzba? ona ista koja sad govori da nosimo maske?
kuzis?
A ti novci u HNB su narodni, nenamjenski novci odnosno rezerve koje služe za pokriće tuđih ili narodnih minusa?
Pa sto država ne uzme recimo ovima sa vise od 3 ili 5 milijuna kuna s računa 10% kao neki kazneni ili porez solidarnosti? Ili sjedne na 2. nekrentinu svakog punoljetnog građana RH odgovarajućom tražbinom? Koja je razlika?
Ja ne vidim da smo mi u nekoj puno goroj situaciji nego ostale države u EU. Ima ih puno boljih, ali i situacijski gorih. Bolest je teska i zeznuta, ima neugodnu tendenciju da se naglo širi i zagušuje zdravstveni sustav i ekonomiju, a virus se i dalje eksponencijalno širi, al ne treba biti defetist i pisati cangrizave postove o bezizlaznosti situacije. Svi znamo da su RH i njezini upravljači obicni spletkarosi i koristoljubivi beskičmenjaci.... to je ugrađeno u temelje sustava i karaktera ovdašnjih “prvoboraca”. Uglavnom, daleko smo mi još od bezizlaznosti.
Pa nije bezizlazno. Dapace, vlasti svojim smusenim djelovanjem stvaraju vise problema nego sto bi ih bilo da ne djeluju uopce. Mi sad Bogu hvala provodimo svedsko rjesenje, a prije smo ga pljuvali. Jos koji tjedan i s po 20-30 tisuca novih na dan, jer brojevi su visestruko veci od sluzbenih, postojay ce barem parcijalni imunitet krda. I znacajno usporenje sirenja.
Display MoreMalo stegnes, malo pustis.
Goering, Nuremberg.
Toni jesi to ti? Cjepinski ?
Malo igla malo chip malo bijelo....
Zašto se Cetinski ne boji virusa?
Pa on umire sto puta dnevno!😎
Pa nije bezizlazno. Dapace, vlasti svojim smusenim djelovanjem stvaraju vise problema nego sto bi ih bilo da ne djeluju uopce. Mi sad Bogu hvala provodimo svedsko rjesenje, a prije smo ga pljuvali. Jos koji tjedan i s po 20-30 tisuca novih na dan, jer brojevi su visestruko veci od sluzbenih, postojay ce barem parcijalni imunitet krda. I znacajno usporenje sirenja
Mozda ti zelis zivjet u nekom krdu al eto ja ne zelim. od tog krda nastalo je samo jos vece i zarazenije krdo.
https://www.google.com/search?client=…vedska+zarazeni
Premalo je glupih krava i bikova u tom svedskom krdu pa ce oni sa par nula pojacat svoje umrle a mi cemo prije u lock svega nego se svrstat u to vrlo glupo krdo
E pa necemo. Gledao sam Otvoreno neki dan, bio je Maric, plus jos 3 gosta, i ne vidim da je to sto ti pricas opcija. Lock nula. Svedsko rjesenje ide dalje.
E pa necemo. Gledao sam Otvoreno neki dan, bio je Maric, plus jos 3 gosta, i ne vidim da je to sto ti pricas opcija. Lock nula. Svedsko rjesenje ide dalje.
Cek jel to onaj maric iz vlade- drzave koju si maloprije napadao da krsi tvoje slobode?
Potpuni lock mislim da se nikad nece dogodit.
Al da ce mozda 2 tjedna zatvorit kafice - e to je vrlo izgledno-
javni prijevoz? ne nece-
Tvornice - ne nece
Ducani - nece
Kina?- mislim da hoce
teretane- hoce
itd...
Nesto je bitno u drzavi a nest oje potpuno nebitno- kao ispijanje kava i odlazak u teretanu i kino. Njima drzava mora pomoc da prezive i to je to.
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/
I bogami, podaci zasad ne suportiraju tvoju teoriju da ce Svedska jako stradati ove jeseni.
A 72% Svedjana podrzava Tegnella. Znas zasto? Zato jer je vrhunski strucnja epidemiolog i zna sto radi. Suzbijao je ebolu u Africi.
A ovi nasi? Nisu izasli iz podruma onih svojih pljesnivih instituta. Strucnjaaaki jaki, nema se kaj.
da se ovakvo covid njesra i posljedično mjere dešavaju na nekom ograničenom području, recimo samo u JI europi gdje i HR spada, još bi mi bile i jasne ovakve reakcije i razišljanja. bez obzira što još uvijek imamo gotovo pa najblaže mjere. međutim, pola europe je u lock downu, ostala polovica ne zna što bi i kako bi, a zdravstveni sustavi gotovo svugdje pred kolapsom. ako su naši stručnjaci i stožeri kojekavi i nesposobni, kaj onda reći za belgijance, britance, francuze..... da ne spominjemo amere koji su daleko najjači po ulaganju u znanost, tehnologiju, kojekakve institute...
na um mi padaju kojekakvi razlozi i teorije zavjere jer nikakav racionalan i opravdan razlog sam ne mogu pronaći. multnacionalke počele vladati svijetom, ljude prestrašiti, disciplinirati i zatvoriti da vidimo kako dugo mogu biti poslušni? pokus sa virusom jer nas ionako ima previše na svijetu. možda nakon ovih USA izbora budemo pametniji. barem tako zbori moj zagriženi teorija urota frend.
Display MoreE pa necemo. Gledao sam Otvoreno neki dan, bio je Maric, plus jos 3 gosta, i ne vidim da je to sto ti pricas opcija. Lock nula. Svedsko rjesenje ide dalje.
Cek jel to onaj maric iz vlade- drzave koju si maloprije napadao da krsi tvoje slobode?
Potpuni lock mislim da se nikad nece dogodit.
Al da ce mozda 2 tjedna zatvorit kafice - e to je vrlo izgledno-
javni prijevoz? ne nece-
Tvornice - ne nece
Ducani - nece
Kina?- mislim da hoce
teretane- hoce
itd...
Nesto je bitno u drzavi a nest oje potpuno nebitno- kao ispijanje kava i odlazak u teretanu i kino. Njima drzava mora pomoc da prezive i to je to.
Zakljucak je bio da se nema para za to. Plain and simple.