1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

CORONA virus

• buMBum
  • February 15, 2020 at 11:37 AM
  • Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 27, 2020 at 3:06 PM

STOŽER naš svagdašnji, koji jesi u 14 sati,

daj nam podatke svoje, da opravdaš ime tvoje,

budi volja tvoja, daj nam sve od broja do broja,

kako za mrtve tako i za žive i ne daj nam molim te podatke krive,

Stožer naš svagdašnji, daj nam podatke danas,

ali ostavi nešto i za sutra,

kako bi i sutra mogli mi znati,

koliko je oboljelih, a koliko zdravih se vrati,

i ne vodi nas u propast, nego izbavi nas,

jer tako imate posla za sve vas

Ah Men

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • April 28, 2020 at 11:14 AM

Svjetlo na kraju tunela.

https://www.index.hr/vijesti/clanak…li/2178679.aspx

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 28, 2020 at 11:21 AM
    Quote from trial

Svjetlo na kraju tunela.

https://www.index.hr/vijesti/clanak…li/2178679.aspx

za neke sigurno, za neke možda, tako piše :)

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • April 28, 2020 at 12:01 PM

Kad je svjetlo na kraju tunela jos daleko, zna ponekad biti problem da nije lagano odrediti jel izlaz ili vlak.

Narocito kad kondenziras godine testiranja u mjesece.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 28, 2020 at 6:17 PM

Dva koraka naprijed jedan nazad

https://www.cnbc.com/2020/04/28/ger…html?view=story

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • April 28, 2020 at 7:15 PM
    Quote from StatusQuo

Dobro je dok nije jedan naprijed , dva nazad.

• barbosa
    Guest
    • April 28, 2020 at 8:32 PM
    Quote from StatusQuo

sa 0,7 po oboljelom su nakon ublažavanja prešli na 1 novo zaraženih po oboljelom...i za očekivati je bilo jer su prerano, tj. sa prevelikim brojem oboljelih, krenuli sa ublažavanjem a nešto sl. očekujem i u hrvatskoj ako ne i gorije...

naime od početka smatram da je za zdravstveno-gospodarsko-socijalnu učinkovitost kod uspostave zdr.-zaštitnih mjera primjereniji lokalni pristup uz više modela zaštite shodno broju oboljelih tj. tamo gdje nema oboljelih a to je i 70% teritorija hr., nema niti adhock uvođenja hard-core mijera nego sve funkcionira redovito te primjenjivati samo međuopćinske ili međužupanijske mjere ogranićavanja kretanja dok u gradovima ili općinama koji imaju oboljelih a posebno zagreb i split, imati potpune karantenske mjere sve dok postoji i jedan jedini novo oboljeli i tek kada par dana za redom bude nula, prvo otvoriti javni prevoz uz obvezno nošene zažtitne opreme i ako nakon 7-10 dana ne bi bilo novooboljelih, otvoriti sve ostalo bez nekih nadobudnih umotvorina kao što to uhljebi izvode sada ne bi li tim politikanski pluriješenjimna "možeš ali ne možeš"(kao kada psa cimaš sa šnitom salame) zaokupili prostor i dodali sebi i politici koja stoji iza njih još malo svrhe i važnosti

također, bojim se da nam ovim bauljanjem ne gine drugi krug a pogotovo ako se otvore granice radi turizma i dalmacija postane novo veliko žarište, onda nem niti talijanske brojke neće biti nedostižne ako ne i gorije jer će uz domaće oboljele i onako skromne zdr. kapacitete, bolnice zbrinjavati i oboljele strane turiste...nadam se da neće doći do takve situacije jer bi to bila teška katastrofa i treba napraviti i poduzeti sve da do toga ne dođe.

...naravno, imamo i švedski ili us. model pa nek svak misli i djeluje sam za sebe, ali onda je bolje odmah se zaraziti pa kako bude jer kasnije više neće biti slobodnih zdravstvenih kapaciteta a time niti adekvatne liječničke pomoći pa će biti kako bog odlući a to kako bog i sveci odlučuju vidimo po smrtnosti u italiji 13,5%, španjolskoj 10% pa čak i u švedskoj u kojoj je smrtnost među najvišima, 12%, dok je usporedbe radi, u hr. smrtnost trenutno 0,31%

stoga, vi koji odlučuete, odrađen je dobar posao i pustite se politikanstva i karijerizma i odradite dobar posao do kraja jer pritiscima i poluriješenjima nećemo postići ništa nego samo i u ništa potrošiti vrijeme i resurse i uništiti ovo sve postignuto do sada!

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • April 28, 2020 at 8:45 PM

A koliki bi to imali minus od GDP-a kad bi cekali nulu u Zagrebu i Splitu tjedan dva dana i koliko bi ta nula bila odrziva ikada? Oboljeli su samo vrh vrha sante leda, doslovce svega par % nosioca virusa. Tako da ta nula u epidemioloskom smislu ne znaci mnogo. Naprosto se s tim mora zivjeti i to sve labavije jer inace nece kamen na kamenu ostati. Kad Zapad ponovno potegne prije nas ovdje ce ostati samo starcad. Otici ce svi.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • April 29, 2020 at 10:04 AM

Svatko ima svoje Capake i Plenkoviće koji zasluge za statistike bolje od drugih pripisuju sebi i lockdownu pa tako i Indijci a znamo da je tamo nemoguće kontrolirati kretanje i kontakte

https://www.index.hr/mobile/clanak.…index_tid=11488

Da je lockdown isključivi razlog uspješnosti nekih onda bi Švedska imala daleko najgore rezultate a nema ih, čak naprotiv.

Ali u ovom trenutku možemo nešto gotovo sigurno konstatirati:

Da je zaključavanje najzaslužnije za povoljne statistike zaraženih od korone vjerojatnost je <50% ali zato

da je zaključavanje najzaslužnije za gospodarsku katastrofu vjerojatnost je 100%.

Kod nas su stvari još i gore jer će zaključavanje imati i političke posljedice i osigurati još jednu pobjedu HDZ-a na izborima.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • April 29, 2020 at 10:49 AM

Evo ga samo par minuta kasnije

https://www.index.hr/mobile/clanak.…index_tid=11509

Očiti zaokret indeksa koji je do jučer prednjačio u izazivanju panike i straha od epidemije. Sad im je valjda došlo od G do g pa su shvatili da ta panika u ovo predizborno vrijeme odgovara jedino HDZ-u jer se samo oni mogu predstavljati kao spasitelji.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • April 29, 2020 at 12:01 PM
    Quote from Manu

Svatko ima svoje Capake i Plenkoviće koji zasluge za statistike bolje od drugih pripisuju sebi i lockdownu pa tako i Indijci a znamo da je tamo nemoguće kontrolirati kretanje i kontakte

Da je lockdown isključivi razlog uspješnosti nekih onda bi Švedska imala daleko najgore rezultate a nema ih, čak naprotiv.

Da je zaključavanje najzaslužnije za povoljne statistike zaraženih od korone vjerojatnost je <50% ali zato

da je zaključavanje najzaslužnije za gospodarsku katastrofu vjerojatnost je 100%.

Kod nas su stvari još i gore jer će zaključavanje imati i političke posljedice i osigurati još jednu pobjedu HDZ-a na izborima.

Display More

Kolega Manu ,uzrečica da je cijeli ssvijet globalno selo nikad se dosad nije pokazala točnijom i istinitijom i ne samo u informacijskom i komunikacijskom smislu već i financijska i ekonomska povezanost i zavisnost cijelog svijeta je neupitna.

Kad je Europa u karanteni i većina ostalih kontinenata kakvu korist bi mi imali od ležernijih mjera u odnosu na ove sadašnje mjere ? Vrlo malu ili nikakvu jer turisti nam nebi dolazili , u kafiće i restorane i u Švedskoj ne ulazi više od pedeset posto građana , firme uglavnom rade , a u mojoj županiji baš sve rade .

Građani bi bili suzdržani u izlascima iz kuća i trošenju na stvari koje nisu bitne i neophodne pa u čemu je onda problem ?

Frizerke , pedikerke i krčmari su ekonomski stupovi naše ekonomije ?

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • April 29, 2020 at 12:05 PM
    Quote from Ledica
    Quote from Manu

Display More

Kolega Manu ,uzrečica da je cijeli ssvijet globalno selo nikad se dosad nije pokazala točnijom i istinitijom i ne samo u informacijskom i komunikacijskom smislu već i financijska i ekonomska povezanost i zavisnost cijelog svijeta je neupitna.

Kad je Europa u karanteni i većina ostalih kontinenata kakvu korist bi mi imali od ležernijih mjera u odnosu na ove sadašnje mjere ? Vrlo malu ili nikakvu jer turisti nam nebi dolazili , u kafiće i restorane i u Švedskoj ne ulazi više od pedeset posto građana , firme uglavnom rade , a u mojoj županiji baš sve rade .

Građani bi bili suzdržani u izlascima iz kuća i trošenju na stvari koje nisu bitne i neophodne pa u čemu je onda problem ?

Frizerke , pedikerke i krčmari su ekonomski stupovi naše ekonomije

Display More

Ako si hadezeovac jasno da problema nema, što gore to njima bolje.

Evo još jednom, čovjek je tu sve lijepo objasnio i poštedio me muka objašnjavati ovakvima:

https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2178973

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • April 29, 2020 at 12:54 PM
    Quote from Manu
    Quote from Ledica

Frizerke , pedikerke i krčmari su ekonomski stupovi naše ekonomije

Evo još jednom, čovjek je tu sve lijepo objasnio i poštedio me muka objašnjavati ovakvima:

Display More

Kao prvo ja san žena , kao drugo nisam hadezeovka , treće apolitična sam , ja sam Ledica što implicira da sam dioničarka Leda , a to znači da sam stradalnica domovinskog Agrokora , ja sam veliki borac protiv grupe Borg i onih koji su istu stvorili , ja se borim pravnim sredstvima i za sada mi ide odlično , ja sam ozbiljna dugogodišnja investitorica na domaćem i stranim tržištima........

Imam dovoljno godina i iskustva za izgraditi čvrste stavove i mišljenje o nekim aspektima ove krize , ali mislim da iznošenjem istih nisam zaslužila vaše posprdno obraćanje.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • April 29, 2020 at 1:00 PM
    Quote from Ledica
    Quote from Manu

Kao prvo ja san žena , kao drugo nisam hadezeovka , treće apolitična sam , ja sam Ledica što implicira da sam dioničarka Leda , a to znači da sam stradalnica domovinskog Agrokora , ja sam veliki borac protiv grupe Borg i onih koji su istu stvorili , ja se borim pravnim sredstvima i za sada mi ide odlično , ja sam ozbiljna dugogodišnja investitorica na domaćem i stranim tržištima........

Imam dovoljno godina i iskustva za izgraditi čvrste stavove i mišljenje o nekim aspektima ove krize , ali mislim da iznošenjem istih nisam zaslužila vaše posprdno obraćanje.

Nisam ciljao na vas osobno, govorio sam načelno o grupaciji kojoj ovakvo stanje odgovara u kontekstu rasprave o primjerenosti ovakvih mjera. Ne znam zašto ste osobno shvatili, možda zbog upotrebe drugog lica.

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • April 29, 2020 at 1:04 PM
    Quote from Ledica
    Quote from Manu

Display More

Display More
    Quote from Ledica
    Quote from Manu

Display More

Display More

Stavljam like, a drugarsku kritiku / ostvrt pisem u nastavku... :)

Naime, da, tocno je da bi sustav stradao i bez da smo uveli karantenu. Turizam i sve povezano s tim, pa i sire. Ali to ne znaci pod br.1 da je uvodjenje drakonskih mjera i u EU uopce bilo opravdano u vecini zemalja, a pod br.2 niti da smo morali zgaziti i ono sto ne bi stradalo. Jer rupa koju smo iskopali je sada barem dvaput dublja nego sto je objektivno trebala biti. Ovo sto su napravili je klanje. To nije upravljanje krizom, krizni management, vodjenje situacije itd. A sad kad idu izbori brze bolje popustaj, i to crkve prije svega, a jos uvijek bez jasne strategije osim "vidjet cemo". U tome je problem.

Po meni, u zemlji kao sto je nasa, najveci zlocin je zatvoriti kafice. Bilo bi kud i kamo pametnije uvesti dezinficijense, razmak stolova, stolica itd. nego zatvarati birtije. Zatvorene birtije daju jednu stravicnu sablasnu notu, upumpavaju uzasan pesimizam i lose se odrazavaju na stanje, elan i psihu nacije, kao i na buduca ocekivanja. A od ocekivanja se zivi, zbog njih se investira i radi, bilo koji posao.

Birtije su najvaznije. One su srce i dusa nase hrvatske nacije. One nisu vaznije od zivota. One JESU zivot.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 29, 2020 at 1:05 PM
    Quote from Manu
    Quote from Ledica

Nisam ciljao na vas osobno, govorio sam načelno o grupaciji kojoj ovakvo stanje odgovara u kontekstu rasprave o primjerenosti ovakvih mjera. Ne znam zašto ste osobno shvatili, možda zbog upotrebe drugog lica.

ali svejedno ne smeta da se malo ispričaš dami, kud je trpaš u hdz-ov koš, pa oni toliko uzimaju da ih ni jedna burza na svijetu ne bi zadovoljila s prinosom, kojenikakvi načelnici općina po 15k kn i još sve ostale poslastice-povlastice:thumbup:

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • April 29, 2020 at 1:10 PM
    Quote from Moller
    Quote from Manu

ali svejedno ne smeta da se malo ispričaš dami, kud je trpaš u hdz-ov koš, pa oni toliko uzimaju da ih ni jedna burza na svijetu ne bi zadovoljila s prinosom, kojenikakvi načelnici općina po 15k kn i još sve ostale poslastice-povlastice:thumbup:

Moje iskrene isprike. Očito da uz sve gore navedeno dama spada u više ugroženih skupina i s pravom se mogla osjetiti pogođenom.

• barbosa
    Guest
    • April 29, 2020 at 1:20 PM

dobar text(https://www.index.hr/mobile/cl…tegory=vijesti&id=2178973), kol. Manu,

međutim, ne smije se zaboraviti u kojim okolnostima su uvedene karantenske mijere, ništa nismo znali o virusu, u kini je vojska dugim cijevima provodila karantenu, naglo širenje oboljelih u italijiji i španjolskoj uz prekapacitirnost zdr. sustava i visoku smrtnost, zatvaranje granica i uvođenje karantenskih mijera u svim državama okruženja i sl...

u hrvatskoj je Beroš odlično odreagirao i uspostavio se sustav civilne zaštite te poučeni, doslovce katastrofom u italiji, odreagiralo se kako se odreagiralo, po meni taktički sasvim ispravno dok bolje ne upoznamo novi, do tada sasvim nepoznat virus i taktički uspostavimo strategiju borbe protiv istoga, međutim, upravo kako je autor čl. dobro uočio:

"Poanta je da rizicima treba upravljati, a ne ih u potpunosti izbjegavati – naročito kad ih se ne može potpuno eliminirati već samo zamijeniti za druge rizike"

upravo u tome dijelu. nakon početnog taktičkog uzmaka, u dijelu organizaciji strategije i operativnom djelovanju je došlo do razotkrivanja nesposobnosti institucija koje i u redovitim uvijetima rade loše ili nikako a sada pogotovo, pa bauljaju donoseći neka hibridna polu riješenja koja su ćesto u kolizii jedna s drugim kao npr. zg javni prijevoz i razmak među putnicima gdije se znalo da je to ne moguće izvesti ili razmak među stolovima na terasama ugostitelja i ograničavanje po dva gosta za istim stolom dok se u parkovima i na kioscima ili pekarama to isto ne traži...ima još puno tih umotvorina ludi koji bi trebali stručno i odgovorno raditi svoj posao i provesti državu kroz ovu krizu ali oni, iako imaju kvalifikaciju jednostavno ne znaju pa bauljaju, što će sasvim sigurno ostaviti štetne posljedice možda ćak i veće nego sama epidemija !

ili se posluje ili ne, ili javni prevoz prometuje ili ne, ili ljudi idu u kafiće ili ne...prestanite bauljati i izmišljati neke umotvorine, nema nešto između, nema treće...nema poluriješenja, ili se radi, prometuje, posluje i dr. kako treba ili nikako!

Edited once, last by barbosa (April 29, 2020 at 1:28 PM).

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • April 29, 2020 at 2:24 PM
    Quote from Manu
    Quote from Moller

Moje iskrene isprike. Očito da uz sve gore navedeno dama spada u više ugroženih skupina i s pravom se mogla osjetiti pogođenom.

Zahvaljujem se na isprici , pogotovo što kažete da je iskrena ,

jedino mi nije sasvim jasno na što ste mislite kad kažete da spadam u više ugroženih skupina, koje su to skupine ?

Ni po godina još ne spadam u rizičnu skupinu , nemam kronične boleštine , a mada mi je gubitak na agrokorkama ( za sada ) malo više od milijun eura ni to me nije jako ugrozilo.

???

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 30, 2020 at 7:31 AM

ne znamo je li promjena stava došla nakon nekog dopisa ministra financija, ali

http://hr.n1info.com/Zdravlje/a5045…-i-djedove.html

a i naši znanstvenici su došli do revolucionarnog otkrića

http://hr.n1info.com/Vijesti/a50452…kcioniraju.html

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 1, 2025 at 9:03 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

June 1, 2025 at 9:03 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 1, 2025 at 9:03 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Slične teme

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
    • February 12, 2020 at 2:32 PM
    • Dionice
  • Komentari na Poslovni dnevnik - poslovni.hr

• maratonac
    • February 13, 2020 at 8:11 PM
    • Kavana

Tags

• Corona