Display MoreNeću dalje ulaziti u raspravu. Ovo je bilo pitanje za trejdere. Ja i u rastu i u padu pokušavam održati hladnu glavu, objektivno sagledavati stvari i uvijek imati plan A i plan B - rekli bi, "hope for the best, prepare for the worst". To je sve. Ako pitam kako bi reagirali kada se korekcija dogodi, ispadam crnjak, a još i napišem da očekujem kratkoročnu korekciju prije daljnjeg rasta, ali svejedno sam crnjak. Stvarno ne vidim u čemu je problem. Ne znam šta je tu "traženje dlake u jajetu", pa ništa ne raste pravocrtno.
Ja sam osobno bullish na bulkerima još od 2019., to znaju svi koji su pratili šta pišem. Da nije bilo korone, vjerujem da bi ovakav rasplet gledali godinu dana ranije. Zato mi je smiješno kada mi ovdje neki koji su se tek sada uključili govore da crnjačim i drukam, a sami ne znaju razlikovati panamax od supre, a o ostalome da ni ne pričam. Ali nema veze, ne smeta mi. Ajde, neću više smetati na ovoj temi. sam ja rekao da crnjačite i drukate?.....
Gdje sam ja rekao da crnjačite i drukate?.....možda sam to pomislio ali rekao nisam.......
korekciju vidimo, normalna je i dobra......
samo sam pitao i za neku vašu optimističniju prognozu ? (ako postoji).......
vaše je pisanje ovdje sigurno potrebno jel puno znate......zato samo pišite i to što više......(stvarno to mislim).......a ja ću se potrudit da pišem što manje ili uopće ne pišem......ali neznam čemu neka ljutnja kad ste tražili mišljenje drugih.....
Kolega, ne ljutim se ja, i sigurno ne na tebe. Znam da i ti dugo pratiš ATPL, znam da puno znaš, nije moj post bio usmjeren na tebe, već sam taj tvoj post citirao jer je uhvatio suštinu onoga kako mnogi trenutno razmišljaju.
Burzama vladaju emocije, pogotovo kratkoročno, upravo to grafovi lijepo oslikavaju, ali isto tako i pisanje po forumu. Ove dnevna kolebanja cijene kao što je današnje ne znači da je to sada konsolidacija niti da je ona gotova jer je danas u 11 sati palo za 10 kn, a onda u 13 sati naraslo opet za 10 kn to je valjda razumljivo. Ako gledamo i sa tehničke strane, dnevna promjena cijene sa +/- 18 kn mi ništa ne govori jer je to u granicama trenutno očekivane dnevne volatilnosti (indikaotr ATR), dnevna promjena cijene u tom rasponu ne znači promjenu trenda.
Teško je tražiti i kratkoročnu logiku ili korelaciju u kretanju vozarina i cijene dionice. Primjer - vozarine su puno prije počele sa velikim rastom, dionica je na to reagirala sa zakašnjenjem, morala je to nadoknaditi i zato sada smo sada vidjeli ovakav eskplozivni rast. U takvim situacijama dionicama ne samo da nadoknađuje propušteni rast vozarina, već se odmah ugrađuju velika buduća očekivanja, emocije prorade, gledaš pravocrtni rast zadnjih mjesec dana pa onda napraviš ekstrapolaciju i pitaš se gdje će cijena biti za mjesec ili godinu, radiš one nesretne projekcije anualizirane dobiti koje ništa ne govore kada ih tako dobiješ ekstrapolacijom, mnogi više uopće ne razmišljaju o mogućnosti korekcije.. i onda na prvi znak korekcije počnu kataklizmičke izjave, ljudi panično prodaju i onda pogube novce. Pa jel nije bolje gledati stvar hladne glave, biti svjestan tih ljudskih slabosti i mana, i pokušati na njima profitirati.
Pitaš me zašto mislim da će se dionica "pasti" na 265 ako se vozarine " korigiraju" za 10-20%. Već ovim pitanjem sam pokazuješ da emotivno doživljavaš promjenu cijene dionice - vidi, promjenu vozarina od -20% zoveš "korekcijom", a promjenu cijene dionice od -20% (ili u ovom konkretnom slučaju 26%, poanta je ista) zoveš "padom". Kužiš koliko je to ludo? Za ovaj scenarij pada cijene dionice je naravno preduvjet pad vozarina ili neki drugi veći kratkoročni potres na tržištu, ali čak i ako vozarine počnu stagnirati na ovim visokim razinama, ne znači da cijena donice ne može pasti. Tu će se već onda početi uspoređivati fundamenti, raditi projekcije... fundamenti će odrediti cijenu dionice. Na rast dionice kratkoročno ima veliki utjecaj sentiment (manje fundamenti), a dugoročno je obrnuto.
Evo ti onaj isti raniji graf, samo odzumiran. Prvi sljedeći target je 480 kn. Ako i vidimo korekciju cijene do 0,618Fib, odnosno 30-ak% od vrha, ne znači da kraj bull marketa, to je samo hlađenje prije daljnjeg rasta. Taj pad može biti i manji, ali ne bi smio biti veći, sve od 10-30% je u redu, zdravo, očekivano. Ova projekcija na grafu je nastala tako da sam isjekao dio grafa iz 2019. godine gdje su bili slični tehnički uvjeti na grafu i preslikao ga na danas, a zanimljivo je i da takva projekcija se jako dobro podudara sa trenutnim zonama otpora i podrške. To ne znači da ćemo već danas vidjeti korekciju, ili možda ne takvog razmjera, ali ćemo ju jednog dana vidjeti, i mene je zanimalo kakav tehničari imaju "game plan" za taj scenarij. Tada , 2016-2017. smo vidjeli tri veće korekcije od 30-ak% i još nekoliko manjih, a svejedno je dionica u tom dvogodišnjem razdoblju otišla +600%. Kužiš?