Da li punomoć treba ovjeriti kod javnog bilježnika? Pozdrav svim dioničarima
ATPL (Atlantska plovidba d.d.)
-
-
-
Objavili na stranicama dokumente i obrazac punomoći.
Kao što rekoh idem na skupštinu, 08./09.05. i 16./17.05. ću biti u Dubrovniku.
Mislim zamoliti druge dioničare da podrže prijedlog kvartalne dividende na sljedećoj skupštini.
Sve ću glasati za, ovo su tehničke odluke koje društvo mora donijeti.
Cijenim podršku, što je više dioničara uključeno, veće su nam šanse za uspjeh.
Poziv Glavna skupština ATPL.pdf
Punomoć 2023 - jednokratna.pdfT
Treba li punomoć ovjeriti kod javnog bilježnika ?
-
Da, obavezno ovjera kod javnog bilježnika jer bez toga neće priznati.
-
Da, obavezno ovjera kod javnog bilježnika jer bez toga neće priznati.
Kolega Vergilije , jeste li sigurni da je punomoć potrebno ovjeriti kod javnog bilježnika ?
U pozivu za najavljenu glavnu skupštinu društva uopće se ne spominje obveza ovjere punomoći.
U pozivu za glavnu skupštinu društva u kolovozu prošle godine su jasno i striktno napisali….
“”Punomoii moraju biti ovjerene od strane nadleinog driavnog tijela (tijela uprave, suda, javnog biljeinika isl.) ili ovlaitene osobe u Druitvu. Ovjeravanje punomoii od strane ovlaitene osobe u Druitvu obavlja se na poslovnoj adresi Druitva u Dubrovniku, Dr. Ante Starieviia 24, u Sluibi dionica Druitva, ito svakog radnog dana (od ponedjeljka do petka) od 09:00 do 15:00 sati, a najkasnije do dana 24. kolovoza 2022. godine. Dioniiari koji su ovjerili punomoii kod driavnog tijela (tijela uprave, suda ili javnog biljeZnika), duini su takve punomoii dostaviti Dru5tvu istovremeno s prijavom za sudjelovanje na Glavnoj skupitini, a najkasnije dana 24. kolovoza 2022. godine, do 15:00 sati.””
Možda su drugovi i drugarice iz Atpl čitali prošle godine postove na ovom forumu o obvezi ovjere punomoći o kojima sam talasala, kako se izrazio uvaženi kolega gigic23 pa odustali od tog dodatnog tereta za dioničare ?
-
Siguran sam, radi se o obvezi propisanoj Statutom društva (str.15), čl. 53.st.1. koji glasi:
Quote"Dioničare na skupštini mogu zastupati opunomoćenici. Punomoć se izdaje u pismenom obliku i treba biti ovjerena ili u Društvu ili kod javnog bilježnika, odnosno kod tijela uprave ili suda, a na brodovima Društva dioničarima pomorcima punomoć treba biti ovjerena kod zapovjednika broda"
Dok je gornji članak na snazi, bez ovjere kod javnog bilježnika neće priznati punomoći.
Inače, sjećam se rasprave i posve se slažem da se radi o nepotrebnom teretu.
Ako je netko iz Dubrovnika, može otići do Atlantske za ovjeru.
Svi ostali nažalost trebaju do javnog bilježnika.
-
Siguran sam, radi se o obvezi propisanoj Statutom društva (str.15), čl. 53.st.1. koji glasi:
Quote"Dioničare na skupštini mogu zastupati opunomoćenici. Punomoć se izdaje u pismenom obliku i treba biti ovjerena ili u Društvu ili kod javnog bilježnika, odnosno kod tijela uprave ili suda, a na brodovima Društva dioničarima pomorcima punomoć treba biti ovjerena kod zapovjednika broda"
Dok je gornji članak na snazi, bez ovjere kod javnog bilježnika neće priznati punomoći.
Da, to je točno, sjećam se da sam i ja tu odredbu u Statutu uočila prosle godine, međutim , s obzirom da obveza ovjere punomoći nije propisana zakonom te je internim aktom propisana puno stroža procedura za zastupanje dioničara na skupštinama , možda nije nikakav propust UIprave ni povreda odredbi Statuta društva ako se to vise ne traži pogotovo što se time ne ide na štetu već u korist dioničara. .
Ovako ispada, da bi se pravilno prijavio odnosno sudjelovao u radu skupštine preko opunomoćenika nije dovoljno zadovoljiti uvjete navedene u Pozivu već bi svaki dioničar morao dobro proučiti i interni akt, Statut drustva.
A opet , s druge strane, ako postoji želja Uprave da se oslobodi dioničare tog dodatnog tereta mogli su kod prijedloga izmjene Statuta ubaciti, odnosno izbrisati taj članak 53. stavak 1. Statuta.
-
Da, to je točno, sjećam se da sam i ja tu odredbu u Statutu uočila prosle godine, međutim , s obzirom da obveza ovjere punomoći nije propisana zakonom te je internim aktom propisana puno stroža procedura za zastupanje dioničara na skupštinama , možda nije nikakav propust UIprave ni povreda odredbi Statuta društva ako se to vise ne traži pogotovo što se time ne ide na štetu već u korist dioničara. .
Ovako ispada, da bi se pravilno prijavio odnosno sudjelovao u radu skupštine preko opunomoćenika nije dovoljno zadovoljiti uvjete navedene u Pozivu već bi svaki dioničar morao dobro proučiti i interni akt, Statut drustva.
A opet , s druge strane, ako postoji želja Uprave da se oslobodi dioničare tog dodatnog tereta mogli su kod prijedloga izmjene Statuta ubaciti, odnosno izbrisati taj članak 53. stavak 1. Statuta.
Možda im je cilj da na GS dođe što manje dioničara, tko zna, možda zato i forsiraju tog javnog bilježnika, a opet ni 50kn ili 10 eura za punomoć nije puno, samo je gnjavaža i gubitak vremena
-
Je li ovo sazivanje 16.5. bilo baš zakonski nužno? Ili se moglo odraditi i 21.6.?
-
Zar nije logičnije povećati temeljni kapital za 256 000 eura iz zakonskih rezervi na nominalu od 40 eura po dionici? Osim ako ne ciljaju na nešto drugo što bi trebalo uslijediti na nekoj od narednih skupština.
Možda ne bi bilo loše uputiti protuprijedlog tek toliko da se ispipa stanje.
-
Cerp(ičići) očito misle pokupit dividendu ili im je netko stavio šapu na prodaju...
Raja rađe kupuje narodne obveznice po 6% u dvije godine jer im nitko na http://www.24sata.haer nije izračunao divku na atpl, a koja izgleda vako:
Lonzi je falilo za mlijeko, pa je malo skratio...
p.s. hoće li se na predstojećim sjednicama raspravljati cerpov paket?
-
-
Zar nije logičnije povećati temeljni kapital za 256 000 eura iz zakonskih rezervi na nominalu od 40 eura po dionici? Osim ako ne ciljaju na nešto drugo što bi trebalo uslijediti na nekoj od narednih skupština.
Možda ne bi bilo loše uputiti protuprijedlog tek toliko da se ispipa stanje.
I ja se mislim da li to ima veze s necim pada mi na pamet mozda jednostavnije ponistavanje dionica vezano s ovim s cerpom ako bi ih oni kupili ali neman pojma samo masta radi ili je samo promjena radi jednostavnosti posli ?
-
Još par misli oko brodara i cikličnosti...
U razdoblju visokih vozarina gleda se sposobnost zarađivanja dioničarima (profitabilnost), u razdoblju niskih vozarina upravljanje dugom. Investitori ocjenjuju uspješnost menadžmenta i strategija kroz cijenu dionice. Bolji rejting menadžmenta u pravilu znači višu cijenu dionice, jeftinije zaduživanje i lakše prikupljanje kapitala za investicije. Lošiji rejting sve obrnuto. Atlantska nije ni najbolja ni najgora, po meni postoji dosta prostora za napredak...
Službeno se to zove alokacija kapitala, kako rasporediti resurse da maksimalno povećaju vrijednost kompanije za dioničare. Ovako izgleda u praksi brodara:
Reinvestiranje u poslovanje je najčešće kupnja novih i/ili polovnih brodova. Ne radi se samo o pomlađivanju flote, već prilikama za jefitno kupiti brod koji se može dalje komercijalno iskorištavati. Kupnja konkurentskih kompanija se primjenjuje kada društvo želi snažan i brzi rast. Ponekad dolazi do spajanja brodarskih kompanija radi postizanja ekonomije obujma, udruživanja resursa i ljudi radi obostrane koristi. Povrat kapitala dioničarima se radi kombinacijom tri načina: otplatom duga, isplatom dividendi i otkupom vlastitih dionica. Otplata cijelog duga je pozitivna, ipak, često je bolja opcija samo refinancirati dug. Isplata dividendi je direktan povrat ulaganja dioničarima u obliku novca ili dionica, nagrada kroz sudjelovanje u dobiti. Otkup vlastitih dionica (buyback) je kupnja dionica na burzama ispod vrijednosti kompanije u trezor, nakon čega se ponište – što je manje dionica, svaka preostala vrijedi više.
U osnovi, alokacija kapitala se svodi na prepoznavanje prilika. Za vrijeme visokih vozarina prilika i novaca ima u obilju, te razliku između brodarskih kompanija čini upravo način kojim upravljaju kapitalom. Kada pogledamo kako tu stoji ATPL:
- Reinvestiranje u poslovanje – Iz dobiti se dijelom financira kupnja dva nova broda plus opcija za dva dodatna; dugoročno se radi o kapitalnim investicijama koje će pomladiti flotu, ali potrebno je biti fleksibilan jer se radi o velikom opterećenju za novčani tijek. Koliko brodova stvarno imamo na moru u svakom trenutku visokih vozarina čini ogromnu razliku u $$$ 1check.jpg
- Kupnja konkurentskih kompanija – prema dostupnim informacijama, niti preuzimanja niti spajanja nisu u planu 1cross.jpg
- Povrat kapitala dioničarima:
- Otplata duga – provedeno, refinancirani su dugovi i smanjen trošak kamata što će u narednim godinama značajno rasteretiti poslovanje. Indirektno će doći do povećanja vrijednosti imovine 1check.jpg
- Isplata dividende – tržište je nedavno jako pozitivno reagiralo na najavu 5 EUR dividende skokom cijene dionice (+9,67 %), dijelom potaknutom situacijom na prošloj glavnoj skupštini. Za vraćanje povjerenja investitora ključna je transparentnost i dosljednost u upravljanju, kvartalna dividenda bila bi sljedeći korak naprijed 1check.jpg
- Otkup vlastitih dionica – provodi se prvenstveno motiviran osobnim razlozima Uprave i izvršnih direktora jer su im bonusi vezani uz EBIDTA parametar pa će dionice iz trezora dobiti kao godišnju nagradu 1cross.jpg
Naš menadžment ima konzervativnu politiku upravljanja. Postoje stvari koje su vrlo dobro odradili, npr. refinanciranje dugova i tajming narudžbe novih brodova. Isplatu normalne dividende priznajem na pola jer je posljedica pritiska dioničara. Napredak u zadnje tri godine je ostvaren dijelom zbog visokih vozarina, a dijelom zbog kvalitetnog rada. S druge strane, postoji slaba komunikacija sa investitorima zbog čega institucionalni ulagači izbjegavaju dionicu. Plan razvoja „dva stara za dva nova broda“ nije ambiciozan u odnosu na međunarodnu konkurenciju. Projekt Batala stoji, a radi se o stambenoj zgradi koja je već trebala biti napola izgrađena. Drugih planova nema, osim poliklinike i svojih beneficija... Može se reći da rade po sistemu „ne talasaj“, odradi se što treba.
Kao dioničaru, meni je žao što u vrhu Atlantske nema više ambicija i hrabrosti, jer potencijal trenutka je ogroman. Da samo malo poboljšaju alokaciju kapitala, rezultati bi bili puno bolji za vrijednost društva po svim segmentima. Zato se zalažem za uvođenje kvartalne dividende od 2024. godine, treba ići u korak sa konkurencijom.
Kad uhvatim vremena ovaj tjedan, pokazati ću vam kako konkurencija to radi..
-
jako dobra analiza.
"Napredak u zadnje tri godine je ostvaren dijelom zbog visokih vozarina, a dijelom zbog kvalitetnog rada".
ovdi je glavna "caka" na kojoj mali dioničari moraju inzistirati je da se neki koraci provedu kad je trend protu-ciklikalan (a to je baš obnova flote i otplata dugova, možda baš tada i stock buyback, da imate neko "dno"), što bi značilo da se u periodima pro-ciklikanosti treba gomilati cash i više riskirati s ugovorima.
kvartalna dividenda je u skladu s najboljom korporativnom praksom u USA, tako da se tu nema šta ni dodat ni oduzet.
bitno je samo odrediti adekvatan postotak (npr. cca 4% godišnje - ukupno, ili 1% kvartalno, šta je za institucionalce i više nego dobar postotak čisto da se počne) koji se lako promijeni na više ako pro-ciklični trend bude i bolji od očekivanog.
kažem, ovdi samo treba biti malo pametniji i ne biti pohlepan, da imate dobar "kušin" za preživjeti protu-ciklikalnost.
-
Kada sam bio u Dubrovniku prije jedno dva mjeseca izgledalo mi je da se na Batali radi
-
Daj nam to svakako provjeri i pošalji fotografije ili barem neki filmic s radnicima na gradilištu!
-
Na batali se radi i preko Agenata se prodaje par preostalih stanova, mislim oko 4200eur po m2
-
Na batali se radi i preko Agenata se prodaje par preostalih stanova, mislim oko 4200eur po m2
Stvarno fer cijena. To je novogradnja u Dubrovniku.
Majstori prodaju stanove u zgradi iz sedamdesetih prošloga stoljeća u Zagrebu po 3000 eura po kvadratu. Malo opituraju pa napišu da je stan renoviran🤣
-
Majstori prodaju stanove u zgradi iz sedamdesetih prošloga stoljeća u Zagrebu po 3000 eura po kvadratu. Malo opituraju pa napišu da je stan renoviran🤣
Skroz u redu, dok god je onih koji svojom voljom daju te novce, neka se prodaje.
-
Skroz u redu, dok god je onih koji svojom voljom daju te novce, neka se prodaje.
Da bih riječ rekla
-
Upravni odbor fonija odluku o prijedlogu dividende od 5e na GS,a gledam dnevni red GS nema nigdje riječ o dividendi.Moze li mi neko pojasnit ?
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.) 2.8k
- harpun