1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • January 17, 2023 at 10:59 PM
    • #12,681
    Quote from Vergilije

Kako je nam sve oko Atlantske utihnulo...

Zanima me ima li zainteresiranih za malo dioničarskog aktivizma? Ništa strašno, jednostavno da mailovima podsjetimo Upravu kako postojimo i da bi mogli isplatiti predujam dividende obzirom na dobre rezultate u 2022. godini.

Sve koji misle ljude plašiti padom BDI-a, dolara i neizvjesnom sudbinom firme koja sjedi na 200M hrk keša, upućujem da se direktno obrate našem glavnom izvršnom direktoru g. Marku Domijanu, koji je optimist i očekuje trgovinsku revoluciju u 2023. godini:

„Trgovina s Kinom čini oko 40 posto tržišta rasutih tereta, te čekamo kraj siječnja kad bi završetkom proslave kineske Nove godine trebalo postati jasnije u kojoj će se mjeri Kina otvoriti i omogućiti kineskom gospodarstvu ponovno dostizanje viših stopa rasta. Smatramo da će za tržište rasutih tereta to biti najvažniji događaj u narednom razdoblju. Vidimo da već dolazi do ubrzane liberalizacije mjera i olakšavanja putovanja u tu nama izuzetno značajnu zemlju. Očekujemo i smanjenje inflacije i kamatnih stopa, što bi onda pozitivno odrazilo i na naše poslovanje.“

Bliži se spomenuti kraj siječnja, pa sam napravio usporedbu sa peer grupom, tj. konkurencijom iz branše. Za glavni kriterij usporedbe postavio sam ukupni povrat na ulaganje za dioničare – porast vrijednosti cijene dionice plus isplaćena dividenda u zadnje tri godine.

Prosječni povrat na ulaganje koji je ostvarila konkurencija iznosi 77,19%. Ako izbacimo najboljeg (GRIN) i najlošijeg (SHIP), dobivamo prosječni povrat od 81,09%. Atlantska plovidba je ostvarila respektabilni ukupni povrat od 65,41% što je ipak prilično slabije od konkurencije. Tablica sa rezultatima u prilogu, konvertirao sam i u EUR da budemo u trendu.

Rade se veliki planovi za novu polikliniku srca u Atlant centru, a malo računa se vodi o srcima dioničara. Ako se ima novaca za takve stvari, stanje očito nije loše. Tko je za malo akcije? ^^

Display More

55 downloadsa i opet ja moran reagirati, ja ne znam sta vas 55 gleda ili samo skida tek tako da skine pa da bas nitko ne primjeti, ta statisticka greska da nitko od 55 ljudi ne primjeti mi je nevjerovatna.

Povrat (postotak) ti je krivo izracunat u zadnjem retku i to debelo da mi je bas nevjerovatno da nitko to nije primjetio, te ne moze biti povrat na tri godine vec dvi ako se uzima od 31.12.2020 iako si uzeo dividende od 2020 koje ionako ne utjecu puno jer ih skoro nije ni bilo, ako si htio racunati 3 godine onda je trebalo gledat i cijenu od 31.12.2019

• Vergilije
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    1,080
    • January 18, 2023 at 1:27 AM
    • #12,682
    Quote from StatusQuo

Povrat (postotak) ti je krivo izracunat u zadnjem retku i to debelo da mi je bas nevjerovatno da nitko to nije primjetio, te ne moze biti povrat na tri godine vec dvi ako se uzima od 31.12.2020 iako si uzeo dividende od 2020 koje ionako ne utjecu puno jer ih skoro nije ni bilo, ako si htio racunati 3 godine onda je trebalo gledat i cijenu od 31.12.2019

Uzeo sam datum 31.12. kao referentnu točku jer se preokret u poslovanju bulkera dogodio tijekom 2020. godine kad je zaustavljen pad svih brodarskih dionica, u retrospektivi možemo reći do kraja spomenute godine su sve dotaknule dno.

Analiza sa baznim ulaganjem od 31.12.2019. uključuje završnu cijenu dionice ATPL bila 375,00 kn / 49,77 EUR. Za usporedbu 31.12.2022. cijena ATPL je bila 370,00 kn / 49,11 EUR. Dioničar koji je prerano ušao u Atlantsku ima svega 4,05% povrata u tri godine i zaradio je ukupno 15 kuna po dionici. Za usporedbu, strani brodari su na prosjeku 59,40% ukupnog povrata ulaganja kad se gleda isto razdoblje.

Cilj je bio usporediti ukupan povrat za dioničare tijekom rasta... U toj varijanti bi ispao prilično manipulativan rezultat. Ipak je ATPL popratila veći dio uzlaznog trenda, ali zbog manjih dividendi zaostaje sa povratom.

Vidi prilog.

Files

Analiza ROI_ATPL_v2.xlsx 12.33 kB – 28 Downloads

2+2=4

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • January 18, 2023 at 3:02 AM
    • #12,683
    Quote from Vergilije
    Quote from StatusQuo

Uzeo sam datum 31.12. kao referentnu točku jer se preokret u poslovanju bulkera dogodio tijekom 2020. godine kad je zaustavljen pad svih brodarskih dionica, u retrospektivi možemo reći do kraja spomenute godine su sve dotaknule dno.

Analiza sa baznim ulaganjem od 31.12.2019. uključuje završnu cijenu dionice ATPL bila 375,00 kn / 49,77 EUR. Za usporedbu 31.12.2022. cijena ATPL je bila 370,00 kn / 49,11 EUR. Dioničar koji je prerano ušao u Atlantsku ima svega 4,05% povrata u tri godine i zaradio je ukupno 15 kuna po dionici. Za usporedbu, strani brodari su na prosjeku 59,40% ukupnog povrata ulaganja kad se gleda isto razdoblje.

Cilj je bio usporediti ukupan povrat za dioničare tijekom rasta... U toj varijanti bi ispao prilično manipulativan rezultat. Ipak je ATPL popratila veći dio uzlaznog trenda, ali zbog manjih dividendi zaostaje sa povratom.

Vidi prilog.

Ma to je manje bitno dvi ili tri godine sta si napisao tu sam samo htio reci ako je cijena od 31.12.2020-31.12.2022 onda se radi od dvije godine ali taj dio nije toliko bitan to sam vise napomenuo

Ono sta je bitno da si krivo izracunao postotni povrat, pa ne mozes povrat racunati od zadnje cijene cijene vec od pocetne cijene pa valjda povrat gledas od cijene po onoj po kojoj bi inace kupio ne od zadnje ?

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 18, 2023 at 9:27 AM
    • #12,684
    Quote from Vergilije

Evo i ankete, da vidimo sentiment... :)

Ja sam za 25 kn, al ne da isplate, jer je to lose, nego da tih cca 35 mil. Kn stave na kupnju svojih dionica, a to je cca preko 90k komada na ovim razinama.

Sto znaci da poprilicno trenutnih dionicara mogu komotno prodati, a oni koji bi zeljeli uci morat ce dublje posegnuti u novcanik, pa ce dionica porasti puno vise od tih 25 kn, minus porez na divku 😎

• Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • January 18, 2023 at 9:54 AM
    • #12,685
    Quote from D_artagnan
    Quote from Vergilije

Evo i ankete, da vidimo sentiment... :)

Ja sam za 25 kn, al ne da isplate, jer je to lose, nego da tih cca 35 mil. Kn stave na kupnju svojih dionica, a to je cca preko 90k komada na ovim razinama.

Sto znaci da poprilicno trenutnih dionicara mogu komotno prodati, a oni koji bi zeljeli uci morat ce dublje posegnuti u novcanik, pa ce dionica porasti puno vise od tih 25 kn, minus porez na divku 😎

Lijep prijedlog ali jalov posao. Pa oni bi se pozicionirali na 40€ i kao eto imali smo volju ali nećete da surađujete.

Osim kada dođe vrijeme za bonus papiriće upravi, onda se ne pita za cijenu.

• Vergilije
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    1,080
    • January 18, 2023 at 10:11 AM
    • #12,686
    Quote from StatusQuo

Ma to je manje bitno dvi ili tri godine sta si napisao tu sam samo htio reci ako je cijena od 31.12.2020-31.12.2022 onda se radi od dvije godine ali taj dio nije toliko bitan to sam vise napomenuo

Ono sta je bitno da si krivo izracunao postotni povrat, pa ne mozes povrat racunati od zadnje cijene cijene vec od pocetne cijene pa valjda povrat gledas od cijene po onoj po kojoj bi inace kupio ne od zadnje ?

U prilogu ispravljeno prema sugestiji, ATPL ispada 4% povrata, strani brodari na prosjeku 108,52% ukupnog povrata. Shvaćam što govoriš, problem je što takva analiza ne bi uopće obuhvatila period rasta koji se na ATPL dogodio, pa zaključak smatram neobjektivnim. Zato sam uzeo parametre koji ipak uključuju rast, tj. zadnju cijenu, kako bi usporedba imala smisla. Činjenica je da se cijena dionice ATPL vratila gdje je bila početkom 2020. godine, na žalost svih dioničara. Neki će reći super što je povoljno, ali zapravo smo privremeno prestali pratiti svjetske trendove. Nadam se da ćemo ovaj rast koji upravo kreće popratiti...

Files

Analiza ROI_ATPL_v3.xlsx 12.34 kB – 16 Downloads

2+2=4

• Vergilije
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    1,080
    • January 18, 2023 at 10:18 AM
    • #12,687
    Quote from D_artagnan

Sve je to u redu, podržavam i ja otkup dionica ako će ih poništavat te na taj način štititi vrijednost društva kroz cijenu dionice. Ali trenutno se otkup jedino koristi za prikupiti papiriće za podjelu godišnjeg bonusa menadžmentu, kao što smo vidjeli prošle godine. Ne možeš baš tvrditi da je hipotetski scenarij bolji od stvarne dividende koja se isplaćuje na račun dioničarima. Previše idealistički razmišljaš imho... ;)

2+2=4

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 18, 2023 at 11:02 AM
    • #12,688

Ha čuj ako oni već odluče da će si dodijeliti bonus i tako odluče, onda je svejedno dali će to napraviti sa dionicama ili sa kunama iz blagajne. Najbolje sa dionicama, ali ako naprave minus da onda trebaju imati i MALUS kroz 5-10 godina neka i vrate dionice nazad :D :D . Što znamo da neće, jer to nitko ni ne radi ?(

Što nebi bilo najidealnije da tako skupljene dionice podijele svima dioničarima umjesto divke, kako su nekada radili. Onda će cijena ostati zabetonirana, narast će vrijednost dionice, a umjesto kuna dobit ćeš 1 na svakih XY dionica koje imaš. I mislim da u tom smjeru treba i ići prema upravi. A onda svatko nek proda kad misli da mu je najbolje ili mu treba za bolje stvari.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • January 18, 2023 at 11:23 AM
    • #12,689
    Quote from Vergilije
    Quote from StatusQuo

U prilogu ispravljeno prema sugestiji, ATPL ispada 4% povrata, strani brodari na prosjeku 108,52% ukupnog povrata. Shvaćam što govoriš, problem je što takva analiza ne bi uopće obuhvatila period rasta koji se na ATPL dogodio, pa zaključak smatram neobjektivnim. Zato sam uzeo parametre koji ipak uključuju rast, tj. zadnju cijenu, kako bi usporedba imala smisla. Činjenica je da se cijena dionice ATPL vratila gdje je bila početkom 2020. godine, na žalost svih dioničara. Neki će reći super što je povoljno, ali zapravo smo privremeno prestali pratiti svjetske trendove. Nadam se da ćemo ovaj rast koji upravo kreće popratiti...

Nije mi bila namjera da racunas povrat od 31.12.2019 ionako zbog IB kupovanja i dizanja cijene radi toga to razdoblje nije bas usporedivo s ostalim brodarima al neka bude i taj izracun, htio sam najvise da ispravis postotni povrat jer je bila kriva formula za izracun postotka povrata na prvu verziju jer je odstupanje veliko, ostalo je mala pogreska da je bitno evo ovako

Files

Analiza ROI_ATPL_v1.1.xlsx 11.94 kB – 14 Downloads
  • Vergilije
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    1,080
    • January 18, 2023 at 11:26 AM
    • #12,690

D_artagnan

Ne znam koliko si imao posla sa članovima Uprava, ali u pravilu vole keš na računu više od dionica.

Mislim da bi i naši već prodali da im potencijalno ne trebaju za nadglasavati dioničare. :|

Trenutno je pravi buyback golub na grani, jednostavno se neće dogoditi.

Da su ga htjeli napraviti imali su prilika koliko god ćeš, ali nisu.

Samo sebe zavaravaš po tome pitanju...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

2+2=4

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • January 18, 2023 at 11:54 AM
    • #12,691

Ja bih isto podržao isplatu dividende jer mi nemamo bas jako razvijeno tržište da bi otkup funkcionirao kako bi trebao. Kompanija odnosno trezor nije Market maker i on neće aktivno kupovati dionice na ovim cijenama. Pored toga za otkup vlastitih dionica kompanija mora imati za to formirane rezerve kapitala. Mislim moguće je da trezor drži neki bid i povremeno intervenira i polako kupuje. Al neki veliki otkup s ciljem pumpanja cijene nije izgledan. Zato je bolje da se novci isplate kroz dividende pa neka svatko sam odlučuje sto će s njima.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • January 18, 2023 at 12:14 PM
    • #12,692

Vi bi svi dividendu, a vozarine padaju, ne ide to baš tako lako.

Supramaxi na Spotu su 7k $, što je ispod BE, a u takvim uvjetima

dok kamate na kredite rastu se ne isplaćuje dividenda. Ako vozarine

poslije kineske NG porastu, te zabilježe još jednu godinu u plusu, onda

će eventualno predložiti na GS isplatu divke, a prije mislim da ne.

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • January 18, 2023 at 12:25 PM
    • #12,693

Ne isplati kad je dobro, ne isplati kad je loše.

Budimo odgovorni.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • January 18, 2023 at 12:47 PM
    • #12,694

Ma kolega Budfox piše uopćene fraze kao i ostatak zlogukih proroka na temi. Ne gleda on likvidnost i potrebe za likvidnoscu. Da on zna procitati i izračunati ne bi konstantno gledao u retrovizor, uglavnom gubio novac i jaukao uokolo kako je burza i sve oko burze prevara.

Dakle, treba podsjetiti Upravni odbor na obećanje i da dolazi vrijeme da se isplati predujam dividende. A onda se lako taj novac u ovisnosti o tržišnim okolnostima i dugoročnim futuresima vrati u dionice kompanije iz koje je potekao. Naravno, ovisno o vlastitim procjenama i preferencijama.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 18, 2023 at 12:59 PM
    • #12,695

U ovom se slažem sa Bud Foxom, ne trebaju isplatiti dividendu.

Bitnije mi je da posluju stabilno i pametno investiraju višak u dobrim godinama da donosi još više novaca.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • January 18, 2023 at 1:08 PM
    • #12,696

Samo sto “oni” imaju kontinuirane isplate u vidu zajamčenih i bonusnih shema, a dionicari imaju “srednji prst”. Dok tržište ne profunkcionira dionicari će se rado zadovoljiti dividendama.

Pa po treći put tko je osupnut izvanrednim dostignućima kompanije neka konstantno ulaze u njezin kapital.

Inače, podsjetilo me ovo na onu shemu kad su prije desetljeća banke davale kredite u potpunosti pokrivene lombardom odnosno oročenjem, a gdje je oročenje redovito odbacivalo bitno manju kamatu od kamate po kreditu?!

Tako i neki vole da ih drugi vode za ruku kroz život i ulaganja. Ima nas, fala Bogu, dosta koji ćemo se sasvim dobro snaci i bez tudje pomoći.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • January 18, 2023 at 1:13 PM
    • #12,697

A i ne treba smetnuti s uma da ipak većina nas ne zivi 500 godina i ima vremena na bacanje da dočeka najjaci oporavak tržišta u stoljeću ili preuzimanje sa nevjerojatnom premijom. Prizemni smo i grešni, al zato obećanja ne zaboravljamo.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 18, 2023 at 1:16 PM
    • #12,698

A jbga više sam u zivotu zadnjih 20+ godina profitirao od rasta dionica i dobrog poslovanja kompanija nego divki. Tj. od divki ni nisam, jer cijena uglavnom padne za taj iznos i baš ništa nisam extra profitirao, tih par % nije nešto, osim što je kao didivendna dionica pa je interesantna da kupuju oni koji traže dividende.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • January 18, 2023 at 1:20 PM
    • #12,699

Neki se nikad ne nauče pameti. Možda se u kamen, beton, proizvodnju hrane, osiguravatelja ili proizvodjaca inzulina isplati ulagati cijeli život. Al za volatilne i prociklicke biznise ta mantra ne funkcionira. Ta nisu svi koji vode brodare preko bare bedaci. Znaju oni dobro kako se gradi povjerenje u kompaniju odnosno vlasnički kapital kompanije. A dividende su nužan dio te strategije.

• Shogun
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    983
    • January 18, 2023 at 1:50 PM
    • #12,700

Nakon providnog pokusaja Uprave da dijeljenjem dionica sebi ogranici utjecaj malih dionicara, u potpunosti sam za isplatu dividende i spreman sam ucestvovati u forumskoj akciji da si osiguramo isplati iste.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 10:23 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. misterno

May 23, 2025 at 10:23 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 7:35 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. tollway

May 23, 2025 at 7:35 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 23, 2025 at 10:23 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

tollway May 23, 2025 at 7:35 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago