kretanje brodova AP
evo i jos su se neki brodovi pokrenuli
kretanje brodova AP
evo i jos su se neki brodovi pokrenuli
Najveći dobitak ove akcije kolege sa foruma je to što se počelo komunicirati na ispravan način sa Upravom. Nije vrijeme za velike dividende iz puno raloga ( dokovanja,pod bdi, velika neizvjesnost na nivou svijeta)
Bravo kolega...potpisujem👍.
Dodao bih jos nesto sto je meni zapelo za oko...
1. Dosadasnja upravljacka garnitura, bez I.B., nije skupila niti 10% glasackih prava jer bez glasova g. Bilbije jedva su skupili 110k komada (uz pretpostavku da I.B. ima svoje pratitelje/frendove/partnere koji drze 25k komada)...a mozda je medju njima doslo i do razilazenja u misljenju po pitanju dividende (realna opcija), sto pokazuje da nisu homogena skupina
2. I.B. sad ima izbor birati izmedju koalicije s "malima" ili ostanku u dealu s postojecim. Naravno, svima je u interesu (i nasima i njihovim) da firma dobro posluje, ali u slucaju nezadovoljstva s vodjenjem kompanije I.B. ih u koaliciji s malima moze nadglasati i preuzet upravljanje firmom
3. Postojeca upravljacka garnitura, zajedno s I.B. su shvatili da nisu nedodirljivi i da mali s ponekim prebjegom iz njihovog tabora mogu preuzet upravljanje kompanijom sto ce dovesti fo drasticnog poboljsanja odnosa prema malima i transparentnosti
4. Osobno sam bio pomalo razocaran sa skupljenim brojem glasackih prava opunomocenika, ali i izuzetno iznenadjen s brojem glasova kod glasanja. Kod malih ima potencijala za REALNO skupit barem jos dvostruki broj dosadasnjih glasova koji ce se u buducim akcijama, nakon ove GS, bez problema aktivirat (ako, ne daj Bože, bude potrebe).
Mali su pokazali zube (čak i kljove) i postali su punopravan član i relevantan faktor kod donosenja steateskih odluka drustva (na GS)..nitko se vise nece usudit vuci male za nos jer ce potencijalno ugroziti svoju poziciju...definitivno dolaze puno bolji dani za "male" s aspekta transparentnosti i odnosa, a nadam se da ce se i operativno poslovanje nastavit u ovogodisnjem tempu...
Ako se mene pita izgubil smo bitku, ali smo pobijedili u ratu...bravo kolege, cestitam!!!
Display MoreNajveći dobitak ove akcije kolege sa foruma je to što se počelo komunicirati na ispravan način sa Upravom. Nije vrijeme za velike dividende iz puno raloga ( dokovanja,pod bdi, velika neizvjesnost na nivou svijeta)
Bravo kolega...potpisujem👍.
Dodao bih jos nesto sto je meni zapelo za oko...
1. Dosadasnja upravljacka garnitura, bez I.B., nije skupila niti 10% glasackih prava jer bez glasova g. Bilbije jedva su skupili 110k komada (uz pretpostavku da I.B. ima svoje pratitelje/frendove/partnere koji drze 25k komada)...a mozda je medju njima doslo i do razilazenja u misljenju po pitanju dividende (realna opcija), sto pokazuje da nisu homogena skupina
2. I.B. sad ima izbor birati izmedju koalicije s "malima" ili ostanku u dealu s postojecim. Naravno, svima je u interesu (i nasima i njihovim) da firma dobro posluje, ali u slucaju nezadovoljstva s vodjenjem kompanije I.B. ih u koaliciji s malima moze nadglasati i preuzet upravljanje firmom
3. Postojeca upravljacka garnitura, zajedno s I.B. su shvatili da nisu nedodirljivi i da mali s ponekim prebjegom iz njihovog tabora mogu preuzet upravljanje kompanijom sto ce dovesti fo drasticnog poboljsanja odnosa prema malima i transparentnosti
4. Osobno sam bio pomalo razocaran sa skupljenim brojem glasackih prava opunomocenika, ali i izuzetno iznenadjen s brojem glasova kod glasanja. Kod malih ima potencijala za REALNO skupit barem jos dvostruki broj dosadasnjih glasova koji ce se u buducim akcijama, nakon ove GS, bez problema aktivirat (ako, ne daj Bože, bude potrebe).
Mali su pokazali zube (čak i kljove) i postali su punopravan član i relevantan faktor kod donosenja steateskih odluka drustva (na GS)..nitko se vise nece usudit vuci male za nos jer ce potencijalno ugroziti svoju poziciju...definitivno dolaze puno bolji dani za "male" s aspekta transparentnosti i odnosa, a nadam se da ce se i operativno poslovanje nastavit u ovogodisnjem tempu...
Ako se mene pita izgubil smo bitku, ali smo pobijedili u ratu...bravo kolege, cestitam!!!
istina, za mene je prijedlog od 60 kn bio utopijski ali iznanađen sam koliko je malo falilo da se ostvari.......da postoji neka več prije organizirana skupina koja je zajedno dogovorila prijedlog od 60 kn vjerovatno bi prošao, ali i dalje mislim da je 60 kn trenutno previše i da je 40 kn trenutno realno a 20 kn nekako premalo ali možda i to samo možda racionalno........ostajem kod svojeg mišljenja da nakon izvješća za q3 koje bi također trebalo biti dobro ili odlično treba sagledati trenutno stanje i ako je dobro ili odlično kao i budući outlook treba inzistirati na izvanrednoj dividendi........neznam da li "tehnikalije" to omogučavaju več ove godine?.......ali sve se može kad se hoće......
dosta mi je više izvješća na zadnji dan i to ne u 16:01 nego u 19:59..........vrijeme je da se neke stvari promjene........a ima ih puno koje se mogu.......
isto tako, oni mogu donositi odluke i kao zaposlenici, ovisno o funkciji dobivati bonuse tako da im dividenda i ne bude previše bitna.......od tog dioničari nemaju ništa a njima super........ali i tata bi sine........
Vojko V........nemože.......
Definitivno za to da se udruzimo ka malo dionicari, ali nisam bio za tih 60 kuna, necu dati glas za nesto sto mislim da nije u interesu firme. Prezadovoljan brojem ljudi koji su se u kratko vrijeme organizirali, podrzali nesto drugo, i jednog dana kad ne bude vrime ovakve nesigurnosti bit cu dio toga. Neka ste pokazali zube. Virujem da ce i oni nakon svega biti transparentniji.
Trebali su za tih bijednih 20 kn krenut u otkup dionica. Svi presretni. A o promjeni odnosa prema malim dioničarima otom potom. Dvojim da će bit nešto radikalno. Do toga će doći tek kad im se na idućoj Skupštini jako uzdrma pozicija a za to treba jedinstvo min 800.000 dionica. Uprava trenutno ima sukno i škare, bonuse, iće&piće. Ne vidim neku brigu s njihove strane je li dionica 359 ili 759.
Steta da se nije islo sa prijedlogom otkupa svojih dionica za 20-40kn sto se gledalo za divku. Vjerovatno bi proslo (ja bi svojih 1.500+ isto glasao) i svi bi prosli daleko bolje da se sa tim viskom love na racunu pokupilo ovo sto se sada prodaje.
I sami kazu da trziste ne vrednuje dobro dionicu. I sta treba onda crtati da je najbolje odluka pokupiti sa trzista te dionice od ekipe koja prodaje po ovim razinama ispod NAV - dug…. za zaradu, prosle ove i eventualno buducih godina ne trebamo ni gledati.
Iako to mogu lagano i raditi, imaju i proslim odlukama to da mogu otkupiti svoje dionice… samo povecati iznost predviđen za to…
Baš šteta. Slijedeći put dovuć CERP pa makar za uši i proći će prijedlog divke ili bar otkup dionica od Atpl, nevidim zašto bi Cerp glasao protiv. Nekako bi ih trebalo motivirat?
Bravo! Čestitke Bojanu i svima ostalima....., poslan se vrlo značajan signal i upravi i tržištu, bitka je izgubnjena, ali rat još traje...,krenuti u osnivanje udruge malih dioničara...
Samo ukratko skupstina je bila jako zanimljva vidim da ima i dalje puno zelja i misljenja kako i sta je trebalo, kada se malo odmorim od puta i obveza napisem konkretniji dojam jer treba ipak nekako to sve sumirati i neki zakljucak pokusati zakljuciti, samo cu napisati do tada da lako je imati neko misljenje, smjer, zelje iz daljine, a da je ipak potrebno prisustovati ovakvim skupstinama i upoznati se s dogadjanjima, ljudima i odgovorima nadleznih i biti aktivan u trazenju odgovora na stvari koji vas zanimaju da bi mogli ispravno prosuditi sta je prikladno i primjereno u trenutku ovisno o ciljevima pojedinog dionicara kratkorocno ili dugorocno.
Osobno sam glasovao protiv 60kn, a o razlozima cete cuti naknadno.
A svoje neko razmisljanje prije skupstine sam naveo vec prije
iako u ovoj akciji nisam sudjelovao zbog objektivnih razloga, istinski podržavam inicijativu mada mislim da je protuprijedlog od 60 kn bio nerealno visok. možda da se išlo sa 40.... u svakom slučaju, samo podnašanje protuprijedloga i odaziv za svaku pohvalu, kao i eventualno osnivanje udruge.
iako u ovoj akciji nisam sudjelovao zbog objektivnih razloga, istinski podržavam inicijativu mada mislim da je protuprijedlog od 60 kn bio nerealno visok. možda da se išlo sa 40.... u svakom slučaju, samo podnašanje protuprijedloga i odaziv za svaku pohvalu, kao i eventualno osnivanje udruge.
I ja se pridružujem Vašim riječima, nisam sudjelovao, zato jer sam prodao. Sve pohvale za provedenu akciju, nadam se da ću na godinu i ja sudjelovati. Pratim redovito, i čim dođe do mog targeta ponovo kupujem, kad je volim. Nije ona kraljica bez veze
Vezano za skupstinu pokusat cu razdvojiti dogadjanja vezano za skupstinu u dva dijela prvi dio je vezan za neki moj opceniti dojam oko odvijanja skupstine cisto da se stekne dojam kako je to sve izgledao i neka zapazanja oko toga, a u drugom dijelu cu se dotaknuti cinjenicnih stvari oko skupstine koja su u sustini bitnija zbog odluka koji su bili na glasanju. Nemojte misliti da iman nesto protiv inicijative koja je nastala niti reakcije na inicijativu, to je sve put prema naprijed u razvoju aktivizma dionicarstva, ako niste uspjeli iz prvog puta ne znaci da necete iz drugog, isto tako ne znaci ni da ste bili u pravu prvi put i da drugi put necete nesto napraviti drugacije ali kao i na svakom novom putu jedno je sigurno da ce se na tom putu nesto nauciti.
Samoj skupstini je prisustovalo mozda nekih cca 30 tak ljudi zakljucak iz slobodne procjene, mogao bi reci da je taj broj jako slican proslogodisnjem odazivu mozda nesto malo bolji ove godine koliko mogu povezat ali nista znacajno i vjerovatno se radi o vecini dionicara koji su iz dubrovnika i na neki nacin su dugogodisnji dionicari, isto stvar procjene.
Na samoj skupstini Direktor Marko Domijan i Izvrsni Predsjednik Igor Bilbija su iznjeli svoje izlaganje o poslovima drustva i osvrtu na 2021 godinu kako je inace i uobicajeno po redu skupstine s napomenom da se g. Bilbija posebno obratio naknadno kod tocke dnevnog reda o izglasavanju dividedne da bolje objasni trenutni polozaj drustva, buduce obveze, rizike i planove drustva da prisutni dionicari bolje shvate stanje kompanije pogotovo vezano uz kontekst dividende s obzirom da se radilo o dvije opcije glasovanja kod dividende. Mislim da je to napravio dobro i da su svi mogli bolje procjenit stanje kompanije i buduce obveze kompanije, o tome u drugom dijelu price.
Na dijelu kada dionicari postavljaju pitanja upravi o stvarima koji bi ih mogli zanimati da saznaju, inicijalno se nitko nije javio osim mene jer ja sam prvo cekao da se netko drugi prvi javi, medjutim nitko se nije javio pa sam ja uskocio s obzirom da sam imalo listu pitanja, a tek naknadno poslje mene su se javili neki drugi dionicari s pitanjima, doduse sva ta ostala pitanja su se odnosila vezano uz nagrade za dionicare (dividenda, buyback). Na zalost nikog osim mene nije zanimalo dodatno pitanje vezano za stanje kompanije, rizici i planovi kompanije, a isto mogu reci da je bio i slucaj i prosle godine doduse onda se mozda jedan dionicar javio s nekim konkretnim pitanjem. Sta je po meni zalosno i onda se pitamo zasto smo na balkanu, dok usporedno u svim transkriptima brodara vani naci cete pitanja vezano za poslovanje kompanije, planove itd, a tek dio je vezan za povrat dionicarima, jer se na prvo mjesto stavlja odrzivost poslovanja i rast, valjda je samo kod nas najbitnija stavka odma povrata maksimalno dionicarima bez obzira na rizike ugrozavanja rasta i razvoja kompanije, samo tko god se obogatio od dionica obogatio se od kapitalnog rasta ne od dividende, dividenda je samo dio casflowa za dionicara i dio nagrade od kapitala na putu prema otkljucavanju vrijednosti i tu treba naci balans, dok se prava nagrada nalazi u rastu kompanije jer jedino kompanija moze taj novac multiplicirat puno bolje kroz ulaganja za razliku od dionicara kroz povrat preko dividende, a na dodatnu zalost ugrozavanjem stabiliziranja poslovanja kompanije i rasta kompanije se dogadja suprotni efekt kapitalnog urusavanja kroz srednji rok pogotovo u kapitalno intezivnim granama te pogotovo koje su izrazito trzisno konkurentne na svjetskom trzistu mislim da se dosta moglo naucit iz zadnjeg desetljeca u drybulku.
Sta se tice glasovanja za 60kn tu su glasovali i neki dugogodisnji dionicari s vecim brojem dionica, neki koji su u principu te dionice dobili u nasljedstvo pa mozda i na drugaciji nacin gledaju to jer ih nisu zaradili sami, s druge strane treba uzesti u obzir da neki dugogodisnji dionicari su zapravo 13 godina samo gledali urusavanje vrijednosti i da su sada osjetili priliku da naplate sve te godine muke neproduktivne imovine kroz dividendu ali tu cu se opet vratiti na ovaj gori zakljucak vezano za interes na skupstini za pitanja o stanju, rizicima i planovima kompanije kojih nema, a trebalo bi ih biti pogotovo kod tih vecih dionicara jer logicno svi ti dugogodisnji dionicari mogli su sami odavno inicirati promjene u kompaniji i napraviti promjene ako nisu bili zadovoljni smjerom, a od tada se kompanija skoro dovela na rub stecaja prije koju godinu, ne znam jesu li toga uopce svjesni da tako brzo zaboravljaju sta znace dugovi i obveze svih ovih godina i do cega je to skoro dovelo, mozda neman dovoljno dokaza-informacija za ovakav stav, mozda apriori zakljucujem jer nisam bio prisutan nekim starijim skupstima i nisam dovoljno upoznat o tim proslim medjusobnim odnosima, a sigurno ih ima poprilicno, ako netko ima iskustva s prijasnjim skupstinama bilo bi lijepo da podjeli iskustvo ali ne mogu se oteti ovim nekim svojim zakljucima pogotovo kada uz taj kontekst dodam ishod glasovanja i sve logicne cinjenice koje ukazuju da to nije dobro za kompaniju na ovoj skupstini i u ovome trenutku, o kojima cemo u drugom dijelu price ipak ovo treba malo vise vremena za sloziti.
Hvala na izvjestaju i misljenju kolega. Mozete malo dati kratki osvrt na ono sto je IB rekao o poslovanju tj. rizici, planovi itd...
Unaprijed hvala
Hvala na izvjestaju i misljenju kolega. Mozete malo dati kratki osvrt na ono sto je IB rekao o poslovanju tj. rizici, planovi itd...
Unaprijed hvala
To tek treba napisati, samo ovo gore je trebalo nekoliko sati, pohvatati glavu i rep, odluciti kako to sloziti i prezentirati, razmisliti o svemu, pokusati se sititi svega, promjeniti, nadodati da bude kvalitetno napisano jer brzanjem se vrlo lako moze pogrijesiti ako nesto bitno izostavis ili na krivi nacin prezentiras.
Unaprijed hvala
Btw niste li rekli da cete rado opunomocit Bojana za protuprijedlog, ne bi li prirodno bilo informacije o samoj skupstini prvenstveno dobit od osobe koja vas je zastupala na samoj skupstini ?........osim ako na kraju ipak niste odustali od davanja punomoci ?
Ma Bojan je išao samo po divku, ostalo je bio na mobitelu
Ma kolega StatusQuo sve ok, cisto pitam jer ste si dali truda da lijepo uoblicite svoje misljenjevi vidjenje GS-a.... Ako vam se da napisati jos par rijeci sve super... Da bilo bi lijepo i od Bojana dobiti par rijeci...
Ma kolega StatusQuo sve ok, cisto pitam jer ste si dali truda da lijepo uoblicite svoje misljenjevi vidjenje GS-a.... Ako vam se da napisati jos par rijeci sve super... Da bilo bi lijepo i od Bojana dobiti par rijeci...
Bit ce cim slozim, da svakako bi bilo dobro cuti drugaciji pogled iz necijeg drugog kuta malo detalnije
Ma Bojan je išao samo po divku, ostalo je bio na mobitelu
Vi ste bili na skupstini ?