A gdje točno piše u statutu koliki je pay out ratio odnosno raspoloživo za podjelu dioničarima?
Koliko se sjećam to je bila obicna odluka uprave objavljena na burzi.
A gdje točno piše u statutu koliki je pay out ratio odnosno raspoloživo za podjelu dioničarima?
A i to sto je dobit jednokratna, pretrzito od revalorizacije, ne znaci da nije dobit i da ne podliježe mogucnosti isplate. Doduše onda se nameće problem likvidnosti za isplatu iste, al prijedlog od 60 kn ne bi sasvim sigurno “bacio kompaniju na koljena”, pod uvjetom da se dugorocno razdoblje povoljnih vozarina započeto 2021. godine, nastavi.
Vjerovatno ste u pravu. Svejedno mislim da je ta odluka dobra u ovom trenutku
Ovjerena punomoc je stotinjak kuna ... otvorite takujine I platite sada kad se nudi prilika , dosta kukanja po forumu , imate priliku biti aktivini dionicari. Ako Bojan dodje sa nekih 150k komada , to vam je dragi moji 10ak posto firme , nije zahebancija. Evo ja I jedan moj kolega smo poslali punomoc na 1k komada , još 150 takvih I na konju smo . Ajmo sada !
P.s Možda se I Cerp pridruzi kad vide da se nesto zbiva , inicijativa ima šansu, budimo dio povijesti!
Ovjeru punomoći platio 47,50 kn. Naravno, gospođa nije imala sitno da mi vrati....
A i to sto je dobit jednokratna, pretrzito od revalorizacije, ne znaci da nije dobit i da ne podliježe mogucnosti isplate. Doduše onda se nameće problem likvidnosti za isplatu iste, al prijedlog od 60 kn ne bi sasvim sigurno “bacio kompaniju na koljena”, pod uvjetom da se dugorocno razdoblje povoljnih vozarina započeto 2021. godine, nastavi.
Slazem se s vama. Samo kljucno je ono da se nastavi. Pa kad situacija bude izvjesnija , bolja bit će prilike i za veću dividendu
Kolega Stipe…
Bilo bi dobro da navedete ipak i neke druge argumente osim onih tipa dolaze nam crni dani? I onih da ste u slozi sa mojim mišljenjem.
Naime ja mislim da bi uprava trebala se obratiti svim dioničarima i navesti im stanje svih projekata i detalje oko njih. I onih građevinskih tipa Batala o kojima javnost niti dionicari gotovo ništa ne znaju. Da kažu ili napišu neku o tome, tipa kolko je to velik projekt fizički i financijski i koji se povrat od njega očekuje, možda bi dionicari stali uz upravu. Ovako (manjinski) dionicari se vode svojom logikom koliko može pripasti njima kuna u njihov novčanik. A da ne ugroze poslovanje kompanije. To je potpuno legitimno jer pored interesa kompanije, svi dionicari imaju i vlastite interese i vlastite financije. Moji interesi ili vaši, nisu vjerojatno isti interesi Bilbije ili glavnog operativca u kompaniji Domijana (taj ni nema neki značajniji vlasnički udjel) pa je očito da će se on boriti za vece place i dnevnice i rikverce ispod stola kakvi su uobičajeni u građevinskim projektima diljem Lijepe nase. I IB je potekao iz nekrentinskog biznisa prije investitorske karijere pa eto i on može imati neke oportune ili specificne interese glede komapnije i isplate dobiti. Da se razumijemo ja ne insinuiram nikakve zloupotrebe niti nečasne radnje, samo navodim različite mogucnosti i različite interese.
Osobno bih s obzirom na rezultate poslovanja i likvidnosti u 2021. te sada vec predvidljive projekcije poslovanja za 2022.bio zadovoljan sa isplatom ovih najavljenih 20kn i otkupom vlastitih dionica i ponistavanjem u vrijednosti 20kn što firmi na broj izdanih dionica nimalo ne otezava likvidnost a povecava vrijednost kako nas dionicara tako i same kompanije s obzirom da se i vrijednost brodova revalorizira sa stanjem na trzistu.U tom segmentu osobno bih poradio te pratio trendove na trzistu kao i poteze stranih brodara.
Pa oni imaju odluku o otkupu trezor pa je ne koriste. Očito smatraju da cijena “nije dovoljno” diskontirana za tu aktivnost?!
Pa moze netko blizak upravi dati protuprijedlog na samoj skupštini i ponuditi svim dioničarima i 30 i 40 i neki drugi iznos kuna na glasanje, a dionicari takvo sto naravno mogu podržati. Do same skupštine uključujući i za vrijeme trajanje iste (do konacnog donosenja odluke) - sve su opcije otvorene. Mislim da su iz UO dobili signale manjinskih sto zele, a na njima je da formuliraju neku novu strategiju ili barem dijelom uvaže prijedloge i pokažu dobru volju za boljom budućom suradnjom. To nešto košta, al može donijeti znacajne koristi svima u budućnosti. I velikima i malima.
Kolega Stipe…
Bilo bi dobro da navedete ipak i neke druge argumente osim onih tipa dolaze nam crni dani? I onih da ste u slozi sa mojim mišljenjem.
Naime ja mislim da bi se upravo trebala obratiti svim dioničarima i saznati im stanje svih projekata i detalje oko njih. I onih građevinskih tipa Batala o kojima javnost niti dioničari ništa gotovo ne znaju. Da kažu ili napišu neku o tome, tipa koliko je to velik projekt fizički i financijski i koji se očekuje povrat od njega, možda bi dioničari stali uz upravu. Ovako (manjinski) dioničari vode se svojom logikom koliko može pripasti njima kuna u njihov novčanik. A da ne ugroze poslovanje kompanije. To je potpuno legitimno jer pored interesa tvrtke, svi dioničari imaju i vlastite interese i vlastite financije. Moji interesi ili vaši, nisu vjerojatno isti interesi Bilbije ili glavnog operativca u tvrtki Domijana (taj ni nema neki značajniji vlasnički udjel) pa je očito da će se on boriti za veče place i dnevnice i rikverce ispod stola kakvi su uobičajeni u građevinskim projektima diljem Lijepe naše. I IB je potekao iz nekrentinskog biznisa prije investitorske karijere pa eto i on može imati neke oportune ili specifične interese glede komapnije i isplate dobiti. Da se razumijemo ja ne insinuiram nikakve zlouporabe niti nečasne radnje, samo navodim različite mogućnosti i različite interese.
Havi ne kazem da ce doci crni dani. Jednostavno stanje je takvo sada da Kina o kojoj puno ovisimo ima problema,svijet je u recesiji ili se očekuje da će biti. Bez obzira na to sve ja sam za sada optimist. Osim ulaganja koji ste spomenuli, očekuju se i dokovanja većina flote. Interesi vaši,moji Biblije....trebali bi nam biti isti. Ovo ispod stola nadam se I vjerujem da toga nema. Postavili ste dobra pitanja koja vjerujem da ih pitate danas ili na gs bi dobili odgovor
A mogu dati i predloženih 20 kn u novcu i dodijeliti svima koji imaju vise od 11 ili 12 dionica jednu novu (na svakih 11 ili 12 dionica) pa na taj način isplatiti nenovcanu dividendu.Kao sto su to nekoć napravili. To ne bi značajno utjecalo na likvidnost a u situaciji daljnjeg rasta dry bulk tržišta dionicari ne bi se vjerojatno bunili.
Kolega Stipe
Moji interei i vaši nikad neće biti isti. To zapamtite. A pogotovo neće biti isti sa insajderima i stake-holderima unutar kompanije koji nisu uložili vlastiti kapital u kompaniju. Njima vlasnistvo i kapital očito ne igraju veliku ni bitnu ulogu i upravo to treba mijenjati.
Trebali bi nam biti isti. Da Atlantska stvara novu vrijednost
Ovjerena punomoc je stotinjak kuna ... otvorite takujine I platite sada kad se nudi prilika , dosta kukanja po forumu , imate priliku biti aktivini dionicari. Ako Bojan dodje sa nekih 150k komada , to vam je dragi moji 10ak posto firme , nije zahebancija. Evo ja I jedan moj kolega smo poslali punomoc na 1k komada , još 150 takvih I na konju smo . Ajmo sada !
P.s Možda se I Cerp pridruzi kad vide da se nesto zbiva , inicijativa ima šansu, budimo dio povijesti!
Ovjeru punomoći platio 47,50 kn. Naravno, gospođa nije imala sitno da mi vrati....
47.50 i preporučena pošiljka iz zg....ukupno sve 60 kn.
Ajmo!!!!!
Da, ukoliko ovi iz CERP-a shvate da bi mogli dobiti 60, a ne 20 kn, sigurno ne bi imali ništa protiv takve ideje
Kolega Stipe, Ajde nemojte molim vas…
Zvučite kao PR ATPL. Nisu nam interesi isti jer ja ne upravljam kompanijom niti donosim odluke, a neki tamo koji imaju par sto dionica sjede u UO i imaju sve moguće novčane i nenovčane privilegije uz milijunske godišnje apanaže. Ok, to je česta pojava, ATPL nije izuzetak po tome. Al da izvrsni direktori drze 5, 10 ili 20 tisuća komada dionica sigurno bi vise vodili računa o pravima dionicara, dividendi, otkupu u trezor i komunikaciji sa vlasnicima. Ovako, sve to postoji, al je još uvijek daleko od idealnog. Eto zato moji interesi nisu poput vaših, a gotovo sam siguran ni njihovih.
Da, ukoliko ovi iz CERP-a shvate da bi mogli dobiti 60, a ne 20 kn, sigurno ne bi imali ništa protiv takve ideje
Ima tu još kandidata u top 10.
S tim da nas je 60% ispod top 10.
Dakle....na nama je, vjerujem da će mnogi reagirati jer velika je razlika u lovi u pitanju i prava prilika, nadam se da će biti dosta mjesta u dvorani....
Upravo poslao iz Splita punomoć ukupni trošak 60 kn,mogu vam reči bolje se osječam,kad već ne mogu u Dubrovnik,hvala Bojanu još jednom na uloženom trudu i volji.
Ne upravljate ali pretpostavljam da ste dioničar kompanije. Pa da bi oni nastavili i dalje primat nadam se zaslužene privilegije,kao i nama cilj je da kompanija raste
Prijedlog je 20kn dividende.
Ali to je samo prijedlog.
Što ako oni ne misle prihvatit taj prijedlog?
možda da ovdje odma dogovorimo kako će nas zastupnik zastupat u vezi toga .ako prijedlog za veću dividendu ne prodje.
da se ovdje izjasnimo da bar glasa za prijedlog od 20 kn.
Ne znam kojim redosljedom ide to na GS.
Dal je moguc slijedeci scenarij:
Ide prvo glasanje za 20kn dividende. I nas predstavnik glasa protiv jer ce glasat za 60kn.
i ne prodje 20kn. posle ide glasanje za 60kn koji takodjer ne prodje.?
dal se uopce glasa za dva prijedloga dividende? pa mi glasamo i za 20 i za 60kn dividende?
ili ide prvo glasanje za protuprijedlog pa ako prodje ni ne glasa se za 20kn dividende?
nisam nikad bio na GS pa molim za razumjevanje ako lupetam gluposti.
Hm, ja sa svojih preko 1.500 komada nisam siguran dali zelim vecu divku. Puno vise cu zaradit kad mi ode cijena na 600-800-1k+…..
Da je moja firma rađe bi sa lovom u firmi zelio stabilnu firmu i financirao daljni razvoj koji ce mi donjeti daljni prihod i dobit jer cu manje platit kamate u narednim godinama, nego si isplatio dobit kad ima viska love, a onda poslje dizao kredit za daljnje poslovanje i kupovanje sredstava za rad na koje bi placao vece ili manje kamate…
20kn mislim da je cisto ok, kao namjera,(eventualno kupnja vlastitih dionica na ovim razinama da se iskoristi prilika) ali zelim imati jaku i cvrstu kompaniju kojoj sam suvlasnik.
Da ne planiram daljnji razvoj, onda OK, isplacujes sav visak vani