Bdi potonio. Vidim nitko ne javlja nikakve vijesti od svih ovih drukera koji pricaju o 5 puta podcjenjenoj dionici. U ovakvim uvjetima, neko da povecava dividendu bi bio glup. Nadam se da je ovo dno
P. S. Don't hate the player, hate the game
Bdi potonio. Vidim nitko ne javlja nikakve vijesti od svih ovih drukera koji pricaju o 5 puta podcjenjenoj dionici. U ovakvim uvjetima, neko da povecava dividendu bi bio glup. Nadam se da je ovo dno
P. S. Don't hate the player, hate the game
BDI je potonuo najvise zbog Capova koje Atpl nema Supramaxi i Handy koji su im na spotu voze debelo preko BE
BDI je potonuo najvise zbog Capova koje Atpl nema Supramaxi i Handy koji su im na spotu voze debelo preko BE
Tocno. Ali nemoj navoditi ljude na krive zakljucke. Supre I Pana, kao I handy prate capeove u stopu
Tocno. Ali nemoj navoditi ljude na krive zakljucke. Supre I Pana, kao I handy prate capeove u stopu
Osim što ATPL ugovara TC, a ne spot, a dnevne ugovorene vozarine su vidljive na izvješću. ATPL zbog toga kaska sa zaradom dok vozarine rastu, ali i dok padaju. Handiji se čitavo vrijeme drže bolje od očekivanja, supre sve donedavno fantastične, a bogumi i panamaxi.
Je li ovaj pad indeksa dugoročno održiv, vidjet ćemo, za sada ga ne prati pad cijena brodova, a samim tim i NAV ne pada, a ovdje je P/NAV i dalje ispod 0,5.
Osim što ATPL ugovara TC, a ne spot, a dnevne ugovorene vozarine su vidljive na izvješću. ATPL zbog toga kaska sa zaradom dok vozarine rastu, ali i dok padaju. Handiji se čitavo vrijeme drže bolje od očekivanja, supre sve donedavno fantastične, a bogumi i panamaxi.
Je li ovaj pad indeksa dugoročno održiv, vidjet ćemo, za sada ga ne prati pad cijena brodova, a samim tim i NAV ne pada, a ovdje je P/NAV i dalje ispod 0,5.
Ako bi se nastavio pad indeksa ili grebanje na ovim razinama moze se ocekivati spustanje cijena brodova i NAV-a.
Da citiramo popularnog mintza:
Also a massive gap between steel values and near-term forward rates. Don’t think the issue is the stocks as much as it is the asset prices… NAV tumble ahead?
Tako da...fingers crossed da okrene BDI
To sto je Atlantska ugovorila TC vozarine prije kojih 2 godine za vecinu svojih brodova tada (mislim se pokazao kao losa poslovna odluka (s obzirom sto znamo danas). Sto na kraju krajeva vise ne rade posto se jos ceka da 4 broda izadu iz takvih ugovora. Svi ti dugorocni ugovori koje je atlantska napravila su bili dok je stanje na marketu bilo lose I oni su vise manje donosili jako malo (iznad break even a). Na za lost sviju nas, da takvi ugovori nisu napravljeni, sad bi atlantska zaradia puno puno vise nego je slusaj trenutno.
Ali lako je biti general poslije bitke...
Vrlo konzervativno su vodili firmu u dosta nepovoljnim vremenima
Junače, ne škodi ponekad pogledati izvješća, pogotovo kad imaš navedene vozarine.
Nije onda ni teško služiti da ako vozi po istoj cijeni u q1 i q2, da je time charter.
Pogotovo još ako uprava to isto kaže.
Atpl se najčešće uspoređuje s DSX baš zbog Tc ugovora i onoga što nose. Dobrog i lošeg.
tako je Leboski AP Ston vam vozi po 28 000 i tako do same primopredaje a ove vozarine mislim cijene mogu kratkorocno biti dobra stvar poradi smnjenja orderbooka jer ce neki brodovlasnici sigurno dobro razmisliti prije nardube novog broda.Sam pad vrijednosti polovnih brodova hm mislim da to nebu pilo vodu kako rekoh krivo uspordjuete cikluse 2008-2010 i ovaj mozda kratkorcni pad ali cijena polovnih brodova mora gore u nekom periodu od 9 mjeseci i to zbog nikakvog orderbooka i drugo zbog novih regulatia koje nastupaju 2023
usporedite prosijecnu vozarinu Supramaxa u 1Q i u 2Q vidjeti cete da su vozarine identicne pa je za pretpostaviti da su na nekom TC 6-9 mjeseci sama uprava je rekla da su krajem prvog i pocetkom drugog tromjesjecja potpisali povoljne ugovore pa predpostavljam da sto se tice supramaxa to bi bilo mozda do kraja ovoga kvartala ili cak i godine uglavnom racunajte dolare i dobit pa firma se trzi na 0.4 NAV-a i na P/E 1 neznam koliko bi vi jeftinije gospon Junak
Vidim niste me razumjeli, mozda zato jer pisem preko mobitela pa je necitko.
Po pitanju vozarina u najnovijem izvjestaju nema promjena.
Referirao sam se na Panamax I njihove dugogodisnje (cini se) ugovorene ugovore od ispod 20 k, dok cak I AP Ston koji je manje dwt vozi skoro na 30k.
Konzervativno su se vodili u trenutku kad je bilo nepovoljno trziste I donijeli su losu poslovnu odluku I staviti su vecinu brodova na TC (pricam za period od prije kojih godinu dana, godinu ipo dana).
Za 4 panamaxa ti ugovori jos traju i pitanje koliko dugo. Da to nisu napravili I da su kojim slucajem ti brodovi na VC, otkljucala bi se vrijednost od dodatnih 25 mil Kuna svako tromjesecje.
Ali kao sto rekoh, tesko je biti general poslije bitke...
Papilova članci Otkrili su Ameriku ovi s Wall St.
Al dobro, možda Junaku pomogne.
Sad ti isti dugoročni ugovori pomažu ATPL kad je Pmax indeks niži od ugovorenih vrijednosti. Ako se pad nastavi, pomagat će još i više.
Taj Simply Wall je site gdje svatko može poslati neki komentar. To sto oni pišu o ATPL radi ama bas svaki bulk brodar listan na USA burzama. Revalorizaciju flote i zato je kao i svaki automatski generiran članak s te stranice i ovaj trabunjanje o svemu i ničemu. Sjetimo se kakve su se gluaposti tamo dale procitati o Optimi dok je ta tema bila aktualna.
Dragi kolege pokusajmo putem ankete odrediti forumski potencijal prihvacanja protuprijedloga.
Glasajte ako i samo ako ste voljni staviti na raspolaganje kroz punomoc svoj broj glasova. Na temelju rezultata i umnoska sa brojem glasova u pojedinoj kategoriji mozemo dobiti priblizni potencijal na kraju. Rok za glasanje je 5 dana od sada.
Hoćemo to pogurati na skupštini...
+1968 dionica
Već par dana razmišljam šta napisati....
Mislim da je ATPL na prekretnici, pa nisam htio pustiti da ovako važna tema poput dividende ostane u zraku. Uprava i izvršni idu u dobrom smjeru, no njihov je prijedlog previše konzervativan.
Protuprijedlog je pokušaj davanja konstruktivnog doprinosa, tako da većina dioničara ima priliku odlučiti kakvu politiku dividende želi u budućnosti. Imamo preko 7.000 dioničara i znam da nisam bio jedini razočaran sa originalnim prijedlogom od 20,00 kuna. Drago mi je vidjeti pozitivne reakcije od malih i velikih dioničara.
Za sve koje zanima zašto je u protuprijedlogu 60,00 kuna, postoje dva razloga:
Drugim riječima, 60 kn nije puno, već je 20 kn stvarno malo.
Vidim da postoji dosta dilema kako glasati, a svega 10tak dana za organizaciju.
Svaka dionica ima svoju težinu i glas. Prema rezultatima ankete na forumu imamo oko 65.000 glasova što znači treća glasačka snaga nakon IB i Cerpa. Ako možete dođite na skupštinu ili opunomoćite nekog od povjerenja tko će biti. Što bude više glasova za, imamo veće šanse za uspjeh.
Kao što sam rekao ljudima koji su me kontaktirali putem društvenih mreža, ja moram biti na GS kao predlagatelj protuprijedloga. Zapravo ću ići do Dubrovnika par dana prije 24.08. položiti još nekoliko punomoći. Za one koji bi punomoć dali direktno meni, moje osobne podatke i adresu imate u protuprijedlogu.
Treba napraviti tri koraka:
Pa ajmo glasati i nek većina odluči.
Puno pozdrava svima iz Rijeke
B
Vergilije, svaka čast. Citirat ću bivšu premijerku: Kud Vergilije, tud i ja. Pošaljem ti punomoć, nadam se prije 24.08.
Punomoć mora biti pretpostavljam u originalu pa zbog toga kažete da Vam pošaljemo poštom na Vašu adresu?
Koji je zadnji datum dokad Vam iste trebaju biti dostavljene na adresu?
Ne znam koliko dana prije skupštine se moraju predati prijave?
Hvala i idemo se svi skupa potruditi malo...
vidimo se na skupštini bis bald
Točno, moraju biti originali, a sve moramo odraditi do 24.08. kada je krajnji rok.
Prijave i punomoći koje mi pošaljete osobno ću odnijeti u Dubrovnik 22. ili 23.08. kako bi bili sigurni da će se glasovi uvažiti.
Display More+1968 dionica
Već par dana razmišljam šta napisati....
Mislim da je ATPL na prekretnici, pa nisam htio pustiti da ovako važna tema poput dividende ostane u zraku. Uprava i izvršni idu u dobrom smjeru, no njihov je prijedlog previše konzervativan.
Protuprijedlog je pokušaj davanja konstruktivnog doprinosa, tako da većina dioničara ima priliku odlučiti kakvu politiku dividende želi u budućnosti. Imamo preko 7.000 dioničara i znam da nisam bio jedini razočaran sa originalnim prijedlogom od 20,00 kuna. Drago mi je vidjeti pozitivne reakcije od malih i velikih dioničara.
Za sve koje zanima zašto je u protuprijedlogu 60,00 kuna, postoje dva razloga:
- ATPL je imala ogromnu dobit u 2021, imati će i ove godine, no nije nam prezentiran plan razvoja i upravljanja sa viškom dobiti. Meni kao dioničaru nema smisla da menadžment sjedi na 200+ milijuna kuna u doba najveće inflacije.
- Kad sam računao koji je optimalni iznos dividende u odnosu na financije, tražio sam maksimalnu svotu koju ATPL može isplatiti bez ikakvih negativnih posljedica za poslovanje, tj. čisti višak dobiti. Iznos od 60,00 kuna je predstavljao puno pošteniji omjer raspodjele dobiti jer bi većini dioničara donio povrat na ulaganje od 10%-15% u skladu sa međunarodnom praksom. I dalje bi fizički ostalo preko 120+ milijuna kuna u društvu za pokriti sve projekte.
Drugim riječima, 60 kn nije puno, već je 20 kn stvarno malo.
Vidim da postoji dosta dilema kako glasati, a svega 10tak dana za organizaciju.
Svaka dionica ima svoju težinu i glas. Prema rezultatima ankete na forumu imamo oko 65.000 glasova što znači treća glasačka snaga nakon IB i Cerpa. Ako možete dođite na skupštinu ili opunomoćite nekog od povjerenja tko će biti. Što bude više glasova za, imamo veće šanse za uspjeh.
Kao što sam rekao ljudima koji su me kontaktirali putem društvenih mreža, ja moram biti na GS kao predlagatelj protuprijedloga. Zapravo ću ići do Dubrovnika par dana prije 24.08. položiti još nekoliko punomoći. Za one koji bi punomoć dali direktno meni, moje osobne podatke i adresu imate u protuprijedlogu.
Treba napraviti tri koraka:
- Ispunite obrazac prijave na GS
- Punomoć ovjerite kod javnog bilježnika
- Pošaljite mi sve čim prije poštom
Pa ajmo glasati i nek većina odluči.
Puno pozdrava svima iz Rijeke
B
datum na punomoći i prijavi ?