1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• accountant
  • February 14, 2020 at 12:36 PM
    umalo
    Student
    Reakcija primljeno
    35
    • June 5, 2025 at 9:22 AM
    • #2,001
    Quote from goranlagea
    Quote from umalo

Zbog čega je onda cjena u šest mjeseci pala 30% , kad je po tebi sve idealno , baš zanimljivo zar ne !!??

Cijena je pala jer je 2022 i 2023 nerealno visoko rasla, uslijed blokade Crnog mora, promet se je preselio u Mediteran. S tim se je i povećala potreba za remontom. Bio sam u to vrijeme u poziciji. Ne mogu se žaliti. Ovome sada bi mogli reći korekcija, ali vraćanje u surovu realnost. Sa dokom 11 se kasni. Po izvješćima trebao je biti u funkciji praktično cijelu ovu godinu. Zašto nije, zanimalo bi me. Možda ima ovdje neko tko bolje poznaje situaciju. Inače ovaj nagli rast cijene jučer, mislim da je posljedica objave da je uplovio na remont razarač 6.flote. Remonti brodova 6.flote su im, u vrijeme kad sam ja bio u poziciji, predstavljali praktično 50% prihoda. I u tom tekstu je navedeno da se 6.flota premješta iz Mediterana, čitaj, dionica bi znala opet kilaviti. Bez dividende je samo špekulativne naravi. Srećom odigrao sam dobro, izašao na vrijeme, vraćam se, ako me uvjere buduća kvartalna izvješća i dividenda u budućnosti. Inače bi morali opći dio izvješća pisati malo drugačije. Osjeća se kroz napisano uvijek nekakav latentni strah od budućih događaja. Management mora promijeniti narativ. To su, doduše samo moja zapažanja, ne moraju biti točna.

..........većinom se slažem s vama o budućnosti sa ili bez dividende dionica ne može biti u istom cjenovnom razredu ,.......ali i u prvom mjesecu sjećam se da je sitna riba nagovještavala planetarni uzlet preko pet EU čim izađe godišnje izvješće , evo sad već pola godine a vi pričate kako cjenu treba još korigirati jer je neopravdano rasla

• goranlagea
    Student
    Reakcija primljeno
    22
    • June 5, 2025 at 9:45 AM
    • #2,002
    Quote from umalo
    Quote from goranlagea

Cijena je pala jer je 2022 i 2023 nerealno visoko rasla, uslijed blokade Crnog mora, promet se je preselio u Mediteran. S tim se je i povećala potreba za remontom. Bio sam u to vrijeme u poziciji. Ne mogu se žaliti. Ovome sada bi mogli reći korekcija, ali vraćanje u surovu realnost. Sa dokom 11 se kasni. Po izvješćima trebao je biti u funkciji praktično cijelu ovu godinu. Zašto nije, zanimalo bi me. Možda ima ovdje neko tko bolje poznaje situaciju. Inače ovaj nagli rast cijene jučer, mislim da je posljedica objave da je uplovio na remont razarač 6.flote. Remonti brodova 6.flote su im, u vrijeme kad sam ja bio u poziciji, predstavljali praktično 50% prihoda. I u tom tekstu je navedeno da se 6.flota premješta iz Mediterana, čitaj, dionica bi znala opet kilaviti. Bez dividende je samo špekulativne naravi. Srećom odigrao sam dobro, izašao na vrijeme, vraćam se, ako me uvjere buduća kvartalna izvješća i dividenda u budućnosti. Inače bi morali opći dio izvješća pisati malo drugačije. Osjeća se kroz napisano uvijek nekakav latentni strah od budućih događaja. Management mora promijeniti narativ. To su, doduše samo moja zapažanja, ne moraju biti točna.

..........većinom se slažem s vama o budućnosti sa ili bez dividende dionica ne može biti u istom cjenovnom razredu ,.......ali i u prvom mjesecu sjećam se da je sitna riba nagovještavala planetarni uzlet preko pet EU čim izađe godišnje izvješće , evo sad već pola godine a vi pričate kako cjenu treba još korigirati jer je neopravdano rasla

Pa najavila je "sitna riba" a ne ja. Ja sam u gornjem postu rekao da sam izašao.

U svom postu u aprilu sam naveo signal zašto sam izašao. Ovdje ga ponavljam još jednom: "Ja sam prodao 1.2025 čim sam vidio u izvješću: " Ukupno je tijekom 2024. godine Viktor Lenac ostvario 88,2 milijuna eura prihoda, od kojih se 66,8 milijuna eura odnosi
    na prihode osnovne djelatnosti, dok se 16,9 milijuna eura odnosi na prihode s osnova izvršenih ulaganja u vlastitu imovinu. Za mene je to bio znak da posao pada, uz ulaganja u dok 11. Znači škare se otvaraju. Izgleda da nisam pogriješio iako mi je žao. Imao sam lijepu poziciju i solidno sam ušao.

sitnariba
    Početnik
    • June 5, 2025 at 10:08 PM
    • #2,003

Dionica 3,86€ 🙂 samo da imamo podsjetnik za budućnost 🫡

Lenac je već etabliran partner US Navy" znači da je brodogradilište Viktor Lenac već steklo povjerenje i reputaciju kod američke ratne mornarice kroz konkretne projekte, dugoročnu suradnju i uspješno izvedene poslove. Drugim riječima, to nije "novi igrač" – nego provjeren i pouzdan partner.

Konkretno to znači:

✅ 1. Višestruki ugovori i uspješni projekti

Lenac je već više puta odradio poslove za američku Šestu flotu, uključujući:

redovni remont broda USS Mount Whitney (zapovjedni brod Šeste flote),

remont i održavanje USS Hershel 'Woody' Williams,

sada i dolazak USS Forrest Sherman, razarača klase Arleigh Burke.

Ovo su ozbiljni, višemilijunski projekti koji se ne dodjeljuju bilo kome. US Navy koristi stroge sigurnosne, tehničke i logističke standarde.

✅ 2. Provjereni tehnički kapaciteti

US Navy ne šalje svoje brodove u brodogradilišta koja nemaju:

visok nivo stručnosti i opreme,

iskustvo u radu s vojnim sustavima,

sigurnosne provjere i protokole koji zadovoljavaju NATO standarde.

Lenac je to sve pokazao – i to kroz praksu, ne samo papir.

✅ 3. Dobri odnosi i potencijal za ponovljene ugovore

U vojnoj industriji, kontinuitet i povjerenje su ključni. Kad neka institucija poput US Navy vidi da im je partner pouzdan:

vraća se opet,

ne riskira s novima bez potrebe.

To znači da je Lenac ušao u tzv. "krug povjerenih izvođača" – što otvara vrata i za buduće projekte, možda i šire (s europskim flotama, NATO projektima, ili s američkom privatnom vojnom logistikom).

Ukratko:

"Etabliran partner US Navy" znači da Lenac nije više samo lokalno brodogradilište – nego prepoznat igrač na međunarodnoj vojno-industrijskoj sceni, sposoban za suradnju s jednom od najzahtjevnijih i tehnološki najnaprednijih vojnih sila na svijetu.

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • June 6, 2025 at 1:58 AM
    • #2,004

Ako mislis ulagat uz pomoc tih statistickih pogadjala i lupetala, samo daj. Tvoj problem je sto previse vjerujes tom napisanom koje stvarno izgleda super, no pitanje je sto je od toga tocno.

Imas posla sa transformerom ciji jedini posao i smisao postojanja je da pise recenice, apsolutno ne mareci o istinitosti tvrdnji koje iznosi.

U svakom slucaju, ne pridaji previse paznje tome napisanome. Uzmi sa velikom dozom soli.

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

sitnariba
    Početnik
    • June 6, 2025 at 6:42 AM
    • #2,005

Što od tog nije istina u napisanom ? 🙂

• KitoLovac
    Student
    Reakcija primljeno
    78
    • June 6, 2025 at 6:57 AM
    • #2,006

Lenac je stabilan partner US navy. Ok

Šteta što USA i USD nisu stabilni i plešu po rubu bankrota dok Predsjednik orgija.

Šteta što najavljuju povlačenje trupa i zatvaranje baza po Europi i Mediteranu. Mislite da će ići u remont u Lenca ako ne budu prisutni u Europi??

• All
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    238
    • June 6, 2025 at 8:51 AM
    • #2,007
    Quote from KitoLovac

Lenac je stabilan partner US navy. Ok

Šteta što USA i USD nisu stabilni i plešu po rubu bankrota dok Predsjednik orgija.

Šteta što najavljuju povlačenje trupa i zatvaranje baza po Europi i Mediteranu. Mislite da će ići u remont u Lenca ako ne budu prisutni u Europi??

Nece se povuci iz Evrope ali smanjuju i smanjivati ce kapacitete. Narandasti nije opet takva budaletina kako mi to mislimo. :) Nadam se.:)

sitnariba
    Početnik
    • June 6, 2025 at 8:53 AM
    • #2,008

Lenac nije baza već povjereni izvođač" – što otvara vrata i za buduće projekte, možda i šire (s europskim flotama, NATO projektima, ili s američkom privatnom vojnom logistikom).

umalo
    Student
    Reakcija primljeno
    35
    • June 6, 2025 at 9:25 AM
    • #2,009
    Quote from sitnariba

Lenac nije baza već povjereni izvođač" – što otvara vrata i za buduće projekte, možda i šire (s europskim flotama, NATO projektima, ili s američkom privatnom vojnom logisti

VL je povjereni izvođač za USA bio i prije pada od 30% cjene dionice , tako da je očito ovo već ukalkulirana cjena dionice

umalo
    Student
    Reakcija primljeno
    35
    • June 6, 2025 at 9:40 AM
    • #2,010
    Quote from sitnariba

Sljedeći korak mogli bi biti brodovi na moru slični USS Forrest Shermanu. Ti brodovi bili bi dizajnirani u SAD-u, a izgradili bi ih hrvatski brodograditelji", rekao je Trey Lyons, otpravnik poslova u veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj.

Sretno dioničari 😉

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvats…j---917087.html

Ovako su pisali novinari i o :https://www.google.com/url?sa=t&sourc…2Wwb7XBp4HJWc3W

zbog čega ste i vi izgubili veliku količinu novca ,a tako mi se čini i ovaj članak o VL

• goranlagea
    Student
    Reakcija primljeno
    22
    • June 6, 2025 at 10:19 AM
    • #2,011
    Quote from umalo
    Quote from sitnariba

Lenac nije baza već povjereni izvođač" – što otvara vrata i za buduće projekte, možda i šire (s europskim flotama, NATO projektima, ili s američkom privatnom vojnom logisti

VL je povjereni izvođač za USA bio i prije pada od 30% cjene dionice , tako da je očito ovo već ukalkulirana cjena dionice

Dok sam ja bio unutra, moglo se pročitati da je VL jedan od kandidata za preuzimanje 3.maja. Do toga nije došlo, ne znam je li to još uvijek aktuelno. Po meni bi to bio dobar potez i to bi gurnulo cijenu dionice naprijed. Pad realizacije, odugovlačenje s dokom 11 i ovo oko 3.maja doveli su do pada cijene.

umalo
    Student
    Reakcija primljeno
    35
    • June 6, 2025 at 10:28 AM
    • #2,012
    Quote from goranlagea
    Quote from umalo

Dok sam ja bio unutra, moglo se pročitati da je VL jedan od kandidata za preuzimanje 3.maja. Do toga nije došlo, ne znam je li to još uvijek aktuelno. Po meni bi to bio dobar potez i to bi gurnulo cijenu dionice naprijed. Pad realizacije, odugovlačenje s dokom 11 i ovo oko 3.maja doveli su do pada cijene.

Ako VL preuzme 3maj onda dolazi do novog trošenja kapitala za stabilizaciju i vraćanje duga , to je dobra investicija za VL ali za očekivati da zbog tog cjena dionice počne rast je deplasirane , da ali ne na ekspresno neg tek kad se pokaže pozitivno ostvarivanje prihoda a to je najmanje pet godina

• Sheki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,004
    • June 6, 2025 at 10:29 AM
    • #2,013

Ne zamarajte se Lencem, to vam je jedna mala uvala s hrpom nabacanog čelika unutra. Nekad se moglo lijepe brancine tamo ulovit, sad od te hrpe željeza ne možeš prić. I sve to tako stoji i trune.

umalo
    Student
    Reakcija primljeno
    35
    • June 6, 2025 at 10:38 AM
    • #2,014
    Quote from Sheki

Ne zamarajte se Lencem, to vam je jedna mala uvala s hrpom nabacanog čelika unutra. Nekad se moglo lijepe brancine tamo ulovit, sad od te hrpe željeza ne možeš prić. I sve to tako stoji i trune.

A dobro to je sad sarkazam , ali treba reći realno , da posla ima da se radi i da se zarađuje ali brate mili , ako puno zarađujem onda moraš puno i ulagati , ne možeš raditi skupe jahte sa dotrajali dokovima , a obnova je skup posao što dokazuje i ovaj dok 11 pokušali su ga zakrpati ali to očito ne ide jer kažu stari ljudi o davno ako ne platiš ljekara platit ćeš i k i ljekara

• goranlagea
    Student
    Reakcija primljeno
    22
    • June 6, 2025 at 11:15 AM
    • #2,015
    Quote from umalo
    Quote from goranlagea

Ako VL preuzme 3maj onda dolazi do novog trošenja kapitala za stabilizaciju i vraćanje duga , to je dobra investicija za VL ali za očekivati da zbog tog cjena dionice počne rast je deplasirane , da ali ne na ekspresno neg tek kad se pokaže pozitivno ostvarivanje prihoda a to je najmanje pet godina

uvijek gledam dugoročno. To bi bila stabilizacija koja bi posljedično dovela do rasta cijene. Ako uzmemo i ovaj kontejnerski terminal, znači veću koncentraciju brodova, neki od njih će vjerojatno trebati i remont. A brodogradilište je pored. Mislim da je ta koncentracija Luke i brodogradilišta dobitna kombinacija, na dugi rok naravno.

umalo
    Student
    Reakcija primljeno
    35
    • June 6, 2025 at 11:22 AM
    • #2,016
    Quote from goranlagea
    Quote from umalo

uvijek gledam dugoročno. To bi bila stabilizacija koja bi posljedično dovela do rasta cijene. Ako uzmemo i ovaj kontejnerski terminal, znači veću koncentraciju brodova, neki od njih će vjerojatno trebati i remont. A brodogradilište je pored. Mislim da je ta koncentracija Luke i brodogradilišta dobitna kombinacija, na dugi rok naravno.

Što kaže radna snaga imali je dovoljno ,,meni izgleda da je oskudica

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      419k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 6, 2025 at 9:09 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 6, 2025 at 9:09 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago