1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• accountant
  • February 14, 2020 at 12:36 PM
  • accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • May 4, 2022 at 6:24 AM
    • #1,301
    Quote from pikolito

Meni je nevjerojatno da ima mazohista koji prodaju dionicu na projicirani p/e 2 i dividendom od 8% :D :D :D ...samo na zse, najbolja burza na svijetu (ovo ne govorim ironično), veelika većina nije ni svjesna koji je blagoslov kada je burza kronično neefikasna kao zse, u usa ovdje bi već odavno bila ugrađena svakojaka očekivanja, pa tamo teslu, amazon itd... praktički nisi mogao nikada kupiti na normalnim valuacijama (nije da mi je cilj usporedba vlen i tih dionica, samo navodim primjera radi :) ). Kao i onaj SPAN, ono da je na nasdaqu već bi bilo x5 na ovu cijenu. Ponavljam, nismo ni svjesni kakve sreće imamo, risk/reward za nepovjerovati...

Ok, u pravu ste za likvidnost ZSE u odnosu na amere, ali se ne slažem da je to prednost ili, kako kažete, blagoslov. To je rezultat nebrige svih dionika da naprave u RH poslovno okruženje kakvo je u drugim liberalnim demokracijama:

1. vladavina prava (brzo i efikasno sudstvo),
    2. očuvanje privatne imovine
    3. zdravo i okretno tržište rada
    4. sloboda govora i činjenja (uz zakonski okvir)

Sve gore pobrojano će pomoći da iskorijenite korupciju, smanjite nepotizam, štitite jednakost a dokinete klijentelizam. Onda ste stvorili uvjete za razvoj slobodnog tržišta na koje će kapital stići sam, njemu ne treba pozivnica. Razvojem trgovačkih tokova stvarate zdrava društva koja onda traže kapital na burzi. Na žalost, privatizacijom je slovom zakona većina društava silom došlo na ZSE. A zbog nečinjenja institucija malo ih je preostalo a novih nema. Plitko tržiše ZSE ne zahtijeva puno likvidnosti, a VLEN je posebna priča s malim free floatom. Zato morate čekati da se oslobodi vrijednost jer mnogi koji su u dionici dulje nego što su trebali biti, žele van čim se pokaže likvidnost.

ZSE je kronično bolestan, zato smo strpljivi. Na US tržištu mogu na istoj dionici tri puta u danu uzet par postotaka, likvidnost je tolika da to tamo zovu volatilnost. Sve znanje koje sam godinama stjecao na ZSE mogao sam baciti u vodu prelaskom tamo.

Dok se oni bave održivošću, energetskom neovisnosti, efikasnošću, planiranjem i novim tehnologijama te ne bi vjerovali postaju međuplanetarna nacija s Muskom... mi se bavimo otimanjem Agrokora, delistiranjem Peveca, udbašima, ustašama i partizanima, zapošljavamo samo kumove i svojtu, energetsku neovisnost prodajemo na komadiću salvete, a da ne živimo sa starcima u malom stančiću konobarimo u Irskoj djeleći sobičak s cimerom.

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • May 4, 2022 at 7:23 AM
    • #1,302
    Quote from accountant
    Quote from pikolito

Meni je nevjerojatno da ima mazohista koji prodaju dionicu na projicirani p/e 2 i dividendom od 8% :D :D :D ...samo na zse, najbolja burza na svijetu (ovo ne govorim ironično), veelika većina nije ni svjesna koji je blagoslov kada je burza kronično neefikasna kao zse, u usa ovdje bi već odavno bila ugrađena svakojaka očekivanja, pa tamo teslu, amazon itd... praktički nisi mogao nikada kupiti na normalnim valuacijama (nije da mi je cilj usporedba vlen i tih dionica, samo navodim primjera radi :) ). Kao i onaj SPAN, ono da je na nasdaqu već bi bilo x5 na ovu cijenu. Ponavljam, nismo ni svjesni kakve sreće imamo, risk/reward za nepovjerovati...

Ok, u pravu ste za likvidnost ZSE u odnosu na amere, ali se ne slažem da je to prednost ili, kako kažete, blagoslov. To je rezultat nebrige svih dionika da naprave u RH poslovno okruženje kakvo je u drugim liberalnim demokracijama:

1. vladavina prava (brzo i efikasno sudstvo),
    2. očuvanje privatne imovine
    3. zdravo i okretno tržište rada
    4. sloboda govora i činjenja (uz zakonski okvir)

Sve gore pobrojano će pomoći da iskorijenite korupciju, smanjite nepotizam, štitite jednakost a dokinete klijentelizam. Onda ste stvorili uvjete za razvoj slobodnog tržišta na koje će kapital stići sam, njemu ne treba pozivnica. Razvojem trgovačkih tokova stvarate zdrava društva koja onda traže kapital na burzi. Na žalost, privatizacijom je slovom zakona većina društava silom došlo na ZSE. A zbog nečinjenja institucija malo ih je preostalo a novih nema. Plitko tržiše ZSE ne zahtijeva puno likvidnosti, a VLEN je posebna priča s malim free floatom. Zato morate čekati da se oslobodi vrijednost jer mnogi koji su u dionici dulje nego što su trebali biti, žele van čim se pokaže likvidnost.

ZSE je kronično bolestan, zato smo strpljivi. Na US tržištu mogu na istoj dionici tri puta u danu uzet par postotaka, likvidnost je tolika da to tamo zovu volatilnost. Sve znanje koje sam godinama stjecao na ZSE mogao sam baciti u vodu prelaskom tamo.

Dok se oni bave održivošću, energetskom neovisnosti, efikasnošću, planiranjem i novim tehnologijama te ne bi vjerovali postaju međuplanetarna nacija s Muskom... mi se bavimo otimanjem Agrokora, delistiranjem Peveca, udbašima, ustašama i partizanima, zapošljavamo samo kumove i svojtu, energetsku neovisnost prodajemo na komadiću salvete, a da ne živimo sa starcima u malom stančiću konobarimo u Irskoj djeleći sobičak s cimerom.

Kratko i jasno! :(

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • May 4, 2022 at 9:17 AM
    • #1,303

Lenac je u velikom fokusu svih. Cijena se dize iz dana u dan, i to na velikom prometu sto je zdravo. Mislim da ce otici jos skalu gore prije izvjesca za II kvartal koji ce bit dobar. Ne zaboravimo da ce uci u slijedeci kvartal 15mil od Delphina. Dividenda ce uskoro na glasanje, 8% prinosa sto je izvanredno.

I da ne zaboravim dolazi za koji dan jos jedan US brod.

• whiteking
    Student
    Reakcija primljeno
    196
    • May 4, 2022 at 9:53 AM
    • #1,304
    Quote from diokidina

Lenac je u velikom fokusu svih. Cijena se dize iz dana u dan, i to na velikom prometu sto je zdravo. Mislim da ce otici jos skalu gore prije izvjesca za II kvartal koji ce bit dobar. Ne zaboravimo da ce uci u slijedeci kvartal 15mil od Delphina. Dividenda ce uskoro na glasanje, 8% prinosa sto je izvanredno.

kada je glavna skupština i glasanje? koji datum?

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • May 4, 2022 at 10:57 AM
    • #1,305
    Quote from whiteking
    Quote from diokidina

Nema glasanja, ja pogrijesio. Dividenda se isplacuje 21.07., zadnji dan kojim moras posjedovati dionice je 10.07.

• Equilibrium
    Početnik
    Reakcija primljeno
    11
    • May 4, 2022 at 11:14 AM
    • #1,306
    Quote from diokidina
    Quote from whiteking

Nema glasanja, ja pogrijesio. Dividenda se isplacuje 21.07., zadnji dan kojim moras posjedovati dionice je 10.07.

Naravno da ima glasanja. Skupština donosi odluku o isplati dividende, ovo što je objavljeno je samo prijedlog uprave.

• Kadisibil91
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    429
    • May 4, 2022 at 12:06 PM
    • #1,307
    Quote from whiteking
    Quote from diokidina

Nezna se točno kada je Glavna skupština . Pretpostavljam da bi mogla biti 10.07. Tu obavijest ćemo dobiti u skorašnje vrijeme. Službeno dividenda nije nigdje prihvaćena . Isplate dividendi (zse.hr)

To je prijedlog Uprave koji Nadzorni odbor može odobriti. Ne kažem da neće biti , samo treba još pričekati službenu obavijest .

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • May 4, 2022 at 12:31 PM
    • #1,308

Prijedlog uprave je,ali navedeni su datumi isplata dividende. Samo je pitanje vremena kad ce je sluzbeno objaviti.

Na godisnjem izvjesce iz 2021. sve pise na zadnjoj stranici.

• Sheki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,004
    • May 4, 2022 at 2:51 PM
    • #1,309

Jel počistilo trejdere :) ?

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • May 4, 2022 at 3:29 PM
    • #1,310
    Quote from Sheki

Oni su neunistivi😂

• Sheki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,004
    • May 4, 2022 at 3:48 PM
    • #1,311
    Quote from Marielena
    Quote from Sheki

Oni su neunistivi😂

Nek skrate ovo plaćanje poreza sa 2 godine na mjesec dana :)

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • May 4, 2022 at 4:16 PM
    • #1,312
    Quote from Sheki

Lako za njih, nego kome ćemo mi prodavat???

• pikolito
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    300
    • May 4, 2022 at 7:22 PM
    • #1,313

Marin83

kolega, po vašem komentaru zaključujem da ste prodali danas preostalu količinu ;)

Šalu na stranu, ekipo, samo jednom sam u svom burzovnom stažu vidio ovakve multiple kod donekle likvidne dionice, mislim da je to bio ipkk prije 10ak godina, i to je bila posljedica nekih računskih pretumbavanja, uglavnom dionica je začas odletila 100%, čini mi se da se i bakić bio uključio u vlakić tada.

I mala crtica o Sandri Uzelac, imam potrebu ovo spomenuti kako bih istaknuo nevjerojatno profesionalan odnos, bilo je to prije nekih 5-6-7 godina, žena je tada bila članica uprave, a riječ je bila o nekom planiranom glasanju na gs, uglavnom žena me redovito kontaktirala mobitelom i javljala se dok je bila na godišnjem obavještavajući me o razvoju događaja, ne zato što sam ja bio neki veliki stakeholder (jer nisam :) ), nego zato što tako doživljava svoj posao. Jasno da ova okolnost ne mora govoriti ništa o menandžerskim sposobnostima dotične, ali daje jednu skroz drugu sliku korporativne kulture u hr...Buffet bi se na prvu zaljubio u ovu moju pričicu :D

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • May 4, 2022 at 7:32 PM
    • #1,314
    Quote from pikolito

Marin83

kolega, po vašem komentaru zaključujem da ste prodali danas preostalu količinu ;)

Nisam sve, 2/3, nisam mogao odolit pri cijeni od 15.30-15.70kn (ATH vrijednosti, po meni racionalno), pogotovo kad sam vidio da je onaj blokao rast cijene...uostalom vjerovao sam u ovo dionicu prošle ljeto i jesen i kupovao je po 7-9kn, kad sbere sve kupnje i prodaje tu je dobit od +70%. Ja sam zadovoljan. Najdrže su mi kupnje iz 24.2 po 10 i 10.50kn, 55% u dva mjeseca.

• Mark85
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    219
    • May 4, 2022 at 9:07 PM
    • #1,315

Time in the market beats timing the market. Pogreška je Vlen smatrati cikličnom dionicom kao što je ATPL samo zato što je u oba slučajeva riječ o brodovima. Vlen je auto servisna radionica za brodove a to je velika razlika. Vlen isto nije brodogradilište kao što je (bio) 3.maj. Naravno, kada brodarima ide ovako dobro, Vlen dodatno prosperira. Činjenica je da servis ne možete puno odgađati jer ga morate kad tad obaviti. Iz navedenog razloga, nije pogodna za trejdanje. Vlen je tipična value dionica koji treba pustiti da odradi kroz duže vrijeme. Zašto? Pa Talijani su preuzeli Vlen po skoro 10 kuna kada je bila puno manja po dobiti i po prihodima. Ako netko zna biznis, to su oni. Sada, nakon ovakvog kvartala i perspektive u budućnosti (pogotovo jer crnomorski ship repair biznis odpada iz igre na period od najmanje par godina) je prodavati po 15-16 kn je ludost. Nemoje se iznenaditi ako dividenda postaje pravilo. Talijini na taj način mogu vratiti investiciju u par godina! Uz to, situacija u Turskoj (praktički, sada jedina ozbiljna konkurencija što se cijena tiče) je toliko nestabilna zbog inflacije da je pitanje vremena koliko dugo će određena brodogradilišta koja prije svega ovise o domaćem, turskom tržištu preživjeti.

• Marsovac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    448
    • May 4, 2022 at 10:39 PM
    • #1,316

Mark85, u pravu ste da Lenac ustabiliti svoje cikličko polovanje. Osobno sam mišljenja da će tome znatno doprinjeti još neke bitne činjenice od kojih je dio upravo u ovom članku

‘Hrvatska je u vrlo uskom krugu zemalja koje mogu osigurati dovoljne količine plina za svoje potrebe’
    www.poslovni.hr

Naime, PPD s MAERSK-om ulaže 115 mln eura u novi kontenerski terminal. To je dodatni pritok brodova od kojih će dio sigurno na održavanje u Lenac.

Dalje, ACI s partnerima ulaže 300 mln kuna u novu marinu u centru Rijeke, a dobar dio su vezovi za megajahte. Upravo sada je megajahta kraljevske obitelji na remontu u Lencu ( to im je možda i najbolji posao ove godine, bez obzira na Amerikance) pa možemo očekivati da je to početak trenda i značajna referenca.

Dalje, novi LNG terminal koji još dodatno povećava kapacitete.

Uglavnom možemo vidjeti strelovit razvoj cijelog riječkog bazena (nažalost ne i Luka RIjeka d.d. koja je propustila sve ove prilike zbog nesposobnih uprava i loših političkih odluka) koji će osigurati značajan pritok dodatnih brodova na Kvarner, a dio će ih sigurno se zaustaviti u Lencu.

Donedavno, o čemu je uprava Lenca dosta i pisala u financijskim izvještajima, Lenac je bio van ruke brodovima na sredozemnim rutama i nisu bili dovoljno konkuretni zbog troška skretanja brodova sa rute. Sve gore navedene investicije bitno mijenjaju poziciju Lenca na tržištu remonta.

• Sheki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,004
    • May 5, 2022 at 8:43 AM
    • #1,317
    Quote from Marin83
    Quote from Sheki

Možete meni, po 13,50 kn :)

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • May 5, 2022 at 9:39 AM
    • #1,318
    Quote from Sheki
    Quote from Marin83

Možete meni, po 13,50 kn :)

I tata bi sine! ^^

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • May 5, 2022 at 6:04 PM
    • #1,319
    Quote from Marin83
    Quote from Sheki

A zašto bi uopće prodavali dionice kad firma super radi trenutno? Kako kaže WB idealno vrijeme držanja dionice bi bilo zauvijek. Ne kažem da je nužno to ovdje primjenjivo, ali poanta stoji. U kratkom roku je popunjenost odlična, a long pozicija je također obećavajuća (kolega Marsovac je vrlo lijepo obrazložio taj dio). Tko hoće trejdati nek trejda, ali biti long u ovoj dionici je definitivno viable u trenutnim uvjetima...

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • May 6, 2022 at 1:22 PM
    • #1,320
    Quote from Marin83

Nisam sve, 2/3, nisam mogao odolit pri cijeni od 15.30-15.70kn (ATH vrijednosti, po meni racionalno), pogotovo kad sam vidio da je onaj blokao rast cijene...

Ovo danas i jučer je bio za očekivat na dionici, kako sam i napisao...eno je i Čolak krenio prodavat...

EDIT:Zamalo me nije poklopilo na 14.40kn :D Ništa sad čekat sa se oforme i očvrsnu linije otpora i potpore i krenit trejdat.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      389
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 29, 2025 at 9:38 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 29, 2025 at 9:38 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago