Meni je nevjerojatno da ima mazohista koji prodaju dionicu na projicirani p/e 2 i dividendom od 8% ...samo na zse, najbolja burza na svijetu (ovo ne govorim ironično), veelika većina nije ni svjesna koji je blagoslov kada je burza kronično neefikasna kao zse, u usa ovdje bi već odavno bila ugrađena svakojaka očekivanja, pa tamo teslu, amazon itd... praktički nisi mogao nikada kupiti na normalnim valuacijama (nije da mi je cilj usporedba vlen i tih dionica, samo navodim primjera radi ). Kao i onaj SPAN, ono da je na nasdaqu već bi bilo x5 na ovu cijenu. Ponavljam, nismo ni svjesni kakve sreće imamo, risk/reward za nepovjerovati...
Ok, u pravu ste za likvidnost ZSE u odnosu na amere, ali se ne slažem da je to prednost ili, kako kažete, blagoslov. To je rezultat nebrige svih dionika da naprave u RH poslovno okruženje kakvo je u drugim liberalnim demokracijama:
- vladavina prava (brzo i efikasno sudstvo),
- očuvanje privatne imovine
- zdravo i okretno tržište rada
- sloboda govora i činjenja (uz zakonski okvir)
Sve gore pobrojano će pomoći da iskorijenite korupciju, smanjite nepotizam, štitite jednakost a dokinete klijentelizam. Onda ste stvorili uvjete za razvoj slobodnog tržišta na koje će kapital stići sam, njemu ne treba pozivnica. Razvojem trgovačkih tokova stvarate zdrava društva koja onda traže kapital na burzi. Na žalost, privatizacijom je slovom zakona većina društava silom došlo na ZSE. A zbog nečinjenja institucija malo ih je preostalo a novih nema. Plitko tržiše ZSE ne zahtijeva puno likvidnosti, a VLEN je posebna priča s malim free floatom. Zato morate čekati da se oslobodi vrijednost jer mnogi koji su u dionici dulje nego što su trebali biti, žele van čim se pokaže likvidnost.
ZSE je kronično bolestan, zato smo strpljivi. Na US tržištu mogu na istoj dionici tri puta u danu uzet par postotaka, likvidnost je tolika da to tamo zovu volatilnost. Sve znanje koje sam godinama stjecao na ZSE mogao sam baciti u vodu prelaskom tamo.
Dok se oni bave održivošću, energetskom neovisnosti, efikasnošću, planiranjem i novim tehnologijama te ne bi vjerovali postaju međuplanetarna nacija s Muskom... mi se bavimo otimanjem Agrokora, delistiranjem Peveca, udbašima, ustašama i partizanima, zapošljavamo samo kumove i svojtu, energetsku neovisnost prodajemo na komadiću salvete, a da ne živimo sa starcima u malom stančiću konobarimo u Irskoj djeleći sobičak s cimerom.