1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:13 PM
  • Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • March 25, 2024 at 11:46 AM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Roki

Jesmo mi čitali različite obavijesti?? Kakvih 6 eura redovno do sada, kakvih 10 eura redovno od sada??Svake godine su objavljivali različitu dividendu. Nigdje nisu odredili da će redovno isplaćivati neke iznose...To što je sad redovna 10, ne mora značiti ništa za slijedeću redovnu dividendu. Al lupetate majko mila.

Procitajte ponovno sve obavijesti, jer meni osobno itekako znaci ova obavijest jer daje odredjenu indikaciju sta se moze ocekivati prema nacinu na koji su ovaj prijedlog sastavili, evo pogledao sam od 2010 sve prijedloge za dividendu i od 2018 svaki prijedlog je glasio isto na nacin "predlaze se dividenda u iznosu ....", niti jednom se u prijedlogu za dividendu u tom razdoblju nije spomenilo da se predlaze redovna dividenda u odredjenom iznosu ali je sada u ovogodisnjem slucaju, znaci da su tada svake godine odlucivali kolika ce biti ovisno o situaciji, onda od 2010 pa do 2017 svi prijedlozi su glasili na ovaj nacin " predlaze se redovna dividenda od 20kn i izvanredna dividenda od ...." sta znaci da su u tom razdoblju imali redovnu od 20kn, a izvanrednu su svake godine posebno izglasavali. Mislim da se to moze i zakljuciti kao realno s obzirom na novac na racunu da je ernt dosegao limit preko kojega ne treba vise skupljati novac i da komodno moze izglasati redovnu dividednu bez obzira na oscilacije u poslovanju koje mogu negativno utjecat na godinu jer ima dovoljno zaliha, a ostavlja prostor i za povecanje s izvanrednom ako poslovanje bude bolje, naravno uvijek postoje ekstremi kada se moze drugacija poslovna odluka donijeti i da nista nije sigurno, ili ako moguca akvizicija promjeni poslovni plan, ali ovo je mislim vise nego indikativno s obzirom na ove povjesne cinjenice.

Riječi Vam se pozlatile. Dioničar sam ERNT i naravno da bi me onda tako nešto veselilo.
    S druge strane i dalje se ne slažem s takvim stavom i ostajem pri svome. Ne želim obrazlagati svoj stav, ionako je nebitan, a i nekako nemam volje diskutirati s nekim o tome jer u mojim očima je to sve vrlo hipotetski bez ikakvih temelja. Ugl. navijam da sam u krivu, i sretno nam bilo!

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 25, 2024 at 11:57 AM
    Quote from Roki
    Quote from StatusQuo

Procitajte ponovno sve obavijesti, jer meni osobno itekako znaci ova obavijest jer daje odredjenu indikaciju sta se moze ocekivati prema nacinu na koji su ovaj prijedlog sastavili, evo pogledao sam od 2010 sve prijedloge za dividendu i od 2018 svaki prijedlog je glasio isto na nacin "predlaze se dividenda u iznosu ....", niti jednom se u prijedlogu za dividendu u tom razdoblju nije spomenilo da se predlaze redovna dividenda u odredjenom iznosu ali je sada u ovogodisnjem slucaju, znaci da su tada svake godine odlucivali kolika ce biti ovisno o situaciji, onda od 2010 pa do 2017 svi prijedlozi su glasili na ovaj nacin " predlaze se redovna dividenda od 20kn i izvanredna dividenda od ...." sta znaci da su u tom razdoblju imali redovnu od 20kn, a izvanrednu su svake godine posebno izglasavali. Mislim da se to moze i zakljuciti kao realno s obzirom na novac na racunu da je ernt dosegao limit preko kojega ne treba vise skupljati novac i da komodno moze izglasati redovnu dividednu bez obzira na oscilacije u poslovanju koje mogu negativno utjecat na godinu jer ima dovoljno zaliha, a ostavlja prostor i za povecanje s izvanrednom ako poslovanje bude bolje, naravno uvijek postoje ekstremi kada se moze drugacija poslovna odluka donijeti i da nista nije sigurno, ili ako moguca akvizicija promjeni poslovni plan, ali ovo je mislim vise nego indikativno s obzirom na ove povjesne cinjenice.

Riječi Vam se pozlatile. Dioničar sam ERNT i naravno da bi me onda tako nešto veselilo.
    S druge strane i dalje se ne slažem s takvim stavom i ostajem pri svome. Ne želim obrazlagati svoj stav, ionako je nebitan, a i nekako nemam volje diskutirati s nekim o tome jer u mojim očima je to sve vrlo hipotetski bez ikakvih temelja. Ugl. navijam da sam u krivu, i sretno nam bilo!

Stav je jedno cinjenice su drugo, evo jasno sam vam napisao kakve su bile cinjenice od 2010 do 2024 tj kako su prijedlozi glasili od tada i sta iz tih cinjenica mozete zakljuciti recite mi vi ?

Ja sam zakljucio da

od 2010 do 2017 su izglasavali redovnu i izvanrednu dividendu tako je pisalo

stanje je pokazalo da je u tom razdoblju svaki put dividenda bila veca od pocetno iskazane redovne dividende, nakon prestanka takve prakse 2018 se samo izglasava dividenda koja je bila veca od predhodne redovne dividende i nakon toga je svake godine je bila nepoznanica kolika ce bit minimalna dividenda i evo opet sad na isti nacin koncipiraju dividendu da spominju redovnu i izvanrednu ja mislim da je jasno

Sta bi dionicar 2013 zakljucio da ce dobit dividendu manju od 20kn ?

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • March 25, 2024 at 12:15 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Roki

Stav je jedno cinjenice su drugo, evo jasno sam vam napisao kakve su bile cinjenice od 2010 do 2024 tj kako su prijedlozi glasili od tada i sta iz tih cinjenica mozete zakljuciti recite mi vi ?

Ja sam zakljucio da

stanje je pokazalo da je u tom razdoblju svaki put dividenda bila veca od pocetno iskazane redovne dividende, nakon prestana takve prakse 2018 se samo izglasava dividedna koja je bila veca od predhodne redovne dividende i nakon toga je svake godine je bila nepoznanica kolika ce bit minimalna dividedna i evo opet sad na isti nacin koncipiraju dividendu da spominju redovnu i izvanrednu ja mislim da je jasno

Display More

Moje mišljenje je da bi oni to transparentnije prezentirali da su odlučili da će im od sada redovna dividenda biti 10 eura. Znači pisalo bi crno na bijelo jasno i nedvosmisleno. Čemu neko šifriranje poruka da investitori moraju iščitavati nešto između redaka. To se po mom iskustvu radi kada se ide na štetu dioničara, a ne ovako kada bi vijest bila pozitivna za dionicu i dioničare.

Druga stvar je što mi je neobično da bi odredili fixan iznos budućih redovnih dividendi. Puno vjerojatnije mi je da bi odredili nekakav postotak poput SPAN-a i KODT-a koji kažu da je dividenda (nisam točno siguran u postotke) 30 do 50% dobiti u godini. Ili da poput HT-a kažu da će minimalna dividenda sljedeće godine biti 6 kn (tako je barem bilo 2022.). Ili da kažu poput sada najsvježijeg primjera RIVP-a da će nastojati da dividenda bude cca 4% od cijene dionice. Znači i ove nabrojane firme koje imaju redovnu dividendu su sve okvirno dale neke grube vrijednosti, a nitko nije dao točan i fiksan iznos za neke buduće dividende.

Stvarno nisam htio ići u neku raspravu i ovdje ću stati. Čuli ste sada moje mišljenje. Volim čuti tuđa mišljenja i često i svoje formiram ili prilagodim nečijem tuđem koje mi ima više smisla. Ovdje to nije slučaj. Imate svoju analizu i svoj stav i to je vaše pravo. I ja se stvarno nadam da ste ipak vi u pravu jer 10 eura je vrlo solidna dividenda na ovu cijenu i ja bih ju potpisao zauvijek, ali jednostavno mi je ta priča pre prenategnuta i ne mogu prihvatiti vašu argumentaciju. Nemojte shvatiti ovo osobno, pa ljudi smo od krvi i mesa i imamo različite stavove, a ja se sada zaustavljam sa raspravom i želim nam svu sreću u ERNT i što više ovakvih slatkih briga. Živjeli.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 25, 2024 at 1:13 PM
    Quote from Roki
    Quote from StatusQuo

Ja sam zakljucio da

stanje je pokazalo da je u tom razdoblju svaki put dividenda bila veca od pocetno iskazane redovne dividende, nakon prestana takve prakse 2018 se samo izglasava dividedna koja je bila veca od predhodne redovne dividende i nakon toga je svake godine je bila nepoznanica kolika ce bit minimalna dividedna i evo opet sad na isti nacin koncipiraju dividendu da spominju redovnu i izvanrednu ja mislim da je jasno

Moje mišljenje je da bi oni to transparentnije prezentirali da su odlučili da će im od sada redovna dividenda biti 10 eura. Znači pisalo bi crno na bijelo jasno i nedvosmisleno. Čemu neko šifriranje poruka da investitori moraju iščitavati nešto između redaka. To se po mom iskustvu radi kada se ide na štetu dioničara, a ne ovako kada bi vijest bila pozitivna za dionicu i dioničare.

Druga stvar je što mi je neobično da bi odredili fixan iznos budućih redovnih dividendi. Puno vjerojatnije mi je da bi odredili nekakav postotak poput SPAN-a i KODT-a koji kažu da je dividenda (nisam točno siguran u postotke) 30 do 50% dobiti u godini. Ili da poput HT-a kažu da će minimalna dividenda sljedeće godine biti 6 kn (tako je barem bilo 2022.). Ili da kažu poput sada najsvježijeg primjera RIVP-a da će nastojati da dividenda bude cca 4% od cijene dionice. Znači i ove nabrojane firme koje imaju redovnu dividendu su sve okvirno dale neke grube vrijednosti, a nitko nije dao točan i fiksan iznos za neke buduće dividende.

Stvarno nisam htio ići u neku raspravu i ovdje ću stati. Čuli ste sada moje mišljenje. Volim čuti tuđa mišljenja i često i svoje formiram ili prilagodim nečijem tuđem koje mi ima više smisla. Ovdje to nije slučaj. Imate svoju analizu i svoj stav i to je vaše pravo. I ja se stvarno nadam da ste ipak vi u pravu jer 10 eura je vrlo solidna dividenda na ovu cijenu i ja bih ju potpisao zauvijek, ali jednostavno mi je ta priča pre prenategnuta i ne mogu prihvatiti vašu argumentaciju. Nemojte shvatiti ovo osobno, pa ljudi smo od krvi i mesa i imamo različite stavove, a ja se sada zaustavljam sa raspravom i želim nam svu sreću u ERNT i što više ovakvih slatkih briga. Živjeli.

Display More

Poanta foruma i je rasprava i drugaciji pogledi, a mene osobno natjeraju da bolje zagrebem u podatke radi same rasprave pa mi svakako koristi i kod vlastitog saznanja nego sam znao prije same rasprave evo ja sam na prvu zakljucio tako kako sam procitao i onda sam radi rasprave isao vidit sve ostale prijedloge i na taj nacin jos vise utvrdio da je prvi zakljucak za mene osobno bio ispravan tj samo mi je potvrdio dodatno stajaliste ali svatko mora za sebe na kraju dana zakljucit, ne shvacam osobno naravno da ne mislite da ja sad vas nesto napadam zbog vaseg stajalista zato i nastojim kreniti od cinjenica jer onda se smanjuju osobni zakljucci prema nekom svom sentimentu, s obzirom da je ovo dionicki forum, a dionice odnosno gubitak i dobitak mogu na osobu utjecat emocionalno jasno je da nekad na ovakvom forumu bude i iskrica, pa i to treba razumiti ako do toga dodje ne vezano sad za ovu raspravu.

Ne znam meni ovo izgleda crno na bijelo s obzirom na ovo moje izneseno ali ocito to nekome ne treba tako izgledati radi razno raznih kutova gledista, mislim da treba gledat na nacin i da je ovo prijedlog, ne prijedlozima se bas i ne objasnjavaju razlozi da se odma trazi problem, za ocekivat je da se ovakve stvari iskomuniciranju na glavnoj skupstini ili navedeno bolje u pozivu na GS tj na GS ce sigurno biti i pitanje i odgovor koji je sluzbeni pa ce svi biti pametnijii, a mozda vec i na sljedecem izvjescu se dotaknu te teme.

Sta se tice ocekivanja prema standardnu isplate dividendi drugih drustava mislim da svatko drustvo ima drugaciji razvoj, poslovanje, ponasanje vlasnika da bi prema nekome drugome temeljili sta je vjerovatnije i primjerenije za nekog drugoga i svaki slucaj je specifican dalo bi se lako te primjere usporediti ali bi onda na siroko, a nije potrebno,, samo cu naglasiti da novac na racunu i njegova upotreba je bitan faktor koji definira buduce dividende i sigurnost tih dividendi i to je tako kod bilo koje firme, ernt nije s ovim stavio fiksnu dividendu nego odredio redovnu i mogucu izvanrednu tj varijabilnu ovisno o procijeni svake godine, zasto zato sta moze jer ima novac na racunu koji ne treba dalje gomilat, jer mu je dobit koju zaradi jednaka slobodnom novcanom toku ono sta ovakvim firmama treba dat premiju, jedino gdje mu moze trebat lova je na akviziciji. Ali eto GS ce reci svoje kome ovo nije dovoljno

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • March 25, 2024 at 2:46 PM

Samo da obavijestim svekoliko pucanstvo da je s ovom danasnjom objavom matice vjerojatnost izglasavanja dividende dodatno porasla. Onih 206 milja dolara kazne mislim da moraju platiti do sredine ove godine a tu je tuzba svedskih dionicara od 170 milja. Malo su se tamo previse zaigrali.

Ericsson to cut staff in Sweden
    Telefonaktiebolaget LM Ericsson announced on Monday in a statement that it will be trimming its headcount in Sweden in an effort to cut costs.
    www.baha.com

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,009
    • March 26, 2024 at 12:59 PM

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ERNT/COI-ERNT-9124f5b233dc0209de64aaef09a0f4ae.pdf

i t r.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,009
    • March 26, 2024 at 3:01 PM

"akumulacijska mreža" na ernt........ribari ne troše ni mamac ni gorivo jel ribice same ulaze u mrežu.......

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • March 26, 2024 at 3:22 PM
    Quote from hugh

"akumulacijska mreža" na ernt........ribari ne troše ni mamac ni gorivo jel ribice same ulaze u mrežu.......

Ako ste uvjereni da je to tako(iako se znalo za dividendu i prije mjesec dana), što se sada promjenilo sa dionicom da poraste 20 eura preko noći??? Y i ostali stručnjaci su pisali da je drže neograničeno, a na prvo ljuljanje broda Y je iskočio i prodao je ispod 200€ i to sa gubitkom od min 5-10%?!

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,009
    • March 27, 2024 at 12:14 AM
    Quote from Junius
    Quote from hugh

Ako ste uvjereni da je to tako(iako se znalo za dividendu i prije mjesec dana), što se sada promjenilo sa dionicom da poraste 20 eura preko noći??? Y i ostali stručnjaci su pisali da je drže neograničeno, a na prvo ljuljanje broda Y je iskočio i prodao je ispod 200€ i to sa gubitkom od min 5-10%?!

pain trade coming.......

• Spalato33 (grad)
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    350
    • April 17, 2024 at 11:38 PM
    ERONET oduševljava na sajmu: Potpis ugovora sa Ericsson Nikola Tesla, posjeta Plenkovića... - Čapljinski portal
    Počeo je 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru na kojemu se HT Eronet, na svome izložbenom prostoru u paviljonu 2, predstavlja pod sloganom Ponovno…
    caportal.net

Bravo za ernt!

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • April 18, 2024 at 7:17 AM

Da bravo za našeg Eru, ali mislim da je vrime da se javno oglase u čemu je problem da pada sustav CEZIH da ljudi nemogu dizati svoje neophodne ljekove, vjerujem da nisu samo oni u toj priči , al ovo je katastrofa. U petak je opet bio cirkus.:rolleyes:

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• hromax
    Student
    Reakcija primljeno
    58
    • April 18, 2024 at 10:40 AM

Nije baš sve sjajno...

Ericsson u prošloj godini otpustio 5500 ljudi, no prihodi im i dalje izrazito padaju
    ŠVEDSKI proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je danas o oštrom padu prihoda u prvom tromjesečju, istaknuvši slabiju potražnju u Aziji i…
    www.index.hr

:(

• Spalato33 (grad)
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    350
    • April 18, 2024 at 11:04 AM

Obavijesti izdavatelja - EHO

Ugovor po ugovor i bit ce to sve dobro.

Razdvojimo više maticu i ernt!;)

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 25, 2024 at 10:45 AM

sada je jasnija prodaja unazad 10ak dana, neki uvijek znaju

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ERNT/FI-ERNT-1aa8e31d81dd6bafb286b347e42e6b2b.xlsx

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • April 25, 2024 at 10:48 AM
    Quote from Moller

https://eho.zse.hr//fileadmin/iss…47e42e6b2b.xlsx

Nisam pri kompu, sto je bilo?

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

• Tolisimus
    Student
    Reakcija primljeno
    228
    • April 25, 2024 at 10:48 AM

Servisu su otišli/vratili HT-u?

Izvješće je bez njih skroz dobro, ne računam na skok dionice ali za dobru dividendu i u budućnosti mislim da nema straha.

Jedna od mojih rijetkih dividendnih dionica.

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ERNT/FI-ERNT-ae167990f474a0ec41910830e1995b5d.pdf

• Spalato33 (grad)
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    350
    • April 25, 2024 at 10:52 AM

Po meni je ovo skroz solidno ,manji prihodi ,manja dobit,veće su marže šta me posbno veseli .

• Iwop
    Student
    Reakcija primljeno
    116
    • April 25, 2024 at 10:57 AM

Ja sam očekivao gubitak, s obzirom na očekivani pad prihoda i kako se prodavalo diinice zadnje vrijeme na burzi.

A kad ono čak 6,4 milijuna eura neto dobiti odnosno skoro 5 eura po dionici. Polovica prošlogodišnje redovne dividende je zarađena već u prvom kvartalu.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 25, 2024 at 11:51 AM
    Quote from calypso
    Quote from Moller

https://eho.zse.hr//fileadmin/iss…47e42e6b2b.xlsx

Nisam pri kompu, sto je bilo?

cijena se srozala na preddividendnu, nakratko

• abc1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    313
    • April 25, 2024 at 11:56 AM

Radi cijene na ZSE, bojao sam se predstečajne, za početak. Svako ima svoje razloge.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 17, 2025 at 10:40 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 17, 2025 at 10:40 AM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 11:37 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. dionicar

May 16, 2025 at 11:37 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 16, 2025 at 7:37 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 16, 2025 at 7:37 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 4:27 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. misterno

May 16, 2025 at 4:27 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 3:45 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      907k
      2.1k
    3. All

May 16, 2025 at 3:45 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 17, 2025 at 10:40 AM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 16, 2025 at 11:37 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 16, 2025 at 4:27 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:45 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

piho May 16, 2025 at 11:03 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

bjane May 16, 2025 at 10:45 AM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 2 months ago