1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • miljenka5
    Student
    Reakcija primljeno
    179
    • March 15, 2024 at 10:03 AM
    • #1,581
    Quote from Roki

Hoću reći, nemoš izać i da hoćeš, može netko sa par komada špekulativno izaći i to je to. da netko ozbiljno krene izlazit bio bi potop nakon par klikova.

S druge strane ima nas dosta koji bi na nekom jačem padu vrlo rado uletjeli sa većom sumom novca.
    Iako sam se nagledao svega na burzi, i ništa nije nemoguće, ali ne vjerujem da bi cijena ikako dotakla npr 1000 eura. Pa mi bi se svi potrgali od kupnje. Isto ko da ti netko krene prodavati npr HT po 16 eur ili Rivp po 2,5...Može, vrlo rado...

I što će se dogoditi sa likvidnošću? Drastično će pasti. Možda čak ispadanje iz crobexa. Zato je čak bolja neka cijena uravnoteženja pa makar bila i 1000€. Da ne bi postali nova mdka :)

• Jure
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    279
    • March 15, 2024 at 10:27 AM
    • #1,582

Ja ne znam koliko g Kneževic ima godina ali u zadnje vrijeme je dosta kupovao pa valjda smije i nešto prodati po možda nešto pokloniti ženi, sinovima, kćerima , unucima, otići na put oko svijeta i slično.

• notion
    Početnik
    Reakcija primljeno
    45
    • March 15, 2024 at 10:38 AM
    • #1,583
    Quote from Ibro

AZ OMF kat. B krenuo je sa prodajom KODT-R

Danas je vidljivo smanjenje -186kom što bi značilo da je u utorak počeo s prodajom.

Lp

AZ-B fond je u zadnje 3 godine imao prosjecni godisnji prinos 3,40%.

Prinos u zadnjih 12 mjeseci je bio 10,73%, a prinos u zadnja 24 mjeseca 10,51%.

S druge strane, inflacija u 2023. na razini cijele godine bila je 8,4%.

Sada si izracunajte koliko bi zaradili/izgubili da ste ulozili u taj fond.

Porast cijene KODT u zadnjih godinu dana s ukljucenim dividendama je 301,04%

Uzevsi u obzir gore navedene brojke, totalno je irelevantno sto radi taj fond.

• Blabla
    Student
    Reakcija primljeno
    168
    • March 15, 2024 at 11:47 AM
    • #1,584
    Quote from Parica

Jučerašnje promjene u TOP10 su strava za špekulante dok dugoročni investitori nemaju previše razloga za brigu...ja sebe ubrajam u jednu i drugu skupinu tako da sam negdje između ove dvije vatre...

I na redovnoj i povlaštenoj dionici su dva najveća dioničara krenula s prodajom...i to nije dobro za cijenu dionice, ali fundamentalno se ništa nije promijenilo...

Pozitivno je što AZ do sada nije rušio cijenu, čak bih se usudio reći da u zadnjih godinu dana nije prodavo po bidu...odredio bi range prodaje i tu bi izlazio sa xxxx količinom i čekao...npr. na 1000 EUR je prodavao u rangeu 1030-1060 i nije se gurao niže dok su na prodaji na 1.000 EUR bila dva veća prodajna naloga od 100komada i 200 komada...samo je čekao na svojoj cijeni...nije mrdao

Ne vjerujem da će i g. Knezevic raditi drukčije jer da želi posto poto prodati mogao je kratiti i na 1.000 ili 1.200 EUR...ukratko, mislim da nijedan od njih neće prodavati ispod 1.400 EUR...to je moje mišljenje i može bit pogrešno, ali AZ fondovi su do sada stvarno super prodavali, imali su velike količine, ali nisu forsirali...čisto su davali tempo trgovanju...bravo za njih nek tako nastave...

Ono sto je dobro je sto sad 100% u rujnu ulazimo u CROBEX10 jer će se likvidnost održati....pa trenutna likvidnost se nikada ne bi ostvarila da nije bilo AZ prodavača zadnje dvije godine...

S druge strane, na nažalost, zbog njihove količine vraćamo se na valuaciju P/E (prije oporezivanja) cca 10...odnosno nije realno očekivati rast cijene dionice preko porasta valuacije (npr da se dionica konstantno tržiti na avg P/E 15)... znači, vraćamo se na postavke zadnje dvije godine te nam preostaje samo poslovanje kao generator rasta cijene ...obzirom da sam siguran u nastavak rasta poslovanja mislim da značajne korekcije ne bi trebalo biti...

Sljedeća 2 tjedna bi moglo bit "veselo", ali će se situacija smirit kad ulagači shvate da "veliki" ne prodaju ispod 1.400 EUR (bar se nadam da neće)...

Ukratko, s tehničke strane je "sra.nje", ali nije to ništa čudno niti neočekivano, dionica je narasla 11x u 4 godine , javila se likvidnost i svima je prilika za prodaju...s druge strane fundmentalno se ništa nije promijenilo, dapače nakon Q1 i Q2 očekujem opet fundamentalnu rapsodiju...

Ako se poslovanje nastavi razvijati (a ja sam siguran da hoće) možda ovo bude najbolja stvar za dionicu (kao što je dosadašnja prodaja AZ brutalno podigla likvidnost)...ali trebat će neko vrijeme da se situacija razbistri...a ovo je i prilika i da ostali MF-ovi uđu unutra, tko zna...možda za godinu-dvije u TOP10 budemo imali 3x različita MF-a...tko će znati...jedino bitno je da posluju dobro/odlično...u tom slučaju javit će se i kupnja...

Nije ugodno, ali u ovakvim situacijama se vidi važnost fundamentalne podcijenjenosti jer nema prostora za veliki pad cijene...npr ako u Q1 i Q2 zajednička dobit bude oko 30 mil EUR (a ja mislim da će bit i veća) onda se dionica trenutno trži na forward P/E (prije oporezivanja) 9 , dok bi s tom dobiti P/E bio 7,6 na cijeni 1.200 EUR...

Treba preživit do izvješća za Q1, a onda ćemo opet (i mi i prodavači :)) računati funadmente i definirati koja cijena nam je prihvatljiva za kupnju/prodaju...

Sretno svima...

Display More

Fundamenti su sve. Cijena je narasla nekoliko puta bez obzira na prodaju AZ fondova zato što su se fundamenti nastavili rasti. Kako su fundamenti rasli AZ je dizao cijenu po kojoj prodaje. Isti trend očekujem i dalje. Bitno je da se poslovanje nastavi popravljati pa će prodavači dizati cijenu po kojoj prodaju. Ukratko ništa bitno se ne mijenja.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • March 15, 2024 at 12:03 PM
    • #1,585

Mene više zanima tko će kupiti. Htio bih da kupuju mali dioničari poput mnogih od nas ovdje, dakle oni koji su pametni i zaslužili su imati nešto lijepo u portfelju, da se ova prilika efektno iskoristi, da ovo bude baš kao ono što sam jednom komentirao za Tajvan i TSMC i sličnosti s KODT, narodna dionica. Tamo svi imaju tog svog najboljeg proizvođača, izvoznika, ponosa nacije. Zašto tako ne bi i kod nas?

Žao mi je što takvih malih dioničara kod nas nema, ne može biti, puno. Nema šanse da sad neki veći broj naših sugrađana (“kao IPO HT-a” brojevi) nekako sazna za ulaganje u dionice, vidi ovo kao dobar pick, priključi nam se.

Stoga nam ostaje utješni scenarij koji ipak je moguć. Kad već ne može veći broj naših malih sugrađana iskorisiti tu priliku likvidnosti, onda bi možda mogao manji broj velikih sugrađana, kao onaj naš mladi IT poduzetnik. Njemu svaka čast što je uočio ovu priliku. Postoji još nekoliko ljudi poput njega koji su mi na pameti, ali koji su nešto slabo aktivni u ulaganju u dionice, više ih zanimaju nekretnine iz nekog razloga.

• vodoinstalater
    Student
    Reakcija primljeno
    175
    • March 15, 2024 at 12:15 PM
    • #1,586

Prijedlog: da IC sklepa neki novi ETF u kojem bi KODT bio značajnije zastupljen. Bez obzira na ovaj prijedlog - znam tko će i dalje apsorbirati ove rasprodaje ali po mogućnosti na što nižoj cijeni. I sám sam na toj strani :evil:

tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • March 15, 2024 at 12:16 PM
    • #1,587

ja samo znam da opreza nikad dovoljno. ima puno malih za koje je bid na povlaštenoj preplitak. znam ih nekoliko osobno, a i ovdje ima lijepi broj takvih imatelja.

s druge strane pogledajte i proučite najnoviji poučak kaj se desilo sa ernt. ne predviđam niti priželjkujem sličan scenarij, ali.... zato velim opreza nikad dovoljno.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • March 15, 2024 at 12:32 PM
    • #1,588
    Quote from tollway

s druge strane pogledajte i proučite najnoviji poučak kaj se desilo sa ernt.

ERNT se uspoređuje s KPT a ne KODT! Ne volim pisati o dionicama koje nemam, posebice kad nemam nešto dobro reći, ali natuknuo sam nekoliko puta na nekim mjestima što mislim o ERNT kroz suptilne komentare o naravi njihovog biznisa, nepostojanju dugoročnog trenda rasta, nepostojanju ničega strukturno drugačije danas da bi se očekivala budućnost puno bolja od prošlosti.

Ako nešto sliči na ERNT u Končar Grupi to je KPT.

KODT je svemirski brod u odnosu na sve to.

• kristofer
    Student
    Reakcija primljeno
    121
    • March 15, 2024 at 12:32 PM
    • #1,589

Mislim da je već na ovoj cijeni od 1400 eur diskont od 50 % u odnosu na rezultate koje ćemo imati već u ovoj godini. Ukoliko to nije dovoljno malim,velikim ili bilo kakvim drugim kupcima onda ne znam što je dovoljno. Znamo da najveći velikani ovog sporta kažu da ne mogu predvidjeti u kojem pravcu će cijena pojedine dionice ići za par mjeseci ili godinu dana ,ali u nešto dužem razdoblju imate potpunu korelaciju između rasta dobiti i porasta cijene dionice.

tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • March 15, 2024 at 12:41 PM
    • #1,590
    Quote from Lynx
    Quote from tollway

ERNT se uspoređuje s KPT a ne KODT! Ne volim pisati o dionicama koje nemam, posebice kad nemam nešto dobro reći, ali natuknuo sam nekoliko puta na nekim mjestima što mislim o ERNT kroz suptilne komentare o naravi njihovog biznisa, nepostojanju dugoročnog trenda rasta, nepostojanju ničega strukturno drugačije danas da bi se očekivala budućnost puno bolja od prošlosti.

Quote from Lynx
    Quote from tollway

nešto imate kratko pamćenje kolega... već se zaboravilo kaj je bilo kad je prije par godina az izlazio? da, ispalo je super jer je kratko trajalo i količine su bile puno puno manje od ovih koje se sada spominju. i na p i na r. nema veze kaj vi ili ja ili većina misli ako netko veliki odluči izaći! a mrcvarenje može potrajati puno duže nego li je bilo spomenuto.

fundamenti u tom slučaju prodavatelju nemaju apsolutno nikakvu težinu.

• igi
    Student
    Reakcija primljeno
    83
    • March 15, 2024 at 1:54 PM
    • #1,591

Imao sam uspona i padova na burzi... valjda onda sam i stekao neko iskustvo... neka prodaje tko hoće i koliko hoće... biti će i kupaca novih... rekao bih da su kralj burze... i dok tako rade kako rade nema straha... da ih nisam prodao po 300tinjak eura jer sam isto kemijao bio bih sada na konju... grešku takvu ne mislim ponavljati, sretno i svima svako dobro

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • March 15, 2024 at 4:27 PM
    • #1,592

Upravo vidio ovo https://simplywall.st/stocks/hr/capi…i-dd-zgsekodt-1

Pa ako nekog dublje zanima tema povrata na kapital (ROCE, ROIC), značaj njegove veličine i trenda rasta, razlike u odnosu na cijenu kapitala, uzroke, posljedice, evo malo štiva za vikend.

Files

article_roicandtheinvestmentprocess.pdf 1 MB – 25 Downloads article_increasingreturns.pdf 584.43 kB – 18 Downloads
  • Tolisimus
    Student
    Reakcija primljeno
    228
    • March 15, 2024 at 5:02 PM
    • #1,593
    Quote from kristofer

Mislim da je već na ovoj cijeni od 1400 eur diskont od 50 % u odnosu na rezultate koje ćemo imati već u ovoj godini. Ukoliko to nije dovoljno malim,velikim ili bilo kakvim drugim kupcima onda ne znam što je dovoljno. Znamo da najveći velikani ovog sporta kažu da ne mogu predvidjeti u kojem pravcu će cijena pojedine dionice ići za par mjeseci ili godinu dana ,ali u nešto dužem razdoblju imate potpunu korelaciju između rasta dobiti i porasta cijene dionice.

Hrabar komentar: KODT diskont od 50%.

Znači da očekujemo da već sada KODT vrijedi da ne cjepidlačimo 2000 ili 2800 EUR/dionici?

To vam je tržišna kapitalizacija firme od 1.100 M EUR-a (na 2000 EUR) i sve to na prošlogodišnje prihode od 350 M EURa...

Ne želim dobiti puno negativnih komentara, ali ja ću napustiti vlak koju stanicu prije i zaželjeti sretan put drugima. Ovo je sad više nego što sam se nadao.

Moj komentar je trebao ići prema manje iskusnim ulagateljima da razmisle što znači kad netko kaže da je nešto na diskontu od 50%....u prijevodu da treba narasti za 100% da ne bude diskonta, ali eto mislim da kristofer nije to mislio nego da treba samo još narasti za 50%...skromni rast tržišne kapitalizacije za cjelogodišnje prihode.

Opreza nikad dosta 😇

• kristofer
    Student
    Reakcija primljeno
    121
    • March 15, 2024 at 5:25 PM
    • #1,594
    Quote from Tolisimus
    Quote from kristofer

Znači da očekujemo da već sada KODT vrijedi da ne cjepidlačimo 2000 ili 2800 EUR/dionici?

To vam je tržišna kapitalizacija firme od 1.100 M EUR-a (na 2000 EUR) i sve to na prošlogodišnje prihode od 350 M EURa...

Ne želim dobiti puno negativnih komentara, ali ja ću napustiti vlak koju stanicu prije i zaželjeti sretan put drugima. Ovo je sad više nego što sam se nadao.

Moj komentar je trebao ići prema manje iskusnim ulagateljima da razmisle što znači kad netko kaže da je nešto na diskontu od 50%....u prijevodu da treba narasti za 100% da ne bude diskonta, ali eto mislim da kristofer nije to mislio nego da treba samo još narasti za 50%...skromni rast tržišne kapitalizacije za cjelogodišnje prihode.

Opreza nikad dosta 😇

Display More

Imate već na ovoj temi od kolege Parice dobar izračun prema kojem bi se prihodi u 2024.god.mogli približit iznosu od 500 mil.eura.Na to dodajte bitno povećanje profitne marže (40 %) u 4. kvartalu štu znači da ista na razini cijele 2024.god. može biti između 30-40 % pa računajte.

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • March 15, 2024 at 7:21 PM
    • #1,595
    Quote from Tolisimus
    Quote from kristofer

Opreza nikad dosta 😇

Display More

Nemojte gledat prihode već, gledajte neto dobit!

• vodoinstalater
    Student
    Reakcija primljeno
    175
    • March 15, 2024 at 10:23 PM
    • #1,596

Jednostavna kalkulacija na kutiji šibica u maniri velikih direktora iz doba socijalizma govori ovako: uz prosječan rast neto dobiti od 10% godišnje a uz zadržavanje postojećih fundamenata, cijena dionice će se za 7 godina poduplati (2800 €). Kome je to malo - neka izađe.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • March 15, 2024 at 11:05 PM
    • #1,597
    Quote from vodoinstalater

Jednostavna kalkulacija na kutiji šibica u maniri velikih direktora iz doba socijalizma

A ovako bi to Warren i Charlie komentirali, ako je suditi po ChatGPT-u.

Files

IMG_1946.jpg 299.97 kB – 0 Downloads
  • Sin Jureskin
    Početnik
    Reakcija primljeno
    50
    • March 16, 2024 at 9:10 AM
    • #1,598
    Quote from Lynx

bi

Ha ha nasmijalo me, is this gold mine or minefield :-)))

• Blabla
    Student
    Reakcija primljeno
    168
    • March 16, 2024 at 4:20 PM
    • #1,599
    Quote from Lynx
    Quote from vodoinstalater

Jednostavna kalkulacija na kutiji šibica u maniri velikih direktora iz doba socijalizma

A ovako bi to Warren i Charlie komentirali, ako je suditi po ChatGPT-u.

Dobar razlog zašto je "gold mine", odnosno zašto se dionica trguje po diskontu, je što postoji veliki prodavač koji radi statičku analizu dionice, ignorirajući rastući trend prihoda i dobiti. Njemu je dionica jednako precijenjena sad kao i kad se trgovala po 200 € (kada je prodavao s jednakim entuzijazmom). Prodaje koliko može jer mu je P/E od 12 gornja granica za ovu dionicu, odnosno dionica mu je tu precijenjena. To što tvrtka posluje u branši koja je u neviđenoj ekspanziji s potražnjom koja se ne može u cijelosti zadovoljiti mu je nebitno. Prodavač kad vidi P/E 12 klikne prodaj i to je to. S obzirom da ima ogromnu količinu dionica za prodaju sprječava odgovarajući rast cijene, odnosno omogućava ostalim ulagačima da kupe "gold mine".

Volio bi čuti ako netko ima razlog zašto je "minefield".

Edited once, last by Blabla: Merged a post created by Blabla into this post. (March 16, 2024 at 4:22 PM).

• Roger
    Početnik
    Reakcija primljeno
    50
    • March 16, 2024 at 8:06 PM
    • #1,600

Blabla A kakva je po vama , eventualna strategija izlaska tih koji imaju tolike količine, tj kako bi vi izašli iz dionice uz takvu nelikvidnost? Da je pustio cijenu pa je onda rušio a vi prodali onda bi to bilo u redu?!

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      440
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago