1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • Vrky
    Početnik
    Reakcija primljeno
    21
    • March 11, 2024 at 4:01 PM
    • #1,561

DZS je prošli tjedan objavio podatke o industrijskoj proizvodnji za siječanj: https://podaci.dzs.hr/2024/hr/77250

U usporedbi sa siječnjem 2023. proizvodnja električne opreme povećala se za 11,7% (ukupna industrija je pala za 1,3%).

Ne znam koliki je tu udio KODT, ali čini se da Q1 2024. ide u dobrom smjeru.

• Iwop
    Student
    Reakcija primljeno
    116
    • March 11, 2024 at 8:52 PM
    • #1,562

Mislim da električni robotaxi nisu sigurno u toj računici :)

Šalu na stranu, električna oprema očito ide kontra svih trendova i strateška je odrednica EU. Nema straha da će recesija, ako se i desi, udariti po KODT

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • March 12, 2024 at 9:19 AM
    • #1,563

Recesija u EU i dugoročnije slabosti EU gospodarstva najviše se veže za Njemačku. Ako se ne varam ovdje nam Njemačka nije (za razliku od nekih drugih članica Končar grupe) glavno tržište. Imamo mi Švedsku, Švicarsku (niti nije EU), pa možda čak i Hrvatsku ispred Njemačke.

• tenchi0110
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    993
    • March 14, 2024 at 3:13 PM
    • #1,564

Ako vas zanimaju nova mišljenja i spoznaje našeg velikog investitora...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Čak je i (konačno) priznao da je trebao uložiti izravno u KODT...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

aaaaaaaaaaaaaaaaand it's gone

• Damir1952
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    193
    • March 14, 2024 at 6:25 PM
    • #1,565
    Quote from tenchi0110

Ako vas zanimaju nova mišljenja i spoznaje našeg velikog investitora...

Čak je i (konačno) priznao da je trebao uložiti izravno u KODT...

I ja KOEI imam, sad sve mislim jel vrijeme za pokratiti, kad mišljenje "ovog" pročitam! Inače ne pratim ove samozvane "gurue"!

• Ibro
    Početnik
    Reakcija primljeno
    43
    • March 14, 2024 at 9:14 PM
    • #1,566

AZ OMF kat. B krenuo je sa prodajom KODT-R

Danas je vidljivo smanjenje -186kom što bi značilo da je u utorak počeo s prodajom.

Lp

• Iwop
    Student
    Reakcija primljeno
    116
    • March 14, 2024 at 9:46 PM
    • #1,567

Oni su prodavali i na 800 i na 1000 i na 1200 eura i hvala im na tome.

Da nema njih, mnogi nebi ušli u ovako dobru dionicu i bila bi puno nelikvidnija. Ovako smo upali u Crobex a dionica je postala zanimljivija i za mnoge institucionalne ulagače.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • March 14, 2024 at 11:10 PM
    • #1,568
    Quote from Ibro

AZ OMF kat. B krenuo je sa prodajom KODT-R

Valjda jako široko shvaćaju svoju misiju - osigurati mirovine građanima RH! Nije bitno jesu li članovi fonda ili su to oni što sami kupuju dionice.

• Sokolic
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    513
    • March 15, 2024 at 5:41 AM
    • #1,569

Bez obzira misle li izići skroz nije dobro, previše toga imaju

• miljenka5
    Student
    Reakcija primljeno
    179
    • March 15, 2024 at 7:50 AM
    • #1,570

Da, a na povlaštenoj izlazi prvi dioničar. Što se raslo raslo, igranka je izgleda gotova :)

Sada će da padne likvidnost jer nitko dionice ne kupuje ako nema porasta cijene. Da ti igrači izađu trebati će oko 2 godine minimum.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • March 15, 2024 at 7:50 AM
    • #1,571

Ma ti fondovi su cirkus samo takav. Zakonski i funkcionalno za pregled i nadzor bi trebalo nekako sloziti da svatko tih 5% (ili vise ako zeli) mora uloziti u neki oblik svog osobnog fonda i da sam ulozi dali ce to biti dionica, ETF ili obveznica… kao i to da od tih 5% 2 stupa mirovnskih mora biti neki % u HR, ostalo po volji..

Onda bi ekipa naucila sta i kako, kao i financijski se opismenila. Ali zakonski rjesiti i kaznjavati zestoko svaku malverzaciju kompanija, tipa razne namjestene dokapitalizacije, obvezne ponude, istiskivanja…. U biti tada istiskivanja nebi ni bila u primisli tim kompanijama, jer bi ti isti dionicari i svi građani prestali koristiti proizvode te kompanije, kako sam pisao nedavno.

Neke se stvari jednostavno mogu rijesiti, jedino treba volje i pamet za prave stvari uloziti, a ne u gluposti jel netko za lijevu, desnu ili xy opciju koje sve zajedno nerade nis pametno 🥴

Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • March 15, 2024 at 8:21 AM
    • #1,572
    Quote from miljenka5

Da, a na povlaštenoj izlazi prvi dioničar. Što se raslo raslo, igranka je izgleda gotova :)

Sada će da padne likvidnost jer nitko dionice ne kupuje ako nema porasta cijene. Da ti igrači izađu trebati će oko 2 godine minimum.

Nekima bi to značilo 2.g. šanse za dokup 🙄

• Krki99
    Početnik
    Reakcija primljeno
    7
    • March 15, 2024 at 8:34 AM
    • #1,573
    Quote from miljenka5

Taj koji "izlazi" je kupio od 1.9.2023. preko 2000 komada uključujući ovaj izlazak

Files

kodt2 (2).png 142.74 kB – 0 Downloads
  • nascar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    550
    • March 15, 2024 at 8:38 AM
    • #1,574

ako poslovanje bude raslo kao do sada prodat će se to sve prije, a sumnjam da je sve na prodaju na ovim cijenama

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • March 15, 2024 at 8:57 AM
    • #1,575

Jučerašnje promjene u TOP10 su strava za špekulante dok dugoročni investitori nemaju previše razloga za brigu...ja sebe ubrajam u jednu i drugu skupinu tako da sam negdje između ove dvije vatre...

I na redovnoj i povlaštenoj dionici su dva najveća dioničara krenula s prodajom...i to nije dobro za cijenu dionice, ali fundamentalno se ništa nije promijenilo...

Pozitivno je što AZ do sada nije rušio cijenu, čak bih se usudio reći da u zadnjih godinu dana nije prodavo po bidu...odredio bi range prodaje i tu bi izlazio sa xxxx količinom i čekao...npr. na 1000 EUR je prodavao u rangeu 1030-1060 i nije se gurao niže dok su na prodaji na 1.000 EUR bila dva veća prodajna naloga od 100komada i 200 komada...samo je čekao na svojoj cijeni...nije mrdao

Ne vjerujem da će i g. Knezevic raditi drukčije jer da želi posto poto prodati mogao je kratiti i na 1.000 ili 1.200 EUR...ukratko, mislim da nijedan od njih neće prodavati ispod 1.400 EUR...to je moje mišljenje i može bit pogrešno, ali AZ fondovi su do sada stvarno super prodavali, imali su velike količine, ali nisu forsirali...čisto su davali tempo trgovanju...bravo za njih nek tako nastave...

Ono sto je dobro je sto sad 100% u rujnu ulazimo u CROBEX10 jer će se likvidnost održati....pa trenutna likvidnost se nikada ne bi ostvarila da nije bilo AZ prodavača zadnje dvije godine...

S druge strane, na nažalost, zbog njihove količine vraćamo se na valuaciju P/E (prije oporezivanja) cca 10...odnosno nije realno očekivati rast cijene dionice preko porasta valuacije (npr da se dionica konstantno tržiti na avg P/E 15)... znači, vraćamo se na postavke zadnje dvije godine te nam preostaje samo poslovanje kao generator rasta cijene ...obzirom da sam siguran u nastavak rasta poslovanja mislim da značajne korekcije ne bi trebalo biti...

Sljedeća 2 tjedna bi moglo bit "veselo", ali će se situacija smirit kad ulagači shvate da "veliki" ne prodaju ispod 1.400 EUR (bar se nadam da neće)...

Ukratko, s tehničke strane je "sra.nje", ali nije to ništa čudno niti neočekivano, dionica je narasla 11x u 4 godine , javila se likvidnost i svima je prilika za prodaju...s druge strane fundmentalno se ništa nije promijenilo, dapače nakon Q1 i Q2 očekujem opet fundamentalnu rapsodiju...

Ako se poslovanje nastavi razvijati (a ja sam siguran da hoće) možda ovo bude najbolja stvar za dionicu (kao što je dosadašnja prodaja AZ brutalno podigla likvidnost)...ali trebat će neko vrijeme da se situacija razbistri...a ovo je i prilika i da ostali MF-ovi uđu unutra, tko zna...možda za godinu-dvije u TOP10 budemo imali 3x različita MF-a...tko će znati...jedino bitno je da posluju dobro/odlično...u tom slučaju javit će se i kupnja...

Nije ugodno, ali u ovakvim situacijama se vidi važnost fundamentalne podcijenjenosti jer nema prostora za veliki pad cijene...npr ako u Q1 i Q2 zajednička dobit bude oko 30 mil EUR (a ja mislim da će bit i veća) onda se dionica trenutno trži na forward P/E (prije oporezivanja) 9 , dok bi s tom dobiti P/E bio 7,6 na cijeni 1.200 EUR...

Treba preživit do izvješća za Q1, a onda ćemo opet (i mi i prodavači :)) računati funadmente i definirati koja cijena nam je prihvatljiva za kupnju/prodaju...

Sretno svima...

• kristofer
    Student
    Reakcija primljeno
    121
    • March 15, 2024 at 8:57 AM
    • #1,576

Kod ovakvih rezultata potpuno je nebitno tko i zašto prodaje.Promet na redovnoj od početka godine je cca 6 milijuna eur što je prije za ovu dionicu bilo nezamislivo. Nakon objave rezultata za 1.kvartal promet se može vrlo lako višestruko povećati ,a moguće su prodaje i u blokovima. Za mene je sretna okolnost što ostajemo bez mirovinca i što smo ostali izvan sfere interesa velikog gurua.

• miljenka5
    Student
    Reakcija primljeno
    179
    • March 15, 2024 at 9:38 AM
    • #1,577

Nije se fundamentalno ništa promijenilo, ali ovo je velika promjena. Likvidnost mora jako pasti jer tko će kupovati dionicu koja ne može rasti. Špekulanti ne vole biti zarobljeni i oni će početi prodavati i rušiti cijenu dolje. Mislim da će stabilizacija biti tek negdje na oko 1150.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • March 15, 2024 at 9:43 AM
    • #1,578
    Quote from miljenka5

Nije se fundamentalno ništa promijenilo, ali ovo je velika promjena. Likvidnost mora jako pasti jer tko će kupovati dionicu koja ne može rasti. Špekulanti ne vole biti zarobljeni i oni će početi prodavati i rušiti cijenu dolje. Mislim da će stabilizacija biti tek negdje na oko 1150.

Prodao bih, al bi obje po trenutnom asku srušio preko 10ak %, a poreza bi platio da bih morao dići kredit. A ja sam sitna riba...

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • March 15, 2024 at 9:54 AM
    • #1,579

Hoću reći, nemoš izać i da hoćeš, može netko sa par komada špekulativno izaći i to je to. da netko ozbiljno krene izlazit bio bi potop nakon par klikova.

S druge strane ima nas dosta koji bi na nekom jačem padu vrlo rado uletjeli sa većom sumom novca.
    Iako sam se nagledao svega na burzi, i ništa nije nemoguće, ali ne vjerujem da bi cijena ikako dotakla npr 1000 eura. Pa mi bi se svi potrgali od kupnje. Isto ko da ti netko krene prodavati npr HT po 16 eur ili Rivp po 2,5...Može, vrlo rado...

• Sin Jureskin
    Početnik
    Reakcija primljeno
    50
    • March 15, 2024 at 10:00 AM
    • #1,580

Slazem se sa Paricom i Kristoforom. Sa investitorskog aspekta gledanja dionice, dok god su funadamenti tu, a ovdje visestruko jesu, ne treba se bojati nicega. Te igrice tko je prodao, zasto je prodao, mene recimo uopce ne interesiraju. Ne kazem da to nije zanimljivo i da to indirektno ne pomaze (npr. spekulativno trgovanje pomaze u likvidnosti, ulaz u Crobex i sl...), ali to mi je samo usput, dodatna radost... Koliko god spekulatnti vladali, po mom iskustvu, nema sanse da dionica ne napreduje u vremenu kad su temeljni fundamenti tu, a kod KODT-a su 10/10. A sad spekulanti, investitori na kratki rok (i to je po meni spekulacija), tu je mozda malo drugacije prica... pa razumijem njihovu zabrinutost. No, ja nikad nisam vjerovao da se spekulantski moze ista napraviti i nikad nisam kupio dionicu iz tog razloga, osim kam bio zelen pa sam vidio da to vodi u cisti gubitak (sam na sebi). Ovo je samo moje misljenje, gledanje i iskustvo, nista drugo. Jos jedna stvar... kod fundamentalne dionice, cak bih rekao da se i spekulanti pretvore u investitore... zamislimo da za 3 godine ili kad god, dividenda bude 60 EUR, tko ne bi kupio tu dionicu za 2.000 EUR jer mu je prinos 3.33%, a u Banci ce dobiti 1%... Zar je moguce da onda u tom trenutku dionica padne na 1000...?

Dapace, nema mi draze stvari nego kad ovakva dionica padne na smijesne razine, zamislite izobilja tada...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 18, 2025 at 4:55 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Bull_over_Bear

May 18, 2025 at 4:55 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 11:37 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. dionicar

May 16, 2025 at 11:37 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 16, 2025 at 7:37 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 16, 2025 at 7:37 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 4:27 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. misterno

May 16, 2025 at 4:27 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 3:45 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      907k
      2.1k
    3. All

May 16, 2025 at 3:45 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

Bull_over_Bear May 18, 2025 at 4:55 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 16, 2025 at 11:37 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 16, 2025 at 4:27 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:45 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

piho May 16, 2025 at 11:03 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

bjane May 16, 2025 at 10:45 AM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 2 months ago