miljenka5 Pa onaj održivi Održivi SETup dijelom diže kapacitete, dijelom povećava efikasnost, zar ne. Stalno oni dižu kapacitete, svakih par godina bude tako neki “projekt” koji to radi. To je uobičajena stvar ovdje. A cijene trafića rastu već neko vrijeme, od kad je ta nestašica. Rasle su i cijene materijala itd. Sve raste, i bitno je da se pametno ugovara, zaštićuje od tih oscilacija forward ugovorima itd., vrlo su iskusni s time.
KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)
-
-
-
Ovaj tjedan ima poprilično zanimljivih novosti...za svakog po nešto pa krenimo redom...
1. KNJIGE dioničara
Kupljena je Knjiga dioničara danas i napokon su svi AZ fondovi vani , naravno ostaje mrcina kategorija B..."mladi" poduzetnik i dalje skuplja te je trenutno na 334 komad...a glavninu kupnje u utorak i ponedjeljak od AZ ekipe je odradio novopečeni dioničar, OIF GLOBAL VALUE (Erste) i trenutno ima 300 komada...ispod top 10 imaju još dva HPB OIF-a koji lagano, u tišini, već dvije godine krate i ostalo im je ukupno 657 komada...
Sa KODT2 ništa pametno...fizička osoba sa 500 komada je skratila 80 kom...glavni kupac je OTP indeksni fond što je nevjerojatno jer ispada da ih je točka 2. poprilično iznenadila...uopće ne znam što će sada napravit, hoće li krenuti izlazit iz KODT2 i kupovat KODT ili će držat KODT2...bumo vidili...za sada je mirno...unutra je još samo jedan OIF (HPB) i ima 742 komada...i on kao i braća mu na redovnoj po malo krati...ovaj tjedan HPB fondovi nisu kratili ni na redovnoj ni na povlaštenoj...
2. CROBEX
Jučer je odrađena revizija CROBEX indeksa i došlo je do razmjene između KODT rodova dionica, odnosno KODT redovni je postao sastavnica CROBEX-a sa trenutnim ponderom od 5,1%, a KODT2 je isključen. Oba roda su zadovoljila sve kriterije za ulazak, ali po pravilniku Burze nije moguće da dva različita roda dionica istog društva budu istovremeno uključena u CROBEX...gleda se koji rod je jače rangiran (po free floatu tržišne kapitalizacije i prometu)...
KODT je trenutno po free float kapitalizaciji 7. dionica na marketu...
...po prometu je zadnjih mjeseci sigurno među 5 (nisam računao, odokativna procjena)...što znači da ako nastavimo i u približno duplo sporijem tempu ulazimo u CROBEX10 u rujnu jer se prilikom rangiranja koriste oba kriterija (free float tržine kapitalizacije i promet)...tako da neka prodavača...nek se trži...
3. STATUT
Neki dan sam shvatio (slučajno) da su u svibnju 2023. mijenjali Statut i da više nema one stavke da se iz statutarnih rezervi povećava temeljni kapital iz sredstva društva na način da se izdaju nove dionice u omjeru 1:1 (ili stock split)...iz nekog razloga je to isključeno i više se neće provodit (bar mi je logično da neće ako nije u Statutu)...šteta šteta...ne znam zašto...pročitao sam oba Statuta (i "stari" i "novi") i nisam primijetio nikakve druge značajnije promjene...
4. TRŽIŠTE
Već dugo se ovdje piše o perspektivi tržišta i očekivanjima...ali jučer sam pročitao članak (Yahooist Teil der Yahoo Markenfamilie) i mogu vam reći da je situacija puno bolja nego sam mislio...ukratko u članku spominju da najveći dio potražnje za trafićima dolazi iz "zelene" tranzicije, ali iz AI sektora...naime za funkcioniranje AI potrebna je potpuno nova elektro infrastruktura gdje su trafići poprilično traženi, a ponuda je ograničena, a povećanja kapaciteta proizvodnje dugotrajno...ma da ne dužim kome se da neka pročita članak a tko ne želi evo nekih citata (prevedenih)
"...AI podatkovni centri oslanjaju se na specijalizirane električne transformatore...ali ti su transformatori trenutačno u iznimno slaboj ponudi —toliko da je vrijeme čekanja na nove jedinice čak četiri godine. Potražnja je također povisila cijene za oko 70% od siječnja 2020..."
"Ako ne vidimo značajna ulaganja - i na razini robe i u proizvodnji transformatora - mislim da će se nestašica u kojoj se trenutno nalazimo samo pogoršavati...Trebat će nekoliko godina da se puno toga [AI] kapaciteta stvarno postavi na mrežu.”
"domaći (USA) proizvođači mogu isporučiti samo oko 20% američke potražnje za transformatorima..:"
"Kad uračunate svu dodatnu snagu koja će biti potrebna za AI i podatkovne centre, definitivno mogu vidjeti da stvara još veću prazninu kada je u pitanju opskrba transformatorom, To bi definitivno moglo dovesti industriju transformatora u veću rupu nego što se već nalazimo."
Ukratko...tržište je u potpunom disbalansu i ne nazire se kraj ludilu, dapače...a povećanje kapaciteta proizvodnje još nije počelo i pitanje ja kad će i koliko će trajati dok ne krene komercijalizacije dodatnih proizvodnih kapaciteta...definitivno preporučam svima, tko ima KODT, da pročita članak...ludilo...
U članku kao rješenje problema spominju moguće inovacije (mini nuklearne elektranice, solari) ili da sam AI zajedno s inženjerima riješi problem elektrifikacije...uglavnom rješenja su više SF nego realnost...
5. KAPACITETI KODT-a
Da, slažem se kapaciteti KODT su u punoj iskorištenosti (što se vidi iz ostvarenih marži zadnja dva kvartala)...međutim uopće nisam "zabrinut" zbog toga jer sam prezadovoljan sa maržom i lovom koju su zaradili u Q3 i Q4 i ako se isto približno preslika na Q1 i Q2 (koji imaju nisku bazu i prihoda i profitabilnosti) imat ćemo opet godišnji rast prihoda preko 20% uz rast dobiti preko 100%...osim toga razmišljam da pri punim kapacitetima s ovolikom potražnjom uvijek možeš imati rast prihoda od cca 15%-20% jer 5% rasta ide zbog inflacije, 5% zbog povećanja efikasnosti (novih strojeva i bolje organizacije) i 5% zbog povećanja cijena (jer možeš), a pošto će pola tog povećanja ići u EBITDA to ispada da godišnje možeš imati minimalno 30 mil EUR veću EBITDA-u...a s druge strane od 2025./2026. g Bobek je najavio i podizanje kapaciteta i rast potražnje u srednjoročnom razdoblju:
"Bobek navodi da u srednjoročnom razdoblju očekuju snažan rast, te da tvrtka Končar D&ST, kao perjanica Grupe radi na poprilično popunjenom kapacitetu i da su otvoreni za nove prilike i nova tržišta.
"U samom društvu trenutačno traje jedan investicijski ciklus, koji je dijelom usmjeren na to da riješi logističke kapacitete i poveća proizvodne kapacitete u roku od dvije do tri godine", kaže Bobek.
Ukratko, što više čitam i pratim ovo mi izgleda sve bolje i bolje...
6. SVAŠTA NEŠTO
Kako stavri stoje KODT će imati ovu (a ja se nadam i sljedeće 2 godine) EBITDA od minimalno 100 mil EUR...a duga defcto nemaju...pa oni s tom lovom (i s trenutnom lovom na računu) mogu u KEŠU kupiti ERNT i SPAN istovremeno...a s kreditnim zaduženjima imat će kreditni potencijal od preko 600 mil EUR...bolesno...pa pola države mogu kupit
U gornjem članku (točka 4.) navode da je od 2008.-2019. bila konsolidacija proizvođača transformatora i da je bilo iznimno teško razdoblje pa se nije ulagalo u povećanje kapaciteta ni opremanje proizvodnih pogona...i onda pogledam poslovanje KODT-a u tom razdoblju i shvatim da oni razvaljuju uvijek...i kad im tržište ide na ruku (sad) i kad ne (2010-2020)...
Mislim da puno nas nije svjesno što imamo u vlasništvu...ne znam što je bolje, sama firma ili situacija u sektoru...stvarno za nevijerovat...
p.s. sry na opet "velikom" postu, ponijela me euforija...porast cijene, informacije iz Knjige dioničara, podaci iz članka, pa napad na CROBEX10...teško je ostati "hladne glave"...
Sretno i uživajte...dok traje...
-
Većina onih koji nemaju ovu dionicu, a sigurno i mnogi od onih koji imaju, ono “hrvatska Nvdija” smatraju tek šalom 😀
-
-
Parica, svaka cast!
-
Evo još malo vijesti, cool projekt u Danskoj! I SAU kao novo tržište za specijalne transformatore. https://www.koncar.hr/sites/default/…arevac_1494.pdf
-
Svaka cast na odlicnim vijestima i rezultatima. Napokon da i izmedu 2 kvartala imamo uzbudljivih dogadanja ovdje, a najbolje tek dolazi: za nesto vise od mjesec dana ceka nas q1 izvjestaj, pa glavna skupstina i informacija o dividendi. Tu cemo vidjeti da li se mozemo nadati cak i 40% isplate kao nekad ili se krecemo oko 30%. I jedno i drugo ce biti vise nego udvostrucenje u odnosu na lanjsku.
Ajmo malo kristalne kugle sad...Ako prvi kvartal bude u rangu 100milja prihoda i 25milja EBITDa sto vjerujem da otvoreno ocekujemo onda lako mozemo pretpostaviti 100milja EBITDa na kraju godine. To bi bio neki minimum.To je racunica na prosjecnom prihodu od 100milja po kvartalu odnosno 400milja godisnje. Ako pak nadmase prihode i repliciraju profitabilnost iz q4 i u narednim kvartalima onda se brojke dodatno dizu u korist dionicara.
Isao sam malo gledati svoje "optimisticne" prognoze i vidio da nisam prije 2027. prognozirao 100milja EBITDa dakle ovo sve dolazi barem 3 godine prije optimisticnog modela.
Ne treba puno matematike da zakljucimo da to znaci probijanje granice od 2000€ po dionici vec u 2024.g. i jos jedno udvostrucenje dividende u 2025.godini. I to nije prica koja je balon ili je u "zraku" nego realna realizacija ugovorenih poslova sa postojecom profitabilnoscu.
Zvuci predobro ali mislim da ce tako biti! Dodatno na ruku ide izlazak fondova, izvjesni ulazak u crobex10 uskoro, losiji rezultati nekih zse dionica, i cinjenica da u knjizi dionicara imamo sve vise novih ljudi koji polako ulaze sa 5-20komada i tek sada otkrivaju dionicu i vjerojatno se lupaju po glavi sto nisu usli ranije nego zaglibili u drugim pozicijama. Smatram da se se taj trend nastaviti i tijekom godine. Dnevni prometi i likvidnost je neusporedivo bolja nego prethodnih godina i sada vise nitko ne komentira da je slabo likvidno. Uzivajte u vikendu!
-
Najprije hvala uvaženom kolegama s foruma na iscrpnim analizama.
Ali evo i od mene nešto što se zbilo jučer na Dan žena točnije sinoć sasvim slučajno prolazeći blizu škuri bande di piva klapa ispod volta.
Momak Disto Končar dovikuje Prima Mediki: Sačekaj me, dolazim brzo ( jer ti prsten nosim ja).
A klapa zapiva: Disto i Medika zaljubljeni par kad se budu vjenčali ....
E dalje nastavite sami.
Ugodan vikend !!
-
Svaka cast na odlicnim vijestima i rezultatima. Napokon da i izmedu 2 kvartala imamo uzbudljivih dogadanja ovdje, a najbolje tek dolazi: za nesto vise od mjesec dana ceka nas q1 izvjestaj, pa glavna skupstina i informacija o dividendi. Tu cemo vidjeti da li se mozemo nadati cak i 40% isplate kao nekad ili se krecemo oko 30%. I jedno i drugo ce biti vise nego udvostrucenje u odnosu na lanjsku.
kolega
kaj vas uopće sekira visina dividende? u godinu dana papir naraste preko 300 % što vjerujem da nitko nije niti sanjao, a vi se opterećujete da li će div prinos biti 2, 3 ili 5%!!!??? potpuno irelevantno i meni apsolutno nevažno. ako bude recimo25eura što je rast od 100% u odnosu na lani, budete razočarani? a ako bude 30-35, sretni jer bi to bilo kao 40% dobiti!!! da je rast dionice bio 20 ili 30%, onda ima nekakvog (ili potpunog kako vam drago) smisla. ovako...
-
Hello, hvala na komentaru, ali i ja se potpuno slazem zato sam i napisao da ce bilo koja opcija biti duplo vise nego lani sto je super porast na dividendi. Ja se najmanje sekiram s iznosom divke jer kao sto ste naveli divka je postala zanemariva u odnosu na porast glavnice, ali smatram da ima dosta forumskog tijela koji obicno zanima kakva se divka ocekuje jer nisu mozda dulje u dionici ili su propustili proslogodisnji rast. Zato sam rekao da cemo to uskoro saznati i dao svoju projekciju A sama cinjenica da se divka udvostrucuje i ima potencijal da se udvostruci i dogodine prolazi ispod radara jer cijena dionice rastura. Ali kad imate malo vise komada u vlasnistvu pozna se isplata na divki itekako, nije vise zanemariva u apsolutnom iznosu iako je postotak mizeran u odnosu na veliku cijenu. To je bila moja poanta.
-
-
Našao sam dvije firme slične KODT-u, barem mi se čine tako pa nešto uspoređujem, prva je ova:
https://infra-in.se.com/en/products/transformers/index.jsp
ovo je sa yahoo finance za gore navedenu: https://finance.yahoo.com/quote/SCHNEIDER.NS/key-statistics
a ovo je druga:
Yahooist Teil der Yahoo Markenfamilie
ovu je kolega Lynx već spomenuo.
Obje na prvu izgledaju da su ogromne, Market cap i prihodi u milijardama, no kad se pogledaju izvještaji sa njihovih stranica, sve te milijarde su u Rupijima pa koliko vidim ova prva ima prihod godišnji oko 236 mil eura, a Voltamp oko 62 mil. eura.
Uglavnom, zanima me da li su te firme usporedive i ono što primjećujem da se obje trže po daleko većim multiplama od KODT-a, a nisu ni približno profitabline.
Hvala unaprijed na odgovoru, komentaru, mišljenju...
-
Krki99 Ovo prvo je ako dobro vdim indijska podružnica Schneider Electric, tj. onaj njihov pristup (sve zapadno im tako ulazi) joint-ventura s domaćima i/ili listanje na burzu manjinskog udjela, da su efektivno slične vlasničke strukture (nešto drugačije povijesti) kao kod nas ERNT.
To su dobre firme, Indija zanimljivo tržište, no mi smo ipak usporediviji sa zapadnim kompanijama na zapadnim tržištima gdje pretežno poslujemo, dakle logičnija usporedba je ona kanadska firma koja se također spominjala ovdje (Hammond Power Solutions Inc.).
Schneider Electric je inače jedna od najboljih europskih kompanija iz sektora. To bih uspoređivao s KOEI više nego samo KODT.
Naš KODT u Europi za usporedbu, uzor, cilj kojeg direktno izazvati s vremenom, za prvo mjesto u transformatorskom pure-play u Europi je ona SGB-SMIT Group ali oni nisu na burzi. -
Hvala na info
-
S lakocom novo postavljanje ATH i laganih 100k€ prometa vec prije 11h.
-
Jednostavno nisam navika na ovolike nezaustavljive prinose 🫣
-
-
Hvala svima koji pišu kvalitetne i argumentirane postove vezane za KODT, pogotovo Lynx, Parica i Brunos!
...ali možda bi trebali malo stati s pozitivnim informacijama, ima nas koji pokušavamo akumulirati veće količine na ovim razinama
-
Jel to vi sugerirate kraj utakmice ?
-
Ma kakvi mislim da ce ova utakmica jako dugo potrajati. Iako ne znam nijednu drugu dionicu koja bi nakon ovolikog rasta i visestrukog postavljanja ATH imala i dalje vrlo malo prodavatelja koji su spremni "napustiti stadion". A tu ubrajam i sebe. Dakle ocekivanja su velika od ove cijele godine i jedva cekam q1 izvjestaj da potvrdi ta ocekivanja!
-
...ali možda bi trebali malo stati s pozitivnim informacijama, ima nas koji pokušavamo akumulirati veće količine na ovim razinama
Ja se trudim biti realan, umjeren, recimo za izvješće sam odmah tražio slabosti koje se može primjetiti, i pronašao sam jednu - usporili ugovaranje!
Nikad nije sve savršeno, pa makar to ovdje bio izazov pronaći, dobro je potruditi se i analizati sve aspekte, da imamo što potpuniju sliku.
Ovo je najbolja kompanija u Hrvatskoj, ali niti jedna kompanija na svijetu nije savršena.
Eto, čak je i Apple u ozbiljnom usporenju biznisa, i već godinama ga nikome ne bih baš “preporučio” kao investiciju (iako o njihovim proizvodima još uvijek imam slično visoko mišljenje, pa i o upravljanju, strategiji, ali došli su do nekih prirodnih barijere koje treba prijeći za eventualno daljnji značajan uspjeh nekon male pauze).Ovdje nas naravno sve zanima za duži rok kad i kako će ovaj “ciklus” završiti i hoće li se KODT jednako uspješno snaći u tome kao i svaki put do sada, no čini se da se ta briga nekako sve više pomiče u budućnost, da ova “nestašica” ne da je gotova nego se pogoršava, Musk je tek najavljuje (kao da ne zna da već traje godinama).
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner