https://www.facebook.com/share/BVDNthCdzLWVZcP7/
Evo Bakić stavija na svoj profil facebooka
Znamo mi to i bez Bakića, zato smo se i ukrcali u KODT na vrijeme, .
https://www.facebook.com/share/BVDNthCdzLWVZcP7/
Evo Bakić stavija na svoj profil facebooka
Znamo mi to i bez Bakića, zato smo se i ukrcali u KODT na vrijeme, .
To je nama vec obiteljsko blago
Da, o ovom Muskovom smo pričali još davno, ali on ne prestaje o tome, ovo zadnje je vjerojatno referenca na njegov intervju od petka za Bosch Connected World, u 5:55 govori o trafićima
bez obzira na odlične fundamente, buduće izvrsne projekcije i povoljan trend... oprez nikad nije na odmet. rast od 250% u godinu dana mene poziva na max oprez!
Quotebez obzira na odlične fundamente, buduće izvrsne projekcije i povoljan trend... oprez nikad nije na odmet. rast od 250% u godinu dana mene poziva na max oprez!
Naravno, uvijek je potreban oprez, ali po mom iskustvu uvijek vise povjerenje nego strah. Ja bih rekao da intenzitet rasta je uglavnom manje bitan, bitni su fundamenti i perspektiva poslovanja jer ce to u konacnici jednom donijeti odeređeni pay-out koji je ono "konačno" kod kompanija koja je ustabilila prodaju i cija strategija nije reinvestiranje.
Kodt opravdava svoju cijenu sa fundamentima a nije problem šta je puno raslo i šta će jos rasti.Vrijedi i vrijedit ce više.Ma trenutna mislim najperspektivnija dionica na zse.
Slašem se tu s vama. Prostor za rast i dalje postoji, pogotovo kad se sakleda sav taj potencijal rasta infrasturkture za prijenos električne energije.
Quotebez obzira na odlične fundamente, buduće izvrsne projekcije i povoljan trend... oprez nikad nije na odmet. rast od 250% u godinu dana mene poziva na max oprez!
Naravno, uvijek je potreban oprez, ali po mom iskustvu uvijek vise povjerenje nego strah. Ja bih rekao da intenzitet rasta je uglavnom manje bitan, bitni su fundamenti i perspektiva poslovanja jer ce to u konacnici jednom donijeti odeređeni pay-out koji je ono "konačno" kod kompanija koja je ustabilila prodaju i cija strategija nije reinvestiranje.
A kako vi to tocno definirate "oprez" u kupnji dionica? Ja ili kupim ili ne kupim i to je sve. Naravno na temelju odredenih informacija. U slucaju KODT netko tko je unutra dulje od godinu dana je u ogromnom plusu. Ljudi koji su krace takoder. Da li kupovati jos ili ne je stvar osobne odluke, ali to da je cijena porasla "previse" mi nije nikakav argument. Pa nije ovo ATPL gdje ovisimo o svjetskim brodarinama i jos tko zna koliko drugih faktora ukljucivo srecu. Ili PTKM kad je plin bio povijesno jeftin. Ili turisti kad je rekordna sezona. Ovdje imamo egzaktne rezultate godinama u nizu i vec sad fwd ugovore za naredne 2 godine. Naravno moguce je da uslijed nekog globalnog sranja tipa eskalacija rata u EU ili slicno prica krene u drugom smjeru ali to se vec ubraja u kategoriju ekstremnih rizika tipa covid kakve nitko nije mogao predvidjeti. Ako nece biti takvih rizika smatram da ce ova dionica imati najveci godisnji rast sa velikim volumenima u odnosu na bilo koju drugu na ZSE. A nek si svatko sam odluci da li vidi boljih prilika sa manje rizika ili ne.
Naravno, uvijek je potreban oprez,
Naravno moguce je da uslijed nekog globalnog sranja tipa eskalacija rata u EU ili slicno prica krene u drugom smjeru
Slažem se da je uvijek potreban oprez, da se samostalno i oprezno radi valuacije i donosi odluke.
Ratovi, uragani, kataklizma solarne oluje, kao i druge velike nedaće (čak i apstraktne općenite, kao siromaštvo - u zemljama trećeg svijeta trafići stradavaju zbog krađe bakra) povećavaju potražnju za transformatorima.
Ja se nadam da nedaća neće biti, nego suprotno, mir, prosperitet, doslovno rast gospodarstva da nam je to što izaziva potražnju, ili ako baš mora biti neko “zanimljivo povijesno razdoblje”, neka je to ona četvrta industrijska revolucija (AI).
Kako god, potražnja je ovdje u snažnom sekularnom rastu. To je ljepota ove industrije. Ima raznih scnerarija, ali teško među njima naći onaj koji ne znači rast potražnje. Razlikuju se samo po tome što ga točno uzrokuje i koliko točno jak rast. Na neki način smo ne samo kao kompanija nego i industrija kao takva “antifragile”.
Glavni pravi rizik je ovdje “cikličnost”, da ne dođe do preizgrađenosti kapaciteta na neki kraći/srednji rok i pada cijena.
No kao što vidimo koliko teško industriji kao cjelina može te kapacitete povećati (nisu u tome svi iskusni i sposobnosti kao KODT, i puno je drugih eksternih faktora koji koće kod većih igrača i industrije kao cjeline, od nedostatka materijala do doslovno nedostatka radne snage što u Sjevernoj Americi stalno govore, a mi čuli neki dan od Bobeka u intervjuu da kod nas problema s radnicima apsolutno nema) i kao što smo vidjeli kako se KODT povijesno nosi sa ciklusima, ni to mene uopće ne zabrinjava u ovom trentku.
Htio sam reci samo da opreza uvijek treba biti, ali nisam mislio nista negativno reci za ovo, dapace, mislim da je ovdje omjer rizika i prinosa da tesko da moze biti bolje. I ja imam ovu dionici vec 17 godina
Čitao sam o nestašici transformatora i ispada da će potrajati bar 5 godina. Problemi su na više strana, a zapravo glavni je da su u pandemiji obustavljena proširenja kapaciteta. Nešto slično kao chip shortage prije neku godinu. A ide elektrifikacija prijevoza (stanice za punjenje), obnovljivi izvori, AI data centri i nešto što se zaboravlja, a to je da su stari transformatori zreli za izmjenu jer su već 40 do 50 godina stari. Kažu da će do 2030 biti velikih problema sa transformatorima, a to je onda valjda zlatni period za KODT
Izgleda da još netko izlazi na 1300.
Završila je godina pa sam malo ažurirao grafikone...pokušao sam naći neke koralecijske veze i previdjeti budućnost...
Ne znam odakle da krenem...previše je toga
1. Δ vrijednosti zaliha vs. Δ poslovnih prihoda
Obzirom da društvo nema probelma sa prodajom pokušao sam pronaći neku koleraciju između relativne promjene zaliha u promatranojj godini i kretanja prihoda u godini nakon (npr. na kraju 2006. zalihe rastu za 16% u odnosu na kraj 2005. a prihodi u 2007. rastu 27% u odnosu na prihode iz 2006.)...to sam napravio da vidim mogu li naći korelaciju i nešto pametno iz promjena zaliha (2023./2022.) i na taj način pokušati predvidjeti prihode 2024...ono što je razvidno iz grafikona je da rast zaliha divlja od 2019...također, meni najbitnije je da, osim u 2012. u nijednoj promatranojj godini nije zabilježen rast zaliha, a da su prihodi sljedeće godine pali stoga je realno oečkivati da se rast prihoda nastavi i tokom ove 2024. godine...osim rasta vrijednosti zaliha navedeno potkrepljuje i backlog koji je veći za 116% u odnosu na početak prethodne godine...
2. Poslovni prihodi
Ništa pretjerano pametno nemam za reći…prihodi kontinuirano rastu i za sada nema naznaka usporavanja..nekih prepametnih zaključaka ja ne vidim osim da su prihodi Q1 (uz iznimku 2018.) uvijek veći od prihoda iz Q3 prethodne godine..što se tiče spomenute iznimake iz 2018. onda nije loše se vratiti na prethodni grafikon iz kojeg se vidi da je vrijednost zaliha na kraju 2017. bila 12% niža u odnosu na kraj 2016. pa su i prihodi u 2018. rasli minimalno (cca 3%)...obzirom da je vrijednost zaliha na kraju 2023. veća za 21% u odnosu na kraj 2022., a prateći povijene podatke logično je očekivat veće prihode u Q12024. u odnosu na Q32023...zanimljivo je vidjeti i da su poslovni prihodi u Q32023 prvi put u promatranm razdoblju bili veći od poslovnih prihoda iz Q22023...a i vidljiva je isve manja razlika između prihoda u Q4 i Q1...ma da sad ne mudrujem (pre)previše u Q12024 očekujem poslovne prihode u rasponu 92 -104 mil EUR (bez FERO KOTAO d.o.o.)
3. Profitabilnost
*bruto marža=(poslovni prihodi-mat.troškovi)/poslovni prihodi
Ovo mi je ispalo jako zanimljivo jer je očito da je do 2023. profitabilnost bila približno jednaka kroz cijelo vrijeme, odnosno rast dobiti do 2023. većinom je bio posljedica rasta prihoda, a u 2023. je, uz rast prihoda, došlo do značajnog iskoraka u profitabilnosti pogotovo u drugom dijelu godine (što potvrđuje sljedeći grafikon)...
A što reći…slika govori više od tisuću riječi…EBITDA marža je doslovno eksplodirala u Q4…zanimljivo da je 2023. prva godina ukojoj je razvidan trend rasta marže u posljednja 4 kvartala…isto tako, uz iznimku 2018. i 2023. EBITDA marža u Q4 je uvijek veća od ostvarene marže u sljedećem (Q1) kvartalu...a s druge strane marža u Q1 je uvijek bila veće od ostvarene marže u prethodnom Q3...ništa, najjednostavnije je da se nađemo na "pola puta"...u Q12024 očekujem EBITDA maržu od 30%...
Sad se sjećam kolege Satusa koji je rekao da rast profitabilnosti se događa s odmakom jer prvo treba isporučiti proizvode koji su dogovoreni godinu/dvije prije (za vrijeme normalne potražnje) a nakon što se isporuče aktualni postaju novo ugovoreni poslovi...upravo to gledamo zadnjia dva kartala...
Kad pogledam grafikon jasno mi je zašto su dva člana Uprave kupovala dionice u srpnju 2023. godine...čisto sumnjam da su kupovali dionice samo zbog zadnja dva kartala (Q3 i Q4) prije bih rekao da je u pitanju dugoročni trend...
4. Obrtaj zaliha
Kao prvo, ovo je, do sada jedini pokazatelj koji je u 2023. lošiji od prethodnih godina. Nekoliko puta sam ga provjerio, ali to je to. Preko obrtaja zaliha (materijalni troškovi na kraju razdoblja/zalihe na početku razdoblja) pokušao sam definirati materijalne troškove budući imamo početnu vrijednost zaliha za 2024. godinu (115,8 mil EUR). Ako se obrtaj zaliha zadrži na razini prethodne godine materijalni troškovi će iznositi oko 280 mil EUR te će uz bruto maržu od 30% (grafikon 3; u 2023. je bruto marža bila 36%) poslovni prihodi na bazi godine iznositi oko 400 mil EUR. Ako bi se obrtaj zaliha podignuo na 3 onda bi materijalni troškovi iznosili oko 347 mil EUR, što znači da bi uz gore navedenu bruto maržu poslovni prihodi iznosili 496 mil EUR...
5. Fundamenti
*"E" se odnosi na dobit prije oporezivanja jer razdoblja, zbog poreznih olakšica, nisu usporediva ako koristim dobit nakon oporezivanja
* kod računanja EV-a uzimam samo neto dug (kamatnonosni dug-novac) jer ostale kratkoročne obveze mogu podmiriti iz kratkotrajne imovine pa iste nema smisla uključivati u EV...
Sve je pod kontrolom...i dalje nisu skupi...dapače...ovo je ttm podatak, bez očekivanog rasta poslovanja 2024.
ZAKLJUČAK
Uzevši u obzir vrijednost zaliha i njihov dosadašnji odnos s prihodima, te rast backloga (+116%) u 2023. godini realno je očekivat nastavak rasta prihoda. Također, obzirom na trend rasta profitabilnosti, pogotovo u drugom dijelu 2023. godine smatram da je relno očekivati minimalno jednaku profitabilnost u 2024. u odnosu na prosječnu godišnju profitabilnost 2023. godine. Obrtaj zaliha me iznenadio koliko je usporio, ali s druge strane on daje potencijal da se preko bržeg obrtaja može doći do povećanja prihoda...što se tiče profitabilnosti iskreno, ne vjerujem da mogu ići preko 40% EBITDA marže (koliku su ostvarili u Q42023), ali 30% je dostižno i bilo bi bogovski...ako bi profitabilnost zadržali na razini 2023. uz minimalni rast obrtaja zaliha i "normalan" rast prihoda (cca 20%) što uopće nije nerealno i bez problema bi mogli probiti 100 mil EUR dobiti prije oporezivanja...zvuči ludo, ali svi dostupni podaci govore tako...
Uf...umorilo me ovo , ali mi je i pomoglo da vidim širu sliku i da potvrdim da još ima poprilično potencijala za rast poslovanja...
p.s. Upravo mi je kolega koji ulaže na ino tržištima pogledao grafikone i rekao mi da se ne tresem i da EBITDA marža ide na 60% ,
...a jedna draga naša kolegica mi je neki dan rekla da...nitko ne raste vječno...osim KODT-a
Sretno svima...
Parica, svaka cast i veliko hvala na super analizi!
Ako idete na ZSE i pogledate trgovanje na KODT vidjet će te da je od 29.02. do danas prodano oko 550 dionica preko ALGO naloga...to je 99% AZ profit jer je tako izlazio i prije...to znači da je AZ profitu ostala maksimalno cca 100 dionica jer je na 28.02. imao još 646 komada...medjutim zatvoreni MF-ovi kojima upravlja AZ imali su 28.02. još oko 200 komada...
Naglašavam ovih 550 komada koji su prošli preko ALGO naloga su 99% AZ-ovi ali to ne znači da ostali AZ fondovi i on nisu prodavali i klasičnim nalozima i da možda imaju jako jako malu preostalu količinu...
ALI netko se zadnja dva dana pridružio u prodaji i gura se ispred AZ profita (koji čeka na 1300) i njemu je dobra cijena i 1270 EUR...pitanje od mlijun dolara je tko se to gura...očit netko tko ima samo redovnu (jer da ima i povlaštenu izlazio bi i tamo) što znači da AZ kategorija B nije...moguće da je posljednji fond koji je ostao unutra (OIF HPB GLOBAL) koji je kao i AZ kratio po malo zadnju godinu (ima oko 800 komada, ali on ima i povlaštenu pa sumjam da je on), a možda AZ sateliti izlaze sa posljednjom količinom (to bi bio san snova)...ukratko AZ je de facto vani (osim kategorije B koja za sad miruje)...ali smo dobili novog prodavača...morat ćemo se strpit par dana da definiramo tko je...
Nije sve tako crno jer smo s druge strane dobili i ozbiljne kupce (bar tako izgleda po trgovanju) i na redovnoj i povlaštenoj...sve će se uskoro saznati...
Ja sam inače mislio da će Floričić odlučiti izaći i ovdje kao i KOEI. Vidjet ćemo.
Sumnjam da bi jedan Floričić kao pionir value investiranja u Hrvatskoj započeo sa prodajom na ovoj razini cijene odnosno trenutne perspektive ove dionice. S druge strane vidjeli smo kakvo je izvješće matice , pa nas sigurno ne može čuditi njegov izlazak. Zapamtite da svi legendarni investitori kažu da im je najveća pogreška u investiranju bio prerani izlazak iz dobre dionice. U svakom slučaju postoje stotine razloga zbog kojih netko može prodavati dionice,ali ipak mislim da su male šanse da bi veći igrači kao što su Floričić,Knežević ili Berkopić prodavali značajnije količine u ovom trenutku.
Slažem se, nego baš za njega specifično mislio sam da postoje razlozi nevezani za konkretnu dionica (možebitna odluka da izađe sa hrvatskog tržišta, jer je navodno jako uspio sa inozemnim investicijama da mu ovo na ZSE sitniš, distrakcija).
Ali kao što kažeš kristofer postoje stotine razloga za prodaju, samo jedan za kupnju.
Da li ste primjetili da su operativni troškovi na podjednakim razinama zadnjih nekoliko kvartala. Znači da je porast prihoda došao samo jer su digli cijene transformatora za 20%. To su napravili jer je potražnja velika pa zašto ne. To je napravila i autoindustrija odmah nakon pandemije. Višak love je digao operativnu dobit i posljedično i čistu neto dobit. To znači da nema povećanja kapaciteta, a to je sada najvažnije u ovom trenutku jer treba pobrati med sljedećih nekoliko godina. Zna li netko da li rade u dvije ili tri smjene? To je najjednostavni način dizanja kapaciteta i tako to radi autoindustrija. Znam da su kupili neku dodatnu halu, da li se to uređuje za proizvodnju? Ako ne dignu kapacitete mislim da smo tada limitirani na 460mil prometa i oko 90mil dobiti. Da imaju kapacitete mogli bi naći posla i za 5x veći prihod, ali tko god je radio u proizvodnji zna da nije tako lako dignuti kapacitet. Poanta priče je da teško da maržu mogu još puno dizati i da njihov rast sada primarno ovisi o kapacitetima, a posljedično i cijena dionice.