1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • July 24, 2023 at 9:45 AM
    • #1,001
    Quote from Roki

Neto dobit (TTM)=25,2 mil EUR

Broj dionica=511 230

Dobit po dionici (TTM)=49,2 EUR.

Cijena 705 EUR

P/E=705/49,2=14,32

Šta ja to ovdje previđam? Kako svi ostali računaju i pišu da je p/e 11?? Prosvijetlite me.

Display More

Ja kod KODT-a koristim dobit prije oporezivanja jer zbog poreznih olakšica dobit nakon oporezivanja nije usporediva između razdoblja, odnosno javljaju se značajna odstupanja, što se najbolje vidjelo na razlici revidiranog GFI za 2022 gdje je dobit nakon oporezivanja bila veća za 6,7 mil EUR uslijed poreznih olakšica u odnosu na Q42022. Nešto slično se dogodilo i 2020. godine (čini mi se).

To sam i naveo u svim prethodnim postovima.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • July 24, 2023 at 9:45 AM
    • #1,002
    Quote from Blabla
    Quote from Roki

Neto dobit (TTM)=25,2 mil EUR

Broj dionica=511 230

Dobit po dionici (TTM)=49,2 EUR.

Cijena 705 EUR

P/E=705/49,2=14,32

Šta ja to ovdje previđam? Kako svi ostali računaju i pišu da je p/e 11?? Prosvijetlite me.

Display More

Neto dobit po kvartalima:

2q23 10,5

1q23 5,7

4q22 12,1

3q22 3,5

Ukupno 31,8

Razlika vam nastaje zato što za 4q22 dobit ne uzimate iz revidiranog izvješća

Display More

Sad sam bio tražio izvješća za zadnja 4 kvartala i opet došao do iste neto dobiti od 25,2 mil EUR. Što je najgore, isti (krivi) podaci su objavljeni i na investiramo.com.

Sad kad ste ovo napisali vidim da je drastično odstupanje u Q4 2022. pa sam se sjetio da je KODT dobio potporu za održivi SETup u iznosu od 5,5 mil EUR. Na taj sam detalj zaboravio. Hvala za info.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 24, 2023 at 10:05 AM
    • #1,003
    Quote from Roki
    Quote from Blabla

Neto dobit po kvartalima:

2q23 10,5

1q23 5,7

4q22 12,1

3q22 3,5

Ukupno 31,8

Razlika vam nastaje zato što za 4q22 dobit ne uzimate iz revidiranog izvješća

Display More

Sad sam bio tražio izvješća za zadnja 4 kvartala i opet došao do iste neto dobiti od 25,2 mil EUR. Što je najgore, isti (krivi) podaci su objavljeni i na investiramo.com.

Sad kad ste ovo napisali vidim da je drastično odstupanje u Q4 2022. pa sam se sjetio da je KODT dobio potporu za održivi SETup u iznosu od 5,5 mil EUR. Na taj sam detalj zaboravio. Hvala za info.

Display More

E taj investiramo ima dosta netočnosti u podacima i inače.

Mojedionice.com su puno robusnijih podataka prema mom iskustva (ali uvijek moraš sve sam provjeriti, izračunati, nikad ne znaš tko što krivo radi).

Konkretno za KODT/KODT2 me najviše smeta što ni jedni ni drugi nemaju usklađeno za sve stock splitove (a strani izvori imaju, zamisli!) pa nas ružno prezentiraju na rang listima.

Mi doslovno nigdje u Hrvatskoj javno objavljeno nemamo ispravno prikazan KODT/KODT2 total shareholder return nego to moraš sam računati ili gledati inozemne stranice. Naši svuda to umanjuju 2x do 4x. Fora je što i i unatoč tom umanjenu od nekoliko puta opet stoji dobro na listama! ;(

Investiramo za KODT/KODT2 nema zadnja dva stock splita uopće! Dok mojedionice imaju prvi ali nemaju drugi. Njima je možda opravdanje što tako i ZSE prikazuje. Ali ZSE radi gluposti u ovom slučaju. Kod skupljanja i obrade podataka kao podlogu za bilo kakve analize čišćenje i normalizacija je temelj svega!

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • July 24, 2023 at 1:17 PM
    • #1,004

Kako god gledali vrtimo se oko tih 30milijuna. Da li gledate do kraja godine kao fwd PE ili na danasnji dan zadnja 4 kvartala ili uz olaksice.

Poanta je kao sto sam i napisao u svojem prethodnom postu i kao sto su neki kolege isto pisali da je dionica i dalje podcijenjena. Jer vec iduce godine izvjesna je dobit od 40 milijuna. U meduvremenu slijedi isplata jos jedne divke od 20-25€. Dakle za one koji nisu jos unutra ima i dalje rezona kupovati. Ovakva kompanija sa ovakvim potencijalom bi trebala imati PE oko 20.

Naravno uzimajuci u obzir da smo ZSE tome nije (jos) tako. Ali ako netko zeli ovdje skupiti par stotina komada morati ce dizati cijenu.

Sve su to slatke brige za nas koji smo unutra. Ja ni ne razmišljam o prodaji jos a kamoli da stavljam nalog.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 24, 2023 at 2:04 PM
    • #1,005

U svakom slučaju previše priče o tih 30 milijuna 😀

To možda izgleda kao velika brojka povijesno i sad provlači toliko pažnje, ali to je samo trenutni snapshot vrlo dinamičnog sustava. Biti će tih miljunčića sve više.

Više mi u kvartalima to i nije tako zanimljivo za gledati (kvartali su volatilni) nego čekam godišnje, pravo izvješće koje ima glavu i rep i koje volim čitati.

Iako ni u kontekstu godišnjih izvješća nikad ne treba ispustiti iz vida mudrost - A year does not have its foundations in the business or investment cycle. It is, in fact, the time it takes the earth to go around the sun and is therefore of more use in studying astronomy than investment.

Mislim da je Buffett jednom rekao da on gleda “četverogodišnje rezultate” na način kako većina ljudi gleda godišnje (njemu dakle za sliku trenutnog stanja pojam “danas” nije ovaj dan, ovaj kvartal, ova godina, nego “ove četriri godine”).

Kvartalna mi jedino još privlače pojačanu pažnju kroz trend ugovaranja. Ta “sposobnost ugovaranja preko 200 milijuna EUR kvartalno” i nada da se “nadrastanjem ciklusa” (po našem dobrom starom običaju) nešto tome slično može nastaviti i dalje, baš golica maštu. Jer preko 200 milijuna EUR kvartalno da se održi na duže znači 800 milijuna do milijardu godišnje. A jasno je da ako godišnje ugovaraš N vrlo brzo moraš i isporučivati godišnje bar N, jer u suprotnom bi postalo neodrživo (rokovi isporuke rasli u nedogled)

• Blabla
    Student
    Reakcija primljeno
    168
    • July 24, 2023 at 11:44 PM
    • #1,006

AZ Profit je počeo izlaziti. Na R ima 3.690 kom i ako se ne varam nekoliko stotina na P.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 25, 2023 at 9:03 AM
    • #1,007
    Quote from Blabla

AZ Profit je počeo izlaziti. Na R ima 3.690 kom i ako se ne varam nekoliko stotina na P.

Fond koji im čak i smije slobodnije ulagati u dionice i koji je (prema hrportfolio) postigao petogodišnji PGP 2,84 %, dakle 3 puta manje od CROBEX-a s dividendama (8,87 %), a mi uopće niti nismo Amerika da nam je pobijediti indeks na granici nemogućeg, pa ni ovo nije trebala biti gornja granica, svoje performanse planiraju popraviti tako što bi prodali najkvalitetniju komponentnu portfelja? Zanimljivo 😀

Čini mi se da nisu pročitali The Art of (Not) Selling - https://www.akrecapital.com/the-art-of-not-selling/

Nadam se da im odluka nije bazirana na “jer je prebrzo jako poraslo”, da imaju neke modele, koji im kažu da je to drugo što kupuju za dobiveno od prodaje KODT očigledno bolja investicija. Baš me zanima što je to u Hrvatskoj (pretpostavljam da nije po srijedi smanjivanje izloženosti hrvatskim dionicama niti da imaju odljev iz fonda nego zamijene jedne s drugom, jer cilj biti u kešu sigurno ne može biti, jer time in the market beats timing the market).

• KikiRiki
    Student
    Reakcija primljeno
    136
    • July 25, 2023 at 9:35 AM
    • #1,008
    Quote from Lynx
    Quote from Blabla

Fond koji im čak i smije slobodnije ulagati u dionice i koji je (prema hrportfolio) postigao petogodišnji PGP 2,84 %, dakle 3 puta manje od CROBEX-a s dividendama (8,87 %), a mi uopće niti nismo Amerika da nam je pobijediti indeks na granici nemogućeg, pa ni ovo nije trebala biti gornja granica, svoje performanse planiraju popraviti tako što bi prodali najkvalitetniju komponentnu portfelja? Zanimljivo 😀

Čini mi se da nisu pročitali The Art of (Not) Selling - https://www.akrecapital.com/the-art-of-not-selling/

Nadam se da im odluka nije bazirana na “jer je prebrzo jako poraslo”, da imaju neke modele, koji im kažu da je to drugo što kupuju za dobiveno od prodaje KODT očigledno bolja investicija. Baš me zanima što je to u Hrvatskoj (pretpostavljam da nije po srijedi smanjivanje izloženosti hrvatskim dionicama niti da imaju odljev iz fonda nego zamijene jedne s drugom, jer cilj biti u kešu sigurno ne može biti, jer time in the market beats timing the market).

nije to tako loše, bit će robe na tezgi 😉

Da nisu naši MF-ovi prodavali početkom godine ja bih propustio ovaj vlakić 😇

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • July 25, 2023 at 5:32 PM
    • #1,009

Nakon toliko novougovorenim poslova, na stranicama KODTa nema novootvoreni natječaja za posao, kako oni sve ovo misle odraditi bez novog zapošljavanja?

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 25, 2023 at 6:33 PM
    • #1,010
    Quote from plavi05

Nakon toliko novougovorenim poslova, na stranicama KODTa nema novootvoreni natječaja za posao, kako oni sve ovo misle odraditi bez novog zapošljavanja?

Broj zaposlenih stalno raste, unatoč tome što raste i produktivnost rada neprestanim optimizacijama svih procesa (dakle svake godine treba manje zaposlenika za fizički veći volumen proizvodnje).

Koliko znam, oni niti ne zapošljavaju stihijski (ad-hoc) nego taktički, za određene (više) pozicije i doslovno “strateški”. Jer zaposlenike se treba uvesti u posao, razvijati. Oni trebaju naučiti efikasno raditi. Cilj je imati što bolje i što zadovoljnije zaposlenike. Zato prijašnji rast zaposlenika treba više gledati kao anticipativan sadašnjem poslu (a ne da je to sve onda trebao baš u punoj veličini za ondašnji posao).

To se sve može sustavno raditi zahvaljući i tome što je ovo biznis u kojem se ima dosta dobar “visibility” budećeg posla/potražnje (jer se ugovara unaprijed, danas i sve duži rokovi isporuke, i to većinom sa stalnim kupcima s kojima se kontinuirano održava kontakt i ima neki ugrubo uvid u buduće narudžbe i prije nego se formalno ugovore).

Pogledaj zadnjih par godina. Stalno raste. To nije mali rast za firmu koja istovremeno radi i na efikasnosti.

A u kratkom roku možda i najvažnije - velik dio recentnog rasta je cjenovni rast. Za skuplji ili jeftiniji transformator treba jednako mnogo radne snage.

Files

IMG_1323.jpeg 123.45 kB – 0 Downloads
  • safarick
    Student
    Reakcija primljeno
    82
    • July 25, 2023 at 6:36 PM
    • #1,011

Sreća pa imaju resurse kod susjeda...KPT.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 25, 2023 at 7:14 PM
    • #1,012

Tko god je zainteresiran za zaposlenje u Končar D&ST ovdje je glavna stranica za to, možete poslati otvorenu molbu https://koncar-distributivni-i-specijalni-transformatori-dd.talentlyft.com/

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 27, 2023 at 1:07 PM
    • #1,013

To je ono što ja govorim (čini mi se da mnogi ne dijele moje mišljenje, čudno su reagirali na KOEI temi kad sam to rekao) o relativnom odnosu veličina/vrijednosti KODT i KOEI, bazirano na veličini, kvaliteti i brzini rasta segmenata.

Svaka čast KOEI, to je dobra firma koja je mi je također draga, naravno, i ovo izvješće je sasvim OK i u skladu s očekivanjima po mom mišljenju, i ja i također mislim da je dionica KOEI podcijenjena https://eho.zse.hr//fileadmin/iss…420d58e2a48.pdf

Međutim, ne vjerujem u smislenost sadašnjih odnosa valuacijski gledano na ZSE. Obje su po meni podcijenjene, ali jedna očito više od druge. Ja bih rekao da polovica ove naše tvrtke kćeri vrijedi više od sume ostatka plus holding discount tj. nema smisla da na ZSE Končar D&ST ima manju trišižnu kapitalizaciju od Končar d.d.

Ovdje je stvar kvalitete/brzine rasta segmenata u dugom rok, ali evo već u i recentnom pologodišu je slučajno ispalo gledajući kroz neto dobit taj odnos tu negdje, KOEI 17,4 milijuna EUR vs 16,3 milijuna EUR. Doći će dan kad će se taj odnos jasno preokrenuti.

Files

KOEI 2023H1 Profit.png 66.09 kB – 0 Downloads KOEI 2023H1 Segments.png 88.34 kB – 0 Downloads
  • komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • July 27, 2023 at 1:57 PM
    • #1,014

Samo, koei ima i skoro 50 posto kpt koji isto nije za bacit firma. 5 milijuna eura je samo dividende kapnulo od njih. Pretpostavljam da i njima slično raste ugovorenost poslova, a to se ne vidi u izvješću koei.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 27, 2023 at 2:05 PM
    • #1,015
    Quote from komot

Samo, koei ima i skoro 50 posto kpt koji isto nije za bacit firma. 5 milijuna eura je samo dividende kapnulo od njih. Pretpostavljam da i njima slično raste ugovorenost poslova, a to se ne vidi u izvješću koei.

Naravno. I njih uzimam u ozbzir. KPT je isto dobra trafo firma. Nekad je bila i veća od nas. Što se tiče ugovorenosti izvješće KOEI kaže “Do značajnijeg povećanja ugovorenosti došlo je u društvima iz poslovnog područja Prijenosa i distribucije električne energije i to posebice KONČAR - Distributivni i specijalni transformatori i KONČAR - Mjerni transformatori.“, tako da ne znamo ove tekuće detalje za KPT poslovanje. Oni su baš dosta usporili zadnjih godina.

Ovo je najveći i najbrže rastući segemnt, a KODT njegov najveći i najbrže rastući dio.

• MihoMato
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    206
    • July 27, 2023 at 2:25 PM
    • #1,016
    Quote from Lynx

Tko god je zainteresiran za zaposlenje u Končar D&ST ovdje je glavna stranica za to, možete poslati otvorenu molbu https://koncar-distributivni-i-specijalni-transformatori-dd.talentlyft.com/

Poštovani Lynx, vidim da ste bliski Kodt. Posjedujem Kodt ali ne u velikim količinama.

Međutim , obraćam Vam se iz drugog razloga da vidite kako se svijet mijenja.

Moj sin je završio FER Zgb. 2018 god. čak i u rekordnom roku - pazite smjer energetika- praksa obavljena u Kodt, te je želio i da se zaposli u Kodt.

Čak i njegov mentor je to inzistirao na tome (da nepišem njegovo ime ).

Natječaj je izašao i normalno sa preporukom od svog mentore (koji je vrlo dobro cijenjen u Kodt ) .

Na veliku žalost moga sina "on nije primljen " , te vjerujte mi,moj sin sa 24 god. samo što nije plakao . Primljen u Hep-a nakon 15 dana.

Vidite nakon 3-4 god. oni traže i mole Fer-ovce sa energetikom , međutim sada moj sin i njegove kolege ne žele ni čuti.

To Vam je današnja Hrvatska , prime čovjeka sa neadekvativnim fakultetom i nakon god. dana , mladić vidi da nije dorastao takvim izazovima i napušta Kodt. Ostaje ono što ostaje.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 27, 2023 at 2:35 PM
    • #1,017

Da MihoMato , brzo se mijenja. Tada (2018.) je ovo bila više nego duplo manja firma i 2018. je bila oko dna prošlog ciklusa kad KODT baš i nije brzo rastao. Potrebe za novim radnicima tada nisu bile kao danas. Ali trend zapošljavanja je dugoročno ovdje u uzlaznoj putanji, nekad brže, nekad sporije (radnici u proizvodnji, inženjeri).

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • July 27, 2023 at 2:58 PM
    • #1,018
    Quote from Lynx
    Quote from komot

Naravno. I njih uzimam u ozbzir. KPT je isto dobra trafo firma. Nekad je bila i veća od nas. Što se tiče ugovorenosti izvješće KOEI kaže “Do značajnijeg povećanja ugovorenosti došlo je u društvima iz poslovnog područja Prijenosa i distribucije električne energije i to posebice KONČAR - Distributivni i specijalni transformatori i KONČAR - Mjerni transformatori.“, tako da ne znamo ove tekuće detalje za KPT poslovanje. Oni su baš dosta usporili zadnjih godina.

Ovo je najveći i najbrže rastući segemnt, a KODT njegov najveći i najbrže rastući dio.

Pa ja mogu samo podijelit inside od jednog mog poznanika koji tamo radi. Prošle godine u 11. mjesecu mi je rekao da se čeka 2. godine na isporuku. Bio je jako zadovoljan s firmom i da im raste ugovorenost. A u končarevom izvješću ne mogu pisati tekući detalji kad ga ne konsolidiraju. Ali 5 milijuna dividende puno govori.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 27, 2023 at 3:20 PM
    • #1,019
    Quote from komot

Pa ja mogu samo podijelit inside od jednog mog poznanika koji tamo radi. Prošle godine u 11. mjesecu mi je rekao da se čeka 2. godine na isporuku. Bio je jako zadovoljan s firmom i da im raste ugovorenost. A u končarevom izvješću ne mogu pisati tekući detalji kad ga ne konsolidiraju. Ali 5 milijuna dividende puno govori.

Da, to (11. mjesec, i novije) ne možemo znati. Najviše što njihovo imamo objavljeno (FINA) je godišnje za fiskalnu 2022. koja njima završava krajem 9. mjeseca.

Files

IMG_1333.jpeg 82.8 kB – 0 Downloads
  • ejpox
    Student
    Reakcija primljeno
    97
    • July 27, 2023 at 3:30 PM
    • #1,020
    Quote from MihoMato
    Quote from Lynx

Poštovani Lynx, vidim da ste bliski Kodt. Posjedujem Kodt ali ne u velikim količinama.

Međutim , obraćam Vam se iz drugog razloga da vidite kako se svijet mijenja.

Moj sin je završio FER Zgb. 2018 god. čak i u rekordnom roku - pazite smjer energetika- praksa obavljena u Kodt, te je želio i da se zaposli u Kodt.

Čak i njegov mentor je to inzistirao na tome (da nepišem njegovo ime ).

Natječaj je izašao i normalno sa preporukom od svog mentore (koji je vrlo dobro cijenjen u Kodt ) .

Na veliku žalost moga sina "on nije primljen " , te vjerujte mi,moj sin sa 24 god. samo što nije plakao . Primljen u Hep-a nakon 15 dana.

Vidite nakon 3-4 god. oni traže i mole Fer-ovce sa energetikom , međutim sada moj sin i njegove kolege ne žele ni čuti.

To Vam je današnja Hrvatska , prime čovjeka sa neadekvativnim fakultetom i nakon god. dana , mladić vidi da nije dorastao takvim izazovima i napušta Kodt. Ostaje ono što ostaje.

Display More

A što ćete kad imate FERovca sina. Da je u pitanju frizerka (može i frizer ali) i da je tražila/io posao u KOTR stvari bi bile potpuno drukčije. Zanimljivost, KOTR najviše zapošljava frizerke, šljakerice, jer najbolje rade sa žicama, finim stvarima (kao sa kosom) :)

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      419k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 6, 2025 at 9:09 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 6, 2025 at 9:09 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago