1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 12, 2023 at 9:19 AM
    Quote from Roki
    Quote from Lynx

U prvih deset po veličini izvoza smo valjda već dvije godine (2021., 2022.). Sljedeća stepenica je prvih 5. Dobivamo one nagrade za “najboljeg velikog izvoznika”, ali još je dalek put do “najvećeg “.

Mislim da ćemo puno prije toga kao dionica biti jedna od onih glavnih (10 % cap) članica CROBEX-a.

Tu je prvi korak ući u njega. To možda već u rujnu? Mislim da ulazimo s oko 5 % težinom.

Kodt ili Kodt2?

S KODT2 se dovoljno trguje da ima šansu ući u CROBEX ako tako nastavi. KODT baš i ne.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • June 12, 2023 at 10:50 AM
    Quote from Lynx
    Quote from Roki

Kodt ili Kodt2?

S KODT2 se dovoljno trguje da ima šansu ući u CROBEX ako tako nastavi. KODT baš i ne.

Ma nema zime za sve varijante Končara, daj Bože da imamo bar još 10 takvih firmi u Hrvatskoj.

To mi je jedna od najboljih investicija u zadnjih preko nekoliko godina.

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 12, 2023 at 11:30 AM

Ma svaka čast "svim varijantima" Končara, ali Končar D&ST je motor, tj. transformator, ne samo Končara nego puno šire :)

U Hrvatskoj nemamo nigdje drugdje kombinaciju ove veličine i ovog rasta, na ovim osnovima (održivost) tako da je upravo ovo firma koja će se "trajno" penjati na svim "listama", i u konačnici postati usput i "household name", nešto što svaki građanin poznaje kao pojam, kao "nacionalni ponos".

Ono što je TSMC za Tajvan, ili ASML za Nizozemsku, jednog dana će biti Končar D&ST za Hrvatsku. Prosječni građnin toga još nije svjestan (on bi pomislio da će to biti nekakav Rimac, ili neki drugi poznatiji mu brand kao Pliva npr., ali malo tko zna ime Končar D&ST, znaju ljudi općenito za Končar, i nemaju neko previše jako formirano mišljenje o njemu, ali Končar D&ST je još uvijek nepoznanica u široj javnosti).

Zato i logično da će KODT(2) jednog dana biti i ona najistaknutija članica CROBEX-a. Za početak prvo trebamo ući u njega. Pa onda ima vremena za postati i tamo glavni.

• kovach
    Student
    Reakcija primljeno
    167
    • June 14, 2023 at 9:32 AM

Dobio inf. da će danas biti isplaćena dividenda tj. jedan dan prije krajnjeg roka. Idemo to reinvestirati?

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 14, 2023 at 11:08 AM

Sjela prije par minuta. Cijelih minutu i pol prije KOTR (imam nešto malo i mjernih).

• safarick
    Student
    Reakcija primljeno
    82
    • June 14, 2023 at 12:01 PM

Ovo je najbolja firma u končar grupi i sa velikim potencijalom.

KPT je isto tako dobar ali je 51% vlasnik siemens-energy.

Trenutna situacija na tržištima transformatora je takva da tko naruči sad trafo dobit će ga za 2-3 godine....kod pojedinih tvornica i duže.

Ulaganja slijedećih 20ak godina u off-shore elektrane su enormna, a kapaciteti tvornica transformatora to ne mogu pratiti. Uz to nije lako podići nove tvornice jer trebaš stručnu radnu snagu koje nema. USA imaju velik problem sa tim stvarima.

Zaključak....ovo ide nezaustavljivo prema gore u narednim godinama.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 14, 2023 at 3:02 PM

KTP je još do prije par godina bio duplo veći od Končar D&ST, ali smo ga lijepo zaobišli! :) Sad smo veći od druge dvije firme zajedno.

• safarick
    Student
    Reakcija primljeno
    82
    • June 14, 2023 at 4:09 PM

Nije baš duplo veći bio...ali ok.

D&St ima dobar management.

I KPT ide u proširenje kapaciteta za 40% fo kraja 2026.

Kao što sam rekao...potrebe na tržištu rastu a kapaciteti tvornica premali. Uz to usa i eu ne žele trafiće iz kine.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 14, 2023 at 4:52 PM
    Quote from safarick

Nije baš duplo veći bio...ali ok.

D&St ima dobar management.

I KPT ide u proširenje kapaciteta za 40% fo kraja 2026.

Kao što sam rekao...potrebe na tržištu rastu a kapaciteti tvornica premali. Uz to usa i eu ne žele trafiće iz kine.

Ovisi koliko daleko gledaš u prošlost ^^ Nije možda baš "samo par godina", nego onda davno kad sam ja kupovao prve KODT dionice, malo više godina, odnos je bio nekih 2:1 i to se s vremenom smanjivalo dok se nije skroz preokrenulo. Negdje tamo 2008./2009. KODT je radio oko 600 milijuna kn prihda a KPT ako se ne varam taman negdje oko milijardu i 200 milijuna kn.

Što se tiče USA. Ne znam što ćemo s time. Oni su sad centar tog transfomers shortage. A nama to tradicionalno uvijek bilo kao daleko, "ne isplati se" izvoziti do tamo (ove naše, dok KOTR i KPT izvoze tamo na veliko... ). Bilo bi zgodno da se možemo i mi s našim programom malo i tamo ubaciti, proširiti svoj izvoz i na USA.

O toj Americi sam prije razmišljao u kontekstu PET Poljska kad je to krenulo tek..., ali evo opet Amerika postaje aktulana. Mislim si, kad na primjeru PET Poljska naučimo to raditi, rast i "anorganski", dobro bi bilo to ponavljati, usavršiti, dakle krenuti točno onim putem kako to radi SGB-SMIT Group koju vidim kao neki uzor, nešto gdje mi idemo, pa ako nikako drugačije (ako je potrebna neka blizina kupcima) akvizicijom/investicijom u USA ući i na to tržište.

Ne znam koliko je to realno. To je možda malo dalja budućnosti. Ali ako SGB-SMIT Group to može, zašto ne bismo i mi. Mi više nismo 10 put manjih od njih, već smo na nekih 1:4 odnosu veličina. Trebali bi i mi polako postojati biti spremni/sposobni i na takve iskorake.

Ali sad kratkoročno, kako su cijene jako porasle, sad bi se moralo moći isplatiti izvoziti do USA čak i direktno iz Zagreba.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • June 16, 2023 at 5:50 PM

Obzirom da mi je KODT najveća pozicija ovaj rast me motivirao da malo "ponovim gradivo" i pogledam detaljnije neke podatke...i dam osobne komentare (možda i pogrešne)...

Svi podaci su u EUR; kod "analize" dobiti koristio sam "dobit prije oporezivanja" jer stalno koriste porezne olakšice pa isto iskrivljuje sliku neto dobiti...

1. Grafikon promjena vrijednosti zaliha proizvodnje (iz RDG-a) i dobiti prije oporezivanja...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Za one koje ne znaju, promjena vrijednosti zaliha u RDG-u se javlja kao korektivna vrijednost materijalnih troškova kod nabave zaliha koje nisu prodane (sučeljene s prihodima) u izvještajnom razdoblju. Obzirom da je u q12023 promjena vrijednost zaliha dvostruko veća nego prethodne godine prema povijesnom kretanju može se očekivati brutalne prihode u ostatku godine (posljedično i dobit) jer je očito da društvo gomila zalihe koje će se sučelit s prihodima u budućim razdobljima. Obzirom da prihodi galopiraju nema straha da je gomilanje zaliha posljedica slabe prodaje. Već par godina razmišljam zašto im ta stavka tradicionalno u prvom kvartalima značajno odskače od ostalih kvartala. Meni je jedino realno objašnjenje da tokom prvog kvartala s kupcima definiraju konačne uvjete (cijene, količine, rokove) projekata za tu godinu pa sukladno tome naručuju koliko god mogu sirovina/zaliha da smanje rizik promjena cijena sirovina i da smanje rizik kašnjenja u isporukama.

Jako je zanimljivo vidjeti da im je u svim promatranim godinama (zadnjih 5 godina; prije toga nema dostupnih podataka) dobit u Q1 najmanja od svih ostalih kvartala. Jedina godina kad je dobit u Q1 bila jednaka s dobiti u Q2 je 2019. kad je i stavka "Promjena vrijednosti zaliha" bila najniža...kako god, obzirom na povijesno kretanje promatranim stavki možemo očekivati raspašoj do kraja godine, a ja se nadam da će već Q2 to potvrdit...

2. Kretanje prihoda po kvartalima

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Prihodi prvog kvartala su tradicionalno najslabiji, a ono što me iznenadilo je da su prihodi q2 tradicionalno najveći (uz iznimku q4 od prošle godine)…

3. EBITDA po kvartalima i

Ništa pametno…iako su prihodi u Q2 tradicionalno najveći, najveća EBITDA uz najveću EBITDA maržu se najčešće ostvaruje u Q4.

p.s. u Q42020. je marža i ostvarena EBITDA pod utjecajem jednokratnih stavki (nije mi se dalo to korigirat, sry 😊)

4. Prihodi dobit i profitabilnost na godišnjoj razini…

Da, ono najslađe…jasno se vidi rast prihoda uz rast profitabilnosti…TOP!!!...samo bi nadodao da je u Q12023 ostvarene EBITDA marža veća za 0,7 p.p. u odnosu na Q42022 samo je ukupna profitabilnost niža zbog visokih financijskih prihoda u Q42022

5. Malo fundamenata…da vidimo kakva je situacija…

TOP!!! Unatoč povećanju tržišne kapitalizacije od 5x puta u odnsou na 2017. fundamenti su postojani 😊. Znači, na današnju cijenu P/E zadnja 4 kvartala je oko 9 kao što ne odskače u odnosu na avg vrijednost zadnjih 6 godina. EV/EBITDA je isto postojana, nešto je veća nego u prethodnom razdoblju zbog brutalnog porasta cijene dionice, ali dijelom i zbog neto duga (dug prema kreditorima-novac) koji je od 2022. prvi put u promatranom razdoblju pozitivan, odnosno društvo ima manje novca na računu nego obveza prema kreditorima. Na kraju 2021. neto dug je bio oko -11 mil EUR a sad je na +2,3 mil EUR. Očito su se kroz 2022. opustili i dodatno zadužili i ulupali lovu većinom u zalihe i proizvodnju (CAPEX nije bio pretjeran) što pokazuje da očekuju brutalan rast poslovanja u budućem razdoblju što potvrđuje i saldo zaliha koje su za 56 mil eur (2x) veće nego na kraju 2021. godine kao i iznos ugovorenih poslova. Obzirom da nemaju problema sa plasmanom proizvoda i naplatom ovo je odlično.

p.s. P/E je nešto veći jer je izračunat na bazi dobiti prije oporezivanja jer im je dobit nakon oporezivanaj pod jakim utjecajem poreznih olakšica

Ono zbog čega „mi rast zazubice“ je činjenica da im je Q1 najčešće najlošiji kvartal i po visini prihoda i po ostvarenoj EBITDA-i, a ove godine je Q1 „izbio iz cipela“ pa ako nastave u tom ritmu doslovno je samo nebo granica.

Trenutno jedini „problem“ koji vidim je neizvjenost po pitanju iskorištenost kapaciteta, je li već udaramo u plafon po tom pitanju...

6. I da…stvarno smo blizu laska u CROBEX, nije šala…trenutno smo na 73,3% protrgovanih radnih dana od posljednje revizije CROBEXA, ako budemo „pazili“ tokom ljeta na transakcije ulazimo sigurno…

Sretno i uživajmo ljudi u ovom…dok traje…svaki konstuktivni komentar je dobrodošao...

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • June 16, 2023 at 7:02 PM

svaka vam čast kolega parica na nesebičnosti i uloženom trudu!

gotovo sam na identičnom tragu razmišljnja. firma fakat rastura! ne bih ništa posebno komentirao, ali me ipak ovaj UTEMELJEN RAST NA FUNDAMENTIMA prilično zabrinjava! nekako mi se čini pre pre pre nagao! i iznenađujuči!

usprkos odličnim fundamentima, planovima uprave i nedostatku slobodnih papira!

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • June 16, 2023 at 7:22 PM
    Quote from Parica

Obzirom da mi je KODT najveća pozicija ovaj rast me motivirao da malo "ponovim gradivo" i pogledam detaljnije neke podatke...i dam osobne komentare (možda i pogrešne)...

Svi podaci su u EUR; kod "analize" dobiti koristio sam "dobit prije oporezivanja" jer stalno koriste porezne olakšice pa isto iskrivljuje sliku neto dobiti...

1. Grafikon promjena vrijednosti zaliha proizvodnje (iz RDG-a) i dobiti prije oporezivanja...

Za one koje ne znaju, promjena vrijednosti zaliha u RDG-u se javlja kao korektivna vrijednost materijalnih troškova kod nabave zaliha koje nisu prodane (sučeljene s prihodima) u izvještajnom razdoblju. Obzirom da je u q12023 promjena vrijednost zaliha dvostruko veća nego prethodne godine prema povijesnom kretanju može se očekivati brutalne prihode u ostatku godine (posljedično i dobit) jer je očito da društvo gomila zalihe koje će se sučelit s prihodima u budućim razdobljima. Obzirom da prihodi galopiraju nema straha da je gomilanje zaliha posljedica slabe prodaje. Već par godina razmišljam zašto im ta stavka tradicionalno u prvom kvartalima značajno odskače od ostalih kvartala. Meni je jedino realno objašnjenje da tokom prvog kvartala s kupcima definiraju konačne uvjete (cijene, količine, rokove) projekata za tu godinu pa sukladno tome naručuju koliko god mogu sirovina/zaliha da smanje rizik promjena cijena sirovina i da smanje rizik kašnjenja u isporukama.

Jako je zanimljivo vidjeti da im je u svim promatranim godinama (zadnjih 5 godina; prije toga nema dostupnih podataka) dobit u Q1 najmanja od svih ostalih kvartala. Jedina godina kad je dobit u Q1 bila jednaka s dobiti u Q2 je 2019. kad je i stavka "Promjena vrijednosti zaliha" bila najniža...kako god, obzirom na povijesno kretanje promatranim stavki možemo očekivati raspašoj do kraja godine, a ja se nadam da će već Q2 to potvrdit...

Prihodi prvog kvartala su tradicionalno najslabiji, a ono što me iznenadilo je da su prihodi q2 tradicionalno najveći (uz iznimku q4 od prošle godine)…

Ništa pametno…iako su prihodi u Q2 tradicionalno najveći, najveća EBITDA uz najveću EBITDA maržu se najčešće ostvaruje u Q4.

p.s. u Q42020. je marža i ostvarena EBITDA pod utjecajem jednokratnih stavki (nije mi se dalo to korigirat, sry 😊)

Da, ono najslađe…jasno se vidi rast prihoda uz rast profitabilnosti…TOP!!!...samo bi nadodao da je u Q12023 ostvarene EBITDA marža veća za 0,7 p.p. u odnosu na Q42022 samo je ukupna profitabilnost niža zbog visokih financijskih prihoda u Q42022

TOP!!! Unatoč povećanju tržišne kapitalizacije od 5x puta u odnsou na 2017. fundamenti su postojani 😊. Znači, na današnju cijenu P/E zadnja 4 kvartala je oko 9 kao što ne odskače u odnosu na avg vrijednost zadnjih 6 godina. EV/EBITDA je isto postojana, nešto je veća nego u prethodnom razdoblju zbog brutalnog porasta cijene dionice, ali dijelom i zbog neto duga (dug prema kreditorima-novac) koji je od 2022. prvi put u promatranom razdoblju pozitivan, odnosno društvo ima manje novca na računu nego obveza prema kreditorima. Na kraju 2021. neto dug je bio oko -11 mil EUR a sad je na +2,3 mil EUR. Očito su se kroz 2022. opustili i dodatno zadužili i ulupali lovu većinom u zalihe i proizvodnju (CAPEX nije bio pretjeran) što pokazuje da očekuju brutalan rast poslovanja u budućem razdoblju što potvrđuje i saldo zaliha koje su za 56 mil eur (2x) veće nego na kraju 2021. godine kao i iznos ugovorenih poslova. Obzirom da nemaju problema sa plasmanom proizvoda i naplatom ovo je odlično.

p.s. P/E je nešto veći jer je izračunat na bazi dobiti prije oporezivanja jer im je dobit nakon oporezivanaj pod jakim utjecajem poreznih olakšica

Ono zbog čega „mi rast zazubice“ je činjenica da im je Q1 najčešće najlošiji kvartal i po visini prihoda i po ostvarenoj EBITDA-i, a ove godine je Q1 „izbio iz cipela“ pa ako nastave u tom ritmu doslovno je samo nebo granica.

Trenutno jedini „problem“ koji vidim je neizvjenost po pitanju iskorištenost kapaciteta, je li već udaramo u plafon po tom pitanju...

6. I da…stvarno smo blizu laska u CROBEX, nije šala…trenutno smo na 73,3% protrgovanih radnih dana od posljednje revizije CROBEXA, ako budemo „pazili“ tokom ljeta na transakcije ulazimo sigurno…

Sretno i uživajmo ljudi u ovom…dok traje…svaki konstuktivni komentar je dobrodošao...

Display More

👍👍👍👍👍👍Svaka čast na trudu i hvala što ste tako lijepo prezentirali!

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • June 16, 2023 at 7:36 PM

Ovo je za svaku pohvalu ali me plaši ovaj rast pa se jednostavno više ne usudim kupovati po ovoj cijeni a da budem iskren uopće ne znam kolika bi mogla biti vrijednost dionice kroz 1-2 godine jer zalihe i naruđbe su tu nema recesije i CRO je u uzlaznom trendu.

• Blabla
    Student
    Reakcija primljeno
    168
    • June 17, 2023 at 12:03 AM
    Quote from Parica

Display More

Odličan pregled! Samo bi dodao da su ove godine i solari u funkciji za koje su rekli da bi im trebali pokriti oko 30% potreba za el. energijom. To bi im trebalo pozitivno utjecati na novčani tok i profitabilnost.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 17, 2023 at 12:04 PM

Sjajan prikaz naših lijepih financijskih rezultata! I zanimljive činjenice za dioničare: cijena dionice jedva uspjeva pratiti njihov tempo rasta 😀 (daleko smo mi od “multiple expansion”, a što mislim da je ovdje nužnost, jer ovo je daleko nadprosječna kompanija, nadprosječne kvalitete i rasta, pa nema smisla da se trguje ispodprosječnim “P/E oko 10”).

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • June 17, 2023 at 7:04 PM

A sad malo baba Vanga…pustimo prošlost i okrenimo se budućnosti…ajmo pokušat dokučit što nas čeka do kraja ove godine…

1. Grafikon kretanja zaliha…bit će vam kasnije jasno zašto mi treba…

Vidimo da zalihe kontinuirano rastu, a rast se intenzivirao od 2020.

2. Grafikon obrtaja avg. zaliha

Obrtaj zaliha pokazuje koliko se puta zalihe obrnu u godinu dana (mat.troškovi/godišnja avg vrijednost zaliha). Gornji graf pokazuje obrtaj prosječnih zaliha u godinu dana, to znači da sam vrijednost zaliha za svaki kvartal po pojedinoj godini i podijelio sa 4 i onda sam tu vrijednost (avg godišnjih zaliha) stavio u omjer sa materijalnim troškovima. Na prvu izgleda kao da se zalihe „sporije“ obrću zadnje dvije godine međutim to nije točno jer kao što vidimo na grafikonu 1 zalihe rastu iz kvartal u kvartal i tako podižu brojnik i smanjuju broj obrtaja…da iste stagniraju obrtaj bi najvjerojatnije bio veći…

3. Grafikon obrtaja vrijednosti zaliha na kraju Q1

Graf prikazuje obrtaj vrijednosti zaliha na kraju prvih kvartala. Ništa specijalno, samo sam umjesto avg godišnjeg vrijednosti zaliha (iz točke 2) uzeo iznos zaliha na kraju Q1 i stavio u omjer s godišnjim materijalnim troškovima. Kao što je objašnjeno u točki 2, jasno se vidi da obrtaj zadnje dvije godine ide „ko po loju“ samo kontinuirano povećanje vrijednosti zaliha po kvartalu povećava njihovu avg vrijednost i posljedično smanjuje godišnji obrtaj.

4. Evo nas i na bruto marži…volim bruto maržu

Bruto marža pokazuje profitabilnost između poslovnih prihoda i materijalnih troškova. Računam je na način da poslovne prihode umanjim za materijalne troškove i podijelim sa poslovnim prihodima. Volim je jer pokazuje odnos između prodajne cijene proizvoda i troškova sirovina (ne uključuje ostale troškove, administrativne troškove, troškove osoblja, financijske rashode i sl). Kad su poremećaji na tržištu sirovina odličan je alat da pratimo koliko taj poremećaj utječe na profitabilnost biznisa.

Obzirom na lanjske rezultate iznenadilo me da je u prošloj godini bila najniža, ali obzirom na prošlogodišnje poremećaje na commodities marketu nije neočekivano, dapače.

5. Čemu svi gornji grafikoni? Pa da pokušam doći do prihoda i dobiti na kraju 2023. Sad imam sve što mi treba.

* Vrijednost zaliha na kraju Q12023 iznosi 103,4 tis EUR

* Ako društvo nastavi obrtat zalihe kao prethodnih godina možemo očekivati materijalne troškove između 260 tis EUR (obrtaj zaliha 2,5 najlošija varijanta) - 310,2 tis EUR (obrtaj zaliha Q1 u prethodne dvije godine; realna varijanta);

* Ako se bruto marža zadrži na razini od 2022. (24%), to znači da obzirom na gore definirane materijalne troškove možemo očekivati poslovne prihode između (342 tis EUR i 407 tis EUR). NAPOMENA: ovo je izračun sa bruto maržom iz 2022. koja je bila u najmanju ruku zahtjevna tako da osobno ipak očekujem rast bruto marže na 25%-26% pogotovo kad od ove godine 30% potreba el.eneg proizvodimo sasmotalno

6. Sad kad imamo poslovne prihode idemo škicnut na maržu dobiti prije oporezivanja

Obzirom da su prihodi definirani između 342 mil EUR i 407 mil EUR i ako uzmemo maržu dobiti prije oporezivanja od 9,5% što smatram realnim dolazimo da na kraju 2023. možemo očekivati dobit prije oporezivanja u rasponu između 35,5 mil EUR i 38,6 mil EUR što je rast za preko 50% u odnosu na 2022.

To daje, po najlošijoj varijanti, EPS oko 70 EUR, odnosno na trenutnu cijenu forward P/E oko 7,2.

Bitno je naglasti da je ovo stabilan bizniz sa stabilnim poslovnim modelom i da je veća vjerojatnost da društvo nastavi poslovat po preznetiranim obrascima nego da se isti značajno promijene, odnosno smatram da su prezentirani prihodi i dobit poprilično utemeljeni i izvjesni...

Osobno očekujem obrtaj zaliha iz Q12023 na 3x te povećanje bruto marže na 25% i ostanak profitne marže na 9,5% što bi značilo da očekujem na kraju 2023. okruglih 40 mil EUR dobiti prije oporezivanja…živi bili pa vidjeli…

7. Svašta nešto...

Što više gledam ove grafikone, kretanje zaliha, marži, prihoda i onda to stavim u kontekst makro slike, sektora i kretanja CROBEXA…stvarno nemam riječi, što je najluđe ako se malo bolje pogleda, pravi rast je tek krenuo 2021. pa zašto ne bi takve stope rasta potrajale barem još godinu-dvije-tri. Sve sam bliže mišljenju kolege Lynx da možda svjedočimo i sudjelujemo u stvaranju budućeg ponosa nacije…

I još nešto, ne znam je li se samo meni priviđa ili smo dobili jakog kupca koji grabi sve (polako) što dođe na ask…ima tu i jedan kočničar, ali što kad on ostane bez dionica…gdje će cijena kad se javi kupac sa željom +1000kom, a javit će se kad-tad (a možda je već tu)…zamislite samo što se može dogoditi ako se spoje ovako rastuće psolovanje, rastući market i jaki kupac na niskolikvidnoj dionici...bolje nemojte ;) ;) ;) ...

p.s. Sve što je prezentirano je napravljeno jučer i danas i nemam nikakvih drugih „analiza“, odnosno ne objavljujem ono što mi odgovara već sve što napravim...

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • June 18, 2023 at 12:07 PM

Poštovani Parica,

Broj zaposlenih,

Končar povećanje preko 1000 u 1g

Kodt malo povećanje

Može neko pojašnjenje jer radnici postaju sve veći trošak/financije za pojedinu dionicu.....

Moram priznati da končar grupu uopće nikad nisam pratio. Ali sve je očiglednije da je došlo vrijeme promjena.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 18, 2023 at 12:29 PM

Izvrsno! Iako, ne trebaju nas baš previše zanimati jednogodišnji rezultati neke jedne godine pa tako ni 2023., ali priznajem, zanimljivo je ovo za vidjeti, jer zanimljiva je godina. I čisto numerički. Osim što (skoro) stalno obaramo apsolutne rekordne, bit ćemo sad blizu i nekih relativnih. Npr. mogla bi biti jedna od najvećih godišnjih stopa rasta čak i u prihodima. Trenutni rekord drži daleka 2006. s rastom od 61 %. Što se tiče bruto marži, rekordna je 2007., sa svojih 37 %.

Neke prevelike stope rasta prihoda mogu biti samo privremeno. To je manje interesantno ali naravno dobro došlo, dok može, koliko može, i da se s novih baza raste dalje održivim stopama rasta (da nemamo neki baš pad nakon pojačanog cikličkog rasta, a što nemamo povijesno tendenciju, mi nadrastamo cikluse, kad drugi padaju mi imamo više-manje tek flat godinu-dvije, jer smo mala rastuća firma).

Više me zanima kako na dugoročnije podignuti ove bruto marže. To je prvi korak za sve ostalo, dakle skroz do neto marže, i u konačnici koverziju u slobodni novčani tok koja se također mora jednom stabilizirati, da nam FCF i neto dobit postanu sumjerljive, stabilno, da to lijepo izgleda sve od vrha do dna.

Ja se nisam toliko zanimao za ovu jednu godinu, ali ipak, kako su me zainteresirale backlog brojke, bacio sam oko na povijesni trend konverzije i razumne pretpostavke recentnih rokova ugovaranja i ako se ne varam i tim drugim putem došao sam do sličnog potencijalnog raspona za ovu godinu. I svejedno, bila bi ovo prva godina u kojoj bi prihod na kraju godine bio manji od stanja backloga na kraju prvog kvartala (zanimljiva trivia, slučajno uočio taj odnos, jer sve brže punimo backlog u odnosu na mogućnosti proizvodnje).

Vidjet ćemo. Biti će prihoda ove godine koiko bude (pa makar bilo i po onom “planu” 😀), a što slučajno ne bi bilo ove godine od onoga što smo možda mislili ide onda u sljedeću i vidjet ćemo ga već u zalihama i/ili stanju backloga. Ovdje se backlog uvijek realizira (nema tu otkazivanja i sl.) i zaliha prodaju (naša roba se ne kvari, i radi se prema narudžbama).

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • June 18, 2023 at 4:45 PM

Koliko vidim svo povećanje zapošljavanja se možda vodi na končar. Čekam Paricu ako ima kakva saznanja.

Ujedno bi još zamolio za dividendu kakva su predviđanja.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • June 18, 2023 at 7:00 PM

Dalekovod je konsolidiran pa su i radnici Dalekovoda pribrojeni.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.) 311

• Like 1
      • propalica
      • February 14, 2020 at 11:16 AM
      • Dionice
      • propalica
      • June 8, 2025 at 6:16 PM
    2. Odgovora
      311
      Pregleda
      107k
      311
    3. Kirac

June 8, 2025 at 6:16 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

Kirac June 8, 2025 at 6:16 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,574 Replies, 4 years ago