Polako polako ljudi! KODT jest odlična kompanija i dijelom je podcijenjen čemu je zaslužna i velika nelikvidnost dionice. Ta podcijenjenost je po meni od 30-40%, ne više, ovdje imam dojam da se o kompaniji priča kao da je višestruko podcijenjena što nije. U čemu je kvaka?
Pa netko je postavio dobro pitanje, mogu li se ove stope rast održati? Pa odgovor je ne, ovako rasti dugoročno mogu valjda samo neke IT kompanije gdje ti za poslovanje treba nekoliko laptopa i licenci i opet je teško to dugoročno gurati s tim stopama rasta. U proizvodnji i prodaji trebaš laptope, licence i plus još valjda 100 ili 1000 puta više kapitala za zemljišta, hale, strojeve, vojsku ljudi, polazni materijal, potrošni materijal i svu logistiku vezanu uz sve nabrojano. Jednostavno zdrav razum nalaže da se po ovakvim stopama ne može rasti dugoročno. To i investitori prepoznaju jer da očekuju godinama ovakav rast onda bi imali cijenu koja je previsoka i p/e tipa 20-25 a ne sadašnjih 10 (npr. preprevisok p/e imaju amazon, tesla i sl. baš zbog očekivanja velikog rasta). Uopće sada tu ne drukam nit crnjačim nego pokušavam biti objektivan. Jednostavno ne možeš očekivati ovakve stope rasta. ista stvar je i kod ERNT. nakon rasta prihoda od ludih i nerealnih 85% bio bi zadovoljan da ovu godinu ponove približno dobar rezultat a realno ne mogu očekivati nikakav rast spram prošle godine. Ja bih kod KODT a i kod sveg drugog u portfelju bio zadovoljan i kada bi stope rasta bile oko 5-10%. Pa to je dugoročno odlično. Uz nekakvu dividendu koja se reinvestira to su odlični prinosi. SnP500 ima prosječni godišnji prinos 10ak % i nitko od fondova ga dugoročno ne može pratiti. Imajte to na umu!
A sto ti znaci dugorocno? Ja osobno smatram da ce trziste njihovih proizvoda dozivjeti boom u EU najmanje iducih 10 godina. Za mene je to i vise nego dugorocno. Takoder smatram da ce godisnja stopa rasta trzista biti konstantno dvoznamenkasta ajmo pretpostaviti skromnih 20% iako je u stvarnosti i vise. Ne vidim razloga zasto KODT nebi mogao pratiti taj tempo po stopi barem 15%. Mogu se sloziti da 3X% nece biti ostvarivano svake godine ali vec sada je jasno da ce i 2022 biti rekordna unatoc krizi. Rat ce samo ubrzati planove o elektrifikaciji i smanjenju ovisnosti o plinu. A to znaci jos vise elektricne energije i transformatora. Autoindustrija se drasticno elektrificira. Sve ostale industrije takoder idu na elektrifikaciju procesa koji su desetljecima bili zasnovani na fosilnim gorivima. Celicane, staklarska industrija, cementare, itd. Brodski transport ce slijediti trend u cim se stvore tehnoloski uvjeti poput boljih baterija. Solarne elektrane nicu kao gljive poslije kise. A za sve to treba puuno transformatora. Dodajmo na to redovitu dividendu koja se stalno povecava. Prema tome cijena dionice ce nastaviti rasti i graf rast svjedoci tome. Svoje prognoze cijene i divke za 2022. sam vec iznosio i necu se ponavljati jer se ostvaruju ali samo cu ponoviti da mnogi nisu ni svjesni koliko ce se milijardi eura sliti u EU energetiku u narednom razdoblju. Ovo je povjesno doba elektrifikacije kakvo se jedino moze usporediti sa ekspanzijom PCa ili mobitela. KODT ima ogromni potencijal porasta prometa i profita i ne mislim da ste u pravu kada kazete da je podcjenjeno do 40%. Rekao bih da je podcjenjeno barem 100% za nekoga tko je ulagac na razdoblje od 3-5 godina. Jer ako vrijedi pravilo da je cijena dionice projekcija buduceg kretanja poslovanja ovdje je to definitivno podcijenjeno.