1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • January 2, 2024 at 3:43 PM
    • #1,321

Da, takva industrija, zato “dobra industrija”, da potrebni CAPEX nije pretjerano velik u odnosu na output koji se želi generirati jer se radi o skupim proizvodima izrađenim od skupih materijala (i određenog znanja, iskustva), relativno u odnosu na tehnologiju proizvodnje, pa možemo imati veliki ROCE, mjerilo kvalitete inače.

Eto sasvim slično izgleda i ona kanadska od nas 50% veća firma. Ovdje sve u USD za lakšu usporedbu.

Treba gledati backlog. Ono što su ugovorili imati će kapacitete i proizvesti. Ne treba oko toga brinuti. Znamo da su uvijek bili konzervativni. Sigurno da naš word class sales team ipak neće igrajući svoje utakmice zeznuti Proizvodnju tako da ugovori više nego su ovi sposobni isporučiti. Sigurno da se sve planira međusobno usklađeno.

Files

IMG_1787.jpeg 255.65 kB – 0 Downloads IMG_1785.jpeg 225.13 kB – 0 Downloads
  • Joskocro
    Student
    Reakcija primljeno
    168
    • January 4, 2024 at 2:07 PM
    • #1,322

A koji šokovi s ovom dionicom, dok se okreneš ona poleti 8|.

Prije par mjeseci kad je cijena bila mislim oko 650, napisao sam da je čekamo na 1000, a ona skoro šta nije :/.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • January 4, 2024 at 5:48 PM
    • #1,323
    Quote from Joskocro

dok se okreneš ona poleti 8|.

I to u vježbi “letenje s utezima”!

Što bi tek bilo da nemamo prodavača (s velikim brojem dionica) koji neprestano prodaje… Kupci to očito dobro znaju.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • January 4, 2024 at 7:18 PM
    • #1,324

Pa tko je imao financijskih mogućnosti i hrabrosti mogao je iskoristiti povoljnu situaciju te kupiti / nadokupiti željenu količinu Kodt po 850 na ovoj rijetko viđenoj rasprodaji, ja sam sudjelovala svojevremeno i na akcijskoj prodaji Kodt 2 i danas mi pogled na portfelj kodtova izmami osmijeh na licu.😁

• Spalato33 (grad)
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    350
    • January 4, 2024 at 7:28 PM
    • #1,325

Adris 2 i adris velika razlika u cijeni a kodt i kodt2 prate se u stopu,zasto je to tako moze li mi neko objasnit ako ima volje?

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • January 4, 2024 at 7:49 PM
    • #1,326
    Quote from Spalato33 (grad)

Adris 2 i adris velika razlika u cijeni a kodt i kodt2 prate se u stopu,zasto je to tako moze li mi neko objasnit ako ima volje?

Možda ima i nešto neefikasnosti tržišta u tom vrednovanju pa da se pretjeralo kod ADRS u točnom iznosu u nekom/ovom trenutku, no rekao bih da suštinski tamo ipak postoji neka teoretska šansa vlasničkih preslagivanja, da netko može nadglasavati nekoga u teoriji, pa se tamo daje određena premija za to pravo glasa koje se dobiva sa ADRS umjesto ADRS2. Možda nije zaslužila baš toliko, ali neku netrivijalnu premiju sigurno da je zaslužila.

U KODT slučaju postoji dioničar s preko 50% pa manjinski dioničari ne mogu nikako nadglasati tog jednog (KOEI) pa se na to praktički nikakvo realno pravo glasa na KODT niti ne daje neka premija, tržište manjinske KODT dionice vrednuje slično kao i KODT2 dionice.

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • January 6, 2024 at 10:11 AM
    • #1,327

Mislim da je pravo vrijeme za recikliranje i podjetnik na nasu nedavnu anketu.... uskoro ce 31.1. pa cemo vidjeti koliko je ljudi ispravno projiciralo... za sada tek petina ispitanika..

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • January 6, 2024 at 10:16 AM
    • #1,328

Končar D&ST je jučerašnjim trgovanjem ušao u top 10 kompanija na ZSE prema tržišnoj kapitalizaciji (iza RIVP kao devete). U CROBEX-u koji se drugačije računa, nema sve kompanije i mi sudjelujemo s pola snage (KOD2) je 11.

I pri tome se dogodilo ono što sam ja prije par mjeseci rekao da se mora dogoditi kako bi stvari relativno imale bar nekog smisla - Končar D&ST pretekao je KOEI po veličini tržišne kapitalizacije!

• Spalato33 (grad)
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    350
    • January 6, 2024 at 11:30 AM
    • #1,329

Po vašoj nekoj procjeni koliko mislite da je vrijednost koei a koliko kodt i ako moze te malo obrazložite?

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • January 6, 2024 at 12:59 PM
    • #1,330
    Quote from Spalato33 (grad)

Po vašoj nekoj procjeni koliko mislite da je vrijednost koei a koliko kodt i ako moze te malo obrazložite?

Govorio sam o relativnim odnosima, gdje neke stvari ugrubo izgledaju očigledno i bez puno računanja.

KOEI = 53% KODT + “sve ostalo” - holding diskont

Gledajući dinamički (a jedinio tako se može gledati, sadašnja vrijednost je DCF cijele budućnosti, pa su “brizne” rasta ključne, važnije od sadašnjeg statičnog) ovo “sve ostalo” jer njegova sadašnja veličina prihoda/profitabilnosti nije baš puno veća od pola KODT a brzine rasta koja je manja od brzine rasta KODT praktički na svakom dužem povijesnom intervalu (i ne vidim da se to mijenja u budućnosti), i posebice uzimajući u obzir činjenicu da moramo staviti neki holding diskont na kraju na cijelu sumu (ali pitanje koliki…, i u kojem je odnosu na diskont na kontrolirajućeg vlasnika što bi netko pak stavio na KODT) daje mi dosta očiglednim da “sve ostalo” - holding diskont je manje od 50% KODT tj KOEI < 100% KODT vrlo vjerojatno (ali potencijalno uz neveliku razliku).

Ali evo i malo detaljnije što sam prije par mjeseci gledao, prema nekoj mojoj zadnjoj ugrubo sumi dijelova u srednjem scenariju (tamo nakon zadnjeg dijela DLKV) varabla koju zovem “KOEI ex KODT, KPT, KOTR, DLKV” mi je bila 200 mil. EUR, 49% KPT 200 mil. EUR, 75% DLKV 85 mil. EUR, 62% KOTR 25 mil. EUR, neto keš 0 mil. EUR (to sam možda zeznuo, nije sav keš otišao na ostatak DLKV). Ovo sve zbrojeno bi bilo 510 mil. EUR. Sad je samo pitanje koliko vrijedi KODT i koliki diskont stavljamo, za vidjeti relativni odnos.

Ja sigurno ne bih za KODT stavio manje od 800 mil. EUR kao fer vrijednost iako tržište danas kaže manje (neki će možda reći više?), dakle 53% je 424 mil. EUR. Suma dakle 934 mil. EUR. Ako je holding diskont samo 15% (neki će možda staviti i više?), to je na kraju 794 mil. EUR vs. 800 mil. za KODT, pa se i tu vidi ono prvo od oka da mora biti KODT bar malo veće od KOEI, doduše jako na knap. Ako uz sve isto stavljamo veći holding diskont i/ili jače vrednujemo KODT razlika je veća. Ako jače vrednujemo druge stvari razlika je manja… Dakle sve ovisi kakve relativne snage vidite između segmenata. Moje mišljenje o posebnosti KODT je možda malo nekonvencionalno. Pa nek svatko sebi računa i bira si u koju dionicu u kojem omjeru investirati.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 6, 2024 at 2:16 PM
    • #1,331

U svakom slucju i jedna i druga 👌🏆

• Spalato33 (grad)
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    350
    • January 7, 2024 at 1:38 PM
    • #1,332

Mislim da je 800mil. za Kodt velik diskont,to je mislim malo više od 1500e po dionici ali nek bude kad ste tako napisali.

• NBHC
    Početnik
    Reakcija primljeno
    17
    • January 7, 2024 at 3:25 PM
    • #1,333

mogli bi napravit i split......to bi sigurno gurnulo cijenu gore

• Spalato33 (grad)
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    350
    • January 7, 2024 at 8:07 PM
    • #1,334

Gledam u petak kodt i kodt2 ave transakcije koje su napravljene išle su po asku osim jedne na kodt mislim na 865 tako nešto i to 2-3dionice.Velik je interes sa kodt samo mislim da bi dionica bila likvidnija da je malo manja cijena .Sa dionicama visoke cijene teže se trguje na ustrb likvidnosti.Bit ce sutra zanimljivo pogotovo na otvaranju.Oće li novi ATH ili stabilizacija ali s obzirom na analizu kolege da kodt odprilike vrijedi 1500 e po dionici prije bi moga novi ATH.Ali svako probijanje psihološke granice ide teze ali nas podr uvjerila da i nije bas tako.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • January 8, 2024 at 12:18 AM
    • #1,335
    Quote from NBHC

mogli bi napravit i split......to bi sigurno gurnulo cijenu gore

Sukladno cl.28 Statuta društva najmanje 10% godisnje dobiti nakon oporezivanja se rasporedjuje u statutarne rezerve koje mogu maksimalno iznositi 2x temeljnog kapitala...kad statutarne rezerve dodju na tu razinu drustvo odlucuje kako ce ih koristiti, do sada 2010. i 2018. iskoristene su za povecsnje temeljnog kapitala iz sredstava drustva izdavanjem novih dionica u omjeru 1:1.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Da ne bi bilo zabune, to povecanje temeljnog kapitala je samo racunovodstvena promjena jer se statutarne rezerve vec nalaze u kapitalu, a ovom aktivnoscu se samo prebacuju/proknjize u temeljni kapital pri cemu se izdaju nove dionice i de facto se radi stock split jer svi postojeci dionicari "dobiju" dodatno tocno dionica koliko u tom trenu imaju, ali i na burzi dionica padne za cca 50%...

Trenutno, po nekons. izvjescu KODT ima temeljni kapital u iznosu 20,4 mil EUR dok je u statutarnim rezervama 32,8 mil EUR, odnosno potrebno im je jos raspodijeliti oko 8 mil EUR iz ove godine u statutarne rezerve i mogu provesti gore objasnjen postupak povecanja temeljnog kapitala.

O rasporedjivanju dobiti se odlucuje na GS koja je tradicionalno u svibnju pa cemo tada znati jesu li rasporedili tih 8 mil EUR u statutarne rezerve i tako ispunili uvjet za povecanje TK.

Medjutim, ako to i izglasaju na ovogodisnjoj GS sto znaci da ce se onda to povecanje statutarnih rezervi "vidjet" u bilanci za Q22024, povecanje TK ce najvjerojatnije provesti tek sljedece godine (bar je tako bilo 2010. i 2018.) pretpostavljam jer trebaju cekati revizorsko izvjesce...tako da povecanje temeljnog kapitala/stock split mozemo ocekivati u rujnu 2025. (u rujnu su to odradili 2018. i 2010.).

Ajde kad me krenulo...malo sam čačkao i nasao sam dokument o Primicima clanova Uprave prema kojem (točka 8.) varijabilni dio primitaka ovisi, izmedju ostalog i o ostvarenom rezultatu drustva u odnosu na prihvaceni plan prodaje koji se svake godine obvjavljuje u pozivu na GS...odnosno sad mi je jasnije zasto je prezentirani plan prodaje na GS uvijek (pre)konzervativan...i nije mi zao, Uprava radi fantastican posao i nek imaju i fantasticn primanja...

Ovaj dokument o Primicima clanova Uprave je prihvacen 2021. s preporucenim rokom trajanja 3 godine sto znaci da ove godine ide "novi" u kojem ce, nadam se, biti i ukljucena mogucnost isplate bonusa Upravi u dionicama....vrijeme je...

ŽELJE, OČEKIVANJA, SNOVI

Iskreno, vec sam dugo jako optimistican oko KODT...ali ove godine ocekujem totalnu marketinsku ofenzivu iz KODT i pozicioniranje tamo gdje mu je mjesto...u CROBEX10...zasto?

1. KODT je medju TOP10 izlistanih kompanija i po ostvarenoj dobiti i trzisnoj kapitalizaciji; ima najveci porast cijene u prosloj godini, ali mislim i u posljednjih 5 godina i "vjecnu" dividendu

2. Utjecaj KODT jaca u svakom pogledu, na trzistu kapitala, ali i u grupi KONČAR (g. Bobek je postao clan uprave KOEI; sve veci udio dobiti KODT u dobiti Grupe)...i taj trend ce se nastaviti i samo rasti

3. Uprava je nedavno kupovala dionice na trzistu i imaju osobni interes da KODT bude likvidan i trzisno "poznat"

4. KOEI je zadnjih 20-tak godina pripojio mnoga izlistana drustva iz Grupe i sigurno mu je to bila namjera i sa KODT-om i zato mu je odgovaralo da KODT bude zaboravljen, nelikvidan i uvijek potcjenjen...medjutim rast poslovanja zadnjih 5 godina je doveo do toga da je KODT postao veci od "mame" i da je preuzimanje postalo nemoguca misija i sad KOEI vise nema razloga da koči vidljivost KODT-a na TK...pitanje je i mogu li uopce i u kojoj mjeri to vise provoditi...

Slijedom navedenog, ocekujem da KODT, kao sva ozbiljna izlistana drustva angazira odrzavatelja trzista/market makera, krene u otkup svojih dionica i posljedicno u rujnu udje u CROBEX10...uz vjecnu dividendu, niske fundamente, potencijal sektora i nastavak rasta poslovanja mogli bi vidjeti veliki povratak fondova i otkljucavanje vrijednosti...

Savrseno je vrijeme je za iskorak...

Bumo vidili....duga je godina...sretno svima...

Edited once, last by Parica: Merged a post created by Parica into this post. (January 8, 2024 at 12:22 AM).

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • January 8, 2024 at 1:09 PM
    • #1,336

Eto, kao što je bilo najavljeno, ode nam Bobek u Grupu. Ajd, ovdje je već preko 30% u plusu na onu svoju nedavnu kupnju!

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/KODT/COI-KODT-f242d604c3a0e09afdc7270044fa8f9d.pdf

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • January 8, 2024 at 1:57 PM
    • #1,337

Kakvi ste vi to ljudi kad ne možete skinuti pet komada sa aska čitav dan 🤔

Makar samo iz načelnih razloga

Ja sam svoju Mediku poduprijela, a vi zujite 🙃

Čini se da smo overbought

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • January 8, 2024 at 2:04 PM
    • #1,338
    Quote from zlocesti

Kakvi ste vi to ljudi kad ne možete skinuti pet komada sa aska čitav dan 🤔

Makar samo iz načelnih razloga

Ja ne mogu, iz estetskih razloga. Ako povećam cost basis kvari mi se okrugla brojka od preko 1000% total return.

Files

IMG_5065.jpeg 99.52 kB – 0 Downloads
  • zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • January 8, 2024 at 2:12 PM
    • #1,339

Morali bi.

Overbought je nezgodno stanje stvari.

Al' ako bi pet komada ugrozilo return, kolika li je glavnica, kada barka ugrožava brod 🤔

Ovdje se svi kolosalno dobro zabavljamo, osim što se zaradilo

I osim što se zarada ne može realizirati

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • January 8, 2024 at 2:16 PM
    • #1,340

Evo već se promijenilo. Netko je kupovao dok sam ja ovdje pisao. Sad mi je: 1.100,37%. Kad uđe u tisuće posto svaki malo pomak cijene mijenja puno % u tablici!

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema) 4.3k

• maratonac
      • February 19, 2020 at 1:17 PM
      • Kavana
      • maratonac
      • May 25, 2025 at 7:51 PM
    2. Odgovora
      4.3k
      Pregleda
      1.3M
      4.3k
    3. All

May 25, 2025 at 7:51 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 2:13 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 2:13 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      907k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

All May 25, 2025 at 7:51 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 2:13 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago