1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • April 21, 2022 at 8:38 PM
    Quote from Roki

Polako polako ljudi! KODT jest odlična kompanija i dijelom je podcijenjen čemu je zaslužna i velika nelikvidnost dionice. Ta podcijenjenost je po meni od 30-40%, ne više, ovdje imam dojam da se o kompaniji priča kao da je višestruko podcijenjena što nije. U čemu je kvaka?

Pa netko je postavio dobro pitanje, mogu li se ove stope rast održati? Pa odgovor je ne, ovako rasti dugoročno mogu valjda samo neke IT kompanije gdje ti za poslovanje treba nekoliko laptopa i licenci i opet je teško to dugoročno gurati s tim stopama rasta. U proizvodnji i prodaji trebaš laptope, licence i plus još valjda 100 ili 1000 puta više kapitala za zemljišta, hale, strojeve, vojsku ljudi, polazni materijal, potrošni materijal i svu logistiku vezanu uz sve nabrojano. Jednostavno zdrav razum nalaže da se po ovakvim stopama ne može rasti dugoročno. To i investitori prepoznaju jer da očekuju godinama ovakav rast onda bi imali cijenu koja je previsoka i p/e tipa 20-25 a ne sadašnjih 10 (npr. preprevisok p/e imaju amazon, tesla i sl. baš zbog očekivanja velikog rasta). Uopće sada tu ne drukam nit crnjačim nego pokušavam biti objektivan. Jednostavno ne možeš očekivati ovakve stope rasta. ista stvar je i kod ERNT. nakon rasta prihoda od ludih i nerealnih 85% bio bi zadovoljan da ovu godinu ponove približno dobar rezultat a realno ne mogu očekivati nikakav rast spram prošle godine. Ja bih kod KODT a i kod sveg drugog u portfelju bio zadovoljan i kada bi stope rasta bile oko 5-10%. Pa to je dugoročno odlično. Uz nekakvu dividendu koja se reinvestira to su odlični prinosi. SnP500 ima prosječni godišnji prinos 10ak % i nitko od fondova ga dugoročno ne može pratiti. Imajte to na umu!

A sto ti znaci dugorocno? Ja osobno smatram da ce trziste njihovih proizvoda dozivjeti boom u EU najmanje iducih 10 godina. Za mene je to i vise nego dugorocno. Takoder smatram da ce godisnja stopa rasta trzista biti konstantno dvoznamenkasta ajmo pretpostaviti skromnih 20% iako je u stvarnosti i vise. Ne vidim razloga zasto KODT nebi mogao pratiti taj tempo po stopi barem 15%. Mogu se sloziti da 3X% nece biti ostvarivano svake godine ali vec sada je jasno da ce i 2022 biti rekordna unatoc krizi. Rat ce samo ubrzati planove o elektrifikaciji i smanjenju ovisnosti o plinu. A to znaci jos vise elektricne energije i transformatora. Autoindustrija se drasticno elektrificira. Sve ostale industrije takoder idu na elektrifikaciju procesa koji su desetljecima bili zasnovani na fosilnim gorivima. Celicane, staklarska industrija, cementare, itd. Brodski transport ce slijediti trend u cim se stvore tehnoloski uvjeti poput boljih baterija. Solarne elektrane nicu kao gljive poslije kise. A za sve to treba puuno transformatora. Dodajmo na to redovitu dividendu koja se stalno povecava. Prema tome cijena dionice ce nastaviti rasti i graf rast svjedoci tome. Svoje prognoze cijene i divke za 2022. sam vec iznosio i necu se ponavljati jer se ostvaruju ali samo cu ponoviti da mnogi nisu ni svjesni koliko ce se milijardi eura sliti u EU energetiku u narednom razdoblju. Ovo je povjesno doba elektrifikacije kakvo se jedino moze usporediti sa ekspanzijom PCa ili mobitela. KODT ima ogromni potencijal porasta prometa i profita i ne mislim da ste u pravu kada kazete da je podcjenjeno do 40%. Rekao bih da je podcjenjeno barem 100% za nekoga tko je ulagac na razdoblje od 3-5 godina. Jer ako vrijedi pravilo da je cijena dionice projekcija buduceg kretanja poslovanja ovdje je to definitivno podcijenjeno.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 21, 2022 at 9:09 PM
    Quote from Roki

Polako polako ljudi! KODT jest odlična kompanija i dijelom je podcijenjen čemu je zaslužna i velika nelikvidnost dionice. Ta podcijenjenost je po meni od 30-40%, ne više, ovdje imam dojam da se o kompaniji priča kao da je višestruko podcijenjena što nije. U čemu je kvaka?

Pa netko je postavio dobro pitanje, mogu li se ove stope rast održati? Pa odgovor je ne, ovako rasti dugoročno mogu valjda samo neke IT kompanije gdje ti za poslovanje treba nekoliko laptopa i licenci i opet je teško to dugoročno gurati s tim stopama rasta. U proizvodnji i prodaji trebaš laptope, licence i plus još valjda 100 ili 1000 puta više kapitala za zemljišta, hale, strojeve, vojsku ljudi, polazni materijal, potrošni materijal i svu logistiku vezanu uz sve nabrojano. Jednostavno zdrav razum nalaže da se po ovakvim stopama ne može rasti dugoročno. To i investitori prepoznaju jer da očekuju godinama ovakav rast onda bi imali cijenu koja je previsoka i p/e tipa 20-25 a ne sadašnjih 10 (npr. preprevisok p/e imaju amazon, tesla i sl. baš zbog očekivanja velikog rasta). Uopće sada tu ne drukam nit crnjačim nego pokušavam biti objektivan. Jednostavno ne možeš očekivati ovakve stope rasta. ista stvar je i kod ERNT. nakon rasta prihoda od ludih i nerealnih 85% bio bi zadovoljan da ovu godinu ponove približno dobar rezultat a realno ne mogu očekivati nikakav rast spram prošle godine. Ja bih kod KODT a i kod sveg drugog u portfelju bio zadovoljan i kada bi stope rasta bile oko 5-10%. Pa to je dugoročno odlično. Uz nekakvu dividendu koja se reinvestira to su odlični prinosi. SnP500 ima prosječni godišnji prinos 10ak % i nitko od fondova ga dugoročno ne može pratiti. Imajte to na umu!

Ja isto mislim da nisi u pravu, jer nisi "objektivan" jer polazis od krivih postavki pa onda ne mozes ni biti objektivan, kriva postavka ti je da je normalno samo za IT da ima visoke stope rasta, da ima vece nego bilo tko drugi ali i drugi imaju samo treba pogodit ciklus, ekonomija funkcionira tako da postoje ciklusi, u tim ciklusima se izmjenjuju postavke funkcioniranja ekonomije pa onda ovisno o tim ciklusima u tom smjeru i novac ide, do sad nije isao zadnjih 10 godina jer je isao u growth-tech, ako bude poslje ovoga ciklus value ulaganja onda ce se i multiple shodno tome prilagodit, trenutno smo samo u rebalansu ciklusa to ce doci za koju godinu. Ali da docaram o cemu pricam na primjeru Kodta, transformator je 50% celik i bakar, ukoliko je inflacijski period i postoji konstantan rast sirovina pola cijene proizvoda ti diktira trziste sirovina, ukoliko uz to postoji veca potraznja zbog potrebe energetske tranzicije ti onda imas jos i rast od potraznje kada na to ugradis taj rast potraznje i rast ulaznog proizvoda to onda dobivas jako lijepi rast i shodno tome uracunatu multiplu, a zadnjih 10 godina je bio pad sirovina i mala potraznja, prakticno za vecinu negaivan ishod dok je kodt u tim uvjetima uspio ostvariti dobar rast, a KODT je tu u jako dobroj poziciji jer je ulagao u modernizaciju i sirenje u trenucima malog rasta i jeftinog ulaganja prakticki bez duga i sad lako moze uci u fazu naplate te strategije, ali nismo jos tu ima jos do tog okreta po meni ali ovo su naznake neke moguceg pocetka.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • April 22, 2022 at 2:39 AM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Roki

Zadnjih 10 godina je bio pad sirovina i mala potraznja, prakticno za vecinu negaivan ishod dok je kodt u tim uvjetima uspio ostvariti dobar rast, a KODT je tu u jako dobroj poziciji jer je ulagao u modernizaciju i sirenje u trenucima malog rasta i jeftinog ulaganja prakticki bez duga i sad lako moze uci u fazu naplate te strategije, ali nismo jos tu ima jos do tog okreta po meni ali ovo su naznake nekog moguceg pocetka.

Hoćeš reći da je ovo tek početak rasta i da još puno toga slijedi?

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • April 22, 2022 at 8:45 AM

Mišljenja su različita, i to je ok, što se tiče likvidnosti ja držim da je to problem, sjetite se Medike koja je još ekstremnija pa se donedavno držala na nerealnih p/e 6-7. Što se tiče perspektive, ja ću se složiti s vama da je perspektiva KODTa jako dobra, pa s razlogom imam KODT u portfelju, ja sam se osvrnuo na stope rasta i na to kako ih investitori prognoziraju jer da vjeruju u konstantni rast profita i cijene od 25-30% onda to dovodi do duplanja cijene na burzi u cca 3 godine, a onda investitori nebi danas držali KODT na p/e 10 već na bubam 20-25. Ja dugoročno ne vjerujem da je takav rast održiv ma koliko god tržište imalo potencijala. U nekom svom najoptimističnijem scenariju vjerujem da će svake godine rasti barem 10% sa povremenim ludim skokovima od 20-25%. Ali to je samo moje mišljenje. Netko je optimističniji od mene i gura cijenu gore, netko je pesimističniji od mene i gura cijenu dolje. To je burza. U svakom slučaju vjerujem da se ovdje svi slažemo da će KODT kontinuirano rasti, samo je pitanje koliko.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • April 22, 2022 at 9:18 AM

Dvije stvari su na strani KODTa, konkurentna tvrtka na svjetskom tržištu, rast tržišta proizvoda zbog preorjentacije sa plina, nafte i ugljena na električnu energiju. Potrebno je povezati sve elektroenergetske sustave zemalja EU, tu će biti još posla.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 22, 2022 at 10:43 AM
    Quote from Normani
    Quote from StatusQuo
    […]

Hoćeš reći da je ovo tek početak rasta i da još puno toga slijedi?

Sljedi ali imat cemo sigurno recesiju jednu dobru prije nego se taj ciklus pokrene u zdravom smislu mislim

Quote from Roki

Mišljenja su različita, i to je ok, što se tiče likvidnosti ja držim da je to problem, sjetite se Medike koja je još ekstremnija pa se donedavno držala na nerealnih p/e 6-7. Što se tiče perspektive, ja ću se složiti s vama da je perspektiva KODTa jako dobra, pa s razlogom imam KODT u portfelju, ja sam se osvrnuo na stope rasta i na to kako ih investitori prognoziraju jer da vjeruju u konstantni rast profita i cijene od 25-30% onda to dovodi do duplanja cijene na burzi u cca 3 godine, a onda investitori nebi danas držali KODT na p/e 10 već na bubam 20-25. Ja dugoročno ne vjerujem da je takav rast održiv ma koliko god tržište imalo potencijala. U nekom svom najoptimističnijem scenariju vjerujem da će svake godine rasti barem 10% sa povremenim ludim skokovima od 20-25%. Ali to je samo moje mišljenje. Netko je optimističniji od mene i gura cijenu gore, netko je pesimističniji od mene i gura cijenu dolje. To je burza. U svakom slučaju vjerujem da se ovdje svi slažemo da će KODT kontinuirano rasti, samo je pitanje koliko.

I zbog cega se medika nakon toliko vremena tek sada vratila na normalnije valuacije ?

Edited once, last by StatusQuo: Merged a post created by StatusQuo into this post. (April 22, 2022 at 10:46 AM).

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • April 22, 2022 at 11:38 AM

Medika je rasla ali rasle su i zarade ali je i dalje podcijenjena, pa farmaceutska industrija je zlatna koka modernog vremena. Medika i dalje ima premal p/e i još je veći taoc nelikvidnosti nego KODT. Jednostavno ljudi s većom količinom casha se teže odlučuju kupovati nelikvidne dionice, prvo jer će samim ulaskom morati podići cijenu a kod potencijalnog izlaska ili naglog bijega ne da bi rušili cijenu nego uopće ne mogu pobjeći. Po meni taj zaključak da nelikvidnost uvijek drži cijenu dionice nešto nižom je sasvim logična i da, po mom skromnom mišljenju, KODT je također taoc nelikvidnosti.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 22, 2022 at 11:52 AM
    Quote from Roki

Medika je rasla ali rasle su i zarade ali je i dalje podcijenjena, pa farmaceutska industrija je zlatna koka modernog vremena. Medika i dalje ima premal p/e i još je veći taoc nelikvidnosti nego KODT. Jednostavno ljudi s većom količinom casha se teže odlučuju kupovati nelikvidne dionice, prvo jer će samim ulaskom morati podići cijenu a kod potencijalnog izlaska ili naglog bijega ne da bi rušili cijenu nego uopće ne mogu pobjeći. Po meni taj zaključak da nelikvidnost uvijek drži cijenu dionice nešto nižom je sasvim logična i da, po mom skromnom mišljenju, KODT je također taoc nelikvidnosti.

Cijela burza je taoc nelikvidnosti i stoji sve to, ali medika je rasla kao i dosta drugih dionica radi inflacije jer inflacija na takve dionice dize stopu rasta, istina i covid je bio tu katalizator.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • April 22, 2022 at 2:39 PM

Uzemljivački transformatori za četiri nove trafostanice u UAE-u

DISTRIBUTIVNI I SPECIJALNI TRANSFORMATORI

Među najvećim je izazovima u trenutačnoj svjetskoj krizi i sve većem pritisku konkurencije osigurati održiv put daljnjeg razvoja poslovanja. Svakako, na tom putu važno je pratiti tržišna kretanja i prilike, ali i pronaći nove, odnosno zadržati postojeće kupce.

Stoga je društvo KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) ovogodišnji energetski sajam Middle East Energy u Dubaiju ponovno iskoristilo za susrete i razgovore s dugogodišnjim kupcima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje, uz srednje energetske i distributivne transformatore, posebno
    mjesto posljednjih godina ima i program specijalnih uzemljivačkih transformatora za projekte izgradnje i proširenja elektroenergetske mreže na području Dubaija
    .

Rezultat je to dugogodišnjeg rada i dobre pozicije D&ST-a na tom tržištu u segmentu specijalnih transformatora. Ukupni instalirani proizvodni kapacitet električne energije u UAE-u je 34,9 MW (Hrvatske 4,9 MW). Za elektroenergetski sustav zadužene su četiri elektroprivrede - FEWA koja pokriva područje
    svih Emirata i direktno je u nadležnosti Ministarstva energetike i
    infrastrukture, SEWA (područje Sharjah), ADWEA (područje Abu Dhabija) te DEWA (područje Dubaija).

Inače, D&ST je isporučio prve uzemljivačke transformatore za DEWA-u u 2013. godini. Dosad je ugovoreno i većim dijelom isporučeno više od 100 uzemljivačkih transformatora 11 i 33 kV za 37 transformatorskih stanica. Udio D&ST-ovih specijalnih transformatora u svim novoizgrađenim 132 kV transformatorskim stanicama na području koje pokriva DEWA je 70 posto od 2017. godine do danas.

Tijekom ožujka i travnja 2022. godine u D&ST-u su uspješno ispitani uzemljivački transformatori za četiri transformatorske stanice nakon čega su ih preuzeli predstavnici DEWA-e i Dubai Municipalityija.

Inače, svaka ponuda za specijalne transformatore za UAE u načelu je jedinstven projekt koji zahtijeva usklađivanje sa svim
    komercijalnim i tehničkim uvjetima vezanim uz pojedinu transformatorsku stanicu. Projekte vode inženjering tvrtke s kojima D&ST
    surađuje te očekuje dobivanje novih poslova u skoroj budućnosti za DEWA-u i SEWA-u.

https://www.koncar.hr/wp-content/uploads/2022/04/20220414-Koncarevac-ozujak-2022.pdf

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 22, 2022 at 4:23 PM
    Quote from Roki

Steta da malo nisi pogledao detalnije povijest cijene kodt-a, rast, dividendu itd, evo isao sam malo pogledat kako se ova moja investicija razvijala od moje prve kupnje koja je pocela veci dio od 2012 pa zakljucno s 2014, a ovo je dobar sazetak za ono sta sam govorio nedavno koliko je bitan rast u odnosu na sami postotak jedne godine dividende

Moja kupljena cijena tada 2012 normalizirana je 500kn mozda koju kn nize, danas je cijena 2700kn to daje CAGR od 18,37% u ovih 10 godina, ali to nije sve svake godine je bila dividenda koja ovako ugrubo je sve skupa iznosila cca oko 380kn znaci da sam svoju investiciju skoro isplatio kroz dividendu ako dodamo tu dividendu bez reinvestiranja CAGR je 20%, a da sam kojim slucajem tu dividendu reinvenstirao svake godine, taj postotak je jos dosta veci da sad ne trazim calkulator, dividenda je od tada imala Cagr od nekih cca 10% vise manje i sa 26kn normalizirano dosla sada na 67kn i di znaci meni ova invesiticija je donila minimalno 520% bez reinvestiranja u 10 godina, zapravo steta da sam trecinu do sad prodao nesto rebalansirao jer rezultat bi bio isti, zapravo jos gore kad pogledam da sam te godine ulozio samo u kodt sve imao bi isto koliko iman danas da nista nisam radio uzalud mi sva ta zajebancija trazeci neku koja ce potegnit, ali sta ces na tezi nacin treba naucit kad te vuce igrat se, ali nije lako ni pogodit tu jednu da bi bilo tako jednostavno, sad u ovakvoj nelikvidnosti ipak nije toliko lose na kraju dapace, a moglo se i vise od tada, a i daleko manje jer mina je bilo puno vise.

Naravno u svemu ovome treba pogodit po kojoj cijeni kupit jer na kraju je tajming nabitniji za ovakav postotak cijena nije rasla pravocrtno nego u ciklusima, tako i zarade i dividenda.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • April 22, 2022 at 7:03 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Roki

Steta da malo nisi pogledao detalnije povijest cijene kodt-a, rast, dividendu itd, evo isao sam malo pogledat kako se ova moja investicija razvijala od moje prve kupnje koja je pocela veci dio od 2012 pa zakljucno s 2014, a ovo je dobar sazetak za ono sta sam govorio nedavno koliko je bitan rast u odnosu na sami postotak jedne godine dividende

Moja kupljena cijena tada 2012 normalizirana je 500kn mozda koju kn nize, danas je cijena 2700kn to daje CAGR od 18,37% u ovih 10 godina, ali to nije sve svake godine je bila dividenda koja ovako ugrubo je sve skupa iznosila cca oko 380kn znaci da sam svoju investiciju skoro isplatio kroz dividendu ako dodamo tu dividendu bez reinvestiranja CAGR je 20%, a da sam kojim slucajem tu dividendu reinvenstirao svake godine, taj postotak je jos dosta veci da sad ne trazim calkulator, dividenda je od tada imala Cagr od nekih cca 10% vise manje i sa 26kn normalizirano dosla sada na 67kn i di znaci meni ova invesiticija je donila minimalno 520% bez reinvestiranja u 10 godina, zapravo steta da sam trecinu do sad prodao nesto rebalansirao jer rezultat bi bio isti, zapravo jos gore kad pogledam da sam te godine ulozio samo u kodt sve imao bi isto koliko iman danas da nista nisam radio uzalud mi sva ta zajebancija trazeci neku koja ce potegnit, ali sta ces na tezi nacin treba naucit kad te vuce igrat se, ali nije lako ni pogodit tu jednu da bi bilo tako jednostavno, sad u ovakvoj nelikvidnosti ipak nije toliko lose na kraju dapace, a moglo se i vise od tada, a i daleko manje jer mina je bilo puno vise.

Naravno u svemu ovome treba pogodit po kojoj cijeni kupit jer na kraju je tajming nabitniji za ovakav postotak cijena nije rasla pravocrtno nego u ciklusima, tako i zarade i dividenda.

Poslovanje u nazad 10 godina ti nije pokazatelj da će kompanija i dalje tako rasti. Ne znam sta da ti kazem. Ako si tako uvjeren u rast, digni hipoteku još dok su jeftine i all in u kodt, šta drugo.

Ne znam jesam li krivo shvaćen? Nije mi bila namjera nit blatiti nit drukati. Imam kodt i super je papir i još uvijek je jeftin iako je porasto za skoro 1000 kn u par mjeseci. Ja sam možda malo više oprezan od nekih ljudi i jednostavno je mogu vjerovat u 20-30% rasta godišnje u sljedećih x godina. I ja bi kud i kamo puno više zaradio da sam svu kovu ukrcao u Kodt. Dao sam svoj osvrt na daljnji rast i naravno da se svi ne slažu samnom. Uopce nemam namjeru više pojašnjavati svoj stav. Sretno nam svim imateljima!

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 22, 2022 at 10:18 PM
    Quote from Roki
    Quote from StatusQuo

Poslovanje u nazad 10 godina ti nije pokazatelj da će kompanija i dalje tako rasti. Ne znam sta da ti kazem. Ako si tako uvjeren u rast, digni hipoteku još dok su jeftine i all in u kodt, šta drugo.

Ne znam jesam li krivo shvaćen? Nije mi bila namjera nit blatiti nit drukati. Imam kodt i super je papir i još uvijek je jeftin iako je porasto za skoro 1000 kn u par mjeseci. Ja sam možda malo više oprezan od nekih ljudi i jednostavno je mogu vjerovat u 20-30% rasta godišnje u sljedećih x godina. I ja bi kud i kamo puno više zaradio da sam svu kovu ukrcao u Kodt. Dao sam svoj osvrt na daljnji rast i naravno da se svi ne slažu samnom. Uopce nemam namjeru više pojašnjavati svoj stav. Sretno nam svim imateljima!

Nije pokazatelj nego ti samo dajem realni primjer stvarnog povrata na ovakvoj investiciji i koliko je nesto bilo realno za ostvariti s protekom vremena da realnije vidis da je povrat u ovakvom slucaju bio daleko veci, buducnost je tesko prognozirati, u toj buducnosti i najvece tech dionice mogu bankrotirati koliko god im sad lukrativno izgledao taj rast, u redu je biti oprezan, a u rastu nije lako pogoditi cijenu po kojoj kupit da vas korekcija u jednom trenutku ne odvede u minus, niti je lako znati kad ce taj rast stati, uostalom mozemo se na kraju svega naci i u deflaciji, pa je onda lova najvrijednija i sam sam rekao da je tesko pogoditi tu dionicu koja ce dati takav povrat da bi mogao staviti 100% ne bih to nikad napravio, ali od svih dionica kodt je jedna od rijetkih u kojoj bih imao miran san i jedina koju najmanje gledam kako i sta jer imam povjeranja u upravu i buducnost njihovog posla i to sta njihovi kupci su redom drzavne firme pa je potraznja dugorocno manje volatilnija u odnosu na proizvode koji su kupci samo gradjani, a i sami proizvod je neophodan za sigurnost mreze i prijenosa el energije.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • April 22, 2022 at 11:05 PM
    Quote from Roki

Ne znam jesam li krivo shvaćen?

Nisi krivo shvaćen. Oprez nije na odmet.

Međutim, KODT je kao poduzeće postalo malo čudo za naše (hrvatske) pojmove. Ne razmeću se izjavama i hvalom, već samo dosljedno i razborito rade svoj posao. Pri tome je bivši predsjednik Uprave relativno nedavno rekao kako KODT objektivno igra u 1. svjetskoj ligi što se vidi također iz liste konkurenata zvučnih imena koju sam bio ranije postao. Stoga me ne čude optimistična razmišljanja.

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • April 28, 2022 at 1:04 PM

Evo nam i prvog kvartalnog izvjestaja porast prihoda od skoro 30% a dobit gotovo 80% veca nego lani. Toliko o tome da prosjecnih 15-30% godisnjeg rasta nije realno.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • April 28, 2022 at 1:19 PM
    Quote from Brunos

Evo nam i prvog kvartalnog izvjestaja porast prihoda od skoro 30% a dobit gotovo 80% veca nego lani. Toliko o tome da prosjecnih 15-30% godisnjeg rasta nije realno.

Kvartalne rezultate treba uzeti sa rezervom, oni jesu stvarni samo nisu toliko realni jer nekakvi fokusi ili skokovi prihoda ili troškova nisu pravilno raspoređeni po kvartalima. Zato puno više volim godišnje FI-jeve. Ono o čemu smo prethodno raspravljali i na šta se vi sada referirate je bilo o dugoročnom aspektu. Meni dugoročno znači nekoliko godina, ne nekoliko kvartala, no dobro. Predajem se, kolega pobijedili ste i daj bože da rast bude i veći no što vi prognozirate! Ali stvarno nemam želje i volje više o tome. Na stranu sad sve to, izvješće je brutala. nerealno je, nemoš vjerovat da čitaš te brojke (isto kao i za ERNT). Nikad neću prežaliti što nisam više nakupovao KODTa, trčao sam u tom periodu za tim papirom od 1800 do 2400. I sad da sam hladnije glave sad bi još nadokupio ali teško je kliknuti "kupi" na 2760 kad si papir do prije par mjeseci gledao ispod 2000. A budala sam, KODT je prejeftin...

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • April 28, 2022 at 1:30 PM

KODT je uvijek jeftin jer vrijednost raste. Budućnost, kupovina hale koliko sam shvatio u blizini sadašnjeg pogona, solarna elektrana će proraditi u 3.kvartalu...

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • April 28, 2022 at 2:37 PM
    Quote from Roki
    Quote from Brunos

Kvartalne rezultate treba uzeti sa rezervom, oni jesu stvarni samo nisu toliko realni jer nekakvi fokusi ili skokovi prihoda ili troškova nisu pravilno raspoređeni po kvartalima. Zato puno više volim godišnje FI-jeve. Ono o čemu smo prethodno raspravljali i na šta se vi sada referirate je bilo o dugoročnom aspektu. Meni dugoročno znači nekoliko godina, ne nekoliko kvartala, no dobro. Predajem se, kolega pobijedili ste i daj bože da rast bude i veći no što vi prognozirate! Ali stvarno nemam želje i volje više o tome. Na stranu sad sve to, izvješće je brutala. nerealno je, nemoš vjerovat da čitaš te brojke (isto kao i za ERNT). Nikad neću prežaliti što nisam više nakupovao KODTa, trčao sam u tom periodu za tim papirom od 1800 do 2400. I sad da sam hladnije glave sad bi još nadokupio ali teško je kliknuti "kupi" na 2760 kad si papir do prije par mjeseci gledao ispod 2000. A budala sam, KODT je prejeftin...

Ma sve pet niste vi nista krivo napisali i zapravo se i ja slazem sa vecinom toga sto ste rekli samo malo kontriram u optimisticnom smjeru da stvorimo raspravu. Vama je mozda casa sada na pola prazna a meni na pola puna to je sve.

A zapravo imam isti problem jer zalim sto nisam vise kupovao prije i takoder sad mi je tesko kliknuti na buy na ovoj cijeni. Iako ako pogledate 5 godisnji graf i uzmete u obzir stock split ova dionica se udvostrucila i vise od toga plus sve divke i netko tko je bio strpljiv i drzao je u supre poziciji. Moj prosjek ulaska je oko 1600 a to je ako uzmemo u obzir split 3200 po starome. Necu ni zamisljati di bi bio da sam ranije usao u KODT.

Zato smatram da se ponovno moze udvostruciti u narednih 3-4 godine od sada samo treba biti hladnokrvan i kupiti. To je moja poanta. I smatram da ce ovaj rast i dobri izvjestaju privuci nove ulagace i dici cijenu.

• Dadan
    Početnik
    Reakcija primljeno
    35
    • April 28, 2022 at 2:53 PM

Ovo je bez sumnje najbolji kvartalni izvještaj na ZSE predobra tvrtka.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • April 28, 2022 at 5:17 PM
    Quote from plavi05

kupovina hale koliko sam shvatio u blizini sadašnjeg pogona, solarna elektrana će proraditi u 3.kvartalu...

Hala će biti stavljena u pogon tek sredinom 2023. godine. Solarna elektrana će služiti za smanjenje troškova el. energije.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • April 28, 2022 at 5:48 PM
    Quote from Normani
    Quote from plavi05

kupovina hale koliko sam shvatio u blizini sadašnjeg pogona, solarna elektrana će proraditi u 3.kvartalu...

Hala će biti stavljena u pogon tek sredinom 2023. godine. Solarna elektrana će služiti za smanjenje troškova el. energije.

Zna li netko kolike količine plina troši KODT za svoju proizvodnju.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 177

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      177
      Pregleda
      57k
      177
    3. jkova25

May 22, 2025 at 1:20 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 22, 2025 at 1:20 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,805 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago