1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

TPNG (tankerska plovidba next generation)

• tin
  • February 13, 2020 at 1:28 PM
  • tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • April 23, 2021 at 1:06 PM
    • #2,001
    Quote from forumas

Istina da je to problem dok cijena pada i stagnira, ali kad krene gore onda je jasno da se više neće moći ući, a oni mogu cijenu dignuti koliko hoće sa jako malo sredstava.

Možda nemaju razloga za to, ali svi se slažu koliko je cijena dionice niska i podcijenjena, tako da bi bilo zapravo u redu da je podignu na realne razine i poprave si stanje uloga.

Ma sve je to uredu...ali da ste izašli prije tjedan dana po 43 kn i ušli u ATPL na 190 kn...sad ste mogli prodati s 30% plusa i vratit se ako baš želite u TPNG nakon izvješća....nitko ne spori da li je TPNG podcijenjena ...pitanje je samo isplati li se biti u dionici koja trenutno stagnira s vjerojatnošću manjeg ili većeg pada nakon Q1....ako imate dionice koje su trenutno puno potentnije za rast nego TPNG.

• forumas
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    433
    • April 23, 2021 at 1:52 PM
    • #2,002

Istina, ja samo kažem da će isto to biti i ovdje, samo što se tu više neće moći ući, odnosno moći će ući možda tek par investitora, ostali će ostati postrani.

A dionica je ionako podcjenjena bez obzira na trenutne vozarine, odnosno da su one već porasle, dionica bi već bila vjerojatno iznad 60.

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • April 23, 2021 at 1:55 PM
    • #2,003
    Quote from forumas

Istina, ja samo kažem da će isto to biti i ovdje, samo što se tu više neće moći ući, odnosno moći će ući možda tek par investitora, ostali će ostati postrani.

A dionica je ionako podcjenjena bez obzira na trenutne vozarine, odnosno da su one već porasle, dionica bi već bila vjerojatno iznad 60.

Na žalost kolega vozarine su i ovaj tjedan oštro pale...nadam se da mi nećete zamjeriti ali mislim da bar još mjesec dana ovo ne će ići gore a moglo bi dolje...možda griješim ali rezultati trenutno idu u prilog slabom Q1 i lošem početku Q2.

Baltic Capesize IndexBrodarski22.4.4.077,001,57 fond, dionica, burza, ZSE, obveznica, dividenda, nafta, zlato, srebro, indeks, udjel, NAV, Crobex, mješoviti, novčani, dionički, mirovinski, tečaj, euro, dolar, funta, jen, forex, EUR, USD, commodities, realno dobro, spot, centralna banka, HNB, narodna banka, bitcoin, kamatnjak, libor, Baltic Capesize, Baltic Clean Tanker, Baltic Dirty Tanker, Baltic Dry, Baltic HandySize, Baltic Panamax, Baltic Supramax, BELEX 15, BELEX line, BGBX40, BGREIT, BIFX, BIRS, CAC 40, Capital link, CRB BLS, DAX, DOW 30, ERS 10, FIRS, FONDEX, FTSE 100, HANG SENG, MBI 10, MIREX, MNSE 10, MONEX, NASDAQ, NIKKEI, OMB, S&P, SASX, SBITOP, SEE Linx, SMI, SOFIX, US Dollar Index20,5176,8837,2780,32321,18216,050,00
    Baltic Clean Tanker IndexBrodarski22.4.489,00-3,36 fond, dionica, burza, ZSE, obveznica, dividenda, nafta, zlato, srebro, indeks, udjel, NAV, Crobex, mješoviti, novčani, dionički, mirovinski, tečaj, euro, dolar, funta, jen, forex, EUR, USD, commodities, realno dobro, spot, centralna banka, HNB, narodna banka, bitcoin, kamatnjak, libor, Baltic Capesize, Baltic Clean Tanker, Baltic Dirty Tanker, Baltic Dry, Baltic HandySize, Baltic Panamax, Baltic Supramax, BELEX 15, BELEX line, BGBX40, BGREIT, BIFX, BIRS, CAC 40, Capital link, CRB BLS, DAX, DOW 30, ERS 10, FIRS, FONDEX, FTSE 100, HANG SENG, MBI 10, MIREX, MNSE 10, MONEX, NASDAQ, NIKKEI, OMB, S&P, SASX, SBITOP, SEE Linx, SMI, SOFIX, US Dollar Index- 12,21- 21,51- 4,1246,85- 73,29- 8,770,00
  • forumas
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    433
    • April 23, 2021 at 2:20 PM
    • #2,004

Ma mogu i ovamo i onamo, samo treba imati prodavače spremne prodati sada prije početka rasta.

Ovo sada su samo izlazili oni kojima je falilo sredstava za ulazak u Atpl jer su očekivali da će ih cijena čekati, a vidjet ćemo hoće li biti tako.

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • April 23, 2021 at 2:32 PM
    • #2,005

ovde dionu nema ko gurati osim trezora, a ti se baš ne trude. Mr vozarine odose u bunar. Ja ovdje nevidim neko sunce, možda sam slijep nebi bilo prvi put .

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • April 23, 2021 at 10:18 PM
    • #2,006
    Quote from tin
    Quote from forumas

Istina da je to problem dok cijena pada i stagnira, ali kad krene gore onda je jasno da se više neće moći ući, a oni mogu cijenu dignuti koliko hoće sa jako malo sredstava.

Možda nemaju razloga za to, ali svi se slažu koliko je cijena dionice niska i podcijenjena, tako da bi bilo zapravo u redu da je podignu na realne razine i poprave si stanje uloga.

Ma sve je to uredu...ali da ste izašli prije tjedan dana po 43 kn i ušli u ATPL na 190 kn...sad ste mogli prodati s 30% plusa i vratit se ako baš želite u TPNG nakon izvješća....nitko ne spori da li je TPNG podcijenjena ...pitanje je samo isplati li se biti u dionici koja trenutno stagnira s vjerojatnošću manjeg ili većeg pada nakon Q1....ako imate dionice koje su trenutno puno potentnije za rast nego TPNG.

Ovdje je kolega Forumas cak i u pravu.

Atpl je trebalo kupvati na 130 kuna, a ne sada kada vlada histerija. Dionice se kupuju kada ih nitko ne zeli.

Tako i Tpng treba kupovati dok je 40 kuna.

Ali tako je kod nas, svi zele dionicu tek kada je narasla.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • April 23, 2021 at 10:59 PM
    • #2,007

kakav je spot danas i zadnjih dana za tankere koje tpng ima?.....ima li tko info ili kakav dobar link?....kakvi su prometi dionice zadnjih mjesec dana?... . bilo je tu prije mjesec dana vrhunskih stručnjaka pa nek se malo jave.......

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • April 23, 2021 at 11:45 PM
    • #2,008
    Quote from hugh

kakav je spot danas i zadnjih dana za tankere koje tpng ima?.....ima li tko info ili kakav dobar link?....kakvi su prometi dionice zadnjih mjesec dana?... . bilo je tu prije mjesec dana vrhunskih stručnjaka pa nek se malo jave.......

Citajte kolega.

https://www.nat.bm/wp-content/upl…ates-210423.pdf

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • April 24, 2021 at 1:45 PM
    • #2,009
    Quote from Marielena
    Quote from tin

Atpl je trebalo kupvati na 130 kuna, a ne sada kada vlada histerija. Dionice se kupuju kada ih nitko ne zeli.

Ne bih se slozio...

Dionice treba kupovat kad su "jeftine"...bez obzira na cijenu...

ATPL na 130kn je bila barem dvostruko "skuplja" nego sad na 250kn...pa NAV joj je bio negativan, racuni su joj bili u blokadi, pucali su margini, jednom nogom je bila u stecaju...samo cudo je moglo spasit...i dogodilo se cudo...ako vozarine ostanu na ovim razinama (a kako vrijeme odmice sve je vjerojatnije da hoce) ATPL bi trebala imat minimalno 70mil neto dobiti i EBITDA-u od 200 mil kn...pa je kupnja na ovim razinama i dalje atraktivna...

• KicanCRO
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • April 24, 2021 at 1:52 PM
    • #2,010

Trenutno je vrijeme ATPL i trajat ce po svemu sudeci dugo, vrijeme TPNG tek dolazi i trajat ce bar do 2025(predikcije struke) . Razlika je sto su zarade ATPL enormne i bit ce jako visoke, ali im je proslost losija, a TPNG ima dobre zarade u proslosti. Brodari su po svemu sudeci pred dobrim godinama. Ipak za TPNG cemo se trebati strpiti barem jos 2 mjeseca, Q3, Q4 ce biti jako dobri i izvuci ce zaradu za losije Q1 i Q2(ako bude losiji).

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • April 24, 2021 at 1:55 PM
    • #2,011

Kolega Parica,

Ako sam nesto naucila o brodarima, onda je to da je buducnost nemoguce predvidjeti. Ja ne znam hoce li vozarine i dalje ostati visoke.

Kljucno je ako ce ostati visoke. Brodarstvo je ciklican business.

Ja sam kupovala Atpl i po 139 kuna. Znala sam da nece u stecaj. I to je jos uvijek ista firma. Rizik jos postoji.

A sto se tice Tpng, na ovim vozarinama kupac sam na razinama 38-42 kune. Omjer risk/reward mi je tu ok.

Quote from KicanCRO

Trenutno je vrijeme ATPL i trajat ce po svemu sudeci dugo, vrijeme TPNG tek dolazi i trajat ce bar do 2025(predikcije struke) . Razlika je sto su zarade ATPL enormne i bit ce jako visoke, ali im je proslost losija, a TPNG ima dobre zarade u proslosti. Brodari su po svemu sudeci pred dobrim godinama. Ipak za TPNG cemo se trebati strpiti barem jos 2 mjeseca, Q3, Q4 ce biti jako dobri i izvuci ce zaradu za losije Q1 i Q2(ako bude losiji).

Slozila bih se sa time, ali se Tpng onda akumulira sada.

Edited 2 times, last by Marielena: Merged a post created by Marielena into this post. (April 24, 2021 at 1:58 PM).

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • April 24, 2021 at 2:40 PM
    • #2,012
    Quote from Marielena

Kolega Parica,

Ako sam nesto naucila o brodarima, onda je to da je buducnost nemoguce predvidjeti. Ja ne znam hoce li vozarine i dalje ostati visoke.

Kljucno je ako ce ostati visoke. Brodarstvo je ciklican business.

Ja sam kupovala Atpl i po 139 kuna. Znala sam da nece u stecaj. I to je jos uvijek ista firma. Rizik jos postoji.

A sto se tice Tpng, na ovim vozarinama kupac sam na razinama 38-42 kune. Omjer risk/reward mi je tu ok.

Quote from KicanCRO

Display More

Slazem se...ali visoke vozarine traju vec 2 mjeseca i svi makro pokazatelji pokazuju da bi trebale i dalje rasti ili ostati na ovim razinama...

Dobra stvar kod TPNG je sto nema sanse da padne ako ce ATPL rast (iako nema nekog racionalnog razloga za to); isto tako ima jaku bilancu i mogu izdrzat min 3g ovakvih vozarina...svi (o)cekuju da se na tankerskom trzistu dogodi repriza kontenjerasa i bulkova i to gura/odrzava cijenu...dok ATPL bude dobro plovila svaki mali pozitivan pomak tankerskih vozarina ce se visetruko multiplicirat na rast cijene TPNG-a...a s druge strane, prilikim korekcije bulkova korigirat ce se znatno manje...

Razmisljam uci u TPNG, ali kratkorocno (sljedeca 3 mjeseca) ne ocekujem rast vizarina, dapace...pa ni sam ne znam kad uletit unutra...za sad promatram...

Quote from Marielena

Kolegice, ne znam za vas, ali ja sam mali ulagac i vecinom akumuliran dionicu u jedan dan...

Edited once, last by Parica: Merged a post created by Parica into this post. (April 24, 2021 at 2:44 PM).

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • April 24, 2021 at 6:25 PM
    • #2,013
    Quote from Parica
    Quote from Marielena

Ne bih se slozio...

ATPL na 130kn je bila barem dvostruko "skuplja" nego sad na 250kn...pa NAV joj je bio negativan, racuni su joj bili u blokadi, pucali su margini, jednom nogom je bila u stecaju...samo cudo je moglo spasit...i dogodilo se cudo...ako vozarine ostanu na ovim razinama (a kako vrijeme odmice sve je vjerojatnije da hoce) ATPL bi trebala imat minimalno 70mil neto dobiti i EBITDA-u od 200 mil kn...pa je kupnja na ovim razinama i dalje atraktivna...

Display More

Uozbilji se, jedan kvartal gdje su napokon zaradili za papar, nije ni približno dovoljan da bi se anuliralo činjenicu da firma propada 10 godina i da je deboto pred stečajem ili predstečajnom nagodbom.

Samo lani im je isparilo 85 miljuna kuna vlastitog kapitala..Koji je ovo la la land sa ovim ATPL, presmišno.

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • April 24, 2021 at 6:33 PM
    • #2,014

lijepo je vidjeti roza naočale na masi , samo na osnovu čega su te vozarine tu gdje jesu i zašto bi tu ostale? Pola zemaljske kugle u lock downu , a vozarine u nebu ? S druge strane tankerasi grebu po dnu mjesecima. Neznam , meni ovo ne izgleda kao neko dugoročno stanje, no onda opet nemam roza naočale....

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • April 24, 2021 at 6:43 PM
    • #2,015

naravno da ima različitih razmišljanja oko vremena ulaska u papir. osobno ću uvijek radije platiti 15 ili 25% više kad ciklički rast krene, nego se parkirati "na vrijeme" i onda čekati mjesecima ili čak godinama da rast krene. to je OK, jedino ako imate nepresušan izvor sredstava.

u zadnjih desetak dana prodao svu tpng kupljenu prije 1-2 mj sa min zaradom i maistru sa malim minusom, i ušao u atlantsku. samo iz razloga trenutačnog stanja na svjetskim tržištima. obrnuti scenarij itekako moguć, samo neznamo kada.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 24, 2021 at 6:46 PM
    • #2,016

Nije bitan jedan kvartal bitna su ocekivanja za godinu, sad svatko ta ocekivanja temelji iz vlastitog pogleda stanja u svijetu, predhodnog znanja, iskustva i u kombinaciji na temelju informacija koja cita i trazi da bi dao odgovor i potvrdio stajaliste koja opravdava ta ocekivanja. Onaj koji prvi vidi ispravno ce pobrati vrhnje jer ce prema tome i svoj kapital izloziti, a ostali ce progledati kada cijene vec odmaknu dovoljno daleko, a ako je u krivu onda ce pobrati mrvice :)

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • April 24, 2021 at 6:48 PM
    • #2,017
    Quote from tollway

naravno da ima različitih razmišljanja oko vremena ulaska u papir. osobno ću uvijek radije platiti 15 ili 25% više kad ciklički rast krene, nego se parkirati "na vrijeme" i onda čekati mjesecima ili čak godinama da rast krene. to je OK, jedino ako imate nepresušan izvor sredstava.

u zadnjih desetak dana prodao svu tpng kupljenu prije 1-2 mj sa min zaradom i maistru sa malim minusom, i ušao u atlantsku. samo iz razloga trenutačnog stanja na svjetskim tržištima. obrnuti scenarij itekako moguć, samo neznamo kada.

Definitivno je bolje se parkirat u "jeftinoj" dionici kada je pad cijene stao, nego šetat. Parkiraš se do godinu dana, dionica odradi rast 30-40% i dosta ti za cijelu godinu. Nema ni teoretske šanse da će više zaradit šetajući na ZSE.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • April 24, 2021 at 6:52 PM
    • #2,018
    Quote from Marin83
    Quote from Parica

Ne bih se slozio...

Uozbilji se,jedan kvartal gdje su napokon zaradili za papar, nije ni približno dovoljan da bi se anuliralo činjenicu da firma propada 10 godina i da je deboto pred stečajem.

Koji je ovo la la land sa ovim ATPL, presmišno.

Nema razloga da budete nervozni.....vaše gledanje u retrovizor omogučilo Vam je nasukavanje.....kad se jednog dana odsukate preporučam gledanje prema naprijed i to prema likvidnim dionicama da vas opet ne nakrcaju kao ovdje pa ostanete sa teškim teretom bez mogučnosti skorog odsukavanja........ja sam vam prije mjesec dana dobronamjerno pisao kako ćete proči ovdje u odnosu na dionićare atpl a to se i dogodilo.......ljutnja i zavist što ste pogriješili neće vam ništa pomoći.......

čak bi nam i svima preporućio da prestanemo s prepucavanjem atpl vs tpng jel trenutno su stvari vrlo jasne......atpl je več zakoračila na put ka sreći a tpng će to tek napraviti kada se stanje na tržištu vozarina za tankere bitnije popravi, a kada će to biti tko to zna.....

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • April 24, 2021 at 7:00 PM
    • #2,019
    Quote from hugh
    Quote from Marin83

Uozbilji se,jedan kvartal gdje su napokon zaradili za papar, nije ni približno dovoljan da bi se anuliralo činjenicu da firma propada 10 godina i da je deboto pred stečajem.

Koji je ovo la la land sa ovim ATPL, presmišno.

Nema razloga da budete nervozni.....vaše gledanje u retrovizor omogučilo Vam je nasukavanje.....kad se jednog dana odsukate preporučam gledanje prema naprijed i to prema likvidnim dionicama da vas opet ne nakrcaju kao ovdje pa ostanete sa teškim teretom bez mogučnosti skorog odsukavanja........ja sam vam prije mjesec dana dobronamjerno pisao kako ćete proči ovdje u odnosu na dionićare atpl a to se i dogodilo.......ljutnja i zavist što ste pogriješili neće vam ništa pomoći.......

čak bi nam i svima preporućio da prestanemo s prepucavanjem atpl vs tpng jel trenutno su stvari vrlo jasne......atpl je več zakoračila na put ka sreći a tpng će to tek napraviti kada se stanje na tržištu vozarina za tankere bitnije popravi, a kada će to biti tko to zna.....

Kolega ja TPNG koja mi čini nekih 23% portfelja mogu odmah u pon-uto prodati pomalo za 7-10% plusa, a to su samo tri mjeseca uloga. Ja nisam kockar, igram na sigurno.

Tako je i meni bilo lani dosadno, jer sam bio parkiran u KOEI i SUKC Sa pola portfelja, pa sam na ljeto izašao iz obe sa nekih 10-15% plusa, naravno 5 mjeseci poslije, KOEI je odradio rast od 35%,a SUKC od 50%. Što je najgore znao sam da su ove sigurne investicije, ali eto bilo mi je dosadno.

Tako da više nema šanse da mi bude dosadno, jer sam radi dosade izgubio prinos od kojeg sam mogao cijelu ovu 2021 živit ko bubreg u loju.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • April 24, 2021 at 7:01 PM
    • #2,020
    Quote from Marin83
    Quote from tollway

Definitivno je bolje se parkirat u "jeftinoj" dionici kada je pad cijene stao, nego šetat. Parkiraš se do godinu dana, dionica odradi rast 30-40% i dosta ti za cijelu godinu. Nema ni teoretske šanse da će više zaradit šetajući na ZSE.

mnogi su tako godinama parkirani u "jeftinoj" dionici pa se svako malo netko od njih javi kako je požalio zbog toga......dobra firma ne znači i dobra dionica......ako tražite dobre firme to je ok ali ako tražite dobar godišnji prinos od rasta cijene stvari baš i nisu takve kako se čine.......ja između dobre firme i dobre zarade biram dobru zaradu bez obzira.......što znaći "jeftina" dionica gdje u jednim danu ili tjedan dana ne možeš prodati dionica u vrijednosti za 100 ili 200 tisuća kuna bez da je jako srušiš....

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 177

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      177
      Pregleda
      57k
      177
    3. jkova25

May 22, 2025 at 1:20 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 22, 2025 at 1:20 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,805 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago