1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

TPNG (tankerska plovidba next generation)

• tin
  • February 13, 2020 at 1:28 PM
  • Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • March 9, 2021 at 9:31 PM
    • #1,641
    Quote from Parica

Trenutno ne pratim tankerase, ali ih uvijek imam na oku...

Trenutna stuacija je losa...vozarine u tradicionalno najjacim kvartalima q4 i q1 su u podrumu...samo neki crni labud ih moze dignut na profitabilne razine prije rujna jer sad idu 2 tradicionalno losa kvartala...koliko se sjecam iz izvjesca, ove godine ide isporuka novogradnji product tankera od 4,7% postojece flote istih...potraznja se ocekuje na nizim razinama nego 2019.(mislim da su naveli u izvjescu)..ja tu nevidim nista dobro sljedecih 6 mjeseci...

Trubljenje da je podcijenjena u odnosu na vanjske tankerase traje godinama...ocito je paritet konstantan i ocito, ako je i tocno, postoje razlozi zasto je tako...

Mislim da ce firma vrijediti manje (za cijenu nemam pojma) za 6 mjeseci zbog gubitaka koje ce imat naredna 3 kvartala i ne vidim razlog da je sad kupujem...a uz to su svi na forumu puni dionica...

Vjerujem da je uzrok podcijenjenosti neisplata dividende i opcenito odnos glavnog dionicara prema malim dionicarima.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 9, 2021 at 10:37 PM
    • #1,642

evo ga.

nakon lošeg, izašlo još i gore

https://m.investing.com/economic-calen…crude-stock-656

čekamo sutra za detaljnije podatke :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Neo
    Guest
    • March 9, 2021 at 11:17 PM
    • #1,643

Sto to konkretno moze znaciti za US dolar i vozarine?

• forumas
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    433
    • March 10, 2021 at 2:42 PM
    • #1,644

Kad se počiste ovih nešto sitnih prodavača, rast će biti puno strmiji i brži.

Svi elementi se polako slažu do konačne eksplozije.

• Neo
    Guest
    • March 10, 2021 at 4:39 PM
    • #1,645

Praćka se nateže...danas vani tankerasi od +5 do +18%. Mašala!

Bilo bi dobro da ovaj sruši gdje misli, bilo 37 ili 39kn pa da mozemo u stampedo.

• Ivana7
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    799
    • March 10, 2021 at 4:45 PM
    • #1,646
    Quote from Neo

Praćka se nateže...danas vani tankerasi od +5 do +18%. Mašala!

- praćka se nateže...danas TPNG ispala iz CROBEXa. Mašala!

- imam relativno dosta TPNG, ne navijam ni za pad, ni za rast, trenutno sam zaokupljena s nekim drugim dionicama.

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • March 10, 2021 at 4:51 PM
    • #1,647

Europa je daleko najveći uvoznik i dok Europa ne krene nema oporavka.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Neo
    Guest
    • March 10, 2021 at 5:12 PM
    • #1,648

europa sigurno nije najveci potrošac..koliko vidim scrap cijene snazno narasle...bit ce rezanja starih tankera..takodjer imam dionice Tpng al i poprilican cash za novu kupovinu trostruke kolicine..iako sam sve vise sigurniji da to mogu samo sanjati da cu ugrabiti puno jeftinije...promrti premizerni..ljudi ne daju ni po 40kn, a kamoli ce po 36kn.

• KicanCRO
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • March 10, 2021 at 5:20 PM
    • #1,649

Po ovome rastu tankera vanka, ocito je da su skladista puna.

• KicanCRO
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • March 10, 2021 at 5:45 PM
    • #1,650

Mislim da je ovo razlog rasta.

Files

97B04612-A489-4176-843B-7D594BD76020.jpg 196.75 kB – 0 Downloads
  • jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • March 10, 2021 at 5:48 PM
    • #1,651
    Quote from Neo

europa sigurno nije najveci potrošac..koliko vidim scrap cijene snazno narasle...bit ce rezanja starih tankera..takodjer imam dionice Tpng al i poprilican cash za novu kupovinu trostruke kolicine..iako sam sve vise sigurniji da to mogu samo sanjati da cu ugrabiti puno jeftinije...promrti premizerni..ljudi ne daju ni po 40kn, a kamoli ce po 36kn.

uvoznik kolega uvoznik, ne potrošač

MR - 4,29% 3547 usd / day                                                                                                                                                    

Edited once, last by jasko: Merged a post created by jasko into this post. (March 10, 2021 at 5:51 PM).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 10, 2021 at 6:01 PM
    • #1,652
    Quote from jasko

MR - 4,29% 3547 usd / day

meni je isto savršeno normalno da kad se skladišta prepune, da cijena nafte ostane na mjestu i da cijene vozarina padnu, tako da me živo zanima koliko dugo market može "voziti" totalno odlijepljen od stvarnosti.

i onda kad čovjek upozori na neke nelogičnosti, za to bude prozvan.

al to je valjda na ovom marketu postalo normalno 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • March 10, 2021 at 6:22 PM
    • #1,653

Moje vidjenje tankerskog marketa...opcenito, nevezano uz TPNG i trenutnu situaciju...

1. Jako visoke cije nafte dobre su za tankerase jer znaci da raste potraznja za naftom. Ako su visoke cijene posljedica smanjenja proizvodnje OPEC-a to nije dobro za tankere jer ima manje kolicine za prijevoz

2. Izrazito niske cijene nafte dobre su za tankere jer se nafta pocme skladistit gdje god moze (pa i na tankere) da se kasnije moze preprodat po vecoj cijeni. U toj situaciji smanjuje se ponuda tankera koji prevoze, a usput se i angaziraju kao skladista. Ovo je super kratkorocno, ali dugorocno nije neka sreca jer se s rastom potraznje prazne tankeri koji su bili skladista pa ponuda tankera za prijevoz raste, a sva skladosta (na kopnu) su puna i nema potrebe za vecim prijevozom nafte dok se to ne potrosi.

3. Povecanje zaliha nafte u USA pokazuje da je potraznja/potrosnja manja i smanjuje potrebu za prijevozom nafte pa to negativno utjece na vozarine.

4. Rat i napetost izmedju velikih sila je dobar za tankerase jer se pune skladista iznad potreba jer postoji bojazan o otezane dostave nafte i raste potraznja za naftom zbog mobilizacije vojne masinerije...

Ovo je moje razmisljanje koje je mozda i budalastina pa molim da me netko ispravi ako pisem gluposti ili nadoda jos neke zakonitosti...

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • March 10, 2021 at 6:29 PM
    • #1,654

refinery closures / import terminal conversions                                                                                                                                      

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 10, 2021 at 6:33 PM
    • #1,655
    Quote from Parica

Moje vidjenje tankerskog marketa...opcenito, nevezano uz TPNG i trenutnu situaciju...

1. Jako visoke cije nafte dobre su za tankerase jer znaci da raste potraznja za naftom. Ako su visoke cijene posljedica smanjenja proizvodnje OPEC-a to nije dobro za tankere jer ima manje kolicine za prijevoz

2. Izrazito niske cijene nafte dobre su za tankere jer se nafta pocme skladistit gdje god moze (pa i na tankere) da se kasnije moze preprodat po vecoj cijeni. U toj situaciji smanjuje se ponuda tankera koji prevoze, a usput se i angaziraju kao skladista. Ovo je super kratkorocno, ali dugorocno nije neka sreca jer se s rastom potraznje prazne tankeri koji su bili skladista pa ponuda tankera za prijevoz raste, a sva skladosta (na kopnu) su puna i nema potrebe za vecim prijevozom nafte dok se to ne potrosi.

3. Povecanje zaliha nafte u USA pokazuje da je potraznja/potrosnja manja i smanjuje potrebu za prijevozom nafte pa to negativno utjece na vozarine.

4. Rat i napetost izmedju velikih sila je dobar za tankerase jer se pune skladista iznad potreba jer postoji bojazan o otezane dostave nafte i raste potraznja za naftom zbog mobilizacije vojne masinerije...

Ovo je moje razmisljanje koje je mozda i budalastina pa molim da me netko ispravi ako pisem gluposti ili nadoda jos neke zakonitosti...

Display More

sve što ste naveli je generalno točno, ali:

1. zadnji put smo imali scenarij da su se skladišta napunila do "čepa" i nisu više imali di s njom (ovo govorim za američka skladišta).

2. prerada i crpljenje nafte nije prestalo, a i drukčija je tehnologija nego kod Arapa i Rusa.

3. možete Vi čekati do zadnjeg momenta di ćete sa naftom, a što ćete ako vas iz Oklahome nazovu i kažu "No mas"?

4. tko je pametan, sad će naručiti tanker za slučaj nužde.

5. tko neće, opet će bacati ugovore u negativu.

6. sad ćemo opet vidjeti je li tržište racionalno ili je glupo i pohlepno 🤷

• Neo
    Guest
    • March 10, 2021 at 9:32 PM
    • #1,656

Realno je napisati da je Tpng zaradjivala novce i bez obzira na to da je dionica padala od 2016 do 2019.g. Vozarine su oduvijek promjenljive, ali vecinom se plovi u plusu svake godine. Pa i prosla godina je unatoc znatnom padu potrosnje bila u plusu 20 milja. K tome i 5.g.servisi obavljeni sto je znacilo i podosta dokovanja. I dug pao podosta.

3 broda pod ugovorom i 3 na spotu sto nije nelose. Ja koliko pratim ovaj mjesec je potraznja veca 2.3 milja barela i na cca je 96 milja. U 2019.g. je razina bila 104 sto i nije tako daleko.

Zelim reci da nema pravilnosti. Bitnije je da dionice prelaze u cvrste ruke, da oporavak je krenuo i potraznja raste, o cemu djelomicno svjedoci porast cijene nafte. Dijelom nafta raste spekulativno iako puna skladista i nisu plus za cijenu nafte. Ff manji od 10%, mirovinci unutra.

Dakle Tpng moze daleko lakse nego Hpb udvostruciti cijenu. Dionica je padala sa 60 na 40kn i dok su vozarine bile dobre jer trziste gleda ispred.

Po meni pad je gotov, imamo slozenu korekciju al 40kn je fibo 61.8% i ispod cca 40kn dionica pasti nece. Ali zato moze i hoce rasti.

I BV je na 67kn jer je flota vrednovana dok su vozarine niske i isti lako naraste znacajno.

Imati u vidu da je scrap metal skoro 2x skuplji i da ce biti podosta starih tankera za staro zeljezo.

Slicno smo imali na Ernt na 1100kn. Duga akumulacija a onda skok. Tu sam bio uspjesan, a ne sumnjam ni ovdje.

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • March 10, 2021 at 9:42 PM
    • #1,657

lijep rast tankerasa vu Amerika, Skorpio je na najvišim razinama u zadnjih 9 mjeseci

Morat će i ova naša kukavelj odreagirati, kad neće milom, oce silom.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • March 10, 2021 at 10:24 PM
    • #1,658

Sve se zeleni preko bare

https://www.finviz.com/screener.ashx?…pping&o=-change

Pyxis Tankers Inc. (PXS)

+33.58%

Scorpio Tankers Inc. (STNG)

+12.45%

Nordic American Tankers Limited (NAT)

+11.01%

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• KicanCRO
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • March 10, 2021 at 11:00 PM
    • #1,659

Ova razina popunjenosti je bila prosle godine u cetvrtom mjesecu kad su poceli koristiti tankere kao plutajuce spremnike, stoga je to razlog rasta.

• buMBum
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    769
    • March 11, 2021 at 10:39 AM
    • #1,660

Smatram da ovdje moramo prije svega pratiti odluke koje donese OPEC zemlje po pitanju proizvednje sirove nafte. Koliko sam pratio na zadnjem sastanku su donijeli odluku da ne povećavaju proizvodnju. Slijedeći sastanak je zakazan za 1. Travanj.

Njihove stranice su dosta informativne i ako netko želi pratiti ovdje je dobar pregled Aktualnog stanja.

buMBum

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 34

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      34
      Pregleda
      18k
      34
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago