najvaznije su naše tvornice pa ruske pa mađarska pa srbija za poslovanje
Važan je i Rumunjski cash cow.
rumunjska je poslje hrvatske najbitnija, a nekad i na prvom mjestu
najvaznije su naše tvornice pa ruske pa mađarska pa srbija za poslovanje
Važan je i Rumunjski cash cow.
rumunjska je poslje hrvatske najbitnija, a nekad i na prvom mjestu
Ovi kupuju već par dana
Raiffeisen OMF kat. B | 349.590 | 8,32 |
I ADPL je došao do prve stanice na putu prema gore. Trenutno je na razini targeta ovog falling wedge-a, i sada treba biti oprezan. Danas sam prodao pola pozicije. Iako graf i dalje izgleda bullish, oprezan sam, draže mi je propustiti možda neku zaradu nego izgubiti. Vikend je pred nama, tko zna kakvih će biti vijesti oko virusa.
danas je bio selling dan..prodaja na 114-117kn.
Sad idemo na retest dna. Tako se bar meni cini.
Ako ne izdrzi 90kn novo dno je na cca 75kn.
Pozitivno kod Adpl je sto je vezan za svijet. Nesto slicno kao Atpl. Dakle kad krene oporavak brzo ce rasti.
Možete mi kolega ponovno objasniti. Da utvrdim gradivo.
Zamrli komentari a trgovanje bas veselo.
Iskreno nisam ocekivao ovakav bounce, ali nije da me previse cudi. Sve brzi testovi na covid19 i uskoro dostupni antibody testovi ce omoguciti povratak radnika u tvornice. Kad se zbroji steta, imat cemo 1-2 mjeseca bez proizvodnje i dalje treba vidjeti ukupni utjecaj na narudzbe iako mislim da tu nece biti neke velike promjene koje ce znacajno utjecati na spolovanje ADPL.
Ne kužim ove šta printaju na 3D printere one plastike za vizire .. to trajeee ....... hebate pa šta ADPL ne odrade jedan kalup i u roku 24 sata odrade par milja komada koliko treba .... jeftinije bi izašlo nego šta ovi struje potroše što danima printaju ???
pitam se hoće li biti možda isplata ostatka, mozda tamo u 10.mj?😮
Ne kužim ove šta printaju na 3D printere one plastike za vizire .. to trajeee ....... hebate pa šta ADPL ne odrade jedan kalup i u roku 24 sata odrade par milja komada koliko treba .... jeftinije bi izašlo nego šta ovi struje potroše što danima printaju ???
Kalupi za injekcijsko prešanje su jako skupi. Sjećam se na faxu da se spominjalo puno nula ako nije kineski kalup. Treba ti ogromna serija za isplativost. 3d printer printa bilo što, trošak ti je projektiranje maske i oslonaca modela. Skillan inženjer to napravi za pola dana ili možda čak nabavi gotovi model s neta...
Što se tiče utroška struje nemam pojma, al za injekcijsko prešanje bi trebala biti veća temperatura rastaljenog polimera i treba ti ogroman tlak a na 3D printeru samo čuješ zzzz zzz, šetanje pištolja tamo vamo
pitam se hoće li biti možda isplata ostatka, mozda tamo u 10.mj?😮
Nema šanse, ali i bolje da ništa ne isplate ove godine. Nek im ostane da su likvidni, vjerojatno će zatrebati...
Lijepi plus ovdje. Raduje plus, ali cijena je više od 30% snižena u odnosu na ranije. Nekakvu stabilizaciju očekujem između 140 i 160 kn. Viši rang za cca mjesec dana. kad se otvore svi pogoni.
Zašto bi se pogoni otvarali?
sve je super i sve je za 5 ali mislim da se varamo ako mislimo da će sa prolaskom mjera corone i otvaranjem pogona i hotela stvari procvjetati.....oni su na burzi več procvjetali ovim jakim rastom, čak ne ni odbijancem nego pravim rastom......a sad tek slijedi druga priča.....otvaranje kapije i suočavanje sa činjenicom da "nikoga nema" odnosno da potražnje nema ili da nije ni približna kao prije......i ovdje i na turistima......slijedi velika borba za svakog kupca i svakog gosta....ovakvi veliki poremečaji ne mogu proći za tjedan dana....trebat će vremena....
Kalupi za injekcijsko prešanje su jako skupi. Sjećam se na faxu da se spominjalo puno nula ako nije kineski kalup. Treba ti ogromna serija za isplativost. 3d printer printa bilo što, trošak ti je projektiranje maske i oslonaca modela. Skillan inženjer to napravi za pola dana ili možda čak nabavi gotovi model s neta...
Što se tiče utroška struje nemam pojma, al za injekcijsko prešanje bi trebala biti veća temperatura rastaljenog polimera i treba ti ogroman tlak a na 3D printeru samo čuješ zzzz zzz, šetanje pištolja tamo vamo
AD plati je izjavio da će napravit i donirat 50.000 komada
sve je super i sve je za 5 ali mislim da se varamo ako mislimo da će sa prolaskom mjera corone i otvaranjem pogona i hotela stvari procvjetati.....oni su na burzi več procvjetali ovim jakim rastom, čak ne ni odbijancem nego pravim rastom......a sad tek slijedi druga priča.....otvaranje kapije i suočavanje sa činjenicom da "nikoga nema" odnosno da potražnje nema ili da nije ni približna kao prije......i ovdje i na turistima......slijedi velika borba za svakog kupca i svakog gosta....ovakvi veliki poremečaji ne mogu proći za tjedan dana....trebat će vremena....
rade za Ford pumu električnu ti auti su već prodani unaprijed, to ide za Rumunjsku oni bi trebali počet radit krajem mjeseca Revoz i ranije
Ja se s tobom uopće ne slazem. Ti mantraš ono sto bi ti volio da bude, a ne ono sto jest. Pišeš uniformno kao da je poslovni ciklus isti za AD Plastik i Musu Trovača koji pece ćevape na tržnici.Takvih priučenih stručnjaka nam je puna država. Zato i jesmo tu gdje jesmo.
Dakle, za početak ja bih se držao činjenica, one su da će se u sljedećih mjesec dana proizvodnja vjerojatno pokrenuti sa glavninom kapaciteta. Nije tržište AD Plastika Hrvatska, nego mnogo sire, Europa i dio Azije. I nisu svi u problemu, niti će biti.
"nisu svi u problemu, niti će biti"
To će biti vrlo vidljivo uskoro kroz FI koja će uslijediti.
Ne želim biti zloguki prorok, niti želim da vam se investicije izjalove.
U pravilu se ne veselim tuđoj nesreći.
Ja sam svoje dionice ADPL prodao. Nisam baš bio pametan, i prodao sam bitno niže nego joj je cijena danas.
Ali nisam izgubio, ipak sam u pozitivi i to je najbitnije, a dividendice su do sada vratile više od pola investicije.
Uglavnom, jednostavno sam počeo pratiti ovo i odlučio sam:
https://finance.yahoo.com/quote/RNO.PA/
https://markets.businessinsider.com/stocks/peugeot-stock
https://finance.yahoo.com/quote/NSANY/
https://markets.businessinsider.com/stocks/suzuki-stock
https://finance.yahoo.com/quote/FCAU/
Dakle to su sve AD plastikovi kupci. Trenutno je na svima u tijeku odbijanac, osim ako je pravi oporavak, u što sumnjam.
Kako bi ste imali bolji dojam strmine pada, odaberite pregled trgovanja u zadnjih 6 mjeseci ili godinu dana.
Moje je mišljenje da će i u slučaju da COVID-19 stane do lipnja (i ne povrati se najesen) biti jako teško očekivati da će svi pohrliti u autosalone od lipnja pa do kraja godine. Mislim da će svi biti jako oprezni gdje se kreću i na što troše novac. Vjerujem da će građani čuvati novac (pod uvjetom da imaju posao) za potencijalno ponovno širenje pandemije, sve dok se ne otkrije lijek ili cjepivo.
mudri će baš ići u autosalone i dobiti debele popuste jer će svaki kupac biti zlata vrijedan. a i ljudi će se razmiliti kojekud, samo da covid prođe čim prije. i nemojte misliti da će štedjeti pare. baš naprotiv!
Zašto sam u dionici? Pa vjerujem da će unatoč ovoj godini koja će biti loša, uz potpore vlade adpl ipak biti na pozitivnoj nuli ili malo iznad pa onda sljedeću godinu na bolje. Auto industrija će biti u krizi ali budimo realni, neće se prodaja prepoloviti. Gledajući dugoročno vjerujem da će adpl biti vrhunska dionica. Da je rizično biti u njoj, je, a u kojoj dionici danas nije? Turisti, brodari, građevina? Vidim da ljudi pišu da će telekom procvjetati, čisto sumnjam, baš očekujem pad prihoda jer neće ljudi letjeti kupovati najskuplje mobitele al u svakom slucaju ht bi bio neka sigurnja opcija. Prehranbena industrija? Oni jesu sigurnjak ali će im sigurno biti smanjeni prihodi jer nema izvoza.
Gledajući trejdere naravno da su danas ili juče prodali, pa adpl je naglo porastao i naravno da sad vjerojatno slijedi korekcija, skokovi gore i dolje i oni se prebacuju u druge pozicije ali dugorocno smatram da je adpl vrlo dobar.
Display MoreNe želim biti zloguki prorok, niti želim da vam se investicije izjalove.
U pravilu se ne veselim tuđoj nesreći.
Ja sam svoje dionice ADPL prodao. Nisam baš bio pametan, i prodao sam bitno niže nego joj je cijena danas.
Ali nisam izgubio, ipak sam u pozitivi i to je najbitnije, a dividendice su do sada vratile više od pola investicije.
Uglavnom, jednostavno sam počeo pratiti ovo i odlučio sam:
https://finance.yahoo.com/quote/RNO.PA/
https://markets.businessinsider.com/stocks/peugeot-stock
https://finance.yahoo.com/quote/NSANY/
https://markets.businessinsider.com/stocks/suzuki-stock
https://finance.yahoo.com/quote/FCAU/
Dakle to su sve AD plastikovi kupci. Trenutno je na svima u tijeku odbijanac, osim ako je pravi oporavak, u što sumnjam.
Kako bi ste imali bolji dojam strmine pada, odaberite pregled trgovanja u zadnjih 6 mjeseci ili godinu dana.
Moje je mišljenje da će i u slučaju da COVID-19 stane do lipnja (i ne povrati se najesen) biti jako teško očekivati da će svi pohrliti u autosalone od lipnja pa do kraja godine. Mislim da će svi biti jako oprezni gdje se kreću i na što troše novac. Vjerujem da će građani čuvati novac (pod uvjetom da imaju posao) za potencijalno ponovno širenje pandemije, sve dok se ne otkrije lijek ili cjepivo.
složio bih se sa većinom napisanoga, da bude jasnije ja sam danas isto prodao veliki dio jer:
slušajući rješenje za ljude, koji imaju kredite, a ima ih ohoohoho, ako smo pratili u proteklom periodu zaduženja građana za nove nekretnine, automobile, pa do enormnog rasta gotovinskih nenamjenskih kradite, gdje su banke bile podatne u iznosima gotovo kao sa švicarcima, jer su tu ostvarivale najveće kamate, vidim da je to rješenje, koje trenutno nude banke, odgoda uz plaćanje kamate, što to u praksi znači;
onaj tko je na početnom dijelu otplate, taj će samo odgoditi otplatu i za to vrijeme plaćati veći dio kamate i manji dio glavnice, a kome to najviše odgovara ? nadam se da ne trebam dodatno objašnjavati, te se stoga nadam da će Vlada donijeti zakon i bankama tog ponuđenoga lažnog aduta izbiti iz ruku, jer to nije nikakva pomoć, nego ti dugoročno još otežava situaciju, ali ne možeš ni bankama prigovoriti, oni su taj novac plasirali uz određene uvjete i nadaju se urednom izmirivanju obveza, kako bilo, ali zamršeno će biti kao s CHFom,
a kakve to veze sada ima s proizvođačima automobila i njihovim dobavljačima?
ne vjerujem da će se veliki dio stanovništva odlučiti za zamjenu ili prvu nabavu automobila, jer se većina neće dodatno niti moći zadužiti, a onaj tko raspolaže gotovinom će je vjerojatno čuvati za neke druge potrebnije stvari, a takvi uglavnom već i imaju odgovarajuće novije vozilo, pored toga glavni tajming nabave novoga vozila u godini lagano prolazi i ovisiti će o sada važećim odlukama stožera o kretanju tj. bolje rečeno ne kretanju iz mjesta prebivališta, te ne vjerujem da će se veći dio odlučiti za kupnju vozila da bi ga određeni period garažirao, a pored toga će se očekivati nakon pokretanja prodaje i određene akcije po pitanju cijena u odnosu na vrijeme prije izbijanja pandemije, ako se tome doda još i veliki dio polovnih širom europskih država, koji će isto sada čekati na lageru, koji se na žalost već sigurno i povećava, nemam baš neko optimistično mišljenje o skoroj potražnji novih automobila, ali da bi valjalo sada kupiti dok je gorivo jeftinije, to jedino ide u prilog kupnji, ali gdje se voziti, kada gdje god kreneš traže propusnicu, pa ne možeš tako ni voziti ni uživati u vožnji,
dodatni je problem, što je ova industrija visoko robotizirana, tako da ni ove minimalne mjere Vlade, koje će dati kao potporu za održavanje radnih mjesta, neće doći do velikoga izražaja,
možda ja samo krivo na sve gledam, neka svatko za sebe odluči što će i kako će, sretno svima
Što sutra očekivati od skupštine? Jel oni nakon toga izbace neko izvješće isti dan ili kako to ide? Novi sam u Adplu pa nisam to ukapirao...