1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • March 14, 2020 at 10:37 AM
    • #1,301

"US recessions have an average duration of 14 months, but J.P.Morgan expects the one that is developing now to take just 3-4 months."

Files

US macroeconomic performance in recessions.jpg 51.54 kB – 0 Downloads

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• zm1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    670
    • March 14, 2020 at 10:50 AM
    • #1,302
    Quote from zm1

https://novac.jutarnji.hr/rasprave-i-rje…anaca/10087282/

Šta je drug htio reći :/ al za motao u celofan

https://arhivanalitika.hr/blog/razum-i-i…alne-epidemije/

Ipak g šonje objašnjava i razotkriva, jako dobro :thumbup:

• Iknow
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    228
    • March 14, 2020 at 11:45 AM
    • #1,303
    Quote from zigass

veliki problem je Italija i njena velika smrtnost u početku je to objašnjeno što se širilo po bolnicama, međutim uvedeno su stroge mjere a smrtnost je i dalje velika, ako je virus tu mutirao to je ogroman problem, sa karantenom i izolacijom možemo samo kupiti vrijeme nemozes ljude drzati vječno u karanteni, mislim da su Britanci to shvatili i oni če dopusti da se svi zaraze, međutim brine ova velika smrtnost u Italiji ako budu takve stope smrtnosti onda će stvarno biti gadno, uskoro nam dolazi i zahlađenje, ulaganje u burzu je sada dosta riskantno, jer neznam u kojem će sve smjeru ići toliko je nepoznanica.

A kako to znaš kolika je smrtnost u Italiji?

Tako sto si podijelio brojeve sluzbeno zaraženih i do sada umrlih? E da se to tako utvrđuje svi bi mogli biti epidemiolozi, a moguće poneki i kvantitativni modelari. Malo je to ipak složenije od toga. Sto se tiče smrtnosti, ona vjerojatno ne premašuje 1,5% od sluzbeno evidentiranih i procijenjeno zaraženih koji ne razviju ili imaju vrlo blage simptome. To je značajno vise od sezonske gripe (cca x15), al daleko od Sars-a i MERS-a, takodjer Corona virusa gdje je smrtnost iznosila oko 10 odnosno 50-60%.

Problem u Italiji je problem povezan sa neadekvatnom pripremljenošću zdravstvenog sustava, lokalnih i regionalnih te nacionalnih vlasti kao odgovor na epidemiju. Uz činjenicu da se epidemija sirila, a da o tome nije bilo promptnih spoznaja niti se mogao utvrditi Tzv. nulti prijenosnik odnosno širitelj zaraze. Los i spor odgovor vlasti i kašnjenje dali su virusu dovoljno prostora da se razmaše i nažalost napravi veliku stetu. Odnosno bude rel, velik broj preminulih.

Već vise od stoljeća globalno stanovništvo nije vidjelo ovakav tip ugroze, pa su dijelovi svijeta dočekali dolazak pandemije (dovoljno ne)pripremljeni. Nadajmo se da su naši vlastodršci i upravitelji sustavom do sada nešto naučili iz toga i da neće biti lošeg ili lošijih scenarija. Treba biti i ostati razuman, ne paničariti i pridržavati se svih uputa kako se ponašati i postupati u ovakvim situacijama. Dok ne završe.👍

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 14, 2020 at 11:48 AM
    • #1,304

Mislim da se već sada s dosta velikom pouzdanošću može tvrditi da od početka epidemije pa do njenog vrhunca protekne oko 3 tjedna nakon čega se broj novih oboljelih počinje smanjivati. Obrazac je gotovo identičan svugdje, u Koreji gdje se prema dostupnim podatcima za sada najbrže ukrotili epidemiju je to razdoblje čak i kraće. Jedino što ljudima ostaje u podsvijesti strah od ponovnog razbuktavanja epidemije kojeg je teže procijeniti.

Ovaj obrazac su financijska tržišta izgleda već uočila.

• stariigrac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    199
    • March 14, 2020 at 12:06 PM
    • #1,305
    Quote from Iknow
    Quote from zlocesti

Sve više mislim da je ovo više neprilika nego prilika.

Jutros domaća zadaća, gledam kako je to ranijih godina izgledalo

Našla sam i sticker sa starom izrekom - Pohlepa je neprijatelj Strpljenju.

Jučer su kod nas na tržištu intervenirali fondovi.

Protuepidemijska mjera, očuvanje gospodarskog integriteta. Netko se čak i TK sjetio.

Fed je opet ubrizgao novac.

Mislim da su mirni dani na tržištu kapitala iza nas.

Display More

Koji su to fondovi intervenirali?

Možda nešto mirovinci, ako uopće jesu. HT i poneko vece izdanje koje ionako neće osjetiti značajnije posljedice. Prije je da manji fondovi koji nisu mješoviti već dionički rasprodaju da bi došli do likvidnosti za isplatu udjela, ako je došlo do njihova značajnijeg povlačenja. Al obzirom da naši fondovi (barem ovi otvoreni) nemaju niti izbliza toliko imovine kao 2009., očekujem da će se to brzo smiriti. Preptostavljam da nema puno ni poluga vezanih na vlasničke papire, a za Repo ne znam. Ne vjerujem da je ni toga puno. Prije će bit na dužničkim papirima. Al za to HNB i ima svoj facility pa nek kratkoročno kreditira, ako zatreba.

Display More

Jučer se vidjela potpora mirovinaca iz aviona.

Siguran sam da su tu potporu (ne govorim o normalnom rastu od 5-6%, nego o "potpori" od 20%), kao i uvijek, iskoristili mnogi "zaslužni" kako bi izašli ili skratili pozicije. I sam sam se prišlepao tom valu kreiranom za "zaslužne" kako bi prodao kupljeno dan prije i smanjio gubitak u ovih zadnjih 15ak dana i došao do značajnije cash pozicije.

Možda jesu malo i manji dionički fondovi prodavali radi likvidnosti. Međutim, to može biti samo početak njihove rasprodaje. Tek kada budemo govorili o tome da je vrhunac corona problema i straha iza nas, onda možemo govoriti o smirivanju stanja i na burzi. Kako taj vrhunac svakako nije dosegnut, po meni, i vidjet će te slijedeći tjedan po mnogima drugima, poželjno je biti u što većoj cash poziciji.

Dakle, ono jučer se moralo iskoristiti za prodaju. 15-20% (!!!) rasta u jednom danu, u doba ovakve histerije.

S druge strane, ako ste takav investitor da možete "isključiti monitor" na godinu dana, onda zaboravite na ova "naklapanja" i uživajte.

• Iknow
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    228
    • March 14, 2020 at 12:18 PM
    • #1,306
    Quote from stariigrac
    Quote from Iknow

Koji su to fondovi intervenirali?

Možda nešto mirovinci, ako uopće jesu. HT i poneko vece izdanje koje ionako neće osjetiti značajnije posljedice. Prije je da manji fondovi koji nisu mješoviti već dionički rasprodaju da bi došli do likvidnosti za isplatu udjela, ako je došlo do njihova značajnijeg povlačenja. Al obzirom da naši fondovi (barem ovi otvoreni) nemaju niti izbliza toliko imovine kao 2009., očekujem da će se to brzo smiriti. Preptostavljam da nema puno ni poluga vezanih na vlasničke papire, a za Repo ne znam. Ne vjerujem da je ni toga puno. Prije će bit na dužničkim papirima. Al za to HNB i ima svoj facility pa nek kratkoročno kreditira, ako zatreba.

Siguran sam da su tu potporu (ne govorim o normalnom rastu od 5-6%, nego o "potpori" od 20%), kao i uvijek, iskoristili mnogi "zaslužni" kako bi izašli ili skratili pozicije. I sam sam se prišlepao tom valu kreiranom za "zaslužne" kako bi prodao kupljeno dan prije i smanjio gubitak u ovih zadnjih 15ak dana i došao do značajnije cash pozicije.

Možda jesu malo i manji dionički fondovi prodavali radi likvidnosti. Međutim, to može biti samo početak njihove rasprodaje. Tek kada budemo govorili o tome da je vrhunac corona problema i straha iza nas, onda možemo govoriti o smirivanju stanja i na burzi. Kako taj vrhunac svakako nije dosegnut, po meni, i vidjet će te slijedeći tjedan po mnogima drugima, poželjno je biti u što većoj cash poziciji.

Dakle, ono jučer se moralo iskoristiti za prodaju. 15-20% (!!!) rasta u jednom danu, u doba ovakve histerije.

S druge strane, ako ste takav investitor da možete "isključiti monitor" na godinu dana, onda zaboravite na ova "naklapanja" i uživajte.

Display More

A gdje se to vidjelo? Daj nam to pojasni?

Ili imas neke insajderske spoznaje obzirom da si kao tako “dobro upućen”?

• zigass
    Student
    Reakcija primljeno
    97
    • March 14, 2020 at 12:40 PM
    • #1,307
    Quote from Manu

Mislim da se već sada s dosta velikom pouzdanošću može tvrditi da od početka epidemije pa do njenog vrhunca protekne oko 3 tjedna nakon čega se broj novih oboljelih počinje smanjivati. Obrazac je gotovo identičan svugdje, u Koreji gdje se prema dostupnim podatcima za sada najbrže ukrotili epidemiju je to razdoblje čak i kraće. Jedino što ljudima ostaje u podsvijesti strah od ponovnog razbuktavanja epidemije kojeg je teže procijeniti.

Ovaj obrazac su financijska tržišta izgleda već uočila.

dolazi do smanjena nakon tri tjedna jer ljudi stoje u kućama ali ne mogu vječno stajat u kućama jedino pravo rješenje je cijepivo u suprotnom imaš da ljudi stoje doma što uništava eknomiju, kad se ponovo ukine karantena bolest će se vratit neće nestat sama od sebe, mozda će se slabije širit ako zatopli i to je to.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 14, 2020 at 1:07 PM
    • #1,308

U nastojanju da dođu do gotovine, ulagači su proteklog tjedna panično rasprodavali dionice, što je u posebno nezgodnu situaciju dovelo investicijske fondove iz kojih su povučeni veliki iznosi gotovine. Nemir među investitorima dodatno su podgrijale glasine da pojedini dionički fondovi postaju nelikvidni. Menadžer u jednom od većih domaćih investicijskih fondova kaže da je zasad sve u redu jer svi fondovi imaju značajne rezerve gotovine.

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/inves…znica/10091296/

• stariigrac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    199
    • March 14, 2020 at 2:29 PM
    • #1,309
    Quote from Iknow
    Quote from stariigrac

A gdje se to vidjelo? Daj nam to pojasni?

Ili imas neke insajderske spoznaje obzirom da si kao tako “dobro upućen”?

Display More

Napisao sam svoje mišljenje a ne insajderske spoznaje. Dovoljan je zdrav razum, veliki prometi i rast od 20% u doba svijetske histerije, zatvaranja hotela, prometnog kolapsa i ostalog stanja.

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • March 14, 2020 at 2:43 PM
    • #1,310

Ja si gledam sad uplatit 3. mirovinski stup... :) Cijene udjela pale pristojno pale...

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

• zm1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    670
    • March 14, 2020 at 3:45 PM
    • #1,311

I ovo sa zsustavljnjem trgovine kad padne više od 10%, ok, ali zasto onda sljedeći dan na nekim dionicama rastovi veći od 10%, a nema zaustavljanja trgovine. Prije se obavezno zaustavljala i u minus 10 i plus 10 koliko se sjećam

• Nevera
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    414
    • March 14, 2020 at 4:13 PM
    • #1,312

https://balkanis.com/2020/03/09/kak…rJh03JZEBXPfjAU

Hm, bas čudno

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,037
    • March 14, 2020 at 4:39 PM
    • #1,313

Postoje tematski tekstovi koji se objavljuju periodično i ovaj već iskače duže vremena..... Zapšravo ne kužim poantu; ljubavi, ratu i na burzi sve je dozvoljeno :)

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • March 14, 2020 at 5:54 PM
    • #1,314

Stanje u EU i americi se i dalje pogorsava. U ponedjeljak opet ronimo. Mozda ne bas 10% jer je kod nas jos koliko toliko ok ali rekao bi minimalno 3-4%.

• barbosa
    Guest
    • March 14, 2020 at 6:14 PM
    • #1,315

„Dokle god je ovakav pritisak iz Europe, dokle god u okruženju toliko raste broj oboljelih, mi moramo sprečavati na granicama i moramo u tome biti rigorozni“, rekao je te zaključio kako, iako je jako nezahvalno davati ikakve procjene, prema sada dostupnim parametrima, možemo očekivati „fazu ravne crte za dva do tri tjedna“.

„Sada smo u na uzlaznom kraku krivulje rasta broja oboljelih. Kada dođemo do ravne crte, kada će biti jednako oboljelih kao i oozdravljenih, nakon toga slijedi pad“, odgovorio je ravnatelj zavoda za javno zdravstvo Capak na pitanje za koliko se može očekivati pad epidemije. „

dakle, 20etak dana do kulminacije...što se tk tiće, zaklučak nek svaki izvuće sam...

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 14, 2020 at 6:17 PM
    • #1,316

svasta je moguce blagi oporavak ili pad medjutim stanje okolo je previse nestabilno da bi bilo konstantnog optimizma u dionicama, ceka se neki bad news koji bi potaknio vecu rasprodaju, neko pogorsanje stanja ili neki veci default ne znam ali samo osjecaj

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • March 14, 2020 at 6:30 PM
    • #1,317

Ronimo 100% dtugi tjedan, Sj. Irska zatvara škole na 16 tjedana , toliko o rješenju situacije kod nas s dvotjednim 'domovanjem'. Lažu i samo lažu

NI closes schools for 16 weeks BBC

• george
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    240
    • March 14, 2020 at 6:35 PM
    • #1,318
    Quote from george

ako je istina sto zboris, onda znas da amerima ne bu nis

Ne treba širiti.paniku, Imamo.jiu dosta s turizmom i talijanima

Cini se zasad da sam bio u pravu. promatramo dalje

• narko
    Student
    Reakcija primljeno
    123
    • March 14, 2020 at 6:43 PM
    • #1,319
    Quote from zm1

I ovo sa zsustavljnjem trgovine kad padne više od 10%, ok, ali zasto onda sljedeći dan na nekim dionicama rastovi veći od 10%, a nema zaustavljanja trgovine. Prije se obavezno zaustavljala i u minus 10 i plus 10 koliko se sjećam

Crobi nije potegao preko 10% gore, samo neke dionice

• Iknow
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    228
    • March 14, 2020 at 6:43 PM
    • #1,320
    Quote from accountant

NI closes schools for 16 weeks BBC

Tko točno laže?

Pa zatvorili su škole na dva tjedna, ako će biti potrebno produžit će tu zabranu. Sigurno neće dopustiti povratak učenika i studenata na predavanja ako se stanje bude pogoršavalo. A vjerojatno da bude.

Ti očito očekuješ da će netko pogledati u čarobnu kuglu pa reci sto će se i kada točno dogoditi?

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      482k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 2:10 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. All

May 22, 2025 at 2:10 PM
    1. ZABA (Zagrebačka banka d.d.) 1.9k

• Like 1
      • Admin
      • February 12, 2020 at 2:01 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 22, 2025 at 11:57 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      888k
      1.9k
    3. All

May 22, 2025 at 11:57 AM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 11:55 AM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 22, 2025 at 11:55 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 22, 2025 at 2:10 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,803 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago